Weeds: Majestic Inferno


Spoilers για το season finale του "Weeds".

Eνδιαφέρον. Η Jenji Kohan εδώ επέλεξε την ακριβώς αντίθετη προσέγγιση από το περσινό φινάλε, και νομίζω πως συμφωνώ. Πρώτον γιατί δε μπορείς να επαναλμβάνεις την ίδια φόρμουλα και δεύτερον γιατί εκείνο το cliffhanger όσο μεγάλο ήταν το σοκ που μας προκάλεσε, άλλο τόσο μεγάλο ήταν το κομμάτι της 3ης σεζόν που κατάπιε. Οπότε εδώ έχουμε κάτι σαν κενό, έχουμε τη λευκή σελίδα. Τώρα η Kohan μπορεί να πάει όπου θέλει.

Αυτό είμαι σίγουρος θα κάνει πολύ κόσμο να θεωρήσει το επεισόδιο ταιριαστό και για series finale. Η βολική φωτιά καίει όλα τα περίπλοκα storylines μαζί με το Agr-- erm, Majestic, η Nancy πληρώνει τις επιλογές της χάνοντας τα πάντα, κενό, νέα αρχή. Με μια διαφορά, όμως: είναι αυτή η νέα αρχή που είναι πιο σημαντική από την πρώτη. Είναι η δεύτερη ευκαιρία που δικαιούται κάθε εγκληματίας για να ακούσει τη συνείδησή του ή να επιστρέψει στα παλιά του κόλπα, και η προοπτική μιας 4ης σεζόν με αυτό σαν μοτίβο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Εξακολουθώ φυσικά να θεωρώ οτι αυτή η τεράστια φωτιά που έκαψε τα πάντα ήταν υπερβολικά βολικό deus ex machina, αλλά τέτοιος ήταν ο γόρδιος δεσμός των storylines που φοβάμαι πως μόνο μια τέτοιου τύπου λύση ήταν εφικτή. Όμως ακόμα κι εν μέσω μιας τέτοιας ευκολίας, η σεζόν έκλεισε με ένα visual που βρήκα ιδιαίτερα ανατριχιαστικό, της Nancy να βάζει φωτιά στο σπίτι της λίγες στιγμές αφού είχε ψελλίσει μια συγγνωήμ στον απόντα άντρα της. "I tried." Είχε έναν λυτρωτικό χαρακτήρα αυτή η σκηνή που δεν έχουμε ξαναδεί στο "Weeds", και που προήλθε ακριβώς από την απελευθέρωση από τα δεσμά του Majestic.

Ένα μεγάλο lead για την επόμενη σεζόν το έχουμε ήδη, με την Celia να καρφώνει τη Nancy, κι ένα εξίσου μεγάλο hint για το πού θα οδεύσουν οι Botwins. (Pittsburgh?) Aναρωτιέμαι όμως σε τι βαθμό είναι διατεθειμένη η Kohan να επανεφεύρει το show της, αν και σε αυτή τη φάση είμαι απλώς ικανοποιημένος που ακολούθησε τη λογική εξέλιξη της σεζόν και της Nancy, προς τον ηθικό πάτο. Εγώ, τον Kevin Nealon να κρατήσουμε και δε με νοιάζει τίποτα άλλο. Κάφτα όλα, Jenji!

Και μια που τελειώσε η σεζόν, ας κάνω και την ερώτηση που με τρώει εδώ και κάμποσες εβδομάδες: ποιο ακριβώς το νόημα της ύπαρξης της Mary-Kate? Just sayin'...

edit: By the way, μπορεί κανείς να σκεφτεί κάποιο τραγούδι πιο πολυδιασκευασμένο από το "Little Boxes" της Malvina Reynolds? Και μια που το ανέφερα, πόσο πανέξυπνη ήταν αυτή η τελευταία ακολουθία πλάνων με τους deserted τίτλους αρχής? Πραγματικά σε κάνει να νιώσεις πως η σειρά έχει κάνει full circle...

4 σχόλια:

  1. Δεν έχω προλάβει να δω τα 3 τελευταία επεισόδια , αλλά η σειρά θα είναι ορόσημο στα χρόνια που έρχονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνουν μετά από αυτό το φινάλε, αλλά και με βάση τις 3 υπα΄ρχουσες σεζόν, θα συμφωνήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. latrepsa!

    alla itan toso wrap-it-all-up pou egw den katalaba oti tha uparxei k alli season meta. mia xara finale ine, as to afisoume edw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα δεν είναι closure, είναι η δεύτερη ευκαιρία. Το μισό ενδιαφέρον της δεύτερης ευκαιρίας, είναι να δεις αν θα την αρπάξει από τα μαλλιά ή αν θα ξανακάνει τα ίδια λάθη. Η σειρά έχει νομίζω ακόμα δύο σεζόν μέσα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή