'House': House's Head


Κατόπιν κατακραυγής, στρίμωξα τον 'House' της Δευτέρας στο πρόγραμμά μου και ακολουθούν σχόλια για το επεισόδιο μετά το άλμα. (Βαράτε ελεύθερα στα comments.)

Ενώ εκτιμώ κάθε προσπάθεια να ξεφύγει η σειρά από τη φόρμα της (αν και φέτος δεν έχω κανένα τέτοιο παράπονο), θα ήθελα να το κάνει με τρόπο που δε μου δημιουργεί μία ένσταση ανά διαφημιστικό διάλειμμα. Μπορώ να υποθέσω για ποιο λόγο αυτό το επεισόδιο ξετρέλανε κόσμο, αλλά δεν είμαι ένας από αυτούς.

Δε θα τα πάρω με τη σειρά, θα ξεκινήσω από το τέλος, με αυτό που ήταν η βασική μου ένσταση: ήταν όλο επίπονα προφανές, κι επιπλέον χρησιμοποίησε την ακριβή ανατροπή του 'Three Stories'. Την ίδια ακριβώς ανατροπή! Από την πρώτη σκηνή της Ivana Milisevic στο λεωφορείο ήταν προφανές οτι από πίσω της κρύβεται κάποιο άλλο -πολύ σημαντικό- πρόσωπο που ο House υποσυνείδητα προβάλει ως μια uber-hot γκομενάρα, και από τη στιγμή που συνειδητοποιείς αυτό, το να φτάσεις στην Amber ήταν ένα τόσο δα βηματάκι. Βοηθούσε και η random εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του υπνωτισμού, όπως και το οτι ο τίτλος του επόμενου επεισοδίου είναι 'Wilson's Heart'.

Μιας και το ανέφερα, κατάλαβε κανείς για ποιο λόγο δε συνέχισε τον υπνωτισμό ο House; Μια χαρά πήγαινε, απλά σταμάτησε σε λάθος επιβάτη. Θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει αμέσως μετά, απλώς οι συγγραφείς ήθελαν να χρησιμοποιήσουν όλο το καστ, σε μικρά επεισοδιάκια μες στο κεφάλι του House, και με διαφορετικούς τρόπους εισόδου σε αυτό. Αλλά θα περίμενε κανείς οτι, in-context, ο υπνωτισμός θα ήταν προτιμότερος από αυτοφυλακισμό σε έναν υγρό τάφο ή OD σε χάπια για το Alzheimer.

Aπό εκεί και μετά, ελπίζω η όλη παρουσία της Amber στο λεωφορείο με τον House να εξηγηθεί πειστικά στο επόμενο επεισόδιο, τόσο σχετικά με το τι έκαναν μαζί, όσο και στο τι έγινε μετά και κανείς δεν την είχε πάρει χαμπάρι. Ειδικά ο Wilson πώς δεν είχε καταλάβει οτι κάτι της συνέβη...

Anyway, η εξέλιξη αυτή κάνει retrospectively τα προηγούμενα επεισόδια να βγάζουν απόλυτο νόημα. Πάνω που αρχίζεις να συμπαθείς τον χαρακτήρα, πάνε και τον σκοτώνουν κτλ. Δεν είμαι φαν τέτοιων καταστάσεων, και αν η Amber δεν την γλιτώσει τότε θα μιλάμε για μια απίστευτη ασυμβατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου μισού της σεζόν.

Εδώ είναι το σημείο που θα έλεγα οτι σαν ιδέα μου αρέσει το επεισόδιο, αλλά η εκτέλεση με άφησε να θέλω περισσότερα, όμως η αλήθεια είναι οτι η ιδέα θα κριθεί όταν μάθουμε ποια ακριβώς είναι, δηλαδή την άλλη βδομάδα. Για την ώρα φοβάμαι πως θα ταχθώ στο πλευρό όσων πιστεύουν πως κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το μυαλό του House, γίνεται όλο και λιγότερο συναρπαστικό. Για την καρδιά του Wilson τώρα δεν ξέρω, εκεί δεν έχουμε ξαναπάει είναι η αλήθεια. Ίδωμεν.

11 σχόλια:

  1. Παιδιά , είναι γνωστό ότι ο dark είναι κουμουνιστής και τέτοια , οπότε δεν πρέπει να του δίνουμε σημασία όταν βρίζει τα Θεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί η αλήθεια είναι ότι δεν είχα αντιληφθεί ότι η υποφαινόμενη ήταν η Amber, και αυτη είναι μια από τις σπάνιες φορές που θα παραδεχτώ ότι θα έπρεπε. Οχι σεναριακά φυσικά, κατι τέτοιο είναι άκυρο. Οπότε από αυτή την άποψη κράτησε το ενδιαφέρον μου μέχρι το τέλος, αν και η πλήρης randomness των flashbacks και το άκυρο με την ύπνωση έγιναν κουραστικά. Συγκρατώ όμως τις σκηνές στο μυαλό του House, που κρατούσαν την προσοχή μου, κυρίως λόγω καλής σκηνοθεσίας. Για να δούμε τι θα γίνει στο επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρε κι αυτή, πάρε και την άλλη (βαράω ελεύθερα τώρα ;). Ελπίζω να μην είναι το τελευταίο μου σχόλιο στο blog σου (δεν φοβάμαι εσένα, υπάρχουν άλλοι που με απειλούν με αντίποινα όταν προσπαθώ να τους εκβιάσω τίμια, και ένα αντίποινο προαναγγέλθηκε ως απαγόρευση να στέλνω σχόλια στο blog σου.)

    Ελπίζω να μη σ'το χαλάσαμε όσοι σε παροτρύναμε να δεις το επεισόδιο, ανεβάζοντας τις προσμονές σου.

    Τώρα, αφήνω στην άκρη το θέμα προσωπικού γούστου.

    Η τύπισσα ήταν γκομενάρα όχι επειδή η Amber είναι γκομενάρα, αλλά επειδή η ανεύρεση λύσης σε προβλήματα είναι οργασμική διαδικασία για τον House. Η «απάντηση», όπως η ίδια βάφτισε τον εαυτό της, προφανώς οπτικοποιείται ως πολύ επιθυμητή γυναίκα για τον ίδιο τον House στο υποσυνείδητό του. Θα ήταν γκομενάρα ακόμα και αν ο τελικός ασθενής ήταν άνδρας.

    Το γεγονός ότι δεν έκραξες τη σκηνή του Cuddy strip και μόνο, αναδεικνύει ότι είδες και σχολίασες το επεισόδιο υπό πίεση χρόνου.

    Επαναφέρω το mode «προσωπικό γούστο».

    Βρήκα υπέροχα σκηνοθετημένη τη σκηνή του ατυχήματος, όπως και το βλέμμα του Γουίλσον όταν συνειδητοποίησε ότι το θέμα πήγαινε παραπέρα από όσο φαντάστηκε στην αρχή του επεισοδίου. Συμφωνώ πως ο τίτλος του επόμενου επεισοδίου είναι “dead giveaway” από τη στιγμή που μπαίνεις στο νόημα αυτού του επεισοδίου. Παρεμπιπτόντως, θεωρώ πολύ καλή επιλογή αυτούς τους δύο τίτλους, κι ας μην έχουμε δει το επόμενο.

    Τώρα, όσον αφορά το θέμα House-Amber, θα επιτρέψω στον εαυτό μου να αντιγράψει από κάτι που ανέφερα σε μια πριβέ επικοινωνία σε σχέση με το θέμα αυτό: …είναι η γυναίκα που μοιάζει περισσότερο στον House από οποιαδήποτε άλλη, και όταν έχεις δύο άτομα συνενόχους στον κυνισμό, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ο ένας να απογυμνώσει τον άλλο από τις προσωπικές του ψευδαισθήσεις, κι έτσι ο καθένας αναγκάζεται να εκθέσει τον εαυτό του. Γενικά είναι δύο πλάνητες που εξ ορισμού θα έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά όπως είπα και στο thread, συνήθως αυτές οι σχέσεις καίγονται γρήγορα, διότι λείπει η ειδοποιός διαφορά. Καλά είναι να βρίσκεσαι, να πηδιέσαι, ενδεχομένως και να δίνεις/παίρνεις τρυφερότητα μέσα σε σιωπή, αφού τα λόγια είναι και περιττά και φορείς ψεύδους, αλλά ο ένας δεν θα δίνει στον άλλον κίνητρα εξέλιξης (με ένα μικρό «εκτός αν» παράμερα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να συμπληρώσω με καλή ατάκα από Boston Legal: ο Denny Crane μιλάει με θαυμασμό για μια κοπέλα, που είναι πόρνη, η οποία είναι πελάτης στο επεισόδιο και πολύ όμορφη.
    Καθώς βγαίνει από το ασανσέρ, συναντάει την πόρνη να έρχεται, και της λέει “Pick a card. Any card.”, ενώ στο χέρι του έχει ανοίξει σαν τραπουλόχαρτα τις πιστωτικές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πες μου ποιος σε απείλησε, και θα τον κανονίσω εγώ. Θα ξυπνήσει και θα βρει δίπλα του το κεφάλι ενός αλόγου. (Ή του House, για να είμαστε κι εντός θέματος.)

    Κοιτάχτε, όπως είπα, καταλαβαίνω γιατί κάποιος μπορεί να πάθει πλάκα με το επεισόδιο. Στηρίζεται στη φανταστική δυναμική μεταξύ του House κι ενός well-established χαρακτήρα (όπως τέλεια περιγράφει ο τζώτζιου), κλείνει με μια σκηνή πράγματι ανθολογίας, δίνει στον fan-favorite Wilson επιτέλους potentially δυνατό υλικό, και αφήνει να τον Hugh Laurie να go nuts with it, γενικώς.

    Ίσως κι επειδή ακριβώς έχει όλα τα makings ενός τέλειου επεισοδίου, τσίνησα όταν συνειδητοποίησα οτι ήταν πιο lazy από όσο θα ήθελα. Ξανά εγκεφαλικά παιχνίδια, ξανά με τον House να κρύβει κάποιον σημαντικό πίσω από άλλο πρόσωπο, και σεναριακά με τρυπίτσες αριστερά και δεξιά. Θέλω καλύτερα, that's all.

    (Διαβάζοντας το post συνειδητοποιώ οτι δεν ανέφερα τίποτα από τα στοιχεία που μου άρεσαν. Τέτοια στοιχεία υπήρχαν, τα ανέφερα εν τάχει στην αρχή αυτού του comment, απλώς επειδή έγραφα πρακτικά με το ένα μάτι κλειστό και στα όρια της διάλυσης, προτίμησα να εστιάσω σε όσα είχα κάποια αντίρρηση, αφού τα υπόλοιπα φαντάζομαι πως είναι well-documented.)


    Η τύπισσα ήταν γκομενάρα όχι επειδή η Amber είναι γκομενάρα, αλλά επειδή η ανεύρεση λύσης σε προβλήματα είναι οργασμική διαδικασία για τον House.

    Πόντος. Όχι οτι θεωρώ την Amber γκομενάρα, απλώς διάβασα τις σκηνές θεωρώντας οτι ο House έτσι την βλέπει υποσυνείδητα. Αλλά μάλλον έχεις δίκιο.

    By the way, δεν είχα πρόβλημα με τη σκηνή της Cuddy! How's that for a twist;

    Δηλαδή ναι, προφανώς μπορώ να δω γιατί υπήρχε εκεί, και είναι σχεδόν ντροπιαστικά ξεδιάντροπη, αλλά ήταν συνεπέστατη με τον House ως χαρακτήρα, και οδήγησε σε άψογο payoff, που δένει με το σχόλιο του τζώτζιου που σχολίασα αμέσως παραπάνω. Επίσης, ερμ, well, το προφανές. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H amber den mporei na pethanei!!!Tha einai too love story kai provlepsimo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Long time lurker, first time poster όπως σου είχε πεί και κάποιος άλλος. Άπλως μετά το εξωφρενικό σου post με ανάγκασες να εκδηλωθώ :P

    Ok ίσως ήταν κάπως προβλέψιμο το twist στο τέλος, οκ έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη σειρά. Αλλά όταν όλα αυτά προσφέρονται μέσα από τόσο έξοχα κινηματογραφημένες σκηνές, ειλικρινά δεν με νοιάζει. Οι σκηνές που ο House προσπαθούσε να θυμηθεί μου φάνηκαν creepy όσο ποτέ άλλοτε στη σειρά, ενώ όπως είπε και ο τζωτζιου οι τελευταίες σκηνές (τρακάρισμα, αντίδραση Wilson) ήταν υπέροχα σκηνοθετημένες.

    Έχω την αίσθηση ότι οι σεναριογράφοι σκέφτηκαν αυτά τα 2 τελευταία επεισόδια ως ένα ενιαίο (αυτή την αίσθηση έδωσε σ'εμένα τουλάχιστον το φινάλε του House's Head αλλά και η επιλογή των τίτλων αυτών). Οπότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα μετά και την προβολή του επόμενου.

    Μετά απ' αυτά ας προσφέρω κι εγώ ένα twist...
    Χαίρομαι που είδα ότι οι ελληνικοί υπότιτλοι βγήκαν και μάλιστα ταχύτατα, αφού αυτό σημαίνει ότι έπιασε ο δικός μου εκβιασμός πρός τον τζώτζιου... :D
    Ζητώ συγνώμη που ανέφερα και το δικό σου blog στις απειλές που εξαπέλυσα αλλά απ'ότι φάνηκε και από τα εισαγωγικά σχόλιά του, it was too much for him to handle. :P

    P.S. Thanks btw και για την πρόταση για το Y: The Last Man, που το ξεκίνησα και εντυπωσιάστηκα. (καλόπιασμα για να σώσω τη ζωή του δύσμοιρου αλόγου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να, γι'αυτό το έκανα, για να σας βγάζω από τους θάμνους, lurkers! ;)

    Κι εγώ πιστεύω οτι μετά το επόμενο επεισόδιο θα μπορούμε να το κρίνουμε πιο ολοκληρωμένα. Ουσιαστικά όλο αυτό το πρώτο μέρος ήταν ένας σεναριακός μηχανισμός που οδηγεί στο β' μισό, οπότε για μένα πολλά θα κριθούν από το τι θα συμβεί εκεί.

    Btw, azrael, καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι κάπου στη μέση, προσωπικά. Όλο το presentation της λύσης γενικά μ' άρεσε, το ίδιο και η ιδέα. Περισσότερο πρόβλημα είχα με την πορεία του επισοδείου, παρά με το resolution. Αν δεν είχε γραφτεί από ΤΕΣΣΕΡΙΣ ανθρώπους (τραγικό λάθος, έχει δείξει η ιστορία), ίσως να είχε καλύτερη συνοχή.

    Ελπίζω να τη γλιτώσει η Άμπερ, όχι γιατί της έχω καμμιά συμπάθεια, αλλά γιατί μετά θα φανεί επιτηδευμένο. Αν ήταν να την ψοφήσουν, καλύτερα να το έκαναν με τη μία σ' αυτό το επισόδειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν δεις το Wilson's Heart, θα παρεις πίσω όσα είπες! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To eida to wilson's heart...Kia akoma klaio san mikro paidi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή