'House': House's Anatomy


Αν μη τι άλλο, ήταν το καλύτερο season finale που έχει κάνει το 'Grey's Anatomy' εδώ και κάμποσες σεζόν, και γι'αυτό και μόνο-- oh, wait.

Spoilers μετά το άλμα για το season finale 'House'.

OK. Πολλοί συγκινηθήκατε. Ομολογώ οτι κι εμένα μου έκλεψε ένα δάκρυ το επεισόδιο, πάνω που σκεφτόμουν οτι έχω αρκετό καιρό να κλάψω με κάποια σειρά. Όμως ακόμα και τη στιγμή που κύλαγε το δάκρυ, αισθανόμουν απογοητευμένος με τον εαυτό μου, ακόμα και εκείνη τη στιγμή αναγνώριζα τους προφανείς μηχανισμούς που μπήκαν εκεί για να με κάνουν να κλάψω no matter what. Αν σας αρκεί το οτι συγκινηθήκατε και βρίζετε που κάθομαι να το ψειρίζω, δεκτό. Αλλά αυτό θα κάνω παρακάτω, οπότε...

Αποφάσισα οτι η όποια αποτελεσματικότητα αυτών των τελευταίων σκηνών, έχει να κάνει σχεδόν αποκλειστικά με την ικανότητα των ηθοποιών, οι οποίοι έπαιξαν σα να μην υπάρχει αύριο. Αυτό το έχουμε συνηθίσει από τον Hugh Laurie, αλλά χαίρομαι που τη μία στο τόσο που ο Robert Sean Leonard πήρε σενάριο με ζουμί του έδωσε και κατάλαβε, και που η Anne Dudek στάθηκε παραπάνω από επάξια ανάμεσά τους. Οι σκηνές των δυο τους περιείχαν ένα εύρος συναισθημάτων, και ούτε για μια στιγμή οι δύο ηθοποιοί δεν αρκέστηκαν στο μελοδραματισμό του σεναρίου για να πουλήσουν το εύκολο δράμα. Κλαπ, κλαπ, σνιφ, σνιφ. Υποκλίνομαι.

That said, το σενάριο ήταν ό,τι πιο άστοχο και ό,τι πιο εύκολο έχω δει ποτέ σε αυτή τη σειρά. Βασικά συνέβη αυτό ακριβώς που φοβόμουν από το παρτ πρώτον, δηλαδή οτι θα σκοτώσουν την Amber. Το οποίο δεν είναι πρόβλημα από μόνο του, οι άνθρωποι πεθαίνουν κτλ. Αλλά το θέμα είναι οτι η σεζόν μοιάζει λάθος. Ξεκίνησε σαν μια πνευματώδης παρωδία ριάλιτι, και επειδή ένας από τους χαρακτήρες παραήταν δημοφιλής την έφεραν ξανά στη σειρά με εξαρχής στόχο να την σκοτώσουν. Έτσι μια σεζόν που ξεκίνησε περιστρεφόμενη γύρω από τη δυναμική του House με τους γύρω του, και αυτούς τους 3 ανθρώπους που επέλεξε για ομάδα του συγκεκριμένα, κορυφώθηκε ως ανηλεές δράμα επικεντρωμένο σε κάτι διαφορετικό εντελώς. Τι, ανέλαβε showrunner η Shonda Rhimes μετά την απεργία;

Ακόμα χειρότερα, ο θάνατος της Amber γράφτηκε με έναν τρόπο τόσο ακραία manipulative προς τον θεατή, χάρη στο τραβηγμένο από τα μαλλιά εύρημα του ξυπνήματος μέσα στο θάνατο, για τους τελευταίους αποχαιρετισμούς. Επειδή ως θεατές δεν είχαμε ακόμα ολοκληρωτικό investment στη σχέση της με τον Wilson (είχε αρχίσει να με ενδιαφέρει ως σχέση, δεν ήταν ακόμα στο κατάλληλο σημείο για κάτι τόσο overblown και δραματικό) έπρεπε το σενάριο να μας τραβήξει με το ζόρι, και σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε την μυστηριώδη 13 να μοιρολογεί την Amber κάθε τρία λεπτά, είχαμε τρία μουσικά μοντάζ μέσα στο τελευταίο δεκάλεπτο ("Seriously!"), και είχαμε και αυτό το dead-woman-waking πράγμα. Εντάξει.

Η φυσική απορία κάποιου είναι γιατί δεν έλεγα τα ίδια και όταν το 'Grey's Anatomy' σκότωσε τον Denny, δεδομένου οτι μιλάμε για πρακτικά πανομοιότυπα story arcs και season finales. Το θέμα είναι οτι το 'Grey's Anatomy' και το 'House' είναι δύο σειρές τόσο διαφορετικές σε τόνο, που δε μπορεί ποτέ να λειτουργήσουν τα ίδια πράγματα και στις δύο. Το Grey's είναι εκδηλωμένη σαπουνόπερα και απολύτως τίποτα παραπάνω, συνεπώς τα over-the top δράματα είναι fair game. Εξάλλου η σεζόν του Denny μας είχε προϊδεάσει για αυτή την κατεύθυνση, μέσα από το γενικότερο συναισθηματικό arc της Izzie, και το Super Bowl επεισόδιο με τον αληθινό κίνδυνο και τους πολύ αληθινούς θανάτους.

Το 'House'; Είναι ιατρικό δράμα. Χωρίς θανάτους από βόμβες μέσα στο στήθος ασθενών, και χωρίς interns που κόβουν καλώδια προκειμένου ο ασθενής/εραστής τους να ανέβει στη λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς, την ίδια στιγμή που ο χειρούργος που θα κάνει την εν λόγω μεταμόσχευση έχει φάει ξώφαλτση σφαίρα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Το 'House' φέτος εκδήλωσε εαυτόν (όπως είπαμε) ως μια πνευματώδης παρωδία με πολλά κλεισίματα ματιού. Και κατέληξε εκεί δίπλα στον Denny με το κομμένο του καλώδιo και τον πυροβολημένο Burke στο πάρκινγκ.

Ειρωνικά, εκτιμώ το season finale για αυτές τις εξελίξεις που ήταν εμφανώς σχεδιασμένο να προκαλέσει: την εκδήλωση των συναισθημάτων της Cuddy, και ένα χάσμα μεταξύ του House και του Wilson. Ο χειρισμός ειδικά του δεύτερου θα είναι πολύ δύσκολος, και ο πειρασμός να επιστρέψουν οι συγγραφείς στο status quo πολύ μεγάλος, αλλά αν απέδειξε κάτι η φετινή σεζόν, είναι οτι η σειρά πλέον δε φοβάται καθόλου να ακολουθήσει τα τολμηρά threads που ξεδπλώνει. Και όπως η παλιά ομάδα δεν είναι πουθενά κοντά στον επανασχηματισμό της, έτσι και το χάσμα House/Wilson μπορεί κάλλιστα να είναι κάτι που δε θα διορθωθεί μέχρι να πεις 'sweeps'.

(To αν θα είναι δικαιολογημένο, σηκώνει πολλή κουβέντα. Φταίει αλήθεια ο House για το θάνατο της Amber; Food for thought.)

In any case, από τα πιο ενδιαφέροντα season finales της απογοητευτικής φετινής περιόδου. Και άσχετα από τις όποιες αντιρρήσεις μου, δείχνει και πάλι διάθεση για ενδιαφέρουσες νέες κατευθύνσεις για το show. Ίδωμεν.

11 σχόλια:

  1. Pes ta xrisostome!!!Pes ta!Simfono apolita mazi sou.Itane toso profanes apo ena simeio kai meta kai emoiaze toso me to greys pou se mia fasi(MA TO THEO TO ORKIZOME) nomiza oti that pesei sto paroma o wilson me to forema!Telos psiloxarika,giati eimai mallon kakos anthropos,pou i 13 exei huntigtons...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ κι εγώ απολύτως. Pass me the shovel, please! Αυτό το φινάλε ήταν απαράδεκτο, όχι απλώς κακό. Μπορεί οι ερμηνείες να ήταν καλές, αλλά το σενάριο ήταν τόσο πολύ τραβηγμένο από τα μαλλιά, τόσο απίστευτα χειραγωγικό, που μου στάθηκε αδύνατον να συγκινηθώ γνήσια σε κάποιο σημείο. Ήταν απολύτως εκβιαστικό. Η σύγκριση με το Grey's το μόνο που κάνει είναι να το ξεμπροστιάζει τελείως. Το House δεν είναι σαπούνι και έχουμε ήδη αρκετά από αυτά. Αν πάει προς τα εκεί εγω θα κατέβω από το λεωφορείο.
    Επιπλεόν ο Greg φυσικά και δεν φταίει για τον θάνατο της Amber. Δεν ήταν καν υπαίτιος. Ο Wilson, εξ ίσου φυσικά, στην κατάστασή του κατηγορεί ό,τι και όποιον μπορεί, μέχρι να το ξεπεράσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε νομίζω ότι έχω ξαναβαρεθεί ποτέ ΤΟΣΟ με το "House". Σα να έβλεπα άλλη σειρά.

    Το χειρότερο της σειράς, IMHO. Και δε με νοιάζει αν ήταν καλό το delivery των ηθοποιών, γιατί ήταν, ή αν προσπαθούν να είναι bold με αλλαγές με λάθος τρόπο (γιατί ο House ΔΕ φταίει), το γεγονός και μόνο ότι το επισόδειο ήταν τελείως εκτός του ύφους της σειράς ήταν αρκετό.

    Θέλει κανείς να βλέπει FRIENDS με τον Τζόι να τρώει ζωντανά κοτόπουλα on-camera; Didn't think so.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΚ we have now established πως μόνο σε μένα ΑΡΕΣΕ αυτό το επεισόδιο. Το βρήκα υπέροχο και στο τέλος ταυτίστηκα λίγο ίσως γι' αυτό να με πήραν τα ζουμιά. Πάω στοίχημα πως αυτή η κατεύθυνση που λες για την επόμενη σεζόν είναι πως ο Χάους θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αλλάξει για να μη χάσει τους γύρω του, γιατί όσα και να του συνέβαιναν δεν έβαζε μυαλό, αλλά το να χάσει τον μοναδικό του καλό φίλο του στοιχίζει πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι, ξέρω οτι άρεσε σε πολύ κόσμο, και ομολογώ οτι περίμενα σχόλια πιο αρνητικά προς το ποστ.

    Για next season, αυτό περιμένω κι εγώ, αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνει emotional reboot όπως συχνά συμβαίνει στη σειρά. (Όχι φέτος, πάντως. Δε συνέβη φέτος, κι αυτό είναι κέρδος.) Ελπίζω να προσπαθήσουν να παίξουν με αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι τελικά δεν αλλάζουν, συχνά προσπαθούν να αλλάξουν, και έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που ο House το δοκίμασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και το επεισοδιο ειχε καποια καλα σημεια οπως οι ερμηνεις και οι καινουριες προοπτικες που ανοιγονται ως προς το σχεσεις του House με τον Wilson κυριως αλλα και με την Καντι, με χαλασε απιστευτα η ομοιωτητα με το φιναλε του Greys. Oταν ειδα δε οτι συμφωνουμε χαρηκα που δεν ημουνα ο μονος που το σκεφτηκε αυτο. Επισης αλλο στοιχειο που με χαλασε, βλεπω House για τον πρωταγωνιστη, δεν με ενδιαφερει να δω season finale, για καποια την οποια δεν προλαβα καλα καλα να γνωρισω. Το build του χαρακτηρα και της σχεσης της δεν ηταν αρκετο για να με κανουν να συγκινηθω στο τελος, περα απο το να πω, τι ατυχη που ηταν που πεθανε μεσα απο μια σειρα τραγικων συγκυριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ δεν έχω δει Grey's Anatomy...Πειράζει που μου άρεσε? :P

    Γενικά πάντως με την υπερφόρτωση από σειρές και πληροφορίες, νομίζω κάπου χάνουμε όλοι -κι εγώ μέσα- την απόλαυση.

    Πχ. CSI finale. πού επίσης δεν μου άρεσε. (θα γράψεις γιαυτό?).
    Δεν γράφω τπτ άλλο για spoilers, αν γίνει αναφορά θα το αναλύσω εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω είσαι λίγο άδικος φίλτατε :)
    η σύγκριση με την ιστορία του Denny στο Grey's είναι άστοχη. Εκεί υπήρχε κλιμάκωση μιας κατάστασης, εδώ απλώς συνέβη. Άσε που στο Grey's είχαν κάνει και the whole pink dress-prom-deathbed thing που παραήταν.

    ΟΚ, ήταν λίγο παραπάνω emotionally heavy από ότι έχουμε συνηθίσει, αλλά αυτό δεν το κάνει και σαπουνόπερα, σε αντίθεση με το Grey's που βαδίζει ηρωικά προς τα εκεί (μην πω είναι ήδη εκεί). Πιστεύω ότι απλά ήθελε να δείξει ότι ο Χάους επιτέλους μάλλον πρέπει να γίνει άνθρωπος αν δεν θέλει να χάσει τον καλύτερό του φίλο, η μοναδική απώλεια που πιστεύω τον τρομάζει πραγματικά.

    @cotsos: CSI Finale RULED!! υποθέτω ότι μιλάς για του Las Vegas, δεν υπάρχει άλλο CSI worth mentioning έτσι κι αλλιώς ;-) επιτέλους ένα γαμάτο επεισόδιο γιατί το προηγούμενο από αυτό δεν μου άρεσε καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @cotsos: CSI Finale RULED!! υποθέτω ότι μιλάς για του Las Vegas, δεν υπάρχει άλλο CSI worth mentioning έτσι κι αλλιώς ;-) επιτέλους ένα γαμάτο επεισόδιο γιατί το προηγούμενο από αυτό δεν μου άρεσε καθόλου.


    Gia Las Vegas milaw, alla epeidi einai xontrospoiler sizitisi , tha perimenw na ta sizitisw ekei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Πιστεύω ότι απλά ήθελε να δείξει ότι ο Χάους επιτέλους μάλλον πρέπει να γίνει άνθρωπος αν δεν θέλει να χάσει τον καλύτερό του φίλο, η μοναδική απώλεια που πιστεύω τον τρομάζει πραγματικά."

    Κρίμα, όμως, που ο House δεν έκανε ουσιαστικά τίποτε που να οδηγήσει στο να χάσει τον Wilson, άρα το επισόδειο φλυαρούσε επί ένα 40-λεπτο με very un-House-like σαπουνόφουσκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ μπορώ να είμαι η υπερ - θετική γνώμη για τα 2 επεισόδια ;
    Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τον House να έχει ανθρώπινη πλευρά , ήταν η πρώτη φορά που ζόρισε τον ίδιο του τον εαυτό ως τα άκρα [και επειδή είναι ο House , ακόμα παραπέρα] για κάποιον άλλο [ούτε για τον Wilson δεν θα το έκανε αυτό] και ναι , ήταν επιτηδευμένα συναισθηματικό αλλά έχουμε δει και πολύ χειρότερα . Το πως θα το συνεχίσουν, ίδωμεν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή