Lost: That's how you do it!

Και αυτό αναφέρεται τόσο στη μέθοδο του Locke για να αποσπά απαντήσεις (σε αντίθεση με εκείνη οποιουδήποτε άλλου στο νησί που απλά... ρωτάει εντόνως) όσο και στο οτι επιτέλους είδαμε ξανά ένα επεισόδιο από αυτά που ανανεώνουν την πίστη μου στη σειρά. Spoilers και πολλές ερωτήσεις μετά το άλμα.

Ξέρετε, θα ήθελα πάρα πολύ να πιάσω το γνωστό υφάκι και να αρχίσω την πλακίτσα για το πώς ο Ben απέκτησε κι αυτός τα δικά του father issues, για το πώς ό,τι συμβαίνει στην παραλία συνεχίζει να είναι contrived μέχρι εμετού, για το πώς η μεγάλη αποκάλυψη του επεισοδίου ήταν ένας αόρατος άνθρωπος... Αλλά δε μπορώ. Πραγματικά είναι μια από αυτές τις φορές που όσο πολύ κι αν ψήνομαι για κανιβαλισμό, απλά δε μπορώ να το κάνω γιατί το επεισόδιο είναι τόσο καλό. Season 1-καλό.

Μου τη δίνει να με τραβάνε γύρω-γύρω σα βλάκα όταν νιώθω πως δεν έχουν τι να πουν (κάτι που η σειρά έκανε απροκάλυπτα πέρυσι) αλλά όσο κι αν πάλι τέθηκαν περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντήθηκαν, στα δικά μου μάτια αυτό ήταν ένα επεισόδιο που ήξερε ξεκάθαρα από πού έρχεται, πού πάει, τι ρόλο παίζει. Αυτά τα εκνευριστικά και αόριστα mindgames με τον Ben, την Juliet και τον Jack μοιάζουν με σκότωμα χρόνου-- ο αόρατος Jacob, καθόλου.

Επιπλέον, αυτό το flashback! Whew. Δεν ξέρω σε ποιο σημείο καταλάβατε οτι ο Roger από το "Little Miss Sunshine" επεισόδιο ήταν ο Roger ο πατέρας του Ben, αλλά εγώ ως κλασσικός αργός τα συνέδεσα όλα την τελευταία πιθανή στιγμή. Τι φανταστικό κλείσιμο ενός open thread που ούτε καν περιμέναμε πως θα απαντιόταν ποτέ. Πάνω από όλα όμως-- η εξολόθρευση της Dharma. Οι σκελετοί στον ανοιχτό τάφο. Και ο Locke να προσγειώνεται πάνω τους. O Locke! Ο Ben πυροβόλησε τον Locke, που σε ολόκληρο το επεισόδιο τον είχε του κλώτσου και του μπάτσου. Δε χρειάζεται να περιγράψω την αντίδραση μου, αλλά θα πω απλώς αυτό: αν σκοτώσουν τον Locke τώρα, θα είναι η πιο ηλίθια κίνηση που θα ήταν ποτέ ανθρωπίνως δυνατόν να κάνουν.

Υπάρχει αμφιβολία πως ο special φίλος μας είναι, αυτή στιγμή που μιλάμε, η καρδιά του show? Eίναι εκλεκτός, έχει σχέδιο, διαθέτει χαρακτήρα, και κυρίως ξέρει τι θέλει και πώς να το πάρει. Πάρτε αυτή τη σκηνή που ξυλοφορτώνει τον Divoff προκειμένου να κάνει ένα point, και όπου φυσικά παίρνει αυτό που θέλει. Μπορεί στην παραλία ο ένας να είναι πιο ηλίθιος από τον άλλον και να παραμένουν φυσικώς ανίκανοι να λάβουν μια ουσιώδη απάντηση σε κάποιο, οποιοδήποτε ερώτημά τους, αλλά ο Locke είναι φτιαγμένος από άλλο υλικό.

Και φτάνουμε στην καμπίνα, όπου στήθηκε μια από τις μεγαλύτερες σκηνές που έχει δώσει ποτέ η σειρά. Το μυαλό μου είναι έτοιμο να σπάσει από τις 467 διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορεί να μας στέλνει αυτό που είδαμε (ναι, ναι, κι αυτό που δεν είδαμε, επίσης) αλλά πριν από ερωτήσεις και θεωρίες πρέπει να ομολογήσω πως οι τύποι ξέρουν να στήνουν μια καθηλωτική σκηνή, ε? Ήμουν στα όρια του τρόμου, ήμουν απίστευτα tense, και για πρώτη φορά μετά από κάμποσο καιρό με έπιασα να ξεφυλλίζω νοητά το βιβλίο των μεγάλων θεωριών του "Lost" καθώς παρακολουθούσα.

Μερικές ερωτήσεις και κάμποσο speculation, αφού πρώτα καθαρίσω με το κυριότερο. Ποιος διάολο είναι αυτός?


Στο κοντινό μοιάζει ύποπτα με τον Terry O'Quinn. Και εξακολουθώ να μν εγκαταλείπω τη θεωρία μου για τον Christian Sheppard! Εξάλλου αυτό θα έβγαζε νόημα και σε σχέση με το flashback του δίωρου season finale-- τι άλλη ιστορία από το παρελθόν του Jack θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά σημαντική για να καλύψει ένα διπλό επεισόδιο? Καλά, πέστε οτι δεν ρώτησα ποτέ.

Άλλες Jacob-related απορίες: Γιατί είναι αόρατος? Μπορούν να τον δουν μόνο οι Εκλεκτοί που έχουν δολοφονήσει τους γονείς τους? Αυτό θα εξηγούσε γιατί ο Ben λύσσαξε να σκοτώσει ο Locke τον πατέρα του, και θα εξηγούσε γιατί ο Locke δε μπορούσε να τον δει. Αλλά μπορούσε να τον ακούσει, το οποίο με φέρνει σε μια άλλη απορία. Γιατί θα ζητούσε βοήθεια ο ηγέτης των Others? Μήπως γιατί είναι παγιδευμένος από τον Ben ή το Νησί? Φυλακισμένος εκεί, καταδικασμένος να ζει αιώνια σε μια καλύβα?

Και λέω αιώνια γιατί δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για την εμφάνιση ενός πανομοιότατου Alpert (ή όπως τον λένε) στο flash-back του Ben. In the end, there can be only one, και τα σχετικά. Αλλά αν οι ντόπιοι του νησιού είναι αθάνατοι, γιατί ακολουθούν τον Ben? Kαι σε άλλη μία Ben-flash-back-related ερώτηση, τι απέγινε η μικρούλα που του άρεσε? Πέθανε? Έγινε η Rousseau? Έγινε η αδερφή της Juliet? (uber-random κοτσάνα που έγραψα χωρίς καν να την επαναλάβω μέσα στο κεφάλι μου.)

Αααα, τι άλλο? Οι στάχτες γύρω από την Jacob Hut τι ρόλο παίζουν? Αναρωτιέμαι αν είναι εκεί για να μην επιτρέπουν στον Smokezilla να περάσει ή αν είναι ο ίδιος ο Smokezilla σε dormant κατάσταση. (με διαφορά η πιο cool θεωρία που τράκαρα στο net.) Και μιλώντας για τον καπνένιο φίλο μας, κάποια στιγμή θα έπρεπε να μας εξηγήσουν κιόλας τι παίζει με όλους αυτούς τους νεκρούς ανθρώπους που εμφανίζονται κατά καιρούς σε τυχαία (?) μέλη του ensemble.

Περίεργο πράγμα. Είμαι εδώ και μία ώρα πάνω από μια οθόνη διαβάζοντας και γράφοντας για ένα επεισόδιο που δεν απάντησε ούτε κατά διάννοια περισσότερα από όσα έθεσε σε αμφισβήτηση. Αλλά περισσότερο από ποτέ, αυτή τη στιγμή νιώθω πως οι παραγωγοί όχι μόνο ξέρουν πού πάνε με την ιστορία τους, αλλά κυρίως το οτι αυτός ο προορισμός θα μου αρέσει. Επιπλέον, με την "εμφάνιση" του InvisiJacob διαλύεται νομίζω και η τελευταία αμφιβολία που μπορεί να είχαμε σχετικά με το αν το "Lost" είναι ένα fantasy show ή όχι. Οι παραγωγοί πέρασαν ένα χρόνο προσπθαθώντας να μας πείσουν για το δεύτερο, αλλά τώρα επιτέλους δείχνουν οριστικά παραδομένοι στη μαγεία του πρώτου.

Την επόμενη εβδομάδα λογικά όλο αυτό το στόρι με τους αθάνατους ντόπιους και τους αόρατους ηγέτες και τη γενοκτονία των Dharmites θα πιάσει το πίσω κάθισμα, γιατί σα να ήρθε η ώρα του Charlie να μας αποχαιρετήσει. Αλλά σε 10 μέρες έρχεται το διπλό season finale που (αν είναι οπουδήποτε κοντά στο περσινό) θα δώσει κάμποσες παλαβές απαντήσεις στα εξίσου παλαβά ερωτήματά μας, πολλά εκ των οποίων τέθηκαν σε αυτό ακριβώς το επεισόδιο.

Hey, αν ο Jacob είναι στην πραγματικότητα ο Locke του μέλλοντος που παραμένει ο μοναδικός επιζών της Oceanic 815 αλλά βρίσκεται παγιδευμένος σε μια ρωγμή του χωροχρονικού συνεχούς (και γι'αυτό δε μπορεί να τον δει ο εαυτός του, και γι'αυτό δε γουστάρει την τεχνολογία όπως ο εαυτός του) προσπαθώντας να οδηγήσει τους παρελθοντικούς εαυτούς των κατοίκων του Νησιού στη σωτηρία, ε, τότε... I called it, τι να πω.

9 σχόλια:

  1. χα! ώστε σου άρεσε; Ok,συμφωνώ σε όσα λες για τον Λοκ (που δε θα πεθάνει γιατί στο Νησί τα τραύματα θεραπεύονται πιο γρήγορα) αλλά οι ερωτήσεις που δημιούργησε είναι αμέτρητες!!! τι έγινε το κοριτσάκι; πόσα μπότοξ έκανε ο τύπος με το eyeliner; γιατί η έγγυος 7 μηνών πήγε ορειβασία; γιατί ένας σκελετός στο λάκο, έχει μια τρύπα από σφαίρα στο κρανίο Να; και κυρίως τι σκ@τ@ γίνεται με τον jacob;
    εντάξει, εντάξει, ήταν όντως καλό...με αποθέωση τη στιχομυθία
    Claire: So the whole world thinks we're dead?
    Sayid: That's not important right now...
    το μόνο ηλίθιο ήταν η εξήγηση για την ανάσταση του not-set-to-a- lethal- level Mikael

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαιρετω! νομιζω οτι εχουμε να κανουμε με μια κλασικη hate to love σειρα πλεον! μεγαλο οπλο για τους παραγωγους! παρε και τις 3 σεζον ακομα και ησυχασε! οσο κι αν μας τη σπαει καθε πεμπτη(οι dslακηδες) θα ειναι μπροστα στις οθονες. η λογικη εξηγηση των πραγματων που απομακρυνεται με σταθερους ρυθμους με στεναχωρει ιδιαιτερα! αυτο που με στεναχωρει ακομα περισσοτερο ειναι οτι εχουμε αρκετο καιρο να δουμε τους αριθμους σε δραση. οσο για τον λοκ, τον αφησαμε πριν τον παρουν τα αιματα καλα καλα. κανει μπαμ οτι θα επιστρεψει συντομα! λετε να εχουμε κι εκει μαχη λοκ-μπεν αλα πιτερ-σαιλαρ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα γιατί σε στενοχωρεί που απομακρυνόμαστε από τη λογική? Εγώ τσαντίζομαι με ψευδο-λογικές εξηγήσεις σε ένα show που ξεκίνησε ως κάτι ξεκάθαρα μεταφυσικό! Κάθε φορά που ο Dez έχει μια φλασιά από το μέλλον ή που κάποιος βλέπει έναν αόρατο άνθρωπο, εγώ χαίρομαι όλο και πιο πολύ.

    το μόνο ηλίθιο ήταν η εξήγηση για την ανάσταση του not-set-to-a- lethal- level Mikael

    Αν όμως λέει ψέμματα? Αν είναι ντόπιος? Κι αν οι ντόπιοι είναι οι αθάνατοι απόγονοι των κατοίκων της Χαμένης Ατλαντίδας? (και δεν κάνω καθόλου πλάκα αυτή τη στιγμή!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και τον αγεραστο και τον απεθαντο σ'αυτο το νησι; θελω να παω κι εγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα μόνο οι ντόπιοι είναι αθάνατοι!

    (Περιμένω τον Adrian Paul να κάνει cameo στο αναπόφευκτο flashback του Alpert που θα δούμε του χρόνου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Exw tis idies akribws apories me th Stella. To eida prox8es k emeina. Katatromaksa sthn kalyba! Tyler, se poia skhnh emfanisthke aytos o an8rwpos? Sthn kalyba? Ma de fainotan tpt! :S Prepei na to ksanadw!?

    I'm LOST. Simple as that >_<

    P.S. Teleia h 8ewria gia ton Smokezilla (alla mou th dinei pou prospa8ousan na mas peisoun pws OLA ekshgountai me real science. Nai kala...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eμφανίστηκε στην καλύβα λίγο πριν αρχίσει το show με τα φωτορυθμικά. :P

    Περνάει για κλάσματα του δευτερολέπτου, όχι για πάνω από 10-20 καρέ.

    By the way, ένας φίλος γνώρισε από κοντά τον ΘΕΟ Brian K. Vaughan ο οποίος είναι από φέτος στο writing staff της σειράς, και του είπε πως με το που προσελήφθη, ήρθε ένας τύπος και του είπε προφορικά ΟΛΑ τα μυστικά της σειράς, βασικά όλη αυτή την περίφημη Βίβλο του κυρίου Lindelof, και μας διαβεβαίωσε πως όλα βγάζουν απόλυτο νόημα.

    Αυτόν τον πιστεύω. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. By the way, ένας φίλος γνώρισε από κοντά τον ΘΕΟ Brian K. Vaughan ο οποίος είναι από φέτος στο writing staff της σειράς, και του είπε πως με το που προσελήφθη, ήρθε ένας τύπος και του είπε προφορικά ΟΛΑ τα μυστικά της σειράς, βασικά όλη αυτή την περίφημη Βίβλο του κυρίου Lindelof, και μας διαβεβαίωσε πως όλα βγάζουν απόλυτο νόημα.

    Αυτόν τον πιστεύω. :P



    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩΩΩΩ ΟΥΑΑΑΑ!!!

    Αλλά δεν πρόκειται να πεις τίποτα, έτσι;;;; >:-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι να πω, σάμπως μας είπε τίποτα κι αυτός? (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή