R.I.P. Robert Altman


Έφυγε χθες ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, o Robert Altman, σε ηλικία 81 ετών. Από το M*A*S*H (για το οποίο βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες το '70) μέχρι το Gosford Park (για το οποίο έχασε για τελευταία φορά στην καριέρα του το Όσκαρ σκηνοθεσίας), η καριέρα του είναι γεμάτη αριστουργηματικά ψηφιδωτά χαρακτήρων που επηρέασαν αποφασιστικά δημιουργούς σαν τον Paul Thomas Anderson ή τον David Milch. Είτε μιλάμε για το Magnolia, είτε μιλάμε για το Deadwood, θα αναφερόμαστε σίγουρα σε Τέχνη που δε θα είχε υπάρξει όπως τη γνωρίσαμε αν δεν είχαν προηγηθεί δύο από τα μεγαλύτερα έργα του προηγούμενου αιώνα- τα Nashville και Short Cuts του Altman. Για το σύνολο της καριέρας του ο πολύ μεγάλος σκηνοθέτης παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ κατά την περσινή απόνομή από τις Meryl Streep και Lily Tomlin, κατόπιν μιας εισαγωγής-homage στο μοναδικό στυλ overlapping διαλόγων των ταινιών του.

Η μεγαλύτερη ανατριχίλα όμως μου ήρθε όταν, διαβάζοντας την είδηση του θανάτου του, συνειδητοποίησα πως τελευταία του ταινία δεν ήταν άλλη από το γεμάτο ζεστασιά A Prairie Home Companion, ένα έργο που μελετά -σχεδόν αποζητά- το τέλος, του δίνει ένα υπέροχο πρόσωπο και κάνει ειρήνη μαζί του. Ο Altman μπορεί ακόμα και μετά από την εγχείρηση στην καρδιά του πριν από 11 χρόνια να παρέμενε δραστήριος σαν 40χρονος, αλλά συνειδητοποιεί τώρα κανείς οτι έβλεπε το τέλος να έρχεται, να τον ακουμπά. Και το Prairie Home είναι η συμφιλίωσή του με αυτόν.

Rest in peace.

***


Meryl Streep-Lily Tomlin, the Altman way (Oscars '06)
Εξαιρετικό οbituary από τον Rick Lyman (New York Times)
Ένα μεγάλο Criterion διαμάντι & Το ανατριχιαστικό αντίο (amazon.com)

2 σχόλια:

  1. Eprepe na baleis titlo "Bye bye... Nashville style" gia na einai consistent me to apo kato. LOL

    There is no tragedy in the death of an old man. Forgive him his shortcomings {p.x. to Dr. T and the Women) and thank him for all his love and care. (Apo to A Prairie Home Companion :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Dr. T actually δε με χάλασε... Αλλά έχει κάνει και his fair share of bullshit (το Popeye, εκείνη τη διασκευή John Grisham κτλ).

    Τhanx για το quote, by the way...

    ΑπάντησηΔιαγραφή