The 4400: Gone (1)

Finally! Ήταν άραγε αυτό (και το follow-up της επόμενης Κυριακής) το τέλειο επεισόδιο που το 4400 έμοιαζε να υποσχόταν από το πρώτο του λεπτό, αλλά που ποτέ δεν είχε παραδώσει? Μεγάλα spoilers ακολουθούν.


Η ανατροπή του φινάλε της πρώτης σεζόν, παρότι συναρπαστική, ένιωθα πως είχε μείνει σχετικά ανεκμετάλλευτη-- πού ήταν δυο χρόνια τώρα οι πανίσχυροι άνθρωποι από το μέλλον που μπορούν να πηγαινοφέρνουν κόσμο στο timeline και να προβλέπουν και το παραμικρό ripple effect? Επιτέλους παίρνω την απάντησή μου, καθώς -στο πρόσωπο της αγαπημένης Alice Krige- έρχονται να παραδεχτούν οτι ίσως δεν έκαναν και την καλύτερη δουλειά.

Aυτή η εμφάνιση βέβαια δημιουργεί νέα ερωτήματα και βάζει αρκετές υποψίες (τουλάχιστον στο μυαλό μου) σχετικά με το κατά πόσο είναι αυτοί που υποστηρίζουν. Το εκπληκτικό cliffhanger με άφησε με το στόχο ανοιχτό να μη βλέπω την ώρα για τη συνέχεια, και να ευχαριστώ τους δημιουργούς που δεν άφησαν κάτι τέτοιο για το τέλος της σεζόν.

Δεν είναι πως μια τέτοια μεγάλη ανατροπή δεν σηκώνει season cliffhanger. Πρέπει να εκτιμήσει κάποιος ένα πράγμα για αυτή τη σειρά-- σαν το άλλο σημαντικό sci fi της εποχής, το Battlestar Galactica, έτσι και το 4400 δεν τσιγγουνεύεται καθόλου τις εξελίξεις της πλοκής που αλλάζουν τελείως τα δεδομένα. Αλλά ως τώρα οι μεγάλες στιγμές φυλάσσονταν για το τέλος κάθε κύκλου, ενώ τώρα μια τέτοια λαμβάνει χώρα μόλις στο 4ο επεισόδιο κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε πόσο εκρηκτικά μπορούν να γίνουν τα πράγματα στη συνέχεια.

Η ιδέα της επανατοποθέτησης των νεαρών 4400 στο χρόνο μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα, και αφήνει την κατάλληλη ποσότητα ερωτημάτων πίσω της (κινδυνεύει ακόμα η ανθρωπότητα? Οι μελλοντικοί άνθρωποι μπορούν να επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία επ'αόριστον μέχρι να πετύχουν? Πόση σχέση είχαν η NTAC και το 4400 Center με την αρχική αποτυχία του πειράματος?) χωρίς να θεωρείται Lost-esque (με το παρντόν κιόλας). Οι πιθανότητες που ανοίγονται είναι πραγματικά απεριόριστες. Πώς θα επηρεάσει αυτή η μετατόπιση της Maia το δικό μας παρόν? Πότε θα αντιληφθεί την αλλαγή αυτή κάποιος από τους πρωταγωνιστές? Θα δούμε αυτή και την ομάδα επίλεκτων συνομηλίκων της ξανά σε νεαρή ηλικία στη νέα τους χρονική τοποθέτηση ή κατευθείαν ως εφήβους στο παρόν, να λειτουργούν ως κάποιου είδους X-Men?

Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω άλλο έναν ύμνο προς τους συγγραφείς. Έχω εκφράσει τις ενστάσεις μου για τον χειρισμό ορισμένων χαρακτήρων και της κατάστασής τους, αλλά δεν έχω ποτέ ομολογήσει πόσο εντυπωσιακά γράφεται από το πρώτο επεισόδιο η precog Maia. Ο τρόπος που η μικρή "βλέπει" το μέλλον βγάζει νόημα χωρίς καλά και ντε να είναι πηγμένη η ιστορία της με πολύπλοκες scifi-ίλες. Μπορεί κατά προφανή τρόπο να ερμηνεύει το μέλλον όποτε και όπως συμφέρει το storytelling, αλλά αυτό αποδίδεται άψογα είτε στη φοβία της για κατακραυγή από το περιβάλλον της (όπως όταν αποβαλλόταν από το ένα σχολείο μετά το άλλο), είτε επειδή δεν έχει καταφέρει ακόμα να δαμάσει τις δυνάμεις της και αντί για παράθυρο στο μέλλον να δέχεται απλώς εικόνες μέσα από μια ομίχλη. Και τώρα, ο αψεγάδιαστος χειρισμός αυτού του χαρακτήρα οδηγεί στην πιο ενδιαφέρουσα ανατροπή της σειράς, αφότου μάθαμε περί τίνος πραγματικά πρόκειται.

Μπορεί αυτό το διπλό επεισόδιο να είναι η σημαδιακή στιγμή που το 4400 επιτέλους προβιβάζεται από καλή ιστορία σε πραγματικά καλή σειρά?

2 σχόλια:

  1. Το 4400 να εξελιχθεί σε καλή σειρά; Πιο πολύ για wishful thinking μου ακούγεται. Ίσως να φταίει το budget ή δε ξέρω εγώ τι άλλο, αλλά η σειρά είναι μέτρια με μερικά πολύ καλά επεισόδια και το Gone Pt.1 είναι ένα από αυτά. Don't think there's much more to it.

    (και το Life Interrupted του δεύτερου κύκλου ήταν αρκετά καλό, αλλά μέχρι εκεί, δεν πήγε την σειρά σε άλλο επίπεδο αν και είχε προοπτικές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Life Interrupted ήταν το μόνο άλλο επεισόδιο της σειράς που με είχε πραγματικά ενθουσιάσει, και όντως δεν είχε το follow-up που όφειλε. Αλλά όπως λες, το wishful thinking επιτρέπεται και μετά από ένα τόσο δυνατό επεισόδιο πιστεύω οτι υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τη σειρά να φτάσει σε νέο επίπεδο.

    Αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή