Grey's Anatomy, Season 3, Episode 1

"Time Has Come Today"


Αυτό το επεισόδιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Όταν η Shonda Rhimes παρουσίασε στο ABC το pitch της για την 3η σεζόν, το δίκτυο θεώρησε πως η μετάβαση από το φινάλε της 2ης σεζόν ήταν απότομη, και ζήτησε από τη δημιουργό ένα επεισόδιο-γέφυρα. Κι από την ανασφάλεια του δικτύου οτι το κοινό της σειράς είναι εντελώς χαζό, πήραμε ένα επεισόδιο στο οποίο δε συμβαίνει σχεδόν τίποτα, με την ουσιαστική πρεμιέρα να έρχεται την επόμενη Πέμπτη.

Αυτό δεν πρέπει να ληφθεί με το λάθος τρόπο-- αυτό το "Επεισόδιο Μηδέν" της νέας σεζόν του ιατρικού δράματος δεν είναι λιγότερο καλό από ένα μέσο επεισόδιο της σειράς, απλώς είναι ελαφρώς περιττό. Αν δεν είχε προηγηθεί ένα τρίμηνο αναμονής, θα ήταν υπέροχο. Αποτελεί φυσιολογική συνέχεια του περσινού tearjerker, είναι το τηλεοπτικό ανάλογο του σκουπίσματος των δακρύων από το πρόσωπό μας. Και μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει οτι μια τέτοια ώρα χρειάζεται, τόσο στους χαρακτήρες που μαζεύουν τα κομμάτια του εαυτού τους, όσο και στο κοινό που συνέρχεται ύστερα από τα περσινά γεγονότα. Αλλά το κοινό έχει επανέλθει, επανερχόταν για 3 μήνες. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση, είμαστε εμείς οι θεατές που έχουμε κινηθεί πιο γρήγορα από τους χαρακτήρες της σειράς.

Από την άλλη, το δράμα τους είναι τόσο εθιστικό που ανάγκασαν αυτό τον θεατή να κάνει πίσω βήματα και να τους συναντήσει εκεί που έχουν μείνει, δηλαδή μια μέρα μετά τα περσινά. Η Izzie θρηνεί, η Cristina δεν ξέρει πώς πρέπει να αντιδράσει στο δράμα του Burke, η Meredith... well, είναι η Meredith. The President of People With Crappy Lives. Ανάμεσα στα storylines των χαρακτήρων της, η σειρά δίνει μεν ιδιαίτερο βάρος στο δράμα, αλλά εξακολουθεί να ισορροπεί στην ανάλαφρη, σχεδόν φαρσική, κωμωδία: ανάμεσα σε θανάτους και πυροβολισμούς, η Meredith μοιράζεται με την Cristina το ένοχο μυστικό του πώς έχασε την κυλότα της. Σκηνή, βλέπουμε την Addison να την βγάζει από το πλυντήριο, και σε μια στιγμή το χαμογελάκι γίνεται θλίψη καθώς τα μάτια μας συναντούν το παραιτημένο βλέμμα της γυναίκας του Derek. Signature Grey's.

Γενικότερα το επεισόδιο είναι γεμάτο με συγκινητικές στιγμές που δίνουν την αίσθηση, κατά την παρακολούθησή του, οτι είναι πιο σημαντικό από όσο πράγματι είναι. Κάθε σκηνή της Katherine Heigl στο πάτωμα ήταν ένα μικρό διαμάντι, η ειλικρινής συγγνώμη της Bailey στον Denny, το ξέσπασμα της Cristina στην αγκαλιά του Burke, οι σκηνές του Derek με τον George και πάνω από όλα κάθε δευτερόλεπτο παρουσίας της Addison, που πλέον έχει οριστικά αφήσει πίσω τους πάντες πλην της Izzie στη λίστα των αγαπημένων μου χαρακτήρων. Το flashback της ήταν σπαρακτικό, ήταν το απόλυτο highlight αυτής της ώρας, με την ειλικρινή της συγγνώμη και με την σκληρή κι επίπονη αποφασιστικότητα του Derek να την αφήσει. Η θεματική του χρόνου, και το πώς συγκεκριμένες στιγμές έρχονται στην επιφάνεια της μνήμης, χρησιμοποιήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, πετυχαίνοντας εξέλιξη χαρακτήρων και ταυτόχρονα προετοιμάζοντας αποφάσεις που πιθανώς πρόκειται να πάρουν στο άμεσο μέλλον.

Δεν ήταν όλα μέλι-γάλα όμως, καθώς η Bailey δεν με έπεισε για την τόσο συναισθηματική αντίδρασή της σχετικά με έναν ασθενή που δεν είχε καν γνωρίσει (καταλαβαίνω οτι μετά την γέννα έχει μαλακώσει ως χαρακτήρας, αλλά εδώ ακροβατεί σε επίπεδα Sydney Bristow), το deadline της Adele στον Webber έμοιαζε πολύ βιαστικό και ασύνδετο, οι σκηνές που είχαν να κάνουν με το τρίγωνο Meredith-McDreamy-McVet ήταν σε γενικές γραμμές ασήμαντες, και ο ιός ως αφορμή για την Rhimes να κρατήσει για πολλή ώρα τους χαρακτήρες απομακρυσμένους ήταν μάλλον φτωχή δικαιολογία.

Αλλά το ξαναλέω- με το επεισόδιο αυτό ως παραγγελία του δικτύου να λειτουργεί, αναγκαστικά, σε καθαρά set-up επίπεδο δεν μπορώ να αισθανθώ απογοήτευση. Εξάλλου υπέροχες Grey's moments υπήρχαν πολλές, οι ερμηνείες ήταν μαγνητιστικές, και η πραγματική πρεμιέρα είναι λιγότερο από μια εβδομάδα μακριά. Plus, hey, ο Derek είπε επιτέλους στην Meredith οτι την αγαπάει. Και της έδωσε και χρόνο για να πάρει τη σωστή απόφαση, δείγμα ωρίμανσης για δύο χαρακτήρες που στο παρελθόν αυτοκαταστράφηκαν γιατί τα ήθελαν όλα εδώ και τώρα, ακόμα κι όταν οι περιστάσεις εμφανώς δεν ευνοούσαν τη σχέση τους. Περιμένω τη συνέχεια με τον ίδιο ενθουσιασμό που περίμενα αυτό το επεισόδιο!

9 σχόλια:

  1. loipon moirazomai to idio hobby me esena : us tv series!!!perimenw na peis kai gia lost e!!!sto telos toy mhna xekinaei! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε θα ήταν δυνατόν το blog να μην ασχολείται και με το Lost! Thanks for stopping by και μείνε ήσυχη, από την άλλη Τετάρτη θα έχουμε αναλυτικό σχολιασμό. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ksypnise i housewife mesa mou otan o McDreamy eipe stin Meredith auto pou oloi kserame from day one. He was just too dreamy! To malli, to xamogelaki... mia xara ta katafere i axoneuti.

    Addison rules! PREPEI na epistrepsei o McSteamy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. By far τα δύο καλύτερα στοιχεία της πρεμιέρας, η σκηνή του McDreamy με την Meredith (κάπου διάβασα την σωστή παρατήρηση οτι παίζει και ως ευθεία αντίθεση της desperate line "Pick me. Choose me. Love me." της Meredith) και οτιδήποτε είχε να κάνει με την Addison. Είναι στάνταρ οτι θα ξαναδούμε τον Eric Dane, no? Ελπίζω μόνο να μην τον φέρουνε μόνο και μόνο για να τους ζευγαρώσουν και φύγουν από τη σειρά, γιατί θα είναι κρίμα και άδικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε ξέρω τι λες εσύ tyler, περιττό, ξεπεριττό, μόλις είδα το επεισόδιο και αναρωτιέμαι: πως έβγαλα όλους αυτούς τους μήνες χωρίς Grey's Anatomy;! Can't wait for more :D!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά είσαι! Και μήπως είδες και το 2ο επεισόδιο? Στον Καναδά παίχτηκε από λάθος το επεισόδιο της επόμενης εβδομάδας αντί της πρεμιέρας, και το ΑBC αφρίσει- αν δεις το επεισόδιο θα καταλάβεις γιατί! Φοβερό, φοβερό, θα αναλυθεί συντόμως κι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είδα μόνο το 1ο επεισόδιο (είπα να περιμένω μια proper release για το second). Συμφωνώ μαζί σου πάντως, ούτε εμένα με έπεισε η Bailey (among other things), but I was way too excited για να ασχοληθώ με αυτά που δεν μου άρεσαν! Grey's Anatomy is back! For good! (τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να μην αντέξω και να δω και το 2ο :Ρ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίτα, spoilers δεν έχουν κυκλοφορήσει, περιέργως. Οι Καναδοί φαίνεται μπορούν να κρατήσουν ένα μυστικό (LOL) οπότε αν μπορείς να περιμένεις καλύτερα θα είναι, για να το δεις με όλα τα κομφόρ, ξέρεις, widescreen, χωρίς διαφημιστικά στο κάτς μέρος κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε παιδιά ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑ!!
    Θέλω να δω κ εγώ τα επεισόδια του Grey's από την 3η σεζόν κ μετά..
    Τα παρακολουθούσα από το κανάλι του Alter, αλλά καθώς δεν το συνέχησαν ψάχνω άλλον τρόπο.
    Είμαι λίγο άσχετη σε αυτόν τον τομέα και ζήτω βοήθεια.Πρέπει να είμαι μέλος κάπου?Δεν γίνεται να το βρω κάπου free?
    Περιμένω τις απαντήσεις σας
    duffi7@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή