Fringe: 6955 kHz

Χάσαμε ένα (καλό) επεισόδιο, και συνεχίζουμε ακάθεκτοι, με το σχετικά mythology-heavy 40λεπτο αυτής της εβδομάδας.

Σημαντικό επεισόδιο προφανέστατα, με την ομάδα Fringe να βρίσκει ουσιαστικά έναν χάρτη συντεταγμένων (μετά την αποκωδικοποίηση-μαγεία της detective Astrid "Watson") για όλα τα κομμάτια της μηχανής ζωής/θανάτου, που η Fauxlivia από ό,τι φαίνεται ήθελε να βρουν.

Όλα καλά και τυπικά και ωραία, το επεισόδιο αν περιοριστούμε σε αυτό είναι το στάνταρ απολαυστικό 40λεπτο που μας προσφέρει φέτος το Fringe, απλά με έξτρα δόση σημαντικότητας. Όμως εδώ το πήγαν ένα βηματάκι παραπέρα, και αυτό που επιχειρούν να πουν με κερδίζει, και κάνει και τη διαφορά. Το Vacuum, αυτό το υποτιθέμενο μηχάνημα καταστροφής, είναι, λέει, εξίσου ικανό για καταστροφή και για ζωή. Η ομάδα των Αποκεί θέλει η ομάδα των Αποδώ να το ανακαλύψει, προφανώς γιατί είναι βέβαιοι ότι θα επιφέρει την καταστροφή. Όμως, και γνωρίζοντας αυτό το δεδομένο δίπολο, οι Αποδώ παρόλαυτά προχωρούν στην αναζήτηση, ελπίζοντας -δια στόματος Walter- για το καλύτερο.

Η κοσμοθεωρία της "ορθής χρήσης του μαχαιριού" δεν είναι κάτι καινούριο ή εξαιρετικά πρωτότυπο, αλλά μου αρέσει ο τρόπος που την φέρνει στο προσκήνιο το Fringe. Βάζει τα δύο τιμημένα γερόντια της σειράς, τον Walter και τη Nina, να αράξουν σε ένα παγκάκι έξω από το κολέγιο και να αναπολούν τα δικά τους τα χρόνια, τότε που το γρασίδι ήταν πιο πράσινο και οι νέοι προσπαθούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. “Τώρα είναι φοβισμένοι,” λέει ο Walter. Άτολμοι. Φυσικά, γιατί τους συνθλίβει μια γενιά που δοκίμασε, έπαιξε, κάηκε και τώρα λειτουργεί ως φρουρός.

Η Nina εξηγεί στον Walter αυτό ακριβώς το πράγμα, το πώς ο Peter έχει ανάγκη να πάρει τα δικά του ρίσκα, να δοκιμάσει κι εκείνος να σπάσει τους κανόνες, ακριβώς όπως το έκανε πριν από εκείνον ο Walter. Αν δεν το είχε κάνει, ο Peter δε θα ήταν καν εδώ. Μέχρι το τέλος του επεισοδίου, η θαυμαστή μεταστροφή του Walter είναι γεγονός. Πολύ απλά, αποφασίζει να εμπιστευθεί πως ο Peter θα μπορέσει να βγάλει, όταν πρέπει, το καλό μέσα από την κάθε διφορούμενη κατάσταση.

Είναι κάτι τέτοιες στιγμές -όλες τους συμπτωματικά (not) περιστρέφονται γύρω από τη σχέση του Peter με τον πατέρα του- που δίνουν στη σειρά αληθινό συναισθηματικό κέντρο, που πολύ απλά με κάνουν να νοιάζομαι για αυτό που παρακολουθώ, σε ένα επίπεδο λίγο πιο βαθύ από το "τι να κάνει αυτό το ματζαφλάρι;"

That said, το τι να κάνει όντως το ματζαφλάρι είναι ένα ερώτημα, φαντάζομαι δε θα αργήσει πολύ να απαντηθεί. Το χοροπηδητό της σειράς ανάμεσα στα δύο σύμπαντα ήταν και παραμένει έντεχνο, καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στις αυτοτελείς ιστορίες και στη μυθολογία πηγαίνοντας τα σύμπαντα εναλλάξ. Όμως, είναι εμφανές πως τα πράγματα οδεύουν κάπου, και γρήγορα.

Κοινώς, έχουμε ένα ακόμα επεισόδιο μες στα sweeps του Φλεβάρη, και μετά έχουμε και 2-3 μέχρι το break. Δε θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς μια πρώτη υποψία μάχης, τα προειδοποιητικά πυρά αν θες, ειδικά από τη στιγμή που η Olivia έχει αρχίσει να αποκτά συναίσθηση του αληθινού της εαυτού.

Κόλαση θα γίνει.

~-~

Λίγες σημειωσούλες ακόμα:

>Θα είναι η Nina η πρώτη που θα καταλάβει την αλήθεια για την Fauxlivia; Παντελώς μη ρεαλιστικό, αλλά αναπάντεχο. Θα μου άρεσε.

>By the way, αυτό το ζευγάρι πρέπει να τελειώνει. Δεν είχα προλάβει να είμαι σίγουρος για τον Peter με την Olivia, αλλά ο Peter με την Fauxlivia είναι λιγότερο πειστικοί από, εχμ, μπορώ να σκεφτώ διάφορα ζευγάρια της showbiz τώρα αλλά άσ'το καλύτερα.

>Kevin Weisman! Ο πάντα λατρεμένος Marshall του Alias σε ένα ακόμα guest spot. Πάντα χαίρομαι να τον τρακέρνω.

>Άσχετο, αλλά μιας και για το προηγούμενο δεν ανέβασα ποστ, πρέπει να το γράψω έστω τώρα. Πόσο εμπνευσμένο κάστινγκ οι αδερφοί Ashmore; Πόσο;


.

18 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάλυση Dark Tyler,πάντα απολαμβάνω τις αναλύσεις σου.

    Στα του επεισοδίου τώρα.Το βρήκα πάρα πολύ καλό.Γενικά μου αρέσουν τρελά τα επεισόδια που αφορούν τη μυθολογία.

    Αν και για να πω την αλήθεια αυτό με τις συντεταγμένες με ξένισε.Η Γη έχει αλλάξει τελείως σε σχέση με εκατομμύρια χρόνια πριν.Απορώ πως δεν το σκέφτηκε κανείς (Astrid,Peter,Walter).

    ΥΓ.Είμαι ο μόνος που είδε την Fauxlivia να έχει ενδοιασμούς? (στην συζήτηση που είχαν προς το τέλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, και γενικά πιστεύω θα πατήσουν λίγο πάνω στο ότι η άλλη Olivia έχει αρχίσει να δένεται με κάποια στοιχεία του εδώ σύμπαντος. Δε θα με εξέπληττε ακόμα κι αν την βλέπαμε να πεθαίνει σχετικά σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άλλο που λες, ναι, δεν έχεις άδικο. "Oops?" (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Άτολμοι. Φυσικά, γιατί τους συνθλίβει μια γενιά που δοκίμασε, έπαιξε, κάηκε και τώρα λειτουργεί ως φρουρός."
    Τέτοια γράφεις και σε λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πιο σημαντικό σ'αυτό το επεισόδιο δεν είναι η μυθολογία του Vacuum. Αλλά η μυθολογία των αριθμών του Lost. Μη μου πείτε ότι ΔΕΝ το είδατε;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ απλά σκέφτηκα ότι είναι το καλύτερο επεισόδιο Lost που δεν είδαμε ποτέ. (Και επιτέλους μια εξήγηση για τους αριθμούς. :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Egw pantws ekplhsomai pws o Peter dene xie aprei ka8olou xampari akomh th BOlivia einai kapws xazo gia kapoion pou thn h3ere toso kala.

    To be honest nomizw pws h nina hdh exie arxisei an psilliazetai kait, ka8ws to vlemma ths sth skhnh me thn BOlivia auto upodhlwne.

    Kalo episodeio an kai epitrepste mou na uposthriw pws na ontwsh BOlivia eixe arxisei na denotan me auto to universe 8a allaze kapoies plhrofories pou estelne stous allous, don't you think?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μου φανεί απίστευτο αν η σχέση της με τον Peter δεν παίξει τελικά κανένα απολύτως ρόλο. Ίσως την κρίσιμη στιγμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν μου αρεσει αυτο που γραφω αλλα το επεισοδιο ηταν πολυ μετριο και η μυθολογια με απογοητευσε.

    Ειναι ηδη αρκετα τραβηγμενο που ο Πητερ εμφανιζεται σε αρχαιο κειμενο αλλα νταξει το χουμε δει και το χουμε ξαναδει. Αλλα αν οντως ειναι και καλα αρχαια ολα αυτα τα κομματια ειναι το λιγοτερο απαραδεκτο. Τα αντικειμενα λιωνουν, χανονται, εχουν γινει σεισμοι, λοιμοι, καταποντισμοι. Πολεις χτιστηκαν γκρεμιστηκαν και ξανασκαφτηκαν και ακομα ειναι εκει? Ειπαμε επιστημονικη φαντασια, αλλα αυτο ειναι απλη λογικη.

    Οσο για το οτι 70 χρονια ακουνε τους αριθμους και τελικα ειναι συντεταγμενες και κανεις δε το σκεφτηκε ειναι τουλαχιστον ανοητο. Υπαρχουν υπερ υπολογιστες που αναλυουν χιλια δυο δεδομενα και ουτε ενας απο αυτους δε βρηκε οτι ειναι κατι τοσο προφανες?

    Το μονο που θα δεκτω ειναι αν ολα αυτα ειναι φυτεμενα απο τους απεναντι και απλα καθοδηγουν τους δικους μας για να τους τα μαζεψουν. Επειδη ομως πολυ αμφιβαλω, ετοιμαζομαι να συγχιστω.

    Τελος, το επεισοδιο μου θυμησε εντονοτατα αλιας και αν σκεφτουμε οτι ειναι του ιδιο δημιουργου, αυτο καλο δε το λες..

    Εξαιρετικη αναλυση για αλλη μια φορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. afth thn emmonh sas na sygkrinete oles tis seires me to lost pote de 8a thn katalavw!
    einai les k eixate mia gomena pou poly sas plhgwse, sas parathse kiolas sto telos (me kapoia asteia dikaiologia tou typou "it's not you,it's me") kai de mporeite na thn 3eperasete!
    it's been months
    get over it! :P
    h fringe gkomena gia mena 8elei poly dromo akoma gia na ginei lost gomena.gt akoma k sta xeirotera ths h lost gomena htan afth me thn opoia pa8ate to crush,to love at first sight,gia pollous htan k o prwtos erwtas, o efhvikos... kai meinate mazi ths mexri na sas parathsei ekeinh (niw8ate oti h sxesh htan abusive alla den thn teleiwnate eseis th sxesh,perimenate na thn teleiwsei ekeinh)
    kai htan k wraia gomena meta3y mas.ligo kariola, alla wraia.
    twra h fringe h gomena htan psiloadiaforh arxika (h allh empaine sto bar k oloi gyrizan na thn koita3oun).k thn fringe sto bar thn gnwrises, ka8otan ntropala se mia gwnia k epine thn portokalada ths enw h allh (h tsoula lost) xoreve proklhtika gt eixe zalistei apo ta polla sfhnakia...
    sthn poreia omws eides oti exei ginei endiaferousa k h fringe.ths leipei to humor (panta 8a nai krya)
    einai omws e3ypnh,arxontogomena...
    einai k mysthriwdhs k ainigmatikh (apo portokalada to xei gyrisei se pente aspra h kopelia)
    exeis vrei gomena.
    3ekolla apo thn ex
    stamata na paraponiesai k na gkriniazeis gia thn prwhn
    oxi esy tyler.milaw gia olous tous tyler(s) tou kosmou!! :D
    p.s.k emena 8a mou fanei apistefto an h sxesh ths me ton peter den pai3ei kanena rolo.einai profanes oti ekei to pane.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι εμένα μου θύμισε εντονότατα το Alias, αλλά αυτό με έκανε να γουστάρω το επεισόδιο περισσότερο. Γιατί το Alias το αγαπώ πολύ, κατά βάση, και βλέπω το Fringe ως μια λιγότερο ασυγκράτητη εκδοχή του. Δυσλειτουργική οικογένεια, διπλοί πράκτορες, κλώνοι, αρχαίες προφητείες, father figures σε πόλεμο, εξεζητημένες μηχανικές κατασκευές, η επιστήμη ως μαγεία, όλα τα στοιχεία που αγάπησα στο Alias είναι εδώ. (Plus: Multiverse!) Αλλά αυτή τη φορά, υπάρχει σχέδιο, οργάνωση, υπάρχει focus. Είναι όλα πιο μετρημένα. Το Fringe είναι το Alias, σε νέα, φροντισμένη, γυαλισμένη εκδοχή. Back with a vengeance.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι κ έμενα το μόνο μου πρόβλημα με το επεισόδιο ήταν ο ότι να ναι τρόπος της εξήγησης των συντεταγμένων. Κατά τ άλλα ήταν καλο επεισόδιο αλλά αυτό ήταν μεγάλο φάουλ.

    Πίστευω ότι παρασύρθηκαν κ του έδωσαν την ίδια σήμασια με τις διαφόρες "επιστημονικές" εξήγησεις που δίνουν οι σειρές κατα καιρούς, ενώ θα έπρεπε να το προσέξουν περισσότερο.

    Η διαφόρα είναι ότι στα διαφόρα εξιδεικευμένα επιστήμονικα που λένε κατα καιρούς κ υπάρχει μεγάλη πιθάνοτητα να είναι μλκιες χωρίς καμια βάση αν δν είσαι ο Stephen Hawking η τες πα κάποιος π έχει γνώσεις επι του θέματος τα δέχεσαι ως science mumbo jumbo fact χωρίς να σε νοιάζει γτ έχεις πλήρη άγνοια. Αλλά το ότι η Γη έχει άλλαξει μόρφη από την προιστορική εποχή όποιος πήγε δημοτικό κουτσά στραβά το ξέρει δν μπορείς να το άλλαζεις για να στήριξεις την όποια μυθολογία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αρχικά για τους αριθμούς και τις συντεταγμένες δεν θα έλεγα ότι έχετε άδικο, αλλά όταν βλέπουμε τους Άλλους να κάνουν τόσα πράγματα (shapeshifters, τεχνολογική άνθιση πολύ μεγαλύτερη) γιατί να μην υπήρχαν οι First People στο alternative universe μόνο και αυτοί να είναι απόγονοί τους; Και οι Εδώ απλά να βρίσκουν planted τα στοιχεία, που οι Άλλοι θέλουν να βρουν, οπότε δεν έχει σημασία αν το βουνό τη σήμερον ημέρα είναι μικρότερο σε σχέση με την εποχή των δεινοσαύρων, αν άλλαξε η Γη, αφού οι Άλλοι τα έβαλαν εκεί για να τα βρουν οι Εδώ.

    Μπορεί να το πηγαίνω λίγο μακριά, αλλά ας σκεφτούμε λίγο sci-fi. Εμείς είχαμε προγόνους ουγκ και αουγκ και οι Άλλοι τους First People.

    Αυτό που μ' άρεσε στο συγκεκριμένο επεισόδιο και απ' ότι φαίνεται θα γίνει γρήγορα είναι το ξεσκέπασμα της Fauxlivia. Μέχρι τώρα, μόνο η υποψία των αποτυχημένων σχεδίων της υπήρχε, που ίσως την ξεσκέπαζαν. Τώρα, όμως, δείχνει διαφορετικό χαρακτήρα, αρχικά στη Nina και μετά στη μεγάλη παύση, όταν την ρωτά ο Peter να θυμηθεί τα νούμερα, που η Olivia το κάνει στο δευτερόλεπτο.

    Άντε να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου είχε ξεφύγει για κάποιο λόγο ένα ανώνυμο σχόλιο λίγο πιο πάνω, με το οποίο αν και διαφωνώ σε πολλά πράγματα (όπως το κεντρικό point :p) βρήκα πολύ αστείο και έξυπνο. Το δημοσιεύω με λίγη καθυστέρηση, με το μπαρδόν, συμβαίνει καμιά φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν ήταν να το σχολιάσω κάπως, θα έλεγα ότι το Lost εκτός από γενικότερο σημείο αναφοράς (λέμε τώρα*) φυσικά και αποτελεί μέτρο σύγκρισης για σειρές του ίδιου δημιουργού και ίδιας ομάδας παραγωγής. Όπως και το Alias. Δεν είναι κάτι περίεργο. Ό,τι μυστηριώδες skiffy κάνει ποτέ ο JJ και η Bad Robot, θα γίνονται αναφορές σε παλιότερες δημιουργίες τους.

    (*Ομολογώ ότι ακόμα κι εγώ που σε γενικές γραμμές δεν θεώρησα ποτέ το Lost καλλιτεχνικά άξιο λόγου, και μίσησα το φινάλε, δεν περίμενα πόσο radio silence έχει πέσει για τη σειρά αφότου τελείωσε. Στον απολογισμό της σεζόν ίσως αναπτύξω έναν σχετικό προβληματισμό.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελπίζω να το πάρει χαμπάρι γρήγορα η Nina, την κόβω για πιο ξουράφι απ'τον Peter πάντως.

    Και μια που λέμε για λατρεμένο Alias, ο Sark έπαιζε στο 1x07 του Undercovers (R.I.P.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ετοιμάσου να βάλεις τα μαύρα....

    http://io9.com/5694839/fox-moves-fringe-to-the-friday-night-death-slot

    (BTW άψογο το τελευταίο επεισόδιο 3.07, και μαρτύριο οι 2 βδομάδες αναμονή για επόμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Yup, το είδα, θα το σχολίαζα με το ποστ για το καινούριο επ.(Δεν το είδα ακόμα.) Αν διανοηθώ ότι πάνε για κόψιμο ΚΑΙ το Terriers ΚΑΙ το Community ΚΑΙ το Fringe...

    ΑπάντησηΔιαγραφή