The Vampire Diaries: Ghost World

Κοίτα να δεις τι πήγαν κι έκαναν οι κερατάδες. Spoilers μετά το άλμα.

Ας πούμε απλά ότι αυτό το επεισόδιο εξελίχθηκε εν τέλει με αναπάντεχο τρόπο. Όχι σαν εξέλιξη στην πλοκή, αλλά στο πώς χρησιμοποίησε τους χαρακτήρες που έφερε πίσω, και τι κατάφερε να κάνει με αυτούς στο σύντομο χρονικό διάστημα της plot-forwarding παρουσίας τους.

Αρχικά, μέχρι το τέλος της πρώτης πράξης έχει γίνει σαφές ότι εδώ έχουμε επιτέλους μια πρώτη (και τελευταία; δεν κατάλαβα) κορύφωση του sub-plot με την Anna και τα φαντάσματα που προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο μας. Έχουν επιστρέψει από δαύτα ένα σωρό, και η σειρά είναι αποφασισμένη να ξεδιάντροπα χρησιμοποιήσει το καθένα και για κάποια διαφορετική πλοκή που χρειάζεται σπρώξιμο. Μέχρι τα 2/3 του επεισοδίου αναρωτιόμουν αν είναι δυνατόν να έχει κάνει το Vampire Diaries κάτι τόσο ξεγυμνωμένο από οποιοδήποτε πάθος.

Είχες τη Lexie που ήρθε από το πουθενά (κάπως κυριολεκτικά) για να είανι εκείνη που θα βγάλει τον Stefan μέσα από τον Stefanus. Είχες τον Mason Lockwood που επέστρεψε ώστε να βρεθεί το ματζαφλάρι που σκοτώνει τον Klaus. (Βολικότατο.) Είχες την γιαγιά της Bonnie που εμφανίστηκε για να εξηγήσει στο κοινό τι συμβαίνει και έπειτα να το λύσει. Και είχες την Anna που εμφανίστηκε, well, φαντάζομαι επειδή αυτή κάπως το ξεκίνησε όλο αυτό και μάλλον έπρεπε. Α και είχες και μερικούς no-names που εμφανίστηκαν απλώς για να έχει λίγη δράση το επεισόδιο.

Όλα τα παράλληλα storylines; Άψογα. Όπως κάθε τι κάνει αυτή η σειρά, ένα υπόδειγμα ρυθμού, ακόμα και με την έξτρα πρόκληση των παράλληλων ιστοριών που έχουν κοινή αρχή και κοινό τέλος. Απολαυστικό επεισόδιο.

Αλλά.

Όλα έμοιαζαν παντελώς μηχανικά, σχεδόν έβλεπες την πένα του σεναριογράφου να κινεί τα νήματα. Η πιο βολική ιστορία φαντασμάτων στην ιστορία!

Και δε λέω πως τελικά αυτό εξαφανίστηκε ως σκέψη, γιατί σε πρώτη τουλάχιστον φάση (επιφυλάσσομαι πάντα για το τι μπορεί να δούμε παρακάτω) κατά βάση αυτό όντως συνέβη σε αυτό το επεισόδιο. Όμως στην κορύφωση του επεισοδίου αποκαλύφθηκε με εξαιρετικά δυνατό τρόπο ένας συναισθηματικός πυρήνας που σιγά-σιγά είχε χτίσει το επεισόδιο στην μηχανική διαδρομή του προς το προβλεπόμενο φινάλε.

Η Lexie έδωσε τα πάντα για να σώσει τον Stefan, δεν το έκανε για κάποιον ιδιοτελή σκοπό. Και το νήμα της παράτασης της ζωής της, κόπηκε απότομα αναγκάζοντάς την να παραδόσει τη σκυτάλη στην Elena, δίχως να έχει ποτέ της τρόπο να ξέρει αν αυτό που έκανε είχε εν τέλει σημασία. Ο Mason παράτησε τους γρίφους, έσωσε τον Damon από θανάσιμες παγίδες, τον βοήθησε εκεί που δε μπορούσε να συνεχίσει, απαίτησε από αυτόν μόνο μια half-hearted συγγνώμη. Γιατί; Τι endgame μπορεί να είχε πέραν της εκδίκησης; Να σώσει το γιο του. Πόσο πιο απλό γίνεται ένα κίνητρο;

Πάρε αυτά τα δύο arcs, ένωσέ τα με τον συγκινητικό (ούτως ή άλλως θα ήταν) χωρισμό του Jeremy με την Anna, η οποία μες στο πλήθος και τον πανικό πρόλαβε να βρει τη μητέρα της την τελευταία δυνατή στιγμή, πρόσθεσε και λίγο holding hands της Bonnie με την Οδηγό γιαγιά της, πέτα από πάνω και λίγη συγκινητική ποπ, ε, πολύ θέλει για να νιώσεις κάτι να συμβαίνει;

Το επεισόδιο ξεκίνησε δείχνοντας να του λείπουν κάποια βασικά στοιχεία αλλά υποσχόμενο να τα υπερκαλύψει με πλοκή πλοκή πλοκή, αλλά τελείωσε όχι μόνο έχοντας κάνει μεγάλα βήματα μπροστά, αλλά και κλείνοντας με το ένα ακριβώς πράγμα που πίστεψα πως δεν είχε: Πάθος.

~~~

Μερικά σχόλια:

Ο Alaric είναι επισήμως ο πιο cool χαρακτήρας της σειράς. ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Ξέρετε γιατί; Γιατί αν τον ρωτήσει κάποιος ποιος είναι ο καλύτερός του φίλος, ο Alaric θα μπορεί να απαντήσει πως ο καλύτερός του φίλος αυτή τη στιγμή είναι ένα βαμπίρ που έχει προσπαθήσει να τον σκοτώσει δύο φορές.

Λοιπόν, άρα τώρα αυτό με τα φαντάσματα έληξε; Ή απλά τα αφήσαμε ελεύθερα για να βρούμε τα McGuffins που θέλαμε και τώρα τα ξαναμαζέψαμε μέχρι νεωτέρας; Μπορεί να θεωρηθεί λήξαν το θέμα της 'από εκεί μάγισσας' που θέλει να αφανίσει τα υβρίδια του Klaus;

Μιας και την ανέφερα, η Από Κει Μάγισσα έχει αναφερθεί υπερβολικά πολύ για να μην εμφανιστεί. Σύντομα.

Καμία εξέλιξη στο καυτό θέμα του θανάτου ή μη της Katherine στα χέρια (και τα δόντια) του Michael.

(Τόσο φοβερό και τρομερό βαμπίρ, τόσο πεζό όνομα. Μα Michael; Μου πας και μου έρχεσαι με Damon, Stefan, Klaus, Elijah και τώρα τι; Michael; Μ-ά-ι-κ-λ; Ο Μάικολ το βαμπίρ;)

Αυτό με την απουσία της Rebecca να μην επαναληφθεί.

Αν κάποιος έχασε τα νέα, η σειρά θα παίξει 2 ακόμα επεισόδια τις 2 βδομάδες που ακολουθούν (3 και 10 Νοεμβρίου) και μετά ξανά καλό 2012. Φαντάζομαι καλύτερο από τις συνεχείς επαναλήψεις, αλλά όπως κι αν το δεις, φουλ δίμηνο είναι σκληρό.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου