Tales From the Crypt: Lost


Φαντάζομαι πως αυτό είναι από εκείνα τα love-them-or-hate-them επεισόδια, αν και σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για missing the point αν κάποιος το υπεραναλύσει. Spoilers για ένα από τα πιο περίεργα επεισόδια που έχει επιχειρήσει ποτέ το Lost. (κι αυτό έρχεται ενάμιση μόλις μήνα μετά το "Flashes Before Your Eyes"...)

Aν μη τι άλλο, οι άνθρωποι του Lost μαθαίνουν από τα λάθη τους. Πέρσι τέτοιο καιρό, σύσσωμο το fandom (εκτός από εμένα και δυο ακόμα ανθρώπους, αλλά αυτό είναι άσχετο με το point που θέλω να κάνω) φώναζε πόσο μισεί την Ana Lucia, πόσο ασήμαντη είναι η Libby, και γιατί θέλαμε νέους χαρακτήρες εξαρχής. Οι συγγραφείς υπέκυψαν και τις ξεφορτώθηκαν, αλλά την ίδια στιγμή προσποιήθηκαν πως ήταν σημαντικές στο γενικότερο arc. Οι θάνατοί τους έπαιζαν ρόλο, η Libby αποκαλύφθηκε πως είχε ένα μεγάλο μυστικό, αργότερα εμφανίστηκε στο season finale να μπλέκεται και με τον Desmond... Ένα μαύρο, κατάμαυρο χάλι δηλαδή.

Τώρα? Μην ακούτε τις χαζομάρες του Lindelof. Θέλει να μας πείσει οτι εξαρχής αυτό ήταν το σχέδιο. Αηδίες. Τους έβαλαν στα credits αρχής, διάολε! Δεν το κάνεις αυτό αν απλά θες να πεις ένα αστειάκι στο κοινό! Αλλά το ξαναλέω-- μην τον ακούτε. Απλά δεχτείτε αυτό το mea culpa όπως του αξίζει. Δηλαδή? Αντί να προσποιηθούν οτιδήποτε, όπως πέρσι, οι συγγραφείς έβγαλαν από τη μέση δυο χαρακτήρες που οι πάντες είχαν μισήσει με πάθος και την ιστορία αυτή την έπαιξαν σαν ένα αρρωστημένο αστείο από αυτά που διαβάζαμε στα παλιά EC Comics ή βλέπαμε στην αντίστοιχη σειρά "Tales from the Crypt" του ΗΒΟ.

For frak's sake, οι δυο τους θάφτηκαν ζωντανοί! Πόσο αρρωστημένο, αλλά και πόσο ταιριαστό για αυτούς τους δυο ill-conceived bizarro Romeo & Juliet της σειράς! Τώρα, μη μου πείτε οτι δεν απολαύσατε το μυστήριο όπως αποκαλυπτόταν σταδιακά, καθώς την ίδια στιγμή γινόταν το retcon της αρκούδας για να μπουν οι δυο τους σε κάθε iconic στιγμή της ιστορίας του Lost. (Ίσως αυτό εννοούσε ο Lindelof οτι η Nikki θα γινόταν "iconic character" μετά το flashback της. Και πάλι: αγνοήστε τον. By the way, Kiele Sanchez is hot. Θα παρακολουθώ όπως και δήποτε το "Football Wives" του χρόνου.)

Ναι, το καταλαβαίνω. Πολλοί θα τσίνησαν άσχημα μόλις είδαν την Kiele Sanchez να τρέχει ανάμεσα στα συντρίμμια, μονταρισμένη μέσα σε footage του πιλότου. Κι εγώ αυτή την αντίδραση είχα. Αλλά ήταν απλά γιατί άργησα λίγο να πιάσω το αστείο-- εν τέλει, κάθε pit stop αυτού του επεισοδίου μου φαίνεται πανέξυπνο και πολύ αστείο. Σκεφτείτε το:

Χαρακτήρες που πεθαίνουν στο flashback επεισόδιό τους? Το Lost το έχει ανάγει σε επιστήμη, οπότε εδώ το κάνει σε ευχάριστα υπερβολικό βαθμό. Νεκρή η μία από το teaser! Νεκρός ο άλλος από το τέλος του δεύτερου act! Νεκρός κανείς στo φινάλε! What a twist!... Ακόμα: η επιστροφή του Arzt ρε παιδιά! Το πιο επιτυχημένο αστείο στην ιστορία της σειράς επιστρέφει μόνο και μόνο για να μας θυμίσει οτι δεν είναι όλα για Σοβαρή ανάλυση. Κάποιες φορές απλά γίνεσαι κομματάκια κρέατος στην πλάτη του Jack. (Ή θάβεσαι ζωντανός.) Αργότερα στο επεισόδιο, έρχεται μια random εμφάνιση του Ben και της Juliet όπου και οι δύο ενεργούν πανηγυρικά out of character, η μεν Juliet εκφράζοντας ανοιχτά το οτι βρίσκει γλυκούλη τον Jack, o δε Ben εξηγώντας με το νι και με το σίγμα το πλάνο του. It's a joke! Και, μιλώντας για randomness, πόσο πολύ χειροκροτήσατε με το πιο-σύντομο-από-βλεφάρισμα cameo του Billy Dee Williams? Μορφή! Και σαν περαιτέρω δείγμα απουσίας κάθε ουγιάς σοβαρότητας από το επεισόδιο, ο Hurley μουρμούρισε μια meta ατάκα περί μυστηρίων που ξεχειλώνονται σε 4 σεζόν καθώς διάβαζε το σενάριο του Exposé. Τέλειο, και πανέξυπνα self-referential!

Τώρα, για να μιλήσω σοβαρά μια στιγμή, το να κάνουν την πλάκα τους οι σεναριογράφοι με στοιχεία της σειράς όπου εμφανώς τα έχουν θαλασσώσει (η είσοδος των δύο ζωντανών νεκρών εραστών, η τραβηγμένη μυθολογία) τα κάνει όλα ΟΚ? Εν μέρει ναι, γιατί από τη μία είναι σα να ζητάνε συγγνώμη για τους χαρακτήρες και από την άλλη έχουν ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις που θα φέρουν το τέλος της σειράς νωρίτερα παρά αργότερα.

Και το μέλλον? Μέσα στην όλη black wackiness δεν μπόρεσα να αγνοήσω μια ατάκα του Hurley ενώ διάβαζε το Exposé. Ήταν η έκπληξή του καθώς ανακάλυπτε πως ένας από τους 3 βασικούς χαρακτήρες της σειράς ήταν ο εγκληματικός εγκέφαλος. Τυχαίο? Θα δείξει: στο επόμενο επεισόδιο ο Damon Lindelof έχει τοποθετήσει το game-changing twist της σειράς. Μετά το ευχάριστο διάλειμμα αυτής της εβδομάδας (και ευχόμενος οι Nikki και Paulo να μείνουν θαμμένοι), περιμένω πώς και πώς τη συνέχεια. Bring it on!

5 σχόλια:

  1. ...De tha exei, like, polli plaka na einai akoma pio self-referential sti seira, kai na vgalei apo auto to ep, kai ap ta plot points pou mas dinei mazemena (including new characters), kapoia trelli apokalupsi sto epomeno?! Oxi, thinkaboutit!

    Pantws to olo ep m arese proswpika... Xairomai pou edw kai tosa eps fainetai na exoun ksanaapofasisei na kanoun ti seira enjoyable toulaxiston...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ναι, κι εγώ είμαι σίγουρος οτι αυτό ακριβώς έγινε με το Εξποζέ. Έχω πολύ συγκεκριμένη θεωρία για το επόμενο επεισόδιο, αλλά φοβάμαι να την πω για την περίπτωση που βγει πραγματική! Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σαν επεισόδιο-πλοκή, εξέλιξη, φινάλε κλπ ήταν πάρα πολύ καλό αλλά δε το φχαριστήθηκα (όσο του άξιζε) γιατί νιώθω πλέον ότι η σειρά πρέπει να εξελίσσεται με Άλματα για να με καθηλώσει. πρέπει να το πάρω απόφαση ότι ο ρυθμός θα παραμείνει πολύ αργός, οπότε τουλάχιστον ας περνάω καλά με επεισόδια σαν αυτό...
    υγ. επίσης ήταν οι πιο όμορφοι στο νησί...σλουρπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. E ναι, έτσι κι αλλιώς οι ρυθμοί στο Lost ήταν αργοί από την πρώτη στιγμή. Τουλάχιστον εδώ και κανά μήνα έχει αρχίσει και πάλι να βγαίνει κάποιο "νόημα" και οι χαρακτήρες να μας θυμίζουν πάλι τι ήταν αυτό που αγαπήσαμε σε αυτούς εξαρχής.

    ΥΓ. Ω, ναι. Σλουρπ δε λες τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα έχω να πω: razzle dazzle


    Α, κι άλλο ένα: μαααλακαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή