Lost: Slaughterhouse 815


Unstuck in time ρε! Το ψιλοξέραμε από πέρσι, αλλά τέτοια κορύφωση δεν την περίμενα. Όχι τώρα, και όχι τόσο αποτελεσματική. Spoilers για ένα πολύ ξεχωριστό επεισόδιο Lost, μετά το άλμα.

Υπάρχουν τα επεισόδια που τα βλέπεις και κρατάς mental notes, ερωτήσεις, απαντήσεις, υποθέσεις, μέχρι να εκραγεί ο εγκέφαλός σου, και μετά υπάρχουν επεισόδια που τα βλέπεις και απλά απολαμβάνεις μέχρι να εκραγεί η καρδιά σου και OH MY GOD δεν το πιστεύω οτι το έγραψα αυτό το πράγμα αλλά βγήκε πολύ φυσικά μέσα από τη συμμετρία της πρότασης. Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι.

Αλλά από την άλλη, όποιος γυρίσει και μου πει οτι δεν τον έπιασε έστω και λίγο η υπέροχη σκηνή με τα απανωτά "I love you"s από τον Dez στην Penny και τούμπαλιν, τότε θα τον βάλω να βλέπει το Pretty Woman στην αιωνιότητα για να τον τιμωρήσω. Πολλές φορές έχουμε δει ένα love story να χώνεται με το ζόρι στο μέσο μιας κατά τα άλλα παντελώς άσχετης ιστορίας, μόνο και μόνο για να προσφέρει ένα εύκολο δραματικό πάτημα στους σεναριογράφους, αλλά η δουλειά που έχουν κάνει στο Lost με αυτούς τους δύο καταραμένους εραστές είναι αξιοθαύμαστη. Με συνέπεια και φροντίδα από την πρώτη στιγμή, και με μια βαρύτητα στη γραφή που κάνει την ιστορία τους να μοιάζει λες και όλη η σειρά περιστρέφεται γύρω τους, όποτε ασχολούμαστε με αυτούς, παρά με distraction.

Και όχι μόνο έχει τεθεί σε σωστές βάσεις η ιστορία του brotha με την Penny, αλλά το ίδιο έχει συμβεί και με τις περίεργες χωροχρονικής μετατόπισης ικανότητές του. Σε όλη τη διάρκεια της 3ης σεζόν βλέπαμε τον Desmond να ζει ταυτόχρονα διαφορετικές χρονικές στιγμές, και τότε υποθέταμε τι περίπου συμβαίνει-- τώρα ξέρουμε με βεβαιότητα, καθώς όλα εξηγούνται άκρως ικανοποιητικά. How's that for a change; To Lost μας εξήγησε κάτι, και το έκανε χωρίς να μοιάζει sloppy. Υπάρχει ελπίδα τελικά και για το endgame, huh;

O Dez λοιπόν μετά την έκρηξη του hatch έχει ξεκολλήσει από το χρόνο και χάρη σε διάφορα triggers κολλάει όπου κάτσει. Όμως καθώς το ελικόπτερο διαπερνά την κάτι-σαν-ατμόσφαιρα του νησιού (το ίδιο αυτό κάλυμμα που προκαλεί καθυστέρηση μισής ώρας σε μια ρουκέτα και μιας ολόκληρης μέρας στο ίδιο το ελικόπτερο) συμβαίνει το πιο βίαιο ξεκόλλημα, που στέλνει τον Desmond σχεδόν εξολοκλήρου σε διαφορετικό χώρο και χρόνο. Εν τέλει καταφέρνει να βρει την "άγκυρά" του στο πρόσωπο της Penny, και σώζει έτσι τη ζωή του σε αντίθεση με τον Minkowski και τέλος καλό όλα καλά.

Τέλος; Όχι, γιατί μπορεί σε πρώτη ματιά αυτή η ιστορία να μοιάζει σχετικά self-contained, στην πραγματικότητα όμως κρύβει ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία. Ή έτσι νομίζω. Στη δημοπρασία όπου ο Dez συναντά τον μπαμπά Widmore, για παράδειγμα, εκείνος αγοράζει το ημερολόγιο ενός μέλους του πληρώματους του Black Rock, το οποίο ενισχύει την άποψη οτι κρύβεται με κάποιο τρόπο πίσω από όλα, και σχεδόν σίγουρα πίσω από την επιχείρηση του freighter. (αλλιώς γιατί να είχε διαταγές ο Minkowski να αγνοεί τις κλήσεις της Penny, συγκεκριμένα;)

Και μιας και έπεσε αναφορά στο Black Rock, διάφορα άλλα ξεχασμένα πραγματάκια αρχίζουν να βγάζουν ξαφνικά νόημα, όπως το οτι η "αρρώστια" που ξέκανε τα μέλη της αποστολής της Rousseau μοιάζει ύποπτα με αυτήν εδώ. Μπορεί να είδαμε τους πρώτους σπόρους για το backstory της Γαλλίδας που οι Cuselof μας έχουν υποσχεθεί από πέρσι;

Όσο για την τελευταία σκηνή του επεισοδίου, με έβαλε σε κάποιες σκέψεις. Γιατί να είχε σημειώσει ο Dan την υπενθύμιση οτι ο Desmond είναι η σταθερά του; Η μόνη αιτία είναι αν εφάρμοσε και στον εαυτό του το πείραμα. Αυτό θα εξηγούσε και την κούκου συμπεριφορά του, αλλά και το psychic quiz που η Charlotte φάνηκε να του κάνει με την τράπουλα στο προηγούμενο επεισόδιο. Επιπλέον, μας υποψιάζει σχετικά με το ρόλο του σε αυτή την αποστολή. Ξέρουμε οτι ο Miles μιλάει με τους νεκρούς, οτι ο πιλότος είναι, ερμ, πιλότος, και οτι η Charlotte είναι αρχαιολόγα που μάλλον ανακάλυψε κάποια ενδιαφέροντα πραγματάκια για τη Dharma, αλλά για τον Dan δεν είχαμε μια καλύτερη ιδέα πέραν του οτι είναι nerdy cool. Τώρα, μπορεί και να έχουμε, μπορεί να πήγε στο νησί για να εφαρμόσει αυτό το ίδιο πείραμα, και μπορεί εν τέλει να υπήρχε καλός λόγος για τον οποίον στο mini-flashback του δε μάθαμε τίποτα, παρά τον είδαμε απλώς να κλαίει.

Κλείνοντας: διαφωνεί κανείς οτι την πόρτα για τον Sayid και τον Dez την άνοιξε ο Michael; Κανείς; Bueller;

27 σχόλια:

  1. Nomizw oti akoma kai na mas edeixne ton Michael na xamogelaei krummenos kai na leei me voice over "heh, egw tous tin anoiksa tin porta" den tha to ekane perissotero emfanes ap' oti einai.

    Ti teleio episode.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλύτερο της σαιζόν στάνταρ. Τα έσπασε άγρια...

    Michael ε; Όσο το σκέφτομαι μου φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο.

    Παρατηρησούλα: 24/12 είμαστε. Στις 26/12 ήταν το τσουνάμι. Θα γίνει άραγε τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Funny you should say that, Dex, γιατί έχω την ίδια φρικτή υποψία που είχα και πάνω στη στιγμή της απόλυτης Dez/Penny ευτυχίας, δηλαδή οτι θα σκοτώνανε τον Desmond. Αυτό ήταν πάντα το Μ.Ο. της σειράς, να ολοκληρώνει το arc ενός χαρακτήρα και να τον στέλνει στα θυμαράκια, και σε αυτό το επ είχαμε υπερβολικά μεγάλη κίνηση στα του Desmond για να μην τον σκοτώσουν. Αυτό έλεγα από μέσα μου, και πάνω στα "I lοve you" το θεώρησα δεδομένο κιόλας.

    Αλλά ευτυχώς καθώς φαίνεται, το Lost μοιάζει να ξεπερνά κάποιες παιδικές ασθένειες. Εκτός αν δεν τις ξεπερνά, και ξεπαστρέψει τον brotha στο επερχόμενο τσουνάμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτο επεισόδιο!

    Να επισημάνω και το εξής σημαντικό:
    Στην εισαγωγή της δημοπρασίας για το journal του Black rock ο δημοπράτης αναφέρει ότι τα περιεχόμενα του είναι άγνωστα στους πάντες εκτός από την οικογένεια του ως τώρα ιδιοκτήτη και τωρινού πωλητή TOVAR HANSO!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ekpliktiko episodio,mas taksidepse...!
    poli dinati stigmi me Desmond ke Penny otan milisan sto tilefono..!
    afto sto telos me ton Dan pu ixe grammeno oti o Desmond ine to diko tou constant me berdepse kapos.
    desmond rules pantos,foveros xaraktiras!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. του ως τώρα ιδιοκτήτη και τωρινού πωλητή TOVAR HANSO!!

    Fuck, το έχασα τελείως αυτό! Άρα τι; Το Black Rock ναυάγησε, τα πειράματα στο νησί τελέψανε μετά τη σφαγή από τον Ben και τους ντόπιους, και ο υιός (υποθέτω) Hanso είπε τουλάχιστον να βγάλει κανά χρήμα πουλώντας απομεινάρια από το νησί; Kαι ο Widmore τα μαζεύει διακριτικά γιατί ξέρει κάτι που δεν ξέρουν οι άλλοι; Και έχει προσλάβει τον Abaddon να φέρει την αποστολή εις πέρας;

    Νnnnnngggghhhhhh


    sto telos me ton Dan pu ixe grammeno oti o Desmond ine to diko tou constant me berdepse kapos.

    Βγάζει νόημα αν δεχτούμε οτι και ο Dan είναι unstuck in time. Γνώρισε τον Desmond το 1996, έμαθε οτι τον γνωρίζει και το 2004, οπότε σημείωσε υπόμνημα στον μελλοντικό εαυτό του οτι ο brotha είναι η σταθερά του. Ενδεχομένως έτσι ήξερε ο Dan του 2004 πού να στείλει τον Desmond. Tους λατρεύω αυτούς τους χρονικούς φαύλους κύκλους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "- I don't know where I am, but--
    - I'll find you, Des--
    - I promise--
    - No matter what--
    - I'll come back to you--
    - I won't give up--
    - I promise--
    - I promise--
    - I love you."

    (Best. Show. EVER.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ore, kseroume akoma tipota sxetika me to posa epeisodia tha doume aftou tou kiklou? telika mono 8??? tha minoume me to pouli sto xeri kiriolektika... treles kavles o tetartos kiklos.

    marese pou sto telos tou epeisodiou o desmond kathos perimene na sikosei H penny to tilefono pigainoerxotan gia defterolepta mpros-piso ston xrono...

    exoun na doun akoma ta matia mas...

    nomizo pados pos o pilotos anikse tin porta sto domatio gia na vgoun ekso. aftos einai kai o kataskopos tou ben sto ploio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε, 13 θα δούμε.

    Άλλα 3 τώρα συνεχόμενα, ένα μήνα διακοπή, και τα υπόλοιπα 5 συνεχόμενα από τις 24 Απριλίου. Και τα 3 που χάθηκαν από τα 16, θα αναπληρωθούν στις επόμενες σεζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. full metal jacket,to malli tu jeremy davies san groupie ton bon jovi,h skini sto banio..so fucking elegant,h skinothesia tou bender ta spase,oi iperoxoi moutsoi sto plio....telio.a propos..einai dinaton o fisher stevens na ta eixe me thn misel pfeiffer;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω, και μόνο που διάβασα το διάλογο ξανά μου σηκώθηκε η τρίχα. Oh man, τι επεισοδιάρα.

    Και indeed, τι φοβερή δουλειά από τον Jack Bender, ίσως τον καλύτερο σκηνοθέτη που δουλεύει αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Kudos και στον Mark Goldman για τη φοβερή δουλειά του στο μοντάζ. Όταν ο JJ μαζεύει τόσο επιλεκτικά τους συνεργάτες του για τις τηλεοπτικές δουλειές του, ποιος ο λόγος να μην χρησιμοποιεί μετά in-house talent για τις ταινίες του; Έτσι δημιουργούνται οι uber-producers...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kala elega pws latreyw Dan. Ti glykooos! Bebaia to oti o Desmond einai h sta8era tou akomh den exw katalabei ti shmainei alla entaksei ekane to connect mazi tou se parel8on k mellon opote mia xara twra de 8a xei problhma.

    Opws k sy Tyler, pisteya pws panw sta I love you's 8a ton skotwnane ton kahmeno apo thn anoixth porta alla THANK GOD pou sw8hke. 8elw happy end gia tous 2 tous ginetai??? :(

    P.S. Misw 8anasima Michael trela omws sixainomai pou 8a ksanaemfanistei sth seira.

    P.S.2 Kai mias k 8ymh8hka k to 8anato ths Libby 8elw na ma8w perissotera gi aythn epitelous. Logika otan emfanistei k o sixamenos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "- I don't know where I am, but--
    - I'll find you, Des--
    - I promise--
    - No matter what--
    - I'll come back to you--
    - I won't give up--
    - I promise--
    - I promise--
    - I love you."


    latrapsa afti ti skini/afto ton dialogo.ekpliktiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. H Libby είναι ένα από τα στοιχεία της μυθολογίας του Lost που ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να πιστέψω τον Lindelof και τους όρκους του οτι έχει σημαντικό ρόλο σε flashbacks κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πραγματικά ΣΟΥΠΕΡ επεισόδιο!

    και η σκηνή Ντέσμοντ-Πένι πάρα πολύ συγκινητική και μάλιστα χωρίς καμία δηθενιά ή προσπάθεια.

    έχω περιέργεια να δω πότε και πως θα απαντήσουν οι σεναριογράφοι σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν σε κάθε επεισόδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μόλις το είδα κι εγώ.

    Εύγε για την επιλογή του τίτλου του άρθρου. Κι εγώ βλέποντας το επεισόδιο σκέφτηκα “Desmond Hume has come unstuck in time”, αλλά το Slaughterhouse 815 με πέθανε. Εύγε.

    Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω πως το τεστ του Dan δεν ήταν psychic, αλλά memory. Θα δείξει. Το ότι ο Desmond θα είναι η σταθερά του, σημαίνει πως θα ο Desmond θα του είναι someone important, και γι' αυτό είμαι προκατειλημμένος αρνητικά για το κλάμα του Dan στο μέλλον: ο Desmond θα έχει πεθάνει, και γι' αυτό ο Dan θα είναι χαμένος; Σκατά, αν πεθάνει ο χαρακτήρας που τελικά γουστάρω περισσότερο από όλους.

    Πώς σου ξέφυγε το όνομα του Χάνσο; Ανάμεσα στις συμπτώσεις, είναι βέβαια και το item №2342 της δημοπρασίας και το 2,342 της συσκευής, αλλά αυτά νομίζω μπαίνουν μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

    Πραγματικά, αυτό ίσως ήταν το καλύτερο επεισόδιο του Lost για 'μένα μέχρι τώρα. Και, ναι, γαμάτη η σκηνή Ντέσμοντ-Πένι. Γαμάτη. Υπέροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α, κάτσε, κάτσε, ένιωσα λίγη αισιοδοξία τώρα. Αν το flash(forward|back) όπου ο Dan έκλαιγε προηγείται της επίσκεψής του στο νησί, τότε α) δεν είναι ένδειξη πως ο Desmond θα πεθάνει και β) μάλλον ήταν όντως τεστ μνήμης, άρα ο Dan χαίρεται επειδή βρήκε τη λύση στο πρόβλημά του (αν όντως έχει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Heh, η πλάκα είναι πως το Slaughterhouse 5 δεν πάνε δυο μήνες που το διάβασα επιτέλους. Ευχάριστη σύμπτωση.

    Τώρα, το flashback του Dan υποθέτουμε πως είναι -back αντί -forward απλώς και μόνο επειδή των υπολοίπων 3 ήταν -back, αλλιώς δεν έχουμε το οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Θεωρία on the spot:

    Μετά τη συνάντησή του με τον Desmond, o Dan δοκιμάζει το πείραμα στον εαυτό του, βρίσκεται να ξεκολλάει σιγά-σιγά κι αυτός στο χρόνο, νομίζει πως θα πεθάνει, περιμένει εναγωνίως να συναντήσει ξανά τον Desmond γιατί είναι η δικιά του σταθερά. Και ποιο είναι το μοναδικό πράγμα που ξέρει για αυτόν ο Dan; Οτι το 2004 θα βρίσκεται σε κάποιο νησί. Καθώς λοιπόν ένα βράδυ παρακολουθεί τις ειδήσεις, ακούει για την πτήση που έπεσε στο νησί και όλοι είναι νεκροί. Δακρύζει, γιατί ξέρει οτι θα πεθάνει κι αυτός, πλέον.

    Έχει τρυπίτσες ακόμα, αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα είπατε όλα. Πολύ απλά να πω κι εγώ πως νομίζω ότι είδαμε το καλύτερο επεισόδιο της σειράς ως σήμερα. Ό,τι κι αν πω θα είναι λίγο.

    Να σημειώσω πως το αμέσως επόμενο καλύτερο, ήταν πάλι του Ντέσμοντ, θυμάστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Than:
    Word.

    @Dark Tyler:
    Χμμμ... αφού ο Des ήταν στο νησί πριν από τους 815ers... Τι δεν κατάλαβα σωστά;
    Και, όντως, ωραίος τίτλος. Ο (προσφάτως) συγχωρεμένος θα ήταν περήφανος για το connection - αυτό το reference έψαχνα όταν έλεγα ότι το ότι 'το επεισόδιο ήταν τόσο δυνατό επειδή έμοιαζε με παλιό sci fi' (γραπτό). Thank you, sir.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χμμμ... αφού ο Des ήταν στο νησί πριν από τους 815ers... Τι δεν κατάλαβα σωστά;

    Δεν την έπιασα την ερώτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχει να κάνει με το unstuck-in-time-ness του Des και του Dan. Με βάση τι το παίρνουμε αυτό ως δεδομένο, και την εμφάνιση του Dan εκεί ως αποτέλεσμα αυτού; Απλά ρωτάω: am I missing something? Honest-to-goodness ερώτηση είναι, τι δεν πιάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν παίρνουμε ως δεδομένο οτι και ο Dan είναι unstuck in time, απλά το συμπεραίνουμε κάποιοι συνδυάζοντας κάποια στοιχεία όπως τη σημείωση στο τεφτέρι του, τη συνάντησή του με τον Des το 1996, και το κλάμα του όταν είδε τα συντρίμμια της πτήσης 815.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βασικα το σημειωμα στο τελος νομιζω μπηκε ως επιβεβαιωση απο τον pastDan στον επι του νησιου, οτι ναι ο ντεσμοντ με βρηκε οποτε μη μασας το λυσαμε το προβλημα! Δε νομιζω οτι δοκιμασε το πειραμα στον εαυτο του(προχειροδουλεια θα ταν στο σεναριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό που λες βγάζει νόημα, αλλά από την άλλη αν ήταν αυτό, τότε γιατί να μην έγραφε απλώς "Με βρήκε ο Desmond το 1996";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Απλή ερώτηση: από πού ξέραμε πως ο Μάικλ θα είναι στο πλοίο; Υπήρχε κάποιο hint μέσα στη σειρά; Αλλιώς, υπήρχε εξωτερική πληροφόρηση (leaked trailers ή info); Ή ήταν απλά guesswork;
    Ρωτάω επειδή, ναι, δεν ήταν δύσκολο να φανταστώ πως είναι ο Μάικλ, αλλά πολύς κόσμος μιλούσε με μεγάλη βεβαιότητα για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Eίναι επειδή οι παραγωγοί ανακοίνωσαν περήφανοι το καλοκαίρι την επιστροφή του Harold Perrinau στη σειρά, και επιπλέον το όνομά του μας το μοστράρουν κάθε βδομάδα στα opening credits. Όχι πολύ έξυπνη απόφαση, in retrospect. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή