The TV Post!

Έτοιμο κι αυτό! Τηλεοπτικά ήταν μια απίστευτη χρονιά με το ΗΒΟ να παρατάσσει πλήρες lineup αριστουργημάτων, το Showtime να ζει την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του, τα δίκτυα (κυρίως το NBC αλλά και, περιέργως, το FOX) να έχουν να επιδείξουν μπόλικο σπουδαίο υλικό, και τουλάχιστον 4 φανταστικές νέες σειρές να με καθηλώνουν σε εβδομαδιαία βάση (συγκριτικά, η καλύτερη νέα σειρά της σεζόν 2005-2006 ήταν το... Prison Break). Ιδού λοιπόν το προσωπικό μου top 10 για το 2006, και μαζί τα 5 καλύτερα νέα shows της χρονιάς.


Top 10 Shows

1. The Shield
Η πιο προσωπική από όλες τις σεζόν του καθηλωτικού αστυνομικού δράματος, είδε τον αδιάφθορο αστυνόμο Εσωτερικών Υποθέσεων Jon Kavanaugh (με τον Forest Whitaker στην ερμηνεία της σεζόν) να χορεύει με τον διάβολο Vic Mackey και να διαφθείρεται επεισόδιο με επεισόδιο, αφήνοντας μια καθαρή έρευνα να μετατραπεί σε βρώμικη βεντέτα. Το σοκαριστικό φινάλε έδωσε στους δύο άντρες την καρμική τιμωρία που τους άξιζε, έστω κι αν ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί. Ακόμα το σκέφτομαι και τρέμω. "Buddy, I'm sorry..."

2. The Wire
Στις γωνίες της Βαλτιμόρης καθρεφτίζεται ολόκληρη η σύγχρονη κοινωνία, καθώς 4 παιδιά αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα γρανάζια ενός συστήματος που πλέον δεν έχει ανάγκη κανέναν για να διατηρηθεί. Οι παραλληλισμοί θαρραλέοι και αμέτρητοι, και η τελική καταμέτρηση καταδικαστική. Για την πολιτεία, για τους εκπαιδευτικούς, τους πολιτικούς, τους αστυνομικούς, γονείς, νέους. Ένοχοι. Το Wire δε χαρίζεται σε κανέναν. Όλοι ένοχοι.

3. Deadwood
Σε αυτό το ημι-φινάλε μιας εκ των σπουδαιότερων τηλεοπτικών σειρών, χρνολογείται η πρώτη εκλογική περιόδος του απολίτιστου Deadwood, καθώς ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς τον εκπολιτισμό του επετεύχθη. Πίσω όμως από το προσωπείο της οργανωμένης Δύσης κρύβεται ένα τέρας σαν τον George Hearst, δίχως ηθική, δίχως ιερά- μια αληθινή (ιδιαίτερα σε συμβολικό επίπεδο) νέμεση για τον ειλικρινή βάρβαρο Al Swearangen, που βλέπει πλέον την εποχή να τον προσπερνά.

4. Battlestar Galactica
Ποιος να το έλεγε, οτι η πιο relevant πολιτική αλληγορία για την 11η Σεπτεμβρίου και για τον πόλεμο στο Ιράκ, θα ερχόταν μεταμφιεσμένη σε δράμα επιστημονικής φαντασίας, διαστημόπλοια και cyborgs που έχουν ανθρώπινη μορφή. Τέτοια είναι όμως η δύναμη της πένας του Ron Moore, που μέσα από ένα ανεπανάληπτο σερί 7 ή 8 αριστουργηματικών ωρών ανέπτυξε καίρια ερωτήματα για θέματα-κλειδιά της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας, από τον πόλεμο και την τρομοκρατία μέχρι την έκτρωση και την γονιδιακή έρευνα.

5. Arrested Development
Μπορούν 110 λεπτά παλαβής κωμωδίας να σταθούν δίπλα-δίπλα σε μια σύγκριση με τα 550 που παρήγαγε μέσα στο 2006 το Scrubs ή, ας πούμε, με τα 1,100 του Grey's Anatomy? Μοιάζει σαχλό, αλλά πάλι το Arrested Development δεν ήταν ποτέ κάτι συνηθισμένο. Τα τελευταία 5 επεισόδια μιας κωμωδίας διαφορετικής από οποιαδήποτε άλλη έχουμε δει ποτέ στην τηλεόραση, θρυμμάτισαν τον τέταρτο τοίχο μεταξύ χαρακτήρων και θεατή, και αποτέλεσαν ένα κύκνειο άσμα που υπενθύμιζε διαρκώς στο θεατή πως: "Ναι, εμείς οι δημιουργοί του Arrested Development και εσείς οι λίγοι πιστοί μας φαν, είμαστε οι πιο έξυπνοι άνθρωποι του πλανήτη." Και εις άλλα με υγεία. Και πολλά-πολλά γέλια.

6. Grey's Anatomy
Breakout χρονιά, δίχως αμφιβολία. Το διασκεδαστικό show του ABC μετατράπηκε ξαφνικά στο πιο hot τηλεοπτικό γεγονός των τελευταίων ετών, και μια επίσκςψη στο Seattle Grace φανερώνει το γιατί χωρίς πολλές-πολλές αναλύσεις. Γέλιο, κλάμα, έρωτες, φιλίες, αγωνία, λύτρωση- είναι όλα εκεί, και συνθέτουν το καλύτερο escapism material που μπορεί να βρει κανείς οπουδήποτε, εν έτει 2007.

7. Gilmore Girls (Season 6) / The O.C. (Season 4)
Πέρσι ήταν το Gilmore. Η αγαπημένη μου σαπουνόπερα, ένα οικογενειακό dramedy που μέσα στο υπέροχο quirkness του δε φοβήθηκε να οδηγήσει τους πεισματάρηδες χαρακτήρες του στα άκρα που κανείς δεν περίμενε πως θα έφταναν. Και καθώς η Palladino αποχώρησε, αφήνοντας πίσω της μια σκιά της σειράς της που προσπαθεί υπερβολικά να μοιάσει σε κάτι που δε θα μπορέσει ποτέ του να γίνει, ήρθε από το πουθενά το O.C. για να αναγεννηθεί λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού του! Τώρα που κανείς πια δεν κοιτάει, ο Josh Schwartz κατάφερε να ανακαλύψει και πάλι την κωμωδία μέσα από το teen angst και να κάνει το O.C. του πιο διασκεδαστικό από ποτέ!

8. 24
Καλύτεροι και περισσότεροι αντίπαλοι από ποτέ (ο Peter Weller ως αντι-Jack Bauer ήταν φοβερός!), συνεχείς και χορταστικές ανατροπές, σεναριακή φρεσκάδα, πρωτότυπες πλοκές, breakout ήρωες (Agent Pierce, anyone?), φανταστικό καστ (ο Gregory Itzin ήταν ο μεγάλος αδικημένος των φετινών Έμμυ), κατά τόπους εμφάνιση κωμικού timing και εν γένει μια σεζόν που δε χόρταινες να την παρακολουθείς! Η καλύτερη μέχρι σήμερα.

9. Project Runway
Πολύ περισσότερο από ένα απλό reality competition, το Project Runway θα έκανε ακόμα και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη να σκεφτεί δυο φορές πριν φορέσει λαχανί γραβάτα με το καναρινί του σακάκι! Τα auf wiedersehen της Heidi Klum θα ξυπνήσουν τον fashionista που δεν ξέρατε πως κρύβατε μέσα σας, καθώς οι προκλήσεις, η μια πιο εμπνευσμένη απο την επόμενη, θα ανεβάζουν συνεχώς τον πήχυ των προσδοκιών. Yπάρχει λόγος που το "Make it work!" του Tim Gunn είναι μια από τις απόλυτες contemporary catch-phrases, κι αυτός ο λόγος είναι πως στο Project Runway όλοι, κριτές, παρουσιαστές, σύμβουλοι και διαγωνιζόμενοι, are making it work.

10. Scrubs / The Office
Eίναι αρκετές οι φορές που οι δύο λατρεμένες κωμωδίες του NBC κινδυνεύουν να σκοντάψουν πάνω στη λεπτή γραμμή που περπατάνε. Το Scrubs ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, αλλά η 5η σεζόν ήταν άνιση (κι ας είχε ορισμένες σπουδαίες στιγμές) και η αρχή της 6ης σχεδόν εξ ολοκλήρου αδιάφορη. Το δε Office καταφέρνει συνήθως να βγάζει γέλιο μέσα από τις άβολες, έως και επίπονα περίεργες στιγμές του (η πρεμιέρα της 3ης σεζόν ή το extended επεισόδιο της ένωσης ήταν θαύμα!) αλλά μια στο τόσο η απουσία γέλιου σκάει σαν βόμβα και αφήνει μονάχα την ενόχληση. Σε κάθε περίπτωση, ήταν οι δύο αγαπημένες μου κωμωδίες για το 2006 (εξαιρώντας το Arrested Development που παίζει μόνο του σε άλλο επίπεδο).


Top 5 New Shows

1. Dexter
Από τους ενοχλητικούς τίτλους αρχής κιόλας, γίνεται σαφές οτι αυτή δε θα είναι η συνηθισμένη σας αστυνομική ιστορία. Ο Dexter αποτελεί το συναρπαστικό πορτρέτο ενός διαταραγμένου αντι-ήρωα (με τον Michael C. Hall να εδραιώνεται στο κλαμπ των μεγάλων ερμηνεύοντάς τον) και η σειρά στο σύνολό της είναι μια διαρκής μελέτη πάνω στους επιφανειακούς δεσμούς και τις επιταγές της "φτιαχτής" κοινωνικότητας που συναντά κανείς σήμερα.

2. Friday Night Lights
Υπέροχη καταγραφή μιας μικρής κοινωνίας όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα βράδια της Παρασκευής και τους αγώνες της τοπικής ομάδας ράγκμπι. Κορυφαία στιγμή για τον Kyle Chandler ο ρόλος του προπονητή (που απλά βάζει τα γυαλιά σε αντίστοιχες γραφικές ερμηνείες τύπου Al Pacino στο Any Given Sunday) συνδυάζοντας την απαιτούμενη ένταση με δόσεις κωμικού timing ιδιαίτερα στις όμορφες οικογενειακές στιγμές του. Πάνω από όλα, το show το αγαπώ γιατί ό,τι και να γίνει, κάθε εβδομάδα θα υπάρχει αυτή η μία σκηνή που θα μου φέρει ανατριχίλες.

3. Ugly Betty
Ό,τι πιο διασκεδαστικό εμφανίστηκε φέτος στις οθόνες μας, αυτή η διασκευή γνωστής daytime κολομβιανής σαπουνόπερας δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να απομακρυνθεί από τον campy εαυτό της- τον αγκαλιάζει! Κομμάτι ερωτικό dramedy, κομμάτι full-on σαπούνι (με κακιασμένα αφεντικά και σκυλάρες που επιστρέφουν από τον τάφο) και κομμάτι απολαυστική κωμωδία, με μια φανταστική America Ferrara στο τιμόνι και ένα dead-on κωμικό καστ να τη στηρίζει, το Ugly Betty είναι το πιο σταθερό φετινό ραντεβού όταν κάποιος ζητά απλά και μόνο να περάσει καλά!

4. Studio 60 on the Sunset Strip
Με ένα αποπνικτικό κύμα hype να το περιτριγυρίζει, το νέο project του Aaron Sorkin έφτασε και μπορεί να χρειάστηκε λίγο καιρό μέχρι να χαλαρώσει λίγο και να αρχίσει να τσουλάει όσο ευχάριστα θα ήθελα, αλλά μέχρι το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο είχε ήδη γίνει σχεδόν όσα θα ήθελα μια σειρά του Sorkin να είναι- γλυκιά, επιθετική, αφελώς ιδεαλιστική. Και με καστ και κινηματογράφηση που θα σε έκαναν να παρακολουθήσεις ακόμα κι αν ο διάλογος από μόνος του δεν ήταν τόσο σπιρτόζικος και συναρπαστικός.

5. High School Musical
Well, είναι νέο, και είναι show! (LOL) H ουσία είναι πως αυτή η λατρεμένη τηλεταινία του Kenny -Gilmore Girls- Ortega δημιούργησε κύματα πανικού ανάμεσα στην πιτσιρικαρία της Αμερικής, και προσωπικά καταλαβαίνω απόλυτα το γιατί! Οι Disneϊκές συμβάσεις είναι εδώ, φυσικά, αλλά δεν απαγορεύουν στον Ortega να στήσει ένα απολαυστικό νέο Grease, με φανταστικά χορευτικά νούμερα και ένα αισθηματικό στόρι που αντί να αρκείται σε στιχάκια για κουταβάκια, γλυκές ματιές και σαχλά locker room συναισθήματα, καταφέρνει να ενώσει δύο απόλυτα αντικρουόμενες ιδεολογίες του σχολικού περιβάλλοντος και να μιλήσει με πάθος για αντίσταση στο status quo. Αφελές, κατά προφανή τρόπο, αλλά ειλικρινές και απόλυτα εθιστικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου