'Battlestar Galactica': Escape Velocity


Spoilers για το 4ο επεισόδιο 'Battlestar Galactica' μετά το άλμα.

Tα δύο storylines που μοιάζουν να ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο πήραν το πίσω κάθισμα για λίγο (με την Kara να κοιμάται στο γραφειάκι της και τους Cylons με τον εμφύλιό τους ολοκληρωτικά απόντες) ώστε να παρακολουθήσουμε μια ακόμα επανεφεύρεση του Gaius Baltar, αυτή τη φορά ως κήρυκα/προφήτη/Υιό/ό,τι βολεύει, του Ενός και Μοναδικού Θεού.

Είχε πλάκα να βλέπουμε τη Roslin να απορρίπτει αυτό το cult του Baltar τη στιγμή που γνωρίζουμε πως οι διδαχές του είναι πολύ κοντά σε αυτό που πιστεύουν οι Cylons και άρα όχι όσο μικρό αγκαθάκι στην πατούσα του πολυθεϊσμού όσο έμοιαζε να δείχνει η Laura πριν επέμβει ο Lee. (O Lee που μοιάζει να υπάρχει μόνο για να διακόπτει την Πρόεδρο όταν ξεφεύγει στα σχεδόν φασιστικά νέα σχέδιά της ή για να παραδίδει σχετικά νέα σε διάφορα σημεία του πλοίου. Εδώ, στον αιμόφυρτο Baltar που προσπαθούσε να μπει στο χώρο λατρείας.)

Αναρωτιέμαι επίσης ποια η θέση της κάθε ενός από τα δύο αυτά δόγματα στη νέα πραγματικότητα της post-9/11, δηλαδή post-Cylon, επίθεσης. Ως τώρα αυτό το ζήτημα ήταν irrelevant γιατί υπήρχε μόνο μία διαθέσιμη επίσημη θρησκεία, αλλά τώρα έχουμε έναν influential τύπο να τρέχει πέρα-δώθε μιλώντας για την ενδυνάμωση του Εαυτού μέσα από την ανακάλυψη του ενός Θεού, σε μια αποστομωτικά αυνανιστική εκδοχή του μονοθεϊσμού. Τι καλύτερο από ένα δόγμα που σε επιβραβεύει απλώς και μόνο πιστεύοντας σε αυτό; Και τι καλύτερο για τον κατατρεγμένο λαό του Galactica σε μια περίοδο σκοτεινή, από αυτές που (όπως μας έδειξε και η 11η Σεπτεμβρίου, την οποία η σειρά επικαλείται) βοηθούν την ενδυνάμωση της πίστης προς μια ανώτερη δύναμη που προστατεύει και επιβραβεύει.

Επιστρέφω στον Baltar. Τι έχουμε λοιπόν να πούμε για τον πρώην πρόεδρο που μοιάζει ξαφνικά να αγκαλιάζει ολοκληρωτικά το νέο του κάλεσμα; Πιστεύει πραγματικά τα όσα διακήρυττε στο τέλος του επεισοδίου, ή είναι ακόμα αυτή η δειλή ύπαρξη που κρύβεται από αντίπαλους στρατούς όταν καταστρέφουν και λεηλατούν μέχρι να τον βρουν, και θα αγκαλιάσει οτιδήποτε προκειμένου να βγει ο ίδιος χωρίς γρατζουνιά; Πάντως αν ήθελε ένα πάτημα για να δημιουργήσει νέο ρεύμα για τον εαυτό του, ειδικά τώρα που η Laura τον ημι-προκάλεσε/ημι-απείλησε, το βρήκε.

Και εκείνη, σε αυτές τις μέρες τις δύσκολες, κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει αφορμές. Δίνει ανοίγματα σε κάποιον σαν τον Zarek, σχεδόν κάνει μάρτυρα τον Baltar, και ποιος ξέρει τι άλλη controversial απόφαση θα πάρει στα επόμενα επεισόδια, τουλάχιστον πριν χάσει τα -σχεδόν- λογικά της, κάτι που μοιάζει όλο και πιο κοντινό ως ενδεχόμενο.

Πάντως, αυτές οι σκηνές που μοιράζεται με τον Bill είναι υπέροχες, μαθήματα απλής και μεστής ηθοποιοίας από τους McDonnell και Olmos. Την προηγούμενη φορά οι δυο τους απλώς στέκονταν σιωπηλοί, εδώ ο Bill της διάβαζε από το αγαπημένο του βιβλίο, και μάλιστα μια παράγραφο που περιέγραφε εξαιρετικά την παρούσα κατάσταση των δυο τους. Και φυσικά υπήρχε και αυτή η ανατριχιαστική στιγμή κατά τη διάρκεια της τελετής για την Cally, όπου η Laura πληροφόρησε τον Bill οτι "της αρέσει αυτή η τελετή." *chills*

Αυτό το κομμάτι του επεισοδίου το χειρίστηκε με σιγουριά και λεπτότητα η Jane Espenson, έχω όμως γκρίνια για το έτερο βασικό στόρι, αυτό των 4 Cylons και του πώς ο καθένας αντιδρά στο θάνατο της Cally. Συγκεκριμένα, δε νομίζω τώρα οτι ήταν τόσο απαραίτητη η κυριολεκτική απόδωση του οτι ο Tigh βλέπει το πρόσωπο της γυναίκας του σε αυτό της Six, όταν μπορούμε απλά και εύκολα να κατανοήσουμε όλοι (από τον τρόπο που της μιλάει και φέρεται) οτι βλέπει το πρόσωπο της γυναίκας του σε αυτό της Six.

Όχι πως δε μου άρεσε σαν ιδέα, μάλιστα βρήκα τις διαφορετικές αντιδράσεις των 3 κρυφών Cylons συναρπαστικές. Ο Tigh βρίσκει τον εαυτό του να γυρνάει πίσω στη δολοφονία της γυναίκας του από τα ίδια του τα χέρια, ενδεχομένως ως την πράξη που τον κάνει να αισθάνεται τόσο βρώμικος ως άνθρωπος που στρέφεται στην Six για να τον καθησυχάσει πως, τώρα που είναι Cylon, μπορεί με κάποιο τρόπο να σβήσει τη συνείδησή του. Αλλά η μόνη λύτρωση που βρίσκει είναι αυτή των γροθιών-τιμωρών της Six στο ματωμένο πρόσωπό του.

Η Tory αρχίζει να μην καταλαβαίνει πού είναι τελικά αυτό το πρόβλημα ρε παιδιά και γιατί δε τους σαπίζουμε όλους στο ξύλο με τις νέες μας γαμάτες υπερδυνάμεις να τελειώνουμε. (Ωραία θα εξελιχθεί αυτό, ε;) Αυτό θα το έβρισκα απλά τέλειο, αν η Tory ως χαρακτήρας είχε δείξει από πριν δείγματα που θα έκαναν τον εν δυνάμει αμοραλιστικό εαυτό της πιστευτό, με τον ίδιο τρόπο που ο Tigh φυσικά και θα έβρισκε τις ίδιες σκιές και τις ίδιες ενοχές στο "νέο" του εαυτό. Ή αυτές οι ρίζες υπήρχαν και απλά δεν τις είχα προσέξει; Είχαμε ποτέ τέτοιες ενδείξεις για την Tory; Δε θυμάμαι.

Τώρα, όσο για τον Chief... oh, boy. Αν και δε μου ήταν απολύτως σαφές για ποιο λόγο είχε γίνει κουρέλι: απο ενοχές επειδή ως Cylon έπαιξε ρόλο στο θάνατο της γυναίκας του ή επειδή θεωρεί πως αυτοκτόνησε μην αντέχοντας άλλο τη ζωή της μαζί του; Σε κάθε περίπτωση, βαρύ το φορτίο και, αν ο Tigh έχει ξεκάθαρη στάση υπέρ της πλευράς που λέει οτι είτε άνθρωπος είτε Cylon, παραμένει ίδιος, ενώ η Tory βρίσκει ξεκάθαρα τον εαυτό της να κολυμπάει σε μια νέα πισίνα δυνατοτήτων, είναι ενδιαφέρον να δούμε πού θα προσγειωθεί ο Chief. Όταν, φυσικά, ξεμεθύσει αρκετά ώστε να μην ξεσπά κατά του Admiral του.

Τώρα. Ωραία όλα αυτά, αλλά με εκείνη την ενέδρα που είχε στήσει ο Cavil τι γίνεται...;

9 σχόλια:

  1. Είχαμε ποτέ τέτοιες ενδείξεις για την Tory; Δε θυμάμαι.

    Δε νομίζω να υπάρχει και κανείς που να θυμάται τι ρόλο βάραγε η Tory pro-cylon. :P Πάντως μου φαίνεται γαμώ η στάση της.

    Ditto για τον Tigh και τη γυναίκα του -- έλεος δηλαδή, ας το έδειχναν μόνο μια φορά τουλάχιστον. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά η Six είναι πιο όμορφη να την κοιτάς ρε παιδιά! xD

    Πάντως το επεισόδιο μου άρεσε πάρα πολύ. In fact, είναι το πρώτο season-4 επεισόδιο που με ενθουσίασε και με έκανε να σκεφτώ, "man, BSG rocks!" Μου είχε λείψει αυτό.

    Απορία: έχεις ακούσει τίποτα για Wolves at the Gates part 3; Κάτι πήρε τ' αυτί μου...
    Απορία #2: Το Doctor Who χωρίς υπότιτλους το βλέπεις; Όλα τα άλλα τα βλέπω μια χαρά και έτσι γμτο, αλλά αυτή η βρετανική προφορά, όσο γμτη κι αν είναι να την ακούς, είναι πλήρως ακαταλαβίστικη. Ειδικά αυτή η Donna... Τουλάχιστον τη Rose και τη Martha τις καταλάβαινα πάνω κάτω. Αυτή η Donna τρώει όλα τα t και μιλά από μέσα της συνέχεια... (despite being, other than that, you know, awesome)


    Wow, that was long.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσε που γενικότερα το visual της Kate Vernon με την περούκα της Six θα με ενοχλεί όλο το βράδυ τώρα. Ugh!

    Για 'Wolves at the Gate'... τι, βγήκε; Δεν το είδα πουθενά! Το 'Who' έτσι το βλέπω, ναι. Χάνω κανά πραγματάκι, αλλά δεν πειράζει μωρέ. Σκληραγωγούμαι! (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως πολύ φιλί πέφτει μεταξύ γηραιών Cylons και young/hot, τώρα το παρατήρησα.

    Είχα προσπαθήσει να σκληραγωγηθώ κι εγώ, αλλά σταμάτησα στα 2.5 λεπτά γιατί είχα χάσει ήδη 5 ατάκες. :P Όταν έβαλα τους υπότιτλους, ήμουν "ώστε αυτόοοοοοοοο έλεγε!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. BSG watching...the best way to digest ridiculous amounts of food. Ποιός χρειάζεται maalox;

    Θα σταθώ αρχικά στις φοβερές ερμηνείες του cast. Ο M. Hogan επέδειξε φανταστική χημεία με δύο διαφορετικές ηθοποιούς (καταπληκτικές και οι δύο) σε πολύ απαιτητικές στιγμές. Ο A. Douglas απλά έσκισε και στην πρώτη σκηνή της κηδείας και στο ξέσπασμα του μπροστά στον Papadama. Δεν υπάρχουν λόγια ούτε για τον EJO ούτε και για τη ΘΕΑ ΜcDonnell. Eπίσης, νομίζω πως το πολύ daydreaming που βιώνουν οι 4 Final Cylons δεν πρέπει να είναι τίποτε άλλο από το γνωστό projection που βιώνουν όλα τα μοντέλα skinjobs.

    Αυτό ήταν το epi των παραλληλισμών. Αρχικά, η Laura με περούκα a la Cain, αλλά και με παράλληλη φιλοσοφία Cain. I loves me some Laura, αλλά έχει αρχίσει να με ενοχλεί το πόσο απόλυτη έχει γίνει, ο διάλογος μέσα στη φυλακή με τον Gaius ήταν eye-opener. Ελπίζω αυτό να καλλιεργείται εσκεμμένα από τους writers...

    Την ώρα που ο Tigh τις έτρωγε από την Caprica, o Baltar τις έτρωγε από τον φρουρό με τη βοήθεια της HeadSix. Αυτό που αναρωτιέμαι: αν η HeadSix είναι τελικά υπαρκτό πρόσωπο. Στο πλάνο φαινόταν ξεκάθαρα στους παρευρισκόμενους πως κάποιος βοηθούσε τον Baltar να σηκωθεί την ώρα που τον χτύπαγε ο φρουρός. Mε κουράζει αφόρητα το μεσσιανικό προφίλ του Gaius, εντούτοις δεν παύω να πιστεύω πως η HeadSix τον δουλεύει κανονικά για να επιτύχει την ατζέντα της.

    Παραλληλισμός και μεταξύ Tigh και Chief: αμφότεροι επιζητούν την τιμωρία, τον πόνο για να ξεπεράσουν τις τύψεις τους που είναι Cylons. Ο μεν Tigh τρώγοντας ξύλο και ο δε Chief τρώγοντας υποβιβασμό. Δεν νομίζω πάντως ότι o Tyrol σαμποτάρισε επίτηδες το Raptor. Καιρός ήταν να γίνει και μια αναφορά από μέρους του για τα αισθήματα του για την Βoomer, πολύ ενδιαφέρον για μελλοντικό arc.

    Όσο για την Τοry, για άλλη μια φορά και πρέπει να έχω γίνει κουραστική, I am in love! Eίναι επικίνδυνη! Tης αρέσει και το BDSM!!!!!!!! Το ότι δεν ήταν ενδιαφέρων, well-fleshed χαρακτήρας εξ' αρχής οφείλεται σε sloppy writing IMO και φοβάμαι μήπως το παρακάνουν με τον χαρακτηρισμό της για να εξισορροπήσουν το αρχικό κακό της γράψιμο. Η σκηνή στο τέλος του λόγου του Baltar όπου την κοιτάζει με καμάρι η HeadSix και το παλαβό χαμόγελο της Τοry ήταν uber-creepy man! Ευελπιστώ να μην γ... την εξέλιξη της Τοry, γιατί μ' αρέσει να βλέπω δυναμικούς power-hungry γυναικείους χαρακτήρες on TV, απλά δεν θέλω αυτοί οι χαρακτήρες να είναι μισότρελλοι. Όπως επίσης, θα ξενερώσω αν κάνουν την Tory το μελαχρινό version της Six.

    Πόσες φορές θα πάθει ατύχημα η Racetrack; 888; Έλεος πια...

    Ο αηδιασμένος τρόπος που ο Lee κοίταζε τον Baltar στο τέλος του λόγου του είχε πλάκα.

    Ο σκληρoτράχηλος Tigh να τρέχει να αλλάξει τις πάνες του Nicky; Ι squeed...

    Παραδόξως, το potential ζευγαράκι Tigh - Caprica didn't bother me. Μάλλον αποκτώ ανοσία σιγά-σιγά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως δε χορταίνω να βλέπω το James Callis να απολαμβάνει το μεσσιανικό του ρόλο. Ειδικά εφόσον η ιστορία τον κάνει όλο και πιο Jesus και το σχόλιο γίνεται όλο και πιο spot on.

    Όσο για την Tory, νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι το point, ότι ως άνθρωπος ήταν καταδικασμένη πάντοτε στα sidelines, μία υπάλληλος, μία υποστηρικτική blink-and-you'll-miss-her χαρακτήρας. Αντίθετα, ως Cylon και μάλιστα ως μία εκ των Final Five, είναι μπροστά, έχει δύναμη και την ελευθερία που της δίνει αυτή η δύναμη. Είναι λογικό να μεθάει από αυτό το power trip.

    Μ'άρεσε και μένα πολύ ο πλέον τελείως διαφορετικός τρόπος που ο καθένας από τους τέσσερις skin jobs αντιμετωπίζει τη νέα του φύση. Επίσης, η σκηνή μέσα στα quarters του chief με τον Tigh και την Tory σε ρόλο "αγγέλου" και "διαβόλου" αντίστοιχα; Chilling.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μ' αρέσει να βλέπω δυναμικούς power-hungry γυναικείους χαρακτήρες on TV, απλά δεν θέλω αυτοί οι χαρακτήρες να είναι μισότρελλοι.

    Συμφωνώ. Πάνε να το πετύχουν στην εντέλεια με την Roslin, αλλά στην Tory είδα μια περίεργη λάμψη στο μάτι της που δε μου πολυάρεσε.


    η σκηνή μέσα στα quarters του chief με τον Tigh και την Tory σε ρόλο "αγγέλου" και "διαβόλου" αντίστοιχα

    Xα, ναι! Για να δούμε ποιος θα κερδίσει, καθώς και αν θα παραμείνουν ίδιοι αυτοί οι ρόλοι μέχρι τέλους.


    Σχετικά με τη σκηνή πάντως που η HeadSix σηκώνει τον Baltar, επιλέγω (μέχρι νεοτέρας) να διαβάζω τη σκηνή περισσότερο συμβολικά και λιγότερο κυριολεκτικά, αν και η σειρά ως τώρα δεν μας έχει οδηγήσει σε τέτοια μονοπάτια. Αν πηγαίνει κάπου όλο αυτό, τότε έχει καλώς. Αν όχι, τότε είχαμε γκάφα σεναριακή, και σκηνοθετική. (Γιατί η σκηνή βγήκε ελαφρώς γελοία.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι την Tory την είχαμε δει να σκηνοθετεί και να κατευθύνει την προσπάθεια να νοθεύσουν τις προεδρικές εκλογές. Δεν είναι αρκετά αμοραλιστικό αυτό; Επίσης την είδαμε στη New Caprica να συμμετέχει στην οργάνωση της "εξόδου" - το οποίο δεν είναι αμοραλισμός αλλά από την άλλη οι επαναστάτες (ακόμα κι αυτοί που επαναστατούν για καλό σκοπό) έχουν μια δόση αντάρτη μέσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό δεν το θυμόμουν. Για μια τέτοια ένδειξη έψαχνα, μάλιστα. Πολύ σωστό εκ μέρους του Moore αν όντως η Tory ήταν πίσω από το παρ'ολίγον στήσιμο των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή