Doctor Who: The Hungry Earth (1)


Well, δεν έχω και πάρα πολλά να πω για αυτό το επεισόδιο, αλλά ανεβάζω το post μήπως έχει κάποιος άλλος.


Κανένα πρόβλημα βεβαίως, μου αρέσει που η σεζόν ανεβοκατεβάζει ταχύτητες χωρίς ούτε να σε πιάνει από το λαιμό, αλλά ούτε και να λες "τι βλακείες βλέπω". Κοινώς, αν αυτό είναι το 'ακίνδυνο 2-parter' της σεζόν, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με το επίπεδό του. Απλώς, και ειδικά από τη στιγμή που είναι το πρώτο -και όπως φαίνεται, παντελώς εισαγωγικό- μέρος, δεν έχω ιδιαίτερα πράγματα να σχολιάσω.

Ως κάποιος που ήρθε στη σειρά με τον Davies, δεν έχω γνώση παλαιών τεράτων που επιστρέφουν, οπότε δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω τους Silurians πέραν του "α, original κάτοικοι του πλανήτη που ζουν βαθιά μέσα του, huh, καλή ιδέα".

Και έχω και τίποτα άλλο να σχολιάσω πέραν του ότι αυτό το ζευγάρι που χαιρετούσε την Amy και τον Rory και ήταν υποτίθεται οι μελλοντικοί Amy & Rory, ήταν το πιο περίεργο και ξέμπαρκο πράγμα που έχουμε δει στη σειρά ως τώρα και δεν έχω την παραμικρή ιδέα πώς να το προσεγγίσω. Νιώθω λες και ο Moffat πήρε το σενάριο του Chibnall και είπε "ναι, ωραία, μια χαρούλα, αλλά χρειάζομαι αυτό να μπει εδώ, δε θα σε ενοχλήσει πολύ."

Αν έχει όντως συμβεί αυτό και αυτή η σκηνή θα παίξει ρόλο στο endgame της σεζόν, ωραία, εντάξει, αλλά και πάλι ήταν
θεοξέμπαρκο. Αν πάλι αυτή η σκηνή παίξει ρόλο ως κάποιο πιθανό deus ex machina στο δεύτερο μέρος, τότε κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον Chibnall πως όταν ο Chekov έλεγε ότι στην πρώτη πράξη δείχνουμε το όπλο δεν εννοούσε πως ο θεατρικός συγγραφέας έπρεπε να ανέβει στη σκηνή και να φωνάξει στο κοινό "παιδιά, δε μπόρεσα να το βάλω κάπως μες στους διαλόγους, αλλά να ξέρετε ότι σε εκείνο εκεί το συρτάρι υπάρχει ένα όπλο!"

Anyway, έχω σκαλώσει σε μια σκηνή τώρα, δε θέλω να το κάνω να μοιάζει σα να μην απόλαυσα το επεισόδιο, το οποίο όντως το απόλαυσα σαν good fun και επίλογο μιας
βραδιάς θριάμβου, αλλά τίποτα παραπάνω. Θα δούμε την επόμενη βδομάδα πώς θα εξελιχθεί.


.

36 σχόλια:

  1. Να σημειωθεί παρακαλώ ο αυτοέλεγχος που επέδειξα και δεν σχολίασα την ένδυση της Amy Pond.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. She was dressed for Rio.

    Όλα καλά και όλα ωραια τα λες, και ναι, το επεισοδιο ήταν μια εκτεταμένη εισαγωγή. Αλλά και πάλι, και με τον κινδυνο να γίνομαι μονομανής και επαναλαμβανόμενος, δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάθε φορά που ο νέος Doctor δείχνει τα δόντια του, κυρίως για τον τρόπο που το κάνει που, είναι κατι που δεν εχω ξαναδεί.

    Παραδέχομαι οτι είμαι ενας ανθρωπος που τον πιάνουν τα cliche. Οπότε, όταν ο εκάστοτε χαρακτήρας σοβαρεύει, περιμένω το batman-esque υφος να κάνει emerge με κάποιον τρόπο. Με οποιονδήποτε τροπο.

    Αντι αυτου, έρχομαι σε κάθε επεισοδιο με ενα attitude που με εκπλήσει κάθε φορα, επείδη δεν το έχω ξαναβιώσει σε χαρακτήρα.

    Δεν ξέρω κατα ποσο αυτο είναι στο μυαλό μου ή, αν δεν είναι, θα παίξει ποτε ρόλο αλλά ο τρόπος που ο νέος Doctor επιβάλεται θεωρώ οτι είναι οτι πιο original εχω δεί τεέυταια σε δραματουργία.

    Όταν λέει στην άλλη "I don't like guns", το μυαλό μου πάει ή στο να ληξει το θέμα εκει ή στο να ακολουθήσει μια βαθιά ατάκα/κουβέντα.

    Αντι γι αυτο παιρνουμε ενα "I'm asking nicely, put them away" και χαμογελακι...

    ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Matt Smith είναι απίστευτος, καλά και κάνεις και δεν κουράζεσαι να το λες! Και τον γράφουν και πολύ ωραία. Δεν είναι λίγο πράγμα να κάνεις με το καλημέρα δικό σου έναν τόσο iconic χαρακτήρα και να είμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα σημείο που ο David Tennant να αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ψιλοβαρέθηκα είναι η αλήθεια, αλλά όντως σε εκείνη τη σκηνή ο Matt Smith τα πήρε όλα κι έφυγε...

    ...όσο για την εμβόλιμη σκηνή στην αρχή με τους future Amy+Rory, μου φάνηκε ιδιαιτέρως περίεργη, με την έννοια του οτι βγάζει μάτι οτι παίζει ρόλο στο φινάλε, αλλά απο την άλλη ο γιατρός ΓΙΑΤΙ φάνηκε σα να ξέρει περι τινος πρόκειται και γι αυτό να απέτρεφε τους companions απο το να πανε να συναντησουν τους μελλοντικους εαυτους τους? Κάτι μου λέει οτι δεν το έκανε επειδή φοβάται μην αρχίσουν να πετάγονται χωροχρονικοί πτεροδάκτυλοι απο παντού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα είναι σημαντικό επεισόδιο αλλά ήταν καλογυρισμένο και έφυγε νεράκι. Η πόλη, στο τέλος, μου θύμισε αυτές των νάνων και ας πω του Dragon Age μιας και το έχω πρόσφατο!

    ΥΓ

    Πάτωσε πάντως σε τηλεθέαση, μάλλον για διαφορετικούς λόγους από την αξία του. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπληρώνω ότι οι Silurians είναι από τις σαιζόν του Pertwee (αρχές 1970), ότι συνήθως ο Doctor προσπαθεί να τους τα φτιάξει με τους ανθρώπους ώστε να συμβιώσουν ειρηνικά στον πλανήτη και ότι κάθε φορά κάτι στραβώνει και καταλήγουν να ανατινάζονται (από τους ανθρώπους) μέσα στους υπόγειους σταθμούς τους... O Doctor πάντα έκραζε τον ταξίαρχο Lethbridge-Stewart για την κακομεταχείριση των πρώτων κατοίκων της Γης.
    Επίσης, δεν τους λένε Silurians, αυτό είναι ένα όνομα που τους απέδωσαν οι άνθρωποι. Οι ίδιοι δεν μας έχουν συστηθεί ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ok, here's my non-theory

    blepoume tous future amy kai future rory se apostasi ok? k tous leei o giatros (ha) oti oxi den kanei na tous sunantisete. den tous blepoun oute aytoi oute emeis apo konta.

    stis epomenes skines ti ginetai? xwrizetai o rory apo tin amy, k o rory sunantaei tin kokkinomalla welsh woman, enw i amy apagagetai k kataligei me ton future welshman. aytos me aytin, k ayti me ayton. kati mou kanei ayto, oti den sunantoun tous eaytous tous, alla o enas ton eayto tis allis k toumpalin. den stekei san thewria logw ton pollwn trypwn (weve met her parents, den anagnwrizontai ktl ktl) alla... parallel reality? reality fuck-ups? genika kati den mou kathetai

    kata t'alla poooooso bsreto episodeio... entelws omos. zzzzzz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thanks για το briefing, Hominous! Ελπίζω μην φάνε πάλι ανατίναγμα, αν και από αυτό που είδαμε στο preview δε βλέπω κι άλλη λύση.

    Πάτωσε πάντως σε τηλεθέαση
    Είχε όμως ακριβώς το ίδιο μερίδιο τηλεθέασης που έχει κάθε βδομάδα, και γενικά οι αναλύσεις που διάβασα λένε ότι το BBC παραμένει απόλυτα ευχαριστημένο από αυτό που κάνει το Doctor Who στο Σαββατιάτικο πρόγραμμά του, που είναι ότι δίνει το έναυσμα για να κερδίζει όλη τη νύχτα το BBC. Anyway, θέμα δεν υπάρχει. Πιστεύω τα τελικά νούμερα θα είναι στα γνωστά επίπεδα, άντε λίγο πιο κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, κι εγώ το σκέφτηκα αυτό που λέει ο Μανώλης. Γενικά κάτι ήταν off στο όλο επεισόδιο, είμαι περίεργος να μάθουμε τι ακριβώς ήταν αυτό που είδαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έσβησα ένα ανώνυμο σχόλιο από πάνω γιατί είχε αναφορά σε φήμες για το φινάλε, οι οποίες στο βιβλίο μου είναι το ίδιο με spoilers, δηλαδή απαγορεύονται στο blog.

    Παραθέτω το σχόλιο χωρίς το επίμαχο σημείο, γιατί κατά τα άλλα είναι πολύ ενδιαφέρουσα (αν και ίσως λίιιγο παρατραβηγμένη) θεωρία:

    -------

    για δειτε αυτο:
    http://img682.imageshack.us/img682/9258/cluesinthegraffiti.jpg

    μια θεωρια που ειπε ενας:
    "Regarding the screen image, it does raise a bloody good question, and one that demands a little more indepth discussion. For my part, yes I believe that it is meant to be the Doctor, but is more metaphoric than actual. (although Matt Smith with his mouth stitched up would be cooool if the Moff really wanted to give kids (and adults) nightmares!) Could it mean that the Doctor will be silenced- ergo, killed? The exacxt quote from Prisoner Zero was " The cracks in the skin of the universe – don’t you know where they came from? You don’t, do you? The Doctor and the TARDIS doesn’t know. The universe is cracked. The Pandorica will open. Silence will fall.”

    Maybe the Pandorica is a prison where all of the Doctors enemies have been housed from a future incarnation of him. River Song knows this incarnation of him and this is what has driven her to that moment to help prevent. Prisoner Zero knows about the Pandorica because he has been there? [deleted rumor spoiler]"

    Kαι μην ξεχνατε πως η Pandorica μοιαζει σαν λεξη με την Pandora,αρα αυτο σημαινε πως ειναι ενα μερος οπου φυλαγεται ενα μεγαλο κακο η πληθος κακων.Ισως η Pandorica ειναι μια αλλη διασταση-φυλακη που κραταει αυτο το κακο,αλλα πλεον αρχιζει να διαλυεται σιγα σιγα και να μην μπορει να το κρατησει φυλακισμενο αλλο.Καθως διαλυεται αυτη η διασταση-φυλακη δημιουργει τα cracks στο δικο μας συμπαν.καπως ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εμένα με ενοχλεί αυτό με την γη...400 τέρατα μένουν μέσα της...έχει γίνει too crowded.

    αλλά βέβαια η γη πάντα ήταν σημαντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η πλάκα είναι πως επειδή υπάρχει ο Moffat από πίσω με το να παρουσιάζεις μια θεωρία για το Doctor Who δεν νιώθεις πως χάνεις τον χρόνο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χα, όντως. Το arc τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως headlines εφημερίδων και γκραφίτι σε τοίχους και τέτοια. Εδώ γίνεται της κακομοίρας με στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα αυτό που μου βγήκε είναι ότι, ναι, το επεισόδιο ήταν ιδιαιτέρως meh, ειδικά σε σχέση με το σε τι μας έχει συνηθίσει ο Moff, αλλά γενικά μου ενέπνευσε κάτι σε παράδοση Doctorιακή.

    Φαίνεται, βασικά, ότι (ή τουλάχιστον μου δημιουργεί εμένα την εντύπωση ότι) ο Moffat διακατέχεται από μια ανάγκη να 'μυήσει' τους σημερινούς θεατές στο όλο Whoniverse. Γιατί, ναι, πολλοί από αυτούς που βλέπουν σήμερα - και δε μιλάμε καν για τους "α, στους Ιντερνέδες μπορούμε να κατεβάζουμε ό,τι μας καπνίσει, μόλις παιχτεί εκεί στο Γιουκέη" ή ακόμα και για τους "στη δορυφορική που έχουμε εδώ, παίζει BBC, και μπορώ να δω αυτή τη σειρά που ακούω ότι λέει", που ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα να βλέπουν τη σειρά, αλλά ακόμα και για τους "ε, εκεί στα early '70s, ήμουν απασχολημένος με το να, ερμ, μην υπάρχω ακόμα;".

    Έτσι, το επεισόδιο - το πρώτο αυτό μέρος του two-parter - έφερνε τον "καινούριο fan" σε επαφή με στοιχεία που άλλοι, λιγότερο ή περισσότερο, έχουν πια για δεδομένα στο σύμπαν αυτό, ή τουλάχιστον τα έχουν ξανασυναντήσει.

    Βλέπουμε στοιχεία όπως τα πεπαλαιωμένου στυλ αλλά υπογείως εντυπωσιακά εφέ / μεταμφιέσεις, ο εντυπωσιασμός που το police box είναι bigger on the inside, το γενικότερο στυλ (που όταν πλησιάζει την Amy ο Silurian με τη βελόνα θυμίζει κάτι από Βρετανική παράδοση σε Hammer Horror κτλ), ακόμα και το ντύσιμο της Amy, που, ως hot companion, ε, είναι extra hot εδώ. Κι όλα αυτά, "εμάς" δε μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, τα θεωρούμε ως "νορμάλ" μέσα στο γενικό πνεύμα της σειράς, και καταλήγουν σε ένα meh, παρότι "ευχάριστο, μωρέ" επεισόδιο.

    Μας φέρνει σε επαφή με όρους όπως "Sonic it" / "Don't diss the Sonic" (Sonic Screwdriver? Τι είναι αυτό;) - και ψιλο-εξηγεί, αλλά δεν κουράζει με λεπτομερή εξήγηση, γιατί "οι πιο πολλοί το κατέχουμε". Στο θέμα των όπλων, κλασικά, γι' αυτούς που θεωρούν ότι "αυτές οι SciFi σειρές είναι όλο μπαμ μπουμ και ξύλο", μας ενημερώνει ότι "It's not how I do things" (re. τα όπλα), και συγκεκριμένα ότι "I don't like guns". Και όσον αφορά το TARDIS, ερχόμαστε κι εμείς, όπως η μεσανατολίτισα εκεί, σε επαφή με το police box και βλέπουμε, όπως αυτή, ότι είναι bigger on the inside, κάποιοι, πες, για πρώτη φορά - αλλά δεν επαναλαμβάνεται η ατάκα, γιατί θ' αγγίξει τα όρια του κουραστικού με την επανάληψη. Και μας απαντιέται η ερώτηση "What does it do?" - "Everything", για όσους ίσως την έχουν στο μυαλό τους.

    Αυτό, θεωρώ, είναι το θέμα: ακροβατεί περιτεχνότατα - γιατί he's The Moff we luv - ανάμεσα στο να καλωσορίσει τον καινούριο κόσμο στο Whoniverse και να προσφέρει στους υπόλοιπους ένα μια-χαρά-επεισόδιο. Με τη βοήθεια του Chris Chibnall, to give credit where credit's due.

    Αυτά ήταν... τα δυο Ευρω-cents μου, αν και υπερμεγέθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. proskinao mel....
    episis sorry alla exoume ftasei sthn mesh ths season kai akoma den exoume dei ena kako(me kathe ennoia )kako epeisodio....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βρε Μελ μου, περιγραφεις το καθε Doctor Who episode τα τελευταια 5 χρονια...

    Και βασικα, αν κάνει κάτι ο Moffat ειναι ακριβως το αντιθετο απο αυτο. Το fan service ήταν η δουλεία του Davies. Ο Moffat διαρκώς σπαει ο,τι cliche ατάκα και σκηνη υπάρχει/υπηρξε στις προηγουμενες seasons και συμπεριφερεται στο ηδη υπαρχον συμπαν... σαν ενα ηδη υπαρχον συμπαν, χωρις την αναγκη να κάνει ενα wiki entry σε καθε επανεμφανιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε έλεος! Δηλαδή τι πρέπει να κάνει κάποιος για να σου εξηγήσει ότι ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ SPOILERS!
    Αυτή τη σεζόν είχα προσπαθήσει να μην διαβάζω καθόλου spoilers από μελλοντικά επεισόδια και να προχωρώ μόνο με τα preview στο τέλος κάθε επεισοδίου. Χαιρόμουν μάλιστα που είχα βρει κι ένα ελληνικό blog όπου μπορούσα να συζητήσω με άλλους fan. dark_tyler sorry, αλλά από δω και πέρα θα
    διαβάζω μόνο την κριτική του επεισοδίου, που είναι πάντα ενδιαφέρουσα, και θα φεύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρίσκομαι στην άβολη και δυσάρεστη θέση να ζητάω συγγνώμη για τις πράξεις ανθρώπων που νομίζουν πως το να μοιραστούν με το στανιό γνώση ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΙΣΜΑ θα τους ψηλώσει 10 πόντους.

    Και πάλι σόρι, προσπαθώ να σκεφτώ τι τρόπος υπάρχει για να αποφεύγω αυτό το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν μπορείς να κάνεις moderating τα ποστς πριν μπουν? Φαντάζομαι θα αργούν να εμφανιστούν παραπάνω, και θα είναι αρκετός κόπος για σένα, αλλά έτσι θα είναι ασφαλές.
    Και θα τρως μόνο εσύ τα spoiler :P
    Εγώ ευτυχώς δεν είδα τι ειπώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ναι, μου φαίνεται θα το τεστάρω πιλοτικά μόλις κάτσει λίγο η σκόνη του Lost.

    Όσο για τα παραπάνω, συμφωνώ και με την Mel και με τον Than Blu. Ο Who πάντα έτσι ήταν (πολύ ωραία ανάλυση btw, Μελ!) αλλά ο Moffat βρίσκει έναν τρόπο να το κάνει με τρόπο που μοιάζει οργανικό μέσα στην ιστορία του, αλλά και καινούριο την ίδια στιγμή. Οι συγγραφείς του, για την ακρίβεια, προφανώς με έντονο editing από τον ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Than, δεν είναι όπως "το καθε Doctor Who episode τα τελευταια 5 χρονια" επειδή ακριβώς "ο Moffat βρίσκει έναν τρόπο να το κάνει με τρόπο που μοιάζει οργανικό μέσα στην ιστορία του, αλλά και καινούριο την ίδια στιγμή". Και, Tyler, σ' ευχαριστώ που ακόμα... λες αυτό, ουσιαστικά, που πάω να πω εγώ με ολόκληρο το κατεβατό μου παραπάνω, σε μια πρόταση. *curtsies*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. για δειτε αυτο
    http://troktiko.blogspot.com/2010/05/dr-who.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. goddamn you to hell, ανωνυμε!!!!

    ευχομαι να μαθεις σε σποιλερ το πως θα πεθανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Προτιμώ να μην το ρισκάρω, γιατί έχουν παίξει διάφορα ύποπτα σχόλια τις τελευταίες μέρες. Αν δεν ισχύει, τότε σόρι. Αλλά από τον τρόπο που εκφράστηκες και σε αυτά και στα προηγούμενα σχόλια (αν ήσουν ο ίδιος), εγώ καταλάβαινα ότι αναπαράγεις spoiler.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. einai o idios anwnumos sunexeia pou exei balthei na mas ta kanei tsourekia? re Tyler, den blepeis ta IP esy?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. E και τι θα κάνω, θα του στείλω αστυνομία; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. apla na luthei i aporia sto aiwnio erwtima 'enas enoxlitikos malakas' versus 'collective subconscious blakeias twn anagnwstwn sou' :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. koinws tha arxisw na souspamarw malakies tora na gemizei to inbox sou

    lalalalala

    ΑπάντησηΔιαγραφή