Lost: What they died for


Κόλαση το προτελευταίο Lost. Είναι μεν από αυτά τα επεισόδια της λογικής 'χαρακτήρες τρέχουν αριστερά και δεξιά για να μπουν στις θέσεις τους' (ενόψει του φινάλε) αλλά έτσι για ανατροπή, 1) συνέβαιναν πράγματα και 2) μας ένοιαζαν. Huge spoilers μετά το άλμα.

Να ξεκινήσω με αυτό το πράγμα που είναι τόσο εξακολουθητικά ενοχλητικό, σαν εθισμός, που πλέον έχει φτάσει να είναι περίεργα γλυκό; Η -πρέπει να υποθέσω ενστικτώδης, πλέον- εμμονή της σειράς να κρατάει απαντήσεις κρυφές. Ακόμα και τώρα, ακόμα κι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ακόμα και μετά από τα όσα έχουμε μάθει, ακόμα και με τον Widmore να εξηγεί το παράλληλο σύμπαν στον Smokey, ακόμα και με ένα επεισόδιο να απομένει, ακόμα και τότε η σειρά αρνήθηκε να μας δώσει μια εξήγηση με τη μία! Απίθανο!

I kid, I kid. Δεν έχω παράπονο μετά από ένα επεισόδιο σαν αυτό. Οι φλασιές μας στο παράλληλο σύμπαν ήταν αυστηρά Desmond-centric, και είναι σαφές ότι αυτός είναι το κλειδί, ότι αυτός θα φέρει όλους τους σημαντικούς παίχτες στο ίδιο σημείο, και πιθανότατα θα στείλει single-handedly αυτή την ψεύτικη πραγματικότητα στα κομμάτια. Αλλά αν το κάνει αυτό ποιον θα εξυπηρετεί; Τον Widmore και κατ'επέκταση τον Jacob- υποθέτουμε σε αυτό το σημείο πως αυτός ο κόσμος δεν είναι κάποια παγίδα που δημιουργήθηκε από τον Smokey (αφού δεν ήξερε τίποτα), αλλά τότε... τι; Είναι κάποια δικλείδα ασφαλείας για τη σωτηρία του νησιού, αλλά πώς λειτουργεί; Και γιατί προσπαθεί ο Desmond να τους ξυπνήσει; Γκρρ.

Όλα αυτά θα απαντηθούν στο φινάλε, αλλά για την ώρα είχαμε αρκετά πράγματα να οδηγούνται στη λύση τους κι εδώ. Με πρώτο και κύριο να είναι η όλη αυτή υπόθεση με τη διαδοχή του Jacob, ο οποίος κατάφερε να μαζέψει ό,τι απέμεινε από τους εκλεκτούς του και να τους βάλει να αποφασίσουν ποιος θα κάτσει εκεί να βαστάει το φανάρι. Σε μια φάση νόμισα ότι θα έλεγε κιόλας "It IS, time to vote." Αλλά δε χρειάστηκε, ο Jack που έχει φτάσει πλέον να πιστεύει πλήρως στη μοιρολατρεία που μας διδάσκει εξαρχής το show, προσφέρθηκε, και η στιγμή μας έδωσε τη μεγαλειώδη ατάκα για το τεράστιο Εγώ του Jack.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σκηνής ακούσαμε από το ίδιο το στόμα του Jacob την 'εξήγηση' του γιατί επέλεξε αυτούς που επέλεξε (βασικά γιατί είναι όλοι τους αποτυχημένοι miserable fucks- πώς να μην είναι αντιπαθείς τόσοι πολλοί από τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς; Ήταν intentional!) σε μια σκηνή που φαντάζομαι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως απογοητευτική (όλη η σειρά οδηγούσε σε αυτήν, και δεν είχαμε ΚΑΝ ψηφοφορία, τι θα έλεγε ο Jeff Probst;) αλλά από την άλλη μας έδωσε
αναφορά σε Smiths, οπότε ας πούμε ότι πήραμε τιμητικό Χ και πάμε παρακάτω.

Γιατί φυσικά ήταν φως-φανάρι αυτή η εξέλιξη, και είμαστε έτσι ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο αναμενόμενο φινάλε με Locke, Jack, παραλία, ενδεχομένως και πλοίο/αεροπλάνο/διαστημόπλοιο να πλησιάζει. Οπότε η ιστορία του επεισοδίου δεν ήταν ο Jack. Και δεν ήταν ούτε ο Desmond, όπου απλά επισημοποιήθηκε η σημαντικότητά του με όλους τους χαρακτήρες ουσιαστικά να έχουν ξαμολυθεί στο κυνήγι του. Η ιστορία του επεισοδίου ήταν η επιστροφή του Ben.

Ο Smokey εντοπίζει Ben και Widmore στον ίδιο χώρο, επιχειρεί να πάρει απαντήσεις από τον νέο του εχθρό, και τα καταφέρνει. Μαθαίναι ότι το κίνητρο του Widmore για όσα κάνει στη διάρκεια αυτής της σεζόν δεν είναι κάτι που πάει πολύ πίσω στη σειρά, απλώς ότι ο Jacob τον βρήκε, του μίλησε, του ξηγήθηκε σταράτα κι έτσι τώρα ο πάλαι ποτέ αιμοδιψής villain και πρώην original Other, είχε τώρα στόχο να κατατροπωθεί ο Διάβολος ο Smokey. Βολικό; Σίγουρα, αλλά τουλάχιστον δεν έκαναν κανένα retcon από την κόλαση που θα μπέρδευε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, και αχρείαστα. Ο Widmore πολύ απλά έπρεπε να βρεθεί εκεί που βρέθηκε σε αυτή τη σεζόν, όχι μόνο γιατί πληρούσε κριτήρια (λεφτά, δύναμη, στρατός κτλ) αλλά και λόγω των συνδέσεών του με Ben και Desmond.

Η πρώτη έδωσε και την πιο δυνατή σκηνή του επεισοδίου, αν όχι της σεζόν, όταν ο Ben τον πυροβόλησε εν ψυχρώ "για να μην μπορέσει να σώσει την κόρη του". Απέτυχε, γιατί ο Smokey πήρε την απάντηση που ήθελε, οπότε ξέρουμε ότι αυτό δεν ήταν κάποια τεμπέλικη απόπειρα των συγγραφέων να κρύψουν κι άλλο την αλήθεια, αλλά ξεκάθαρη δραματουργική επιλογή. Και γαμάτη κιόλας, γιατί η δίψα του Ben για εκδίκηση (που ο ίδιος δεν μπόρεσε να πάρει) παραμένει άσβεστη, και για μια φορά η ιστορία του παράλληλου σύμπαντος έκανε καλή δουλειά στο να μας το θυμίσει. Τόσο με την παρουσία της altAlex, όσο και με τις φλασιές του ξύλου που έφαγε ο Ben από τον brotha όταν προσπάθησε να βλάψει την Penny.

Έχοντας γευτεί ξανά το αίμα ενός νεκρού και παραδομένος επιτέλους στην αληθινή του φύση, ο Ben είναι έτοιμος αυτή τη φορά να γίνει ξανά ακόλουθος του Smokey, αλλά όχι πιόνι. Γιατί τώρα η απόφασή του είναι συνειδητή. Κάτι τύπου "Αρκετά. Θα σας γαμήσω όλους." Και δε θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να μπούμε στο φινάλε του Lost με την ιστορία να οδηγείται από τον Ben, τον Desmond, και όλα όσα τους χωρίζουν και τους ενώνουν.

Πάντα είχα εμπιστοσύνη σε ένα πράγμα στους συγγραφείς του Lost, ανεξαρτήτως συνολικής ποιότητας των εκάστοτε σεζόν ή επεισοδίων: στην ικανότητά τους να παραδίδουν φοβερές αλλαγές ταχυτήτων και δεδομένων στην μυθολογία, και να κλείνουν με δυνατό τρόπο τις σεζόν. Μετά κι από αυτό το επεισόδιο, δε μπορώ παρά να έχω πολύ καλό προαίσθημα για το φινάλε της σειράς, σε 5 μέρες από τώρα.


.

25 σχόλια:

  1. Δυο σχόλια

    Πόσο cool είναι ο Dez του παράλληλου σύμπαντος;

    ¨Κατά τη διάρκεια αυτής της σκηνής ακούσαμε από το ίδιο το στόμα του Jacob την 'εξήγηση' του γιατί επέλεξε αυτούς που επέλεξε (βασικά γιατί είναι όλοι τους αποτυχημένοι miserable fucks- πώς να μην είναι αντιπαθείς τόσοι πολλοί από τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς; Ήταν intentional!)¨

    Και να συμπληρώσω πως είναι τόσο μίζεροι γιατί ίσως και να έβαλε ο ίδιος ο Τζέικομπ το χεράκι του για να γίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι, γιατί στο παράλληλο σύμπαν, στο οποίο δεν έχει αναμειχθεί ο Jacob, κάπως καλύτερα είναι σχεδόν όλοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός κι αν ο Jacob όντως το έφτιαξε εκείνος το παράλληλο σύμπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ, ώρα να καούμε...τι εννοείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Ben δεν ηταν που δε μπορουσε να σκοτώσει τον Widmore (όταν πήγε νύχτα σπίτι του και τον απείλησε για την Πέννυ)?? Γιατί τώρα δλδ μπόρεσε και τον σκότωσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χθες το βράδυ με είχε πιάσει νοσταλγία και είδα τα finale του Angel και του BSG επειδή τα θεωρώ πολύ mindblowing. Και σκεφτόμουν ότι έχω καιρό να δω mindblowing τέλος σε σειρά. Νομίζω ότι το LOST θα μου το δώσει αυτό. Φανταστικό επεισόδιο, αν και μου άρεσε πολύ και το Across the Sea.

    Ερωτήσεις τώρα:
    1) Πάει κι ο Φρανκ, πάει και ο Ρίτσαρντ (?)
    2) Ο Smokey είναι τελικά ακόμα ο αδερφός του Jacob αλλά έχει μεταλαχθεί από το φως;
    3) Ο Jack διάδοχος όπως ήλπιζα να μην γίνει, λύνει αυτό το Kate's choice; (όχι πως με νοιάζει, αλλά για να μην μας τα κουράσουν πολύ στο τέλος όταν έχουμε καλύτερα πράγματα να ασχοληθούμε)
    4) O Jacob λέει στον Hurley "we are near the end".. Breaking fourth wall or simple bullshitting?

    Desmond θεός, Ben θεός, Danielle θεά, Jacob είναι άραγε ο θεός;

    (Whedon θα σκηνοθετήσει το Avengers σε παραγωγή Favreau έμαθα και είπα να το μοιραστώ in case you didn't know..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Γιατί τσόφησαν;»

    Ωραίο επεισόδιο, χαιρόμουν που το έβλεπα. Ευελπιστώ πως θα κλείσουν τη σειρά αξιοπρεπώς.

    Αν δεν τελειώσει αξιοπρεπώς, τουλάχιστον ελπίζω να μην καταλήξει η σειρά με υπό του Desmond αντικατάσταση της «δικής» μας πραγματικότητας με την εναλλακτική, οπότε να μείνουν τα φιλαράκια τα καλά, ο Jack και ο Smokey, σε μια φαντασίωση να ατενίζουν τον ωκεανό. (Με τέτοιες ηλίθιες σκέψεις, πάλι καλά που δεν είμαι σεναριογράφος του Lost :)

    @Hellboy: πες τα! (περί αιτίας της μιζέριας των)

    @PaulieK: 4th wall; Ναι, είναι προφανές πως ο Pellegrino το παίζει έξυπνος έχοντας διαβάσει το σενάριο. Όχι, είναι ο Jacob που το λέει, και κυριολεκτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Yikes, περιέγραψες το απόλυτα εφιαλτικό σενάριο για φινάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, το ξέρω.

    Έφαγα και μια φλασιά με εκείνο το ισπανόφωνο περιοδικό comix (του Hugo ήταν ή του Walt; ), που προφανώς είναι κάτι που το άφησαν για πάντα στο χρονοντούλαπο. Νησί μέσα σε φούσκα. Μπλιαχ.

    Αυτή μου η απαισιοδοξία είναι για να ξορκίσω το κακό και τελικά να είναι ωραίο το τέλος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ti s'arese kale?

    poso elleino epeisodio, opws k oli i sezon. otan egine i ovious choice tou Jack ws successor, aplos sixathika oli ti seira retrospectively. poso blatant, poso sloppy, poso lazy... giayto perimename 6 sezon? gia na pei o jacob "poios thelei, na sikwsei xeri', kai na prosferthei o jack? seriously? dil ti na perimenw apo to finale pleon? pou opws ta exoun kanei, ama den kserame oti teleiwnei i istoria, me to eleeino pacing, tha mporouse tora na ksekinage i final season.

    apogoiteusi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με τον Μανώλη.Απογοητευτικό πρότελευταίο επεισόδιο.Λάτρεψα το ``Across the sea``,αλλά εδώ το Lost δεν έδωσε κατά τη γνώμη μου τίποτα καινούργιο.Όλα αυτά λίγο πολύ τα περιμέναμε.Μόνο οι επιλογές του Ben ξάφνιασαν και ευτυχώς δηλαδή,γιατί έκαναν το χαρακτήρα συνεπή με την φυσή του.
    Στο ``Across the sea`` ήταν σαν να βλέπεις τη δημιουργία του κόσμου και εδώ ήταν σαν να βαφτίζει ο Χριστός τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.Δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να γίνει τόσο καλή σειρά βασιζόμενη στις Αγίες Γραφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η καλύτερη σειρά πάνω στις Γραφές και τον Ιησού είναι το John from Cincinnati. Τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α, μου ήρθε ο συσχετισμός που πλανάτο στο μυαλό μου… Παραφράζοντας λοιπόν το παλιό αγαπημένο κομμάτι του Chris deBurgh:

    And far away, in some recess, Jack and the Monster are now playing chess. The Monster still cheats and wins more souls, and as for Jack… well, he's just doing his best :) (δεν βάζανε smileys το 1975, βέβαια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Η καλύτερη σειρά πάνω στις Γραφές και τον Ιησού είναι το John from Cincinnati. Τέλος!"

    Πολύ δίκιο αλλά το Lost είναι αυτό που θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερο κόσμο, λόγω του low attention span της Αμερικής. Πάντως νομίζω ότι τα χριστιανικά puns του Lost έχουν μπει για τον ίδιο λόγο που ονόμασαν έναν John Locke και έναν D.Hume: επειδή είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνουν τις αναφορές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. +1 όντως το προτελευταίο επ. άφησε πολύ θετικά vibes για το τέλος που έρχεται

    +1 chris de burgh: πω πω βρε τζωτζιου τι θυμήθηκες ε? spanish train (κομματάρα!)

    +1 dark tyler: η αναφορά σε Smiths πότε έγινε, γιατι δεν την κατάλαβα! Πολύ αγαπημένο κομμάτι πάντως το There'a A Light That Never Goes Out, που μιλάει για τα φώτα στην εξώπορτα που άφηναν ανοικτά οι γονείς μας για να γυρίσουμε μετά την βραδυνή έξοδο_ πω πω γύρισα 15 χρόνια πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχει απόλυτο δίκιο ο Μανώλης, η σκηνή με τον Τζέικομπ ήταν μια μαλακία και μισή, πολύ εκνευρίστηκα. Κι αυτός ο Τζακ αυτό ήθελε δηλαδή να κάνει, να κάτσει να φυλάει το φως? Μου την έχει σπάσει κι ο Τζέικομπ, άντε να δούμε τι θα γίνει στο φινάλε.


    ps. Πρέπει να μοιραστώ το word verification:

    psolist

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Περί Smiths: Τίποτα, απλά ο Jacob εξήγησε στους υποψήφιους ότι "there is a light" το οποίο "must never go out". Αυτό μου αρκεί εμένα. (LOL)

    Περί Jack και μαλακίας: Ο άνθρωπος απλά μπορεί να συνειδητοποίησε ότι η ζωή του είναι τόσο κενή και ανούσια που σου λέει, δε γαμιέται, γιατί να μην κάτσω εδώ να κάνω παρέα στον εαυτό μου και ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΣ ΜΟΥΑΧΑΧΑ; Εδώ ο τύπος δεν ήθελε καν προσπάθεια για να πειστεί να γυρίσει πίσω όταν είχε καταφέρει να φύγει την πρώτη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://www.threadless.com/product/2307/108_Objects_from_Flight_815

    http://www.threadless.com/submission/262949/Smokebuster

    Souvenirs gia to telos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @darktyler
    a ok, κατάλαβα, δεν το έπιασα με την μια, thanks!

    κυριακή is the day ! χμμμμ:

    Michael Emerson has commented on the finale as well, "I have received the finale by degrees. I read the script without the secret scenes, then I read the secret scenes, then I shot the script and each time I’m thinking about 'what does this mean?' When I first read it, the ending wasn’t clear to me – but since then it’s grown more clear and I have to say, grown more satisfying the more I think about it. I expect a mixture of satisfaction and consternation amongst the viewers when it airs. But once they rewatch it, rethink about it and possibly look at the saga again, gradually they will feel like they have just read a good novel -- but you have to chew on it for a while."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. The odd couple in counseling.

    Λεκτική επαλήθευση: hersms (that's what she wrote, υποθέτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ενδιαφερον αρθρο εδω:
    http://www.nytimes.com/2010/05/21/arts/television/21lost.html

    Κριμα για τον Widmore. Ηθελα να τον δω στο φιναλε. Ακομα περισσοτερο κριμα που φανταζε σαν ιστορικος χαρακτηρας στο φοντο τοσα χρονια, εκανε τοσες guest appearances, και τωρα εξηγησαν την αλλαγη του απο "κακο" σε "καλο" με μια προταση και τον σκοτωσαν ετσι στα γρηογρα. Αλλα ΟΚ, καλο ep.

    "οπότε να μείνουν τα φιλαράκια τα καλά, ο Jack και ο Smokey, σε μια φαντασίωση να ατενίζουν τον ωκεανό"
    Χμ γιατι μου φαινεται οτι εκει κατευθυνομαστε; Jack=Jacob, Locke=MIB, και ο κυκλος free will vs determinism συνεχιζεται... lol?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να ρωτήσω κάτι? Αν ο Smokey είχε πάρει τη μορφή του Christian στο νησί που είχε δει ο Jack και ο Smokey δεν μπορεί να φύγει απ'το νησί, ο Jack τότε πώς είδε τον Christian/Smokey στο νοσοκομείο, εκεί που είχαν ενεργοποιηθεί τα fire alarms or something?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επειδήηηη... τα είχε χαμένα και είχε ενοχές και έπινε πολύ; (LOL)

    Ντάξει, ξέρεις τώρα. Whatever. Όταν σκέφτεσαι εξηγήσεις εκ των υστέρων θα αφήσεις πίσω σου τρυπάρες που καλύπτονται μόνο με fan-wanking.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. (Για το άρθρο των ΝΥΤ θα επανέλθω σε ξεχωριστό ποστ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. den energopoiise fire alarm alla...

    SMOKE alarm :p

    ekei itan to basiko confirmation oti o smokey ine o christian

    k tora mas to gamisane... alla o christian apo monos tou ti importance eixe k eixame ta duo tou paidia k tis gomenes k tis bodyguars tou sto ploio?

    ΑπάντησηΔιαγραφή