30 Rock: Greenzo


Spoilers για το πιο ιδιοφυές κωμικό 20λεπτο που έχω δει από τη μέρα που μας άφησε το "Arrested Development".

Η πλάκα είναι οτι έγραφα πώς στο 'Rosemary's Baby' η Fey κατάφερε να είναι ασεβής και πιστή ταυτόχρονα, ανατρέποντας το σύστημα λειτουργώντας ολοκληρωτικά στα πλαίσια των κανόνων του. Εδώ, στα πλαίσια της Green Is Universal εβδομάδας του NBC η Fey δίνει τα ρέστα της, παραδίδοντας όχι απλά το μόνο επεισόδιο που πήρε το θέμα αυτό στα σοβαρά (σε όλα τα άλλα shows του δικτύου είναι υποσημείωση) αλλά το μετατρέπει σε μια καυστική και ανηλεή σάτιρα που δαγκώνει το χέρι που την ταϊζει και αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και άρτια σενάρια του 2007.

Για πρώτη φορά ύστερα από δε θυμάμαι κι εγώ πόσο καιρό, οτιδήποτε συνέβη στο επεισόδιο μέτραγε, κωμικά. Ακόμα και το ψιλοαδιάφορο subplot του Pete είχε το φαινομενικά throwaway αστείο με το PopTart που γύρισε πίσω για payoff κατά τη διάρκεια των μεθυσμένων και συγχυσμένων flashbacks στο πάρτι-κόλαση του Kenneth. Το οποίο με τη σειρά του ως b-story ήταν για να κυλιέσαι στο πάτωμα χάρη στην άνεση με την οποία ξεφτίλιζε όλα τα πεινασμένα για δημοσιότητα celebrity που πάτησαν το ένα πάνω στο άλλο για να πάνε στο πάρτι ενός τιποτένιου τύπου επειδή θα ήταν εκεί ο ΤΙ και η Hayden Panettiere. (Kαι ένας Harlem Glοbetrotter, apparently.)

Όμως να πιάσω λίγο το κεντρικό στόρι, γιατί κανονικά είναι για να παρουσιάζεται σε σεμινάρια. Το NBC της είπε να συμπεριλάβει στο επεισόδιο μια αναφορά περιβαλλοντικού προβληματισμού, και η Fey ως βολικότατη υπάλληλος που είναι, έκανε αυτό ακριβώς. Μόνο που στην πορεία, ξεφτίλισε τους πάντες. Η Rosemary θα ήταν περήφανη αν μπορούσε να κατανοήσει τους μηχανισμούς του corporate entertainment, οι οποίοι όμως μέσα από τους ασφυκτικούς περιορισμούς παρουσιάζουν για τους πιο ικανούς συγγραφείς και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για έξυπνη και λεπτή κριτική. Είναι ακριβώς αυτά τα στενά όρια που έκαναν το "Arrested Development" αυτό που ήταν, και είναι αυτά τα όρια που υποχρεώνουν την κάθε Tina Fey να στίψει το μυαλό της και να σκεφτεί την ιστορία του κάθε Greenzo. Πώς πολεμάς το σύστημα με το δικά του μέσα? Έτσι ακριβώς.

Μετά το φανταστικό πέρασμα της Carrie Fisher στο προηγούμενο επεισόδιο, εδώ έχουμε ένα ακόμα υποδειγματικό stunt casting, με τον David Schwimmer σε ένα ρόλο που του πάει γάντι, ως αντιπαθητικός οικολόγος-κήρυκας ο οποίος παίρνει τον εαυτό του τόσο σοβαρά που ξεχνάει πώς να μεταδώσει το μήνυμα σε όσους δεν είναι ήδη στρατευμένοι. Comedy gold για το άδειασμά του στη Meredith Viera, όταν σοβαροφανέστατα και αυστηρότατα της είπε στον αέρα οτι είναι αγενές να διακόπτεις τον άλλο όταν μιλάει.

Και από την άλλη, κυνικότατα και δίχως να κρατά την παραμικρή γροθιά, η Fey όχι απλώς στέκεται κριτικά, αλλά συνθλίβει το όλο concept της "πράσινης" εβδομάδας, ξεσκεπάζοντας τα corporate suits για αυτό που είναι και για τα αληθινά τους κίνητρα. Και την ίδια ακριβώς στιγμή, φέρνοντας τον Al Gore για ένα ξεκαρδιστικό και αυτοσαρκαστικό cameo ("A whale is in trouble!") καταφέρνει να περάσει μέσα στην όλη παράνοια δυο γραμμές ουσιαστικού προβληματισμού για το περιβάλλον, με έναν meta-μονόλογο του Αντιπροέδρου που θα έκανε τα τελευταία επεισόδια του "Arrested Development" να σκάσουν από τη ζήλεια τους!

Φυσικά τι πιο ταιριαστό τελευταίο πλάνο ενός τόσο άφοβου, ασεβούς, καυστικού και ξεκαρδιστικού επεισοδίου, από μια ρέπλικα του πλανήτη να πιάνει φωτιά και την Fey εκτός κάδρου να παρατηρεί σχεδόν βαριεστημένα "This Earth is ruined. We've gotta get a new one." Άλλα λόγια θαυμασμού δεν έχω, παρά μόνο ένα μεγάλο "κρίμα" που λόγω της απεργίας των σεναριογράφων αυτή η σειρά κινδυνεύει να χάσει το momentum που κατάφερε επιτέλους να χτίσει, απέναντι σε κάθε πρόβλεψη και προσδοκία. Μερικά ακόμα σχόλια:

  • Ακόμα και μετά το πέρασμα του Al Gore, o Jerry Seinfeld παραμένει ο χειρότερος ηθοποιός που έχει εμφανιστεί στη σειρά!
  • Η απίστευτη ατάκα "Did he just talk to me like I'm ugly?" της Cerie όταν ο Greenzo της έκανε παρατήρηση να μην αφήνει ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.
  • Κι άλλες all-time classic ατάκες χωμένες σε ένα μόνο επεισόδιο: "Colored people, broads, fairies, commies-- God, we've got to update these forms." και "Now I smell like midlife crisis." Πραγματικά, το μισό επεισόδιο θα μπορούσε να είναι sig lines σε κάποιο forum.
  • H Liz ως Harry Potter. Κυλιόμουν, λέμε!
  • Λέει πολλά για την αυτοπεποίθηση ενός show όταν έχει σαν εντελώς τελευταίο throwaway αστείο της μιας γραμμής την ανεξήγητη επιθυμία του entourage του Tracy να φανούν cool στον... Josh, από όλους τους ανθρώπους. Άλλη κωμωδία, για την ακρίβεια κάθε άλλη κωμωδία, θα είχε ξεζουμίσει ένα επεισόδιο μόνο από αυτή την ιδέα.
  • Για να μη σχολιάσω φυσικά το πόσο προφανές ήταν οτι ο Josh θα γούσταρε Fall Out Boy.

OK, νομίζω τελείωσα, αν και σίγουρα θα έχω ξεχάσει τα μισά. Αυτό πρέπει να είναι το πιο προφανές φαβορί σε κατηγορία σεναρίου στα Έμμυ, που έχω δει στα όσα χρόνια ασχολούμαι με την τηλεόραση.

9 σχόλια:

  1. To kalutero isws 30 Rock pou exw dei. Paneksupno kai hilarious se kathe lepto tou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Indeed. Και θυμήθηκα κι άλλη λατρεμένη ατάκα! Όταν ο Greenzo ήθελε να διαφωνήσει για το οτι ένας ηθοποιός δε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο: "I guess somebody forgot to tell Sharon Stone."

    What?! LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως αυτό το επεισόδιο θα έπρεπε να διδάσκεται! Ήταν ρεσιτάλ σεναρίου και χιούμορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...listen to Schubert while watching Canadian porn..."

    Δεν μπορώ να μην αναφέρω το Canada-related joke της εβδομάδας. Ως μέρος ενός εκπληκτικού, εκ-πλη-κτι-κού 20λέπτου!

    Μπορώ τώρα να αλλάξω το username μου σε "Harlem Globetrotter";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο, ξέχασα να το αναφέρω! Ήθελα κι εγώ να πω κάτι του στυλ οτι το κενό που άφησε το Canada joke-less επεισόδιο ΗΙΜΥΜ της περασμένης εβδομάδας γέμισε το 30 Rock! (Aυτή την εβδομάδα είμαστε ΟΚ. Χεχε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και το νέο HIMYM επανήλθε με νέο εντυπωσιακό Canada joke...

    Αλλά θα περιμένω, δεν spoilάρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. please respect celebrity privacy!!!

    ontos teleiotato, eidika to Al Gore segment... to eyxaristithika prin akoma diabasw to olo meta context tou green week. idiofuhs :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι θεϊκά και τα θέλω ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή