Silence would have fallen



Λοιπόν, βασικά νομίζω πως το story arc με τους Silence που τρέχει (όπως μάθαμε στην πορεία) από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη σειρά ο Moffat, ολοκληρώθηκε. Νομίζω πως στο 'The Name of the Doctor' δεν είδαμε μια απλή συνέχιση της ιστορίας ούτε λάβαμε clues για τη συνέχεια. Αλλά είδαμε το τέλος. Πάπαλα. Σε φινί.

Αυτό δε σημαίνει πως δε θα τους ξαναδούμε ή πως η σειρά στη συνέχεια δε θα συνδέεται κάπως με όλο αυτό το χαοτικό στόρι που τρέχει αισίως τρία χρόνια. Αλλά πιστεύω πως έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουμε τίποτα άλλο που να μένει να δούμε ώστε να 'βγάζει νόημα'. Spoilers μετά το άλμα.

Αυτό που γνωρίζαμε σε παχιές γραμμές ως τώρα ήταν πως οι Silence ήταν μια περίεργη θρησκευτική κάστα που ενώνοντας τις δυνάμεις της με ό,τι είδους πλάσμα ή φυλή έπρεπε, αποσκοπούσε σε ένα και μόνο πράγμα, την προστασία του σύμπαντος. Με βάση αυτό ενεργούσαν. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια τους μια προφητεία, που έλεγε λίγο-πολύ πως ο 11ος Doctor θα έβαζε σε κίνδυνο το σύμπαν, οπότε τι κάνουν; ΟΚ, το λογικό θα ήταν να πάνε να του εξηγήσουν δυο πράγματα, αλλά δε θα υπήρχε σειρά αν το έκαναν αυτό, οπότε πράττουν το αμέσως πιο φυσικό, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που ο 10 αναγεννάται στον 11, τον κυνηγάνε με στόχο να τον βγάλουν από το παιχνίδι.

(Κι όταν λέω από την πρώτη στιγμή, εννοώ από την πρώτη στιγμή.)

Επειδή λοιπόν η προφητεία έλεγε ότι ο 11 θα τα έκανε πουτάνα όλα, τον είχαν από κοντά. Και τι έκαναν γι'αυτό; Δύο σχέδια για να τον ξεκάνουν ώστε ποτέ να μην πραγματοποιηθεί η προφητεία. Πρώτη απόπειρα, να κάνουν το TARDIS να εκραγεί με αποτέλεσμα ο Doctor να παγώσει στο χρόνο. Αντ'αυτού κόντεψαν να διαγράψουν το σύμπαν από την Ιστορία, αλλά μας έδωσαν την φανταστική σεζόν 5, οπότε δε θα τους θυμώσουμε πολύ.

Δεύτερη απόπειρα, να δολοφονήσουν τον Doctor μια κι έξω, σε ένα fixed point in time ώστε να μη μπορεί ποτέ κανείς να το αλλάξει. Το σχέδιό τους ήταν περίπλοκο αφήνοντας ένα επικό loophole στον Doctor που το εκμεταλλεύτηκε ώστε να τους κάνει να πιστέψουν πως πέτυχαν τον σκοπό τους, αφήνοντάς τον (και εμάς) ήσυχο.

Αν το τέλος της 6ης σεζόν εξηγεί γιατί δεν έχουμε δει ξανά τους Silence, αυτό που έχει μείνει να αιωρείται είναι γιατί στα κομμάτια έκαναν τόσο χαμό να τον σκοτώσουν εξαρχής. Well, αυτό απαντήθηκε.

Ας θυμηθούμε την προφητεία βάσει της οποίας οι Silence ουσιαστικά δημιούργησαν τις δύο τελευταίες σεζόν ιστοριών Doctor Who:

(via)

OK, έχουμε 4 βασικά σημεία. Keep in mind ότι οι προφητείες είναι εκνευριστικά, εξυπνακίστικα αινιγματάκια που σπανίως είναι κυριολεκτικά, οπότε κάνουμε και λίγο ελεύθερη ερμηνεία, αλλά όπως βλέπουμε λίγο-πολύ είναι όλα εκεί.

1) On the fields of Trenzalore. Το 'The Name of the Doctor' διαδραματίζεται στο Trenzalore.



2) At the fall of the Eleventh. Το επεισόδιο κάνει σαφές point (ενώ κατά τα άλλα δε χρειάζεται σε κάτι) πως το TARDIS δε θέλει να προσγειωθεί στο Trenzalore, παρά ο Doctor του σβήνει τις μηχανές προκαλώντας μια απότομη πτώση. Ο Doctor λοιπόν πέφτει στο Trenzalore.



3) When no living creature can speak falsely or fail to answer. Η έμφαση στο living creature είναι πιθανώς εκεί για να τονίσει το ότι τριγύρω έχουμε μια πεδιάδα γεμάτη τάφους. Από εκεί και πέρα οι ζωντανοί όντως δεν μπορούν να speak falsely (γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει την αλήθεια έτσι κι αλλιώς) ούτε να fail to answer (η River που ξέρει οφείλει να απαντήσει επειδή απειλούνται οι ζωές της Clara, του Strax, της Vastra, αλλά κυρίως του ίδιου του Doctor).



4) A question will be asked, a question that must never be answered. Έχει ήδη γίνει σαφές πως αυτή η ερώτηση είναι το "Doctor Who?" που σημαίνει "Πώς σε λένε γαμώ το κέρατό μου;" σε ελεύθερη μετάφραση. Αυτό που δε γνωρίζαμε ως τώρα ήταν γιατί δεν έπρεπε να απαντηθεί η ερώτηση και τώρα ξέρουμε: Επειδή δίνει πρόσβαση στον τάφο του Doctor και μαζί σε όλη την ιστορία του σύμπαντος. Η ερώτηση όμως γίνεται. Και λόγω του (3), απαντάται.

Έξτρα σημείωση: Η Μεγάλη Απειλή δε θα μπορούσε να είναι ό,τι κι ό,τι. Οι Silence αυτοαποκαλούνται 'Sentinels of History', οπότε βγάζει νόημα πως αυτό που θα φρουρούσαν θα ήταν η ίδια η ιστορία του σύμπαντος, δηλαδή αυτό ακριβώς που βρίσκεται σε άμεση απειλή βάσει των παραπάνω βημάτων. Άρα ξέρουμε και για το 'γιατί'.

So there you go. Η προφητεία που φοβούνταν οι Silence εκπληρώθηκε. Τι θα συνέβαινε τότε σύμφωνα με τα ίδια αόριστα γραπτά; "Silence will fall." Για να το δούμε κι αυτό.

Η συνέπεια των 1-4, που πιθανώς γνώριζαν οι Silence, ήταν πως όποιος ήταν εκεί και προκαλούσε την πραγματοποίησή τους, εδώ δηλαδή η Greater Intelligence, θα αποκτούσε πρόσβαση σε όλη την ιστορία του σύμπαντος, την οποία θα μπορούσε να σβήσει και γράψει όπως επιθυμούσε. ΟΚ, fair enough, αρκετά τρομακτικό, τίμιος λόγος για να θες να ξεκάνεις κάποιον. Η GI μπαίνει όντως στο timestream του Doctor και αρχίζει να ξαναγράφει την ιστορία. Βλέπουμε πλανήτες και άστρα να σβήνουν στον ουρανό.

"Silence will fall."

Μετά βέβαια όρμηξε η Clara μέσα στο timestream και τα έσωσε όλα, οπότε κάποιος μπορεί άνετα να απολύσει όποιον διάολο εγκρίνει αυτά τα σχέδια των Slience ρωτώντας απλά 'ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ;;;;'.

Εντάξει, προφανώς οι Silence δεν είναι και τρομερά στρατηγικά μυαλά, αλλά είναι πολύ αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και, εν τέλει, με τους καλούς. Και η ιστορία τους μόλις ολοκληρώθηκε.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου