Top 50 Episodes, 2005: The Top-10

PART FIVE: #10-#1

10. The O.C. 2x14 The Rainy Day Women
Στο πιο μελαγχολικό 40λεπτο της χρονιάς, σχέσεις δημιουργούνται και διαλ
ύονται στο βροχερό O.C. Το καλύτερο σενάριο του δημιουργού Josh Schwartz βρίσκει όλα τα κεντρικά ζευγάρια της 2ης σεζόν στην πιο κρίσιμη καμπή της σχέσης τους, και η αριστοτεχικά δομημένη εναλλαγή συναισθημάτων φέρνει την κρυάδα ενός χωρισμού να ακολουθείται από τη ζεστασιά ενός αναζωπυρωμένου ρομάντζου περισσότερες από μία φορές. Η αριστουργηματική homage sequence στο Spiderman είναι η πιο υπέροχη making up scene που έχω δει τελευταία-- βλέποντάς τη, δεν ξέρεις αν θες να συγκινηθείς ή να ζητωκραυγάσεις για την απίστευτη αναφορά.

9. Gilmore Girls 5x13 Wedding Bell Blues
(spoiler)
Το 100ο επεισόδιο της λατρεμέης σειράς βρίσκει την 5η και καλύτερη σεζόν της σε πλήρη εξέλιξη, και όπως ένα 100ο επεισόδιο οφείλει να κάνει, πιάνει τους χαρακτήρε
ς και τους ταρακουνάει μέχρι να λιποθυμήσουν. Σταδικά χτίζεται η ένταση και όταν, σε απόλυτη gilmore-ική παράδοση, τα πάντα εκρύγνυνται στα τελευταία 3 λεπτά, κανείς δεν γλιτώνει τις συνέπειες. Το showdown Christopher-Luke, καθώς και η εξοργισμένη Lorelai να λέει στην μητέρα της οτι οι δυο τους έχουν τελειώσει, είναι 2 από τα 3 highlights της σεζόν.

8. CSI: Crime Scene Inves
tigation 5x24/25 Grave Danger
Not your typical CSI episode! Όλα τα Tarantinesque τικ είναι εδώ-- cool μουσικές, vintage guests, roundtables εγκληματιών που συζητ
άνε περί ανέμων και υδάτων, άμεσος και αληθινός κίνδυνος. Ο Nick γίνεται το θύμα και ο George Eads παραδίδει μια εκπληκτική ερμηνεία όντας εγκλωβισμένος σε ένα φέρετρο και, επιτέλους για χαρακτήρα σε αυτή τη θέση, πανικόβλητος! O Grissom και η ομάδα ακολουθούν τα στοιχεία που εμφανίζονται με μαθηματική συνέπεια, για να οδηγήσουν τα πάντα σε ένα αγωνιώδες φινάλε από το οποίο δε λείπουν οι εκπλήξεις.

7. The Inside 1x04 Everything Nice
Ανατριχιαστικό αριστούργημα #1.

Στο κορυφαίο επεισόδιο του αδικοχαμένου The Inside, η Rebecca με την υπόλοιπη ομάδα ερευνούν μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται 7χρονα παιδιά. Πλάνα που σηκώνουν την τρίχα κάγκελο, υποδειγματικό character development που ρίχνει φως σε θεμελιώδη ερωτήματα της σειράς και ένα συγκλονιστικό resolution, σε συνδυασμό με έξοχο κωμικό timing σεναρίου (η Jane Espenson ήταν πάντα μάστορας σε αυτό) και καστ (η σκηνή της Katie Finneran στο δεντρόσπιτο είναι θεϊκή, και δεν είμαι ακριβώς σίγουρος για ποιο λόγο). Πρόκειται πολύ απλά για το επεισόδιο που κάνει τη σειρά, από εξαιρετική, σπουδαία.

6. Alias 5x09 T
he Horizon
Ανατριχιαστικό αριστούργημα #2.
Ο Vaughn συντροφεύει τη Sydney σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε μια επιστροφή σε περιοχές και συζητήσεις που την έκαναν αυτό που είναι. Το απόλυτο fan-candy επεισόδ
ιο του Alias, προσφέρει μικρές στιγμές οργασμού για όλους τους μακροχρόνιους θεατές της σειράς μέσα από αυτή την τραγική αναζήτηση ενός κρυμμένου μυστικού. Και το twist του τέλους είναι τόσο απρόσμενο και old-school, κι έρχεται πάνω που νόμιζες πως τον καιρό του internet και των PR τέτοιου είδους ανατροπές δεν γίνονταν πλέον. Ευχαριστώ, Alias.

5. Veronica
Mars 2x07 Nobody Puts Baby in a Corner
Ανατριχιαστικό αριστούργημα #3.
Αυτό που ξεκινάει σαν μια αδιά
φορη περιπέτεια της εβδομάδας καταλήγει στο πιο eerie πλάνο ολόκληρης της χρονιάς. Μαεστρικά όλα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους, μικρά ανεξήγητα πραγματάκια προηγούμενων επεισοδίων τώρα βγάζουν απόλυτο νόημα, ενώ ο πόνος περιφερειακών χαρακτήρων αγγίζει τους κεντρικούς και, μέσω αυτών, εμάς, υποχρεώνοντάς μας να χαθούμε μέσα στις ζωές τους. Και σαν αποκορύφωμα έχουμε εδώ, στο πρόσωπο του σερίφη Lamb, την πιο ανεπανάληπτα ιδιοφυή περίπτωση character development μέσα από μία και μόνο φράση. H Diane Ruggiero χρησιμοποιεί, και βελτιώνει, τη μέθοδο που εισήχθη κάπου 8 χρόνια πριν στη Buffy. Ο Joss Whedon θα ήταν περήφανος-- oh, wait. Είναι.

4. The Shield 4x13 Ain't That A Shame
Όπως και κάθε season finale του Shield, έτσι κι αυτό μαζεύει όλα τα εκκρεμή storyline
s και τα δένει με έναν εκκωφαντικό τρόπο. Σε μια και μόνο αναζήτηση εμπλέκονται τα πολιτικά συμφέροντα του Aceveda, το μέλλον της Strike Team και η καριέρα της Rowling. Το φινάλε θα βρει τη Glenn Close στην καλύτερη ερμηνεία της χρονιάς και τον Anthony Anderson να στέκεται ερμηνευτικά ίσος προς ίσο απέναντι σε Close και Chiklis, όταν ο Antwon του περνάει μπροστά τους στο τμήμα, στην απόλυτη στιγμή δικαίωσης της σεζόν.

3. Six Feet Under 5x12 Everyone's Waiting
Το τέλος της σπουδαίας σειράς όχι απλά είναι συνεπές στο mis
sion statement, και εξιλεώνει τα όποια στραβοπατήματα της, αλλά ταυτόχρονα την εξυψώνει στο σύνολό της. Λυτρωτικό σαν ένα ξύπνημα από τον χειρότερο εφιάλτη, αυτό το φινάλε χτυπάει όλες τις σωστές νότες και φαντάζει, μετέπειτα, ως κάτι που δε θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά. Όπως και το άλλο αληθινά σπουδαίο κλείσιμο της δεκαετίας που διανύουμε, εκείνο του Angel, έτσι και αυτό δίνει διέξοδο ελπίδας σε μια κατάσταση που έμοιαζε καταστροφική και σε ανθρώπους που κοίταζαν το μέλλον ως κάτι στο οποίο δεν -αξίζουν να- έχουν θέση. Και το κάνει δίχως να ξεφεύγει από εκείνο το στοιχείο που καθόρισε τη σειρά στα 5 χρόνια ύπαρξής της: την απαισιοδοξία, τη μιζέρια, τις εμμονές, το θάνατο-- το Τέλος.

2. The West Wing 6x22 2162 Votes

Η ώρα της εκλογής του Δημοκρατικού υποψηφίου έφτασε, και ο Alex Graves (εκ των 3 καλύτερων σκηνοθετών στην τηλεόραση) σκηνοθετεί μ
ε νεύρο και ντοκιμαντεριστικό ύφος τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο συνέδριο. Είτε η κάμερά του ακολουθεί τους ίδιους τους υποψήφιους, είτε καταγράφει τις αντιδράσεις των επιτελείων τους, είτε απλά είναι χωμένη μέσα στον όχλο, το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο θεατής στέκεται βιδωμένος μπροστά στην οθόνη παρακολουθώντας νευρικά πρόσωπα, αγχωτικές αντιδράσεις και εμψυχωτικές ομιλίες που συχνά διακόπτονται από το live feed κάποιου καναλιού που μεταδίδει την όλη διαδικασία. Το καλύτερο season finale, και επεισόδιο γενικότερα, του West Wing από την μακρινή 2η σεζόν και έπειτα.

1. Gilmore Girls 6x08 Let Me Hear Your Balalaikas Ringing Out
(spoiler)

Στην πορεία της 6ης σεζόν της σειράς, θα έφτανε αργά ή γρήγορα το επεισόδιο που είτε θα την αποθέωνε είτε θα την κατέστρφε ανεπανόρθ
ωτα. Θα έφτανε δηλαδή η στιγμή που η Rory όφειλε να συνειδητοποιήσει πού έχει φτάσει. Το ερώτημα ήταν-- αυτό θα συνέβαινε βιαστικά, χωρίς κάποια προφανή αιτία (ακυρώνοντας το όλο point του χωρισμού με τη μητέρα της) ή θα συνέβαινε με έναν τρόπο που θα εξυμνούσε τις κρυμμένες αρετές της, βγάζοντας ταυτόχρονα νόημα? Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, ο Daniel Palladino γράφει ένα από τα κορυφαία επεισόδια της σειράς και στέλνει την 6η σεζόν στα ουράνια.

Είναι αρκετά συνηθισμένο στην τηλεόραση, παλαιότερα μέλη του καστ να επιστρέφ
ουν σε πιο προχωρημένες σεζόν, συνήθως για να υπογραμμίσουν πόσο πολύ οι τωρινοί βασικοί χαρακτήρες έχουν αλλάξει από τότε που ο επιστρέφων ήταν κι αυτός στο καστ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παλιός χαρακτήρας έχει μείνει στάσιμος, οπότε η εξέλιξη των υπολοίπων τονίζεται ακόμα περισσότερο. Σε αυτό το επεισόδιο των Gilmore συμβαίνει κάτι ανεπανάληπτο. Ο Jess έρχεται ξανά στο Stars Hollow και τα 2 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει φαίνονται. Στη συμπεριφορά του, στην ομιλία του, στην εξέλιξή του. Σα να αναπτυσόταν ο χαρακτήρας του σε μια παράλληλη σειρά που εμείς δε βλέπουμε, έχει γίνει ο άνθρωπος που ο Luke ήθελε να τον κάνει, ο άνθρωπος που η Rory ήθελε να ερωτευτεί.

Επιστρέφει για να συμβουλευτεί το άτομο που σέβεται πιο πολύ, το άτομο χάρη στο οποίο έβαλε τη ζωή του σε μια τάξη, και αντ'αυτού βρίσκει μια Rory να σκοτώνει το χρόνο της μαζεύοντας μεθυσμένα πλουσιόπαιδα από τους δρόμους για να μη χάσει το κακομαθημένο αγόρι της από την χαραμοφάικη ζωή της. Και είναι τότε που ο χαρακτήρας του έρχεται full circle: είναι ο Jess, από όλους τους ανθρώπους, που ταρακουνάει τη Rory και την κάνει να συνειδητοποιήσει τι κάνει με τη ζωή της. Όχι ο Luke, όχι η Lorelai, όχι η Emily, όχι ο Richard, φυσικά όχι ο Logan, αλλά ο Jess. Αυτός που "την ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε". Αυτός, ο μοναδικός άνθρωπος στη ζωή του οποίου έχει κάνει τη διαφορά η Rory. Είναι ο σωσμένος που σώζει το σωτήρα του.

Την ίδια στιγμή, η Lauren Graham δίνει ρέστα. Πίσω στο Stars Hollow, η Lorelai προβάλλει την ανησυχία για την Rory πάνω στο σκύλο της. Συνειδητοποιώντας οτι η απραξία της μπορεί να της έχει κοστίσει την κόρη της, κλαίει ασταμάτητα απέναντι από το άδειο της κρεβάτι, γεμάτο τώρα μόνο από την παρουσία ενός άρρωστου σκύλου. Αλλά για καλή της τύχη, και όλων μας, ο Jess -o Jess!- με τις φωνές του στη Rory έχει ήδη βάλει τα γρανάζια μπροστά.

"Who are you? This isn't you, Rory. This isn't you!"

Η μικρή ξυπνάει, κοιτάει που είναι, πανικοβάλλεται, θυμώνει. Και όσο η Emily ανησυχώντας μη χάσει τη νέα "κόρη" της, προσπαθεί να της επιβληθεί φωνάζωντας, οι μπαλαλάικες θα παίζουν πιο δυνατά. Όλα είναι και πάλι σωστά στον κόσμο.


Up Next: Top 10 DVD Releases

PART ONE: #50-#41
PART TWO: #40-#31
PART THREE: #30-#21
PART FOUR: #20-#11

The Futon Critic's Top 10 Episodes of 2005 (spoilers)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου