Joss Smash

To Box Office, that is. Όχι ότι είναι αυτό που με νοιάζει αυτή τη στιγμή.


(Άσχετο, αλλλά συνέβη κι αυτό.)

Η Disney ανακοίνωσε, με σχετικά ασαφή τρόπο, πως ο Whedon θα επιστρέψει για το σενάριο και τη σκηνοθεσία του 'Avengers 2', κάτι που από την πλευρά τους βγάζει σαφώς τεράστιο νόημα, όμως ας μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Από όλες τις ταινίες της Phase One που επιστρέφουν με σίκουελ για την Phase Two, καμία άλλη δε τη σκηνοθετεί ο αρχικός της σκηνοθέτης.

Που θα πει, η Disney/Marvel ως Disney ψιλοχέστηκε ποιοι θα βαράνε τις κλακέτες, αλλά η Disney/Marvel ως Marvel λύσσαξε για να σιγουρευτεί πως αν επρόκειτο να επιστρέψει ένας, θα ήταν αυτός που μετράει. Ο Whedon.

Αν δεις παρακάτω την ανακοίνωση/διευκρίνηση, θα καταλάβεις και το γιατί. Δεν είναι απλά loyalty προς έναν δημιουργό που γύρισε την 3η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών, είναι κανονικότατη παράδοση του κλειδιού της πόλης.

“Joss Whedon has signed an exclusive deal with Marvel Studios for film and television through the end of June 2015. As part of that deal, Whedon will write and direct Marvel’s The Avengers 2 as well as help develop a new live action series for Marvel Television at ABC. He will also contribute creatively to the next phase of Marvel’s cinematic universe.”

H λογική είναι καθαρά δανεισμένη από την κόμικς βιομηχανία, και πολύ σωστά. Αυτό έφερε τη Marvel ως εδώ. Το αποκλειστικό σημαίνει πως ο Whedon δε θα ασχοληθεί με τίποτα σε κανένα άλλο στούντιο πλην της Marvel για τα επόμενα 3 χρόνια. (Ανεξάρτητες δουλειές εξαιρούνται, οπότε Dr. Horrible 2 και Wastelanders λογικά δε θα επηρεαστούν.) Και η Marvel δε θα έκανε κάτι τέτοιο απλά για να της φέρει πίσω μια ταινία, όπως συνέβη με το 'Avengers'. Είναι προφανές πως η συνεργασία τους θα είναι βαθύτερη.

Που θα πει, TV show. Το οποίο ο Whedon θα βοηθήσει να αναπτυχθεί. Η Marvel καιρό ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, και όταν έχεις έναν Whedon στο payroll βγάζει τρομακτικό νόημα για να μη γίνει. Η σειρά θα είναι πιθανώς κάποιο high-concept cop show στο σύμπαν των 'Avengers', το οποίο μπορεί κάλλιστα να τρέχει κάποιος σαν τον Tim Minear όσο ο Whedon κάνει ό,τι άλλο τον πληρώνει η Marvel να κάνει.

Που είναι τι; 'Θα συνεισφέρει δημιουργικά στην ανάπτυξη της επόμενης φάσης του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel'.

Εγώ σε αυτή τη φράση διαβάζω ένα πράγμα: Βασικά η Marvel προσέλαβε τον Whedon για να τρέξει το Phase Two σαν μια τεραστίου μπάτζετ σειρά.



Διότι, από τη στιγμή που πλέον αυτή η 2η φάση θα αφορά μια ιστορία με σαφέστερο σχεδιασμό, σε αντίθεση με την περισσότερο 'πάμε κι αν μας κάτσει' προσέγγιση της Phase One, η Marvel θα ήθελε έναν δημιουργό με αποδεδειγμένο ταλέντο τόσο στο μεγάλου μπάτζετ μπλοκμπάστερ, όσο και στην ανάπτυξη episodic μορφής μυθολογία. Και που να ξέρει κι από υπερήρωες.

No. Fucking. Brainer.

O Whedon όχι απλά θα γράψει το 'Avengers 2' (με λογική ημερομηνία εξόδου τον Μάιο του 2015), αλλά θα έχει -μεγάλο, υποπτεύεται κανείς- λόγο σε οτιδήποτε συμβεί στο Marvel Universe από τώρα ως τότε. Τηλεοπτικοί σκηνοθέτες όπως ο Alan Taylor ('Thor: The Dark World') ή τα Αδέρφια Russo ('Captain America: The Winter Soldier') ή όποιος αναλάβει το 'Guardians of the Galaxy', θα μπορούσαν κάλλιστα να σκηνοθετούν επεισόδια κάποιας επικής sci-fi σειράς του Whedon σε κάποιο ΗΒΟ. Και μέσα σε όλα, θα υπάρχει και μια actual τηλεοπτική σειρά.

Είναι μάλλον εμφανές αυτό που γίνεται εδώ. Και είναι ένα σχέδιο που βγάζει τρομερό νόημα για τη Marvel, είναι μια κατάσταση που λες και κάποιος την σκαρφίστηκε βασισμένος αποκλειστικά στις δυνάμεις του Whedon, και που σαφέστατα θα μας δώσει εμάς, ως κοινό, την μέγιστη απόλαυση: Αν ο ενθουσιασμός ήταν εν τέλει τόσο μεγάλος για το άνισο Phase One, σκέψου τι μπορεί να συμβεί σε ένα Phase Two οργανωμένο ουσιαστικά εξαρχής από τον Καλύτερο Άνθρωπο Για Τη Δουλειά.

(Και να κάποιες πρώτες ιδέες που είχε μοιραστεί για το -υποθετικό τότε, για τον ίδιον- σίκουελ τον Μάιο.)



Πού αφήνουν όλα αυτά τον Whedon; Ιδανικά εγώ θα ήθελα να του δίνει κάποιος λεφτά και να τον αφήνει να γεννά χαρακτήρες, σύμπαντα και ιδέες. Δικά του. Αλλά τι να πω. Όσο κάθεται και φτιάχνει πραγματάκια σαν το 'Much Ado About Nothing' ανάμεσα σε μεγάλα projects, κι όσο έχει την ευκαιρία να ανεβάζει τις μετοχές του κάνοντας πράγματα στα οποία είναι τόσο πολύ καλός, πράγματα που ξεκάθαρα τον ενθουσιάζουν ως δημιουργό κι ως fanboy, και πράγματα που θα μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, τότε ας είναι. Μπορώ να περιμένω.

Αυτό το ταίριασμα, αυτός ο μακρόπνοος σχεδιασμός είναι υπερβολικά τέλειος (για όλους τους εμπλεκόμενους) ώστε να μου δημιουργήσει το οποιοδήποτε συναίσθημα πέρα από ενθουσιασμό.

Joss Whedon, Marvel Architect.

Τι να πω; Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει με το χρόνο του ένας geek auteur.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου