First Impressions: Rubicon


Πώς είναι η νέα σειρά του AMC μετά τους Mad Men και το Breaking Bad;


Η πραγματικότητα είναι ότι έχω ξεκινήσει να γράφω για τη σειρά 3 φορές, το έχω σβήσει και το έχω πάρει από την αρχή. Δεν έχω πολλά να πω, και αναλώνομαι στο να αναζητώ το γιατί. ΟΚ, να γιατί- γιατί δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. [
Εδώ κάποια βασικά.]

Ο Allen Coulter είναι πολύ καλός σκηνοθέτης, έχει εκπαιδευτεί στη σχολή Sopranos, ξέρει πώς να στήσει μια ατμοσφαιρική ιστορία με χαμηλωμένες στροφές και μικρές εκρήξεις σασπένς. Καμία αντίρρηση ως εδώ. Κι επίσης μπράβο στο AMC που έχει ήδη τη δική του ταυτότητα. Οι σειρές του μοιάζουν όντως να ανήκουν στο ίδιο κανάλι, και αυτό είναι αξιοσημείωτο.

Όμως.

Όλα πρέπει να έχουν το σκοπό τους, και το Rubicon νιώθω ότι απλώς είναι μουντό και αργόσυρτο με τρόπο ψυχαναγκαστικό. Δεν υπάρχει εδώ κάποιο ποιητικό πορτρέτο α λα Sopranos, δεν υπάρχει λεπτομερής αναπαραγωγή μιας εποχής α λα Mad Men, δεν υπάρχει εστίαση στις ασήμαντες/σημαντικές λεπτομέρειες α λα Breaking Bad. Το Rubicon είναι απλά αυτό που είναι.

Το οποίο, ΟΚ, καμία αντίρρηση. Προφανέστατα δεν είναι δυνατόν να το χαρακτηρίσεις κακό. Για το είδος της η σειρά είναι πάρα πολύ προσεγμένη. Ωραίες ηθοποιίες, ωραία ατμόσφαιρα, σφιχτό σενάριο που δεν ξεπέφτει στη σαχλαμάρα που μαστίζει κάθε άλλο συνωμοσιολογικό παζλ- από αυτά που σιχαίνομαι δηλαδή.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν μοιάζει να ξεφεύγει από τα στενά όρια του είδους του. Και αυτό είναι πρόβλημα επειδή α) το είδος του δε με συναρπάζει και β) επειδή δεν έχει καν την ταχύτητα και την ποπ αγωνία άλλων αντίστοιχων ιστοριών. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα απόλυτα προσωπικό θέμα αυτό, αλλά -και τονίζω, αναγνωρίζοντας τη δεδομένο στάνταρ ποιότητας της σειράς-, πολύ απλά δε με κερδίζει μια ιστορία δίχως κανέναν αληθινά συναρπαστικό χαρακτήρα, και της οποίας η ιδέα για αγωνιώδες μοντάζ είναι ένας τύπος στο γραφείο του να λύνει ένα σταυρόλεξο.

Θα συνεχίσω να το παρακολουθώ- έχω την ειλικρινή περιέργεια να δω πού θα το πάει, και αν εν τέλει υπάρχει κάτι βαθύτερο που ακόμα δεν του επιτρέπεται να εμφανιστεί. Ο James Badge Dale αφήνει πολλές υποσχέσεις στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και ποιος να το έλεγε όταν μας κούραζε στην 3η σεζόν του 24. Και, το κυριότερο, αν δεν παραδοθεί σε arch ευκολίες, και -πάρα πολύ βασικό- ξέρει ο δημιουργός πού πάει η ιστορία, ενδέχεται και να έχουμε τελικά στα χέρια μας κάτι ολοκληρωμένο και ενδιαφέρον.

Δεν θα κρατήσω και την ανάσα μου, αλλά εδώ είμαστε, και θα το συζητήσουμε όταν με το καλό. Εκτός απρόοπτου, για τις αμέσως προσεχείς βδομάδες τουλάχιστον, θα ποστάρω και πιο συγκεκριμένα σχόλια αν υπάρξει κόσμος που ενδιαφέρεται. Ίδωμεν.


.

17 σχόλια:

  1. Είδα μόνο το πρώτο επεισόδιο και βαρέθηκα τη ζωή μου!!! Αδιάφορο, ανούσιο, ααααα... 0 αγωνία, 0 ένταση!!! Το ότι "ανακάλυψε" ολόκληρη συνομωσία μέσα από σταυρόλεξα μου φάνηκε πολύ γελοίο... Όσο για τον πρωταγωνιστή, δεν με κούρασε καθόλου στην 24άρα (σε αντίθεση με εδώ)!!! !@#$%&@#$%& :p

    Αν αργότερα διαβάσω θετικά σχόλια μπορεί και να του δώσω άλλη μια ευκαιρία, αλλά για την ώρα όπως λέει και το tv.com: Rubicon is Kind of a Snooze.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ μέχρι τώρα οι νέες σειρές μυθολογίας εμπνέονταν από τα hit της προηγούμενης χρονιάς, βλ. Lost και κλώνους, Prison Break που έφερε τα Kidnapped, Vanished κλπ, πλέον έχουμε το αντίθετο: δημιουργούνται σειρές από τις αποτυχίες της προηγούμενης σεζόν: από το Flash Forward περάσαμε στα τέκνα του (The Event, Rubicon κλπ.).
    Πιστεύω πως θα συνεχιστεί η τάση και το χειμώνα: Heroes-> No Ordinary Family, Cape.
    Και κάτι ακόμη: όλοι θέλουν να δημιουργήσουν το νέο Twin Peaks (Happy Town, Persons Unknown), και τελικά όλοι καταλήγουν να φτιάχνουν ένα νέο Harper's Island. Τουλάχιστον το τελευταίο έιχε την Katie Cassidy και το τρομαγμένο βλέμμα της (ανεκτίμητο.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπο μια εννοια ολα τα παιδια του FlashForward βεβαια, ειναι μπασταρδα του Lost. Απλα, οπως και οι πρωτοι Lost clones, ετσι κι αυτη η καινουρια γενια, συνεχιζει να κανει, σεζον μετα τη σεζον, πιλοτο μετα τον πιλοτο, το ιδιο λαθος. Σου πεταει στα μουτρα μια πλοκη γεματη μυστηρια, ξεχνωντας οτι πριν το Lost γινει ενας μεγαλος γριφος, ειχε προηγηθει μια πρωτη σεζον 95% βασισμενη στη σκιαγραφηση των χαρακτηρων και του ιδιου του κοσμου του.

    Οσο αφορα στο Heroes συμφωνω απολυτα, και το βρισκω και ανεξηγητο. Ριχνω το φταιξιμο στον κινηματογραφο, δεν υπαρχει αλλη λογικη εξηγηση. Και φυσικα το Twin Peaks δεν εχει σταματησει να εμπνεει και να επηρεαζει οσα χρονια κι αν περασουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Prison Break έφερε τα Kidnapped;!;!; :o Σιγά μην έφερε και τα "terrorised"... :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο James Badge Dale είναι ο λόγος που σκέφτομαι να το τσεκάρω γιατί τον είδα πρόσφατα το Pacific και τον παραδέχτηκα. Ενώ στο 24 δεν ήταν αυτός που με είχε τραβήξει, ήταν οι προφανείς λόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, πολύ καλός ήταν στο Pacific. Δεν ήταν τυχαίο, μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάνω από το κουτάκι που αφήνεις σχόλια λέει σε ωραιότατα και ξεκαθαρότατα ελληνικά ότι "απαγορεύονται οι προσωπικές επιθέσεις σε άλλους χρήστες. Μιλάμε για αυτό που είδαμε, όχι ο ένας για τον άλλον." Πόσο πιο σαφές θα χρειαστεί να το κάνω;

    (Ξέρει αυτό στον οποίον απευθύνομαι, και φυσικά το εν λόγω σχόλιο δε θα δημοσιευτεί.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς PaulieK:

    1. Κι εγώ συμφωνώ: Στο Pacific ήταν καλός. Όχι πως εδώ είναι κακός, αλλά το πρώτο επεισόδιο δεν είχε ενδιαφέρον (κατά τη γνώμη μου πάντα).

    2. "Ενώ στο 24 δεν ήταν αυτός που με είχε τραβήξει, ήταν οι προφανείς λόγοι"

    Καλά δεν νομίζω να είδε και κανείς την 3η σεζόν του 24 για τον James Badge Dale...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλώς είναι ενα serialized 3 days of the condor. Δεν είναι ούτε Alias ουτε covert affairs.

    Και τα καταφέρνει περίφημα. Τι δηλαδή, συνέχεια η υπερομάδα θα σώζει το κόσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι, καμία υπερομάδα να μη σώζει τίποτα. Το πρόβλημά μου δεν είναι στο περιεχόμενο ή στο ύφος, είναι στον ρυθμό και είναι στους χαρακτήρες, τους οποίους δε 'νιώθω' με τίποτα. So far δηλαδή. Είπαμε, εδώ είμαστε.

    Σωστή πάντως η αναλογία με Condor. Γι'αυτό πάει, όντως τα καταφέρνει, αλλά μία από τις βασικές διαφορές είναι ότι σε κάτι τόσο ατμοσφαιρικό, βοηθάει να γνωρίζεις τα stakes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εμενα μου αρεσε πολυ παντως γιατι καταφερε να με ιντριγκαρει μετα τα 2 πρωτα επεισοδεια...Τωρα το πως θα εξελιχθει ειναι αλλο θεμα...

    απο τα υπολοιπα καινουρια αξιζει τιποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπωσδήποτε το Louie. Θα ανεβάσω μερικά ακόμα post μες στη μέρα με ό,τι άλλο έχω δει τελευταία και θα τα πούμε κι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν εχω χειροτερο ηθοποιο απο αυτον τον αταλαντο, με εκανε να μισησω το Pacific πριν το μισησω για το απαισιο σεναριο του και τους κακογραμμενους χαρακτηρες του.
    Μιαμιση εκφραση και με το ζορι εχει ο τυπος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν κρίνω από τα διάφορα downloads στα ιντερνέτια τόσο των επεισοδίων όσο και των subs νομίζω υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται οπότε..keep posting :) Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζίσου. Απλά keep in mind πως τέτοιου ύφους σειρές δύσκολα συναρπάζουν (τουλάχιστον από τα πρώτα 2 επεισόδια που έχω δει) επομένως ας της δώσουμε λίγο χρόνο να αναπτυχθεί κ εδώ ήμαστε. Όπως και να'χει AMC είναι αυτό. Name an unsuccessful show this channel aired..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η μύτη αυτού του ηθοποιού με εκνευρίζει λίγο, αλλά η σειρά σαν να μου αρέσει!
    Το ότι δεν υπάρχει υπερτεχνολογία, το ότι όλα σημαίνουν κάτι άλλο και ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να βάλει το μυαλό του να δουλεψει δεν με χαλάει.
    Σκεφτείτε πως το αργόσυρτο μπορεί με μία άλλη οπτική να χαρακτηριστεί ατμοσφαιρικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λίγο πριν το series finale όσοι έντονα δύσπιστοι συνέχισαν να το βλέπουν, νομίζω πως θα έχουν ανακαλέσει.
    Ασύλληπτα εγκεφαλικό και άρτια εκτελεσμένο.
    Καμία μα καμία σχέση με "Flashforward" και "Event"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή