'Doctor Who': I like Saturdays!

Yeahbuhwhat;! What the frakking frak;! Supermassive photo-spoilers για το προτελευταίο 'Doctor Who' του Russell T. Davies μετά το άλμα.

Αυτή τη στιγμή θέλω τόσο πολύ να πιάσω και να αρχίσω να ψειρίζω και να γκρινιάζω, αλλά μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό η title sequence με τα ονόματα όλων των companions να περνάνε με τρελή ταχύτητα και γίνομαι 12 χρονών! Τα daleks, οι πλανήτες που έχουν μετακινηθεί, ο κρυφός στρατός των companions, ο Davros, και αυτό το απίστευτο cliffhanger... Είναι λες και ό,τι χαρακτήρα και ό,τι concept είχε ποτέ ο Davies γράφοντας τη σειρά για 4 χρόνια, το άδειασε σε αυτό το φινάλε!

Και αυτό το regeneration; Από που ήρθε; Είναι αληθινό; Πώς μπορεί να είναι; Και πώς να μην είναι; Φοβάμαι πάρα πολύ οτι θα βρεθεί κάποιος πανηλίθιος τρόπος με τον οποίο ο Davies θα το πάρει πίσω (και ακόμα κι αν δεν το κάνει, αυτός δεν ήταν και ο πλέον ηρωικός τρόπος να πεθάνει ο Ten, eh;) αλλά για τη μικρή περίπτωση που μας εκπλήξει όλους, αυτή είναι μια μικρή στιγμή θριάμβου της Έκπληξης στην εποχή της δικτατορίας των spoilers.

Ειλικρινά, θέλω πάρα πολύ να απαριθμήσω τους τρόπους με τους οποίους μπορεί τα πάντα να καταρρεύσουν στο επόμενο επεισόδιο (το ματζαφλάρι που κουβαλάει η Martha ουρλιάζει 'reset button') ή το πώς τα πάντα εδώ ήταν μια τεράστια και never-ending υπερβολή (από την ως τώρα περιττή παρουσία της Rose μέχρι τα over-the-top fonts και συνοδευτικούς ήχους του 'TO! BE! CONTINUED!!!' του τέλους) αλλά ακόμα και αν πάει κατά διαόλου το επόμενο, δε θα μπορώ ποτέ να αρνηθώ οτι για τα 45 λεπτά του 'Stolen Earth' ήμουν ένα 12χρονο fanboy που κοίταγε με το στόμα ανοιχτό και με ένα δάκρυ fanboy συγκίνησης έτοιμο να φύγει καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου. I'm a geek, so sue me!

Ο μόνος τρόπος απόδοσης δικαιοσύνης σε αυτό το υπερ-τεράστιο fan-fest που έγραψε και παρέδωσε ειδικά για μας ο Russell T. Davies, είναι μια καταγραφή όλων των fan-squee! στιγμών του, beat-by-beat. (Και μαζί μια ευκαιρία να το ξαναδώ στα καπάκια. I know I want it!)

Ξεκινάμε από τα βασικά και κύρια:


00:19. 'Saturday! Good! Good, I like Saturdays.' So there you go.

01:04. Reset Alert #1. Όπως θα έλεγε και ο Chekhov, αν μας δείχνει ο RTD το χέρι στην 1η πράξη, θα το έχει χρησιμοποιήσει μέχρι την 3η.

01:31. 'The entire planet... It's gone!' And so it begins.

02:10. MARTHA JONES!

02:44. CAPTAIN JACK!

03: 08. SARAH JANE SMITH!

04:14. ROSE! MOTHERFRAKKIN! TYLER!

04:28. 'It's only just beginning.' Aκόμα δε μπορώ να ξεπεράσω τον περίεργο τρόπο ομιλίας της Billie Piper, αλλά διάολε! Companions all over the place, η Rose παρέα με ένα τεράστιο νεροπίστολο, και η Γη κλεμμένη! The stuff of legend!

04:30-05:07. Κάποια στιγμή πρέπει να την κοιτάξω αυτή την ψύχωσή μου με τα opening credits, αλλά η ουσία είναι οτι ποτέ δεν ήμουν πιο excited για credits sequence από το τότε που ο James Marsters προστέθηκε στο regular cast της 'Buffy'!

06:12. Cameo alert! Δεν έφτανε η παρέλαση των companions, τώρα έχουμε και τον Richard Dawkins! Πόσο πιο γαμάτο μπορεί να γίνει το επεισόδιο;!

09:52. Well, πολύ! Μελέτες έδειξαν οτι κάθε φορά που ακούγεται η λέξη 'EX-TER-MI-NATE!', το show γίνεται 5,07% πιο cool. Kι εδώ όχι μόνο ακούγεται 23 φορές (ναι, τις μέτρησα) αλλά βλέπουμε τη Sarah Jane να κλαίει, τη Martha Jones να μένει παγωμένη, τον Captain Jack να φιλάει τον Ianto και την Gwen (ωραία στιγμή) και την Rose να πνίγει ένα δάκρυ περνώντας από τον ώμο της το γελοιωδώς μεγάλο της νεροπίστολο!...

11:03. ...κοινώς, τη γαμήσαμε! The (Dalek) Empire Strikes Back!

11:57. Wow, αυτός είναι κόκκινος, that can't be good. Και μιλάει για κάποιο 'Crucible', δηλαδή το σχέδιο που είχαν οι Daleks κατά νου όταν αποφάσισαν να μαζέψουν 27 φαινομενικά τυχαίους πλανήτες και να τους μεταφέρουν κάπου που ούτε ο Doctor δε μπορεί να φτάσει. Το μυαλό δουλεύει υπερωρίες αυτή τη στιγμή, και συνεχώς γυρνάει πίσω στον Time War. Όλο αυτό έχει κάτι να κάνει με τον Time War.

12:06. Ποτέ ξανά το concept της αλατιέρας δεν είχε κάνει παιδάκια να μη μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ. Ως τώρα!

12:39. Βρε βρε, σαν τα χιόνια! Οι Judoon! Και επιτέλους καταλήγει κάπου αυτό το 'Shadow Proclamation' thingie. (Σημειώνω για τους παλιούς οτι ως νέος θεατής της σειράς, δεν έχω την παραμικρή ιδέα για την ιστορία αυτού του πράγματος, και αν είχε ξαναεμφανιστεί κατά τη διάρκεια του Classic Who, δεν έχω την παραμικρή ιδέα γι'αυτό!)

14:44. Και να και το pay-off για τους κλεμμένους πλανήτες. Εντάξει, είχε γίνει εμφανές πριν από αυτό το επεισόδιο οτι οι Daleks έκοβαν βόλτα κλέβοντας πλανήτες, αλλά είναι ωραίο να το βλέπεις έτσι μαζεμένο, συν οτι το όλο concept με τις κλοπές σε χώρο και χρόνο είναι γαμάτο, συν οτι ακόμα δεν ξέρουμε τι υποτίθεται οτι σχηματίζει όλο αυτό το πράγμα.

15:22. Εντάξει, τι λες τώρα.

16:46. Reset alert #2. Κοίτα, Martha Jones! Θα πατήσεις το reset button για 2η φορά σε ισάριθμα season finales σου! Πρέπει να είναι κάποιου είδους ρεκόρ. Από την άλλη, αν υπάρχει κάτι που με κάνει αισιόδοξο για non-reset φέτος, είναι οτι οι Daleks δεν έχουν αρχίσει -ακόμα- να σκοτώνουν κόσμο που δεν είναι δυνατόν να πεθάνει. Κοινώς, η κατάσταση ακόμα σώζεται και χωρίς τα περσινά ξεράσματα τύπου 'I believe in the Doctor, I do, I do!' Θα δείξει.

17:19. Αυτό είναι cool, βασικά. Όταν η Martha θα το χρησιμοποιήσει στο φινάλε για να σώσει τη Gwen και τον Ianto από την επιδρομή των Daleks στο Torchwood στο cliffhanger αυτού του επεισοδίου, τουλάχιστον δεν θα είναι deus ex machina. Και παραείναι γαμάτο gadget για να μην χρησιμοποιηθεί κι άλλο προς το τέλος της σεζόν. Και φυσικά, extra coolness points για τη σύνδεση με το Sontarans επεισόδιο. Βοηθάει να κάνει τα πάντα να μοιάζουν συνδεδεμένα.

18:16. Cool, 'Power Rangers'!

18:45. OK, ξέραμε οτι θα έρθει η αναπόφευκτη στιγμή της σύνδεσης με το 'Daleks in Manhattan', ένα abomination ακόμα μεγαλύτερο κι από τον Dalek-Caan. Αλλά τουλάχιστον η μοίρα που τον βρήκε εκφράζει όλους εμάς που θέλουμε τα ίδια και χειρότερα να πάθει κάθε κόπια εκείνου του φρικτού επεισοδίου. Και εντάξει, όταν μείναμε ξανά τότε με ΕΝΑ ΜΟΝΟ DALEK ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, δεν περιμέναμε οτι από αυτό θα ξεκινούσε η αναγέννηση της αυτοκρατορίας;

18:57. Τίποτα, απλώς επειδή μου ξέφυγε πριν, να κι ένα ωραίο screencap της εντυπωσιακότατης βάσης του Shadow Proclamation.

19:12. H Donna ακούει drums. Oh crap, that can't be good.

19:33. 'You are something new,' λέει στη Donna η υπηρέτρια εκειπέρα την ίδια στιγμή που η κάμερα κοιτάει όλως τυχαίως το δαχτυλίδι της. ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΕΙ DRUMS H DONNA;!;!

20:58. The bees disappearing, o Doctor βρίσκει έναν χαμένο πλανήτη και μαζί τρόπο για να εντοπίσει την κρυψώνα του φτιαχτού πλανητικού συστήματος των Daleks, και καθώς γίνονται όλα αυτά, μέχρι και το 'Unicorn and the Wasp' βρίσκει τρόπο να συνδεθεί στο season arc. Τι να πω, μπράβο. (LOL)

21:36. Κάτι που φαντάζομαι θα παίξει ρόλο στο φινάλε, το Shadow Proclamation κηρύσσει τον πόλεμο στην αυτοκρατορία των Daleks. Ελπίζω να μην κρατήσουν μούτρα στον Doctor επειδή δεν έκατσε να τους οδηγήσει σε αυτό τον πόλεμο.

22:04. 'The males. The females. The descendants.' Τα Daleks οργανώνουν μαζική αρπαγή ανθρώπων, το οποίο μου δημιουργεί δύο σκέψεις. Πρώτον, αν αυτό το επεισόδιο επρόκειτο απλώς να καταλήξει στο reset button, θα έσφαζαν αδιακρίτως. Δεύτερον, τι τους θέλουν;

23:31. Ah. Ώστε τελικά αυτό που κράταγε η Rose δεν ήταν νεροπίστολο. Ενδιαφέρον.

24:46. Reset alert #3! Οι μέλισσες οδήγησαν το TARDIS στο Medusa Cascade, σε άλλο ένα pay-off από αναφορές καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Πανέμορφο, αλλά και εν δυνάμει καταστροφικό στα πλαίσια της ιστορίας, καθώς μαθαίνουμε οτι είναι το κέντρο του χάσματος μεταξύ των πάντων, λίγο-πολύ, 'a tiny pocket of time' και κάτι περίεργες ιστορίες περί χρονικής μετατόπισής του ενός δευτερολέπτου. Δεν ξέρω, όλα αυτά μου μυρίζουν χρονικό άλμα.

25:51. Δεν ξέρει τι να κάνει. Παραιτείται. Απίστευτα δυνατή σκηνή.

26:07. 'The Earth surrenders', ακολουθούμενο από το 'The humans selected for testing will follow Dalek instructions' αλλά γιατί; Γιατί οι Daleks τεστάρουν ανθρώπους; Νομίζω και μόνο λόγω του Caan μισούν την ίδια την ιδέα της μίξης των δύο ειδών, άρα.... τι; Ψάχνουν κάτι; Kαι γιατί είσαι τόσο λυπημένος Captain Jack; Δε μπορώ να σε βλέπω έτσι!

27:18. 'Harriet Jones, former prime minister.' Από τότε που ο Tony Almeida επέστρεψε gun-ablazin' για να σώσει το τομάρι του Jack Bauer, δεν έχω ξαναχειροκροτήσει για επιστροφή χαρακτήρα! Woo-hoo!!

27:54. Poor Rose. :(

30:16. Holy expositions, Batman! To subwave blah-blah που έφτιαξε το Copper Foundation blah-blah (να και η περιττή σύνδεση με το 'Voayge of the Damned', μην έμενε στην απέξω απλώς και μόνο επειδή ήταν Christmas Special) οι πράξεις μου στο παρελθόν blah-blah εμείς θα σπρώξουμε το σήμα blah-blah εμείς θα τηλεφωνήσουμε από παντού blah-blah και! τα! λοι! πάαα! H ουσία: ένα thingamabob ενώνει το στρατό του Dumbledore και βάζει και μια φωνή στον Doctor που έχει χαθεί. Τέλειο;

31:46. Σε μια μικρή παρένθεση αν μου επιτρέπετε, εξακολουθώ να βρίσκω απίστευτο το γεγονός οτι η Elizabeth Sladen είναι 61 ετών. Πάμε παρακάτω.

33:19. Πρόσεχε, θα πέσει το δίκτυο. Έλα, σοβαρά όμως ρε παιδιά, έφεραν την Rose Tyler από ένα παράλληλο σύμπαν για να παίρνει τηλέφωνα; Πραγματικά ελπίζω να κάνει κάτι στο φινάλε.

34:42. 'He chose his companions well.' Σνιφ! Και με δυο περήφανα λόγια ('You know nothing of any human. And that will be your downfall.') η Harriet πέφτει θύμα στα τενεκεδένια χέρια των Daleks. Or did she; Ποτέ μην εμπιστεύεστε θανάτους που λαμβάνουν χώρα εκτός οθόνης.

34:58. Cool. As. Fuck.

35:52. Awwww. (Τέλεια αντίδραση Donna στη θέα του Jack!) 'Everybody except Rose.' :(

36:54. DAVROS!!!!! ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ ΓΙΑΤΙ ΦΩΝΑΖΩ!!!!!

37:43. Ώρα για exposition! Ο Dalek-Caan με κάποιο τρόπο (nice!) κατάφερε να ξεκλειδώσει τον Time War και να διασώσει την αυτοκρατορία των Daleks λίγο πριν την οριστική καταστροφή. Έτσι ο Davros τα μάζεψε και ήρθε στο σήμερα για να κάνει... τι; Σε όλη τη σεζόν παίρνουμε ένα κάρο παραλληλισμούς και υπενθυμίσεις για τον Time War, και τώρα φυσικά όλα καταλήγουν σε αυτόν. Τι ακριβώς θέλει ο Davros να πετύχει χτίζοντας ένα πλανητικό σύστημα από το μηδέν; Να ξεκλειδώσει τον Time War; Να μεγαλώσει την αυτοκρατορία του; Very impressive όλα αυτά, αλλά πρέπει να πω οτι ευτυχώς που ο Davies φεύγει από τη σειρά, καθώς κάθε χρόνο παραμονής του αυτός ο θρυλικός πόλεμος έμοιαζε όλο και πιο άχρηστος. Like, μπράβο Doctor, εξολόθρευσες τους πάντες, εκτός από ένα Dalek, μια Κιβωτό γεμάτη Daleks, τον Master, και τον Davros μαζί με ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ DALEKS. Thumbs up!

38:26. Ew! Awesome!

41:14. H Rose μιλάει με κάποιον σε κάποιο 'control' και ζητάει να την στείλουν στο TARDIS. Χμ, σα να μυρίζομαι Mickey από την άλλη διάσταση.

42:13. Κοιτάχτε, η σκηνή ήταν υπέροχη και με έκανε να θέλω τόσο πολύ να αγκαλιαστούνε οι δυο τους για να τελειώνει πια αυτό το πράγμα με τη Rose τόσα χρόνια, αλλά η ένταση και η διάρκεια της τρεχάλας του Doctor και η μελιστάλαχτη μουσική από πίσω μου θύμισε μια σκηνή από τους 'Απαράδεκτους' που η Δήμητρα και ο Σπύρος τρέχουν στις ακτές τις Πορτογαλίες ο ένας προς τον άλλον και μετά από ένα τέτοιο slow-motion συναντώνται και περνούν τρέχοντας ο ένας δίπλα από τον άλλον γιατί είχαν υπολογίσει λάθος τις πορείες τους. My point is, έλα, το ξεσκίσατε με τα μέλια και τα ζουμιά. :P

42:29. Μιλάμε οτι εντελώς νόμισα οτι θα την έτρωγε η Rose.


42:37. Αυτό πρέπει να πόνεσε.

42:52. Poor Rose. Poor Doctor. :(

44:28. Έλα, Daleks στο Torchwood! Γαμάτο!

44:53. Kαι η κορύφωση, στο απόλυτο 'Doctor Who' cliffhanger. Θα γίνει το regeneration ή όχι; Μπορεί όντως να έχει κρατηθεί κάτι τέτοιο κρυφό; Είναι δυνατόν να επέστρεψε ο Davros και να μην του έδωσαν μια σκηνή με τον David Tennant; Διανοείστε 3 χρόνια περιπετειών του Ten να κλείσουν τελευταία στιγμή με τον Eleven; Και είναι σωστά πράγματα η τελευταία ατάκα του Ten να είναι το καρα-lame 'I'm regenerating', όταν ο Nine μας είχε αφήσει με το sigline-worthy 'You were absolutely fantastic. And do you know what? So was I!'; Η ουσία είναι οτι για πάρα-πάρα πολλούς λόγους θέλω αυτό το regeneration να είναι αληθινό, αλλά για άλλους τόσους δεν πιστεύω οτι είναι. Το θέμα είναι πώς θα κάνουν πίσω, γιατί πανεύκολα αυτό το απίστευτο cliffhangers μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη μούτζα που θα έχω ρίξει ποτέ σε οθόνη.

45:08. Καλά ντε! Ουάου πάντως, ούτε καν trailer για την επόμενη φορά... Είτε μιλάνε σοβαρά, είτε απλώς θέλουν να μας αφήσουν σε αναμμένα κάρβουνα για 7 έστω μέρες, να αναρωτιόμαστε αν ο Ten θα αναγεννηθεί στον Eleven, ή στον εαυτό του, ή στην River Song, ή καθόλου. Αναμμένα κάρβουνα λέμε!


Αυτό ήταν, λοιπόν. Ένα υπερβολικό, over-the-top, υψηλού κινδύνου κομμάτι fan-porn. Τίποτα περισσότερο, και σίγουρα τίποτα λιγότερο.

I freakin' loved it!

10 σχόλια:

  1. Αν τελικά το κάνει το regeneration ο Davies,θα τον παραδεχτώ αφάνταστα πάντως.Όχι ότι δεν τον παραδέχομαι ήδη...

    Αλλά αυτή η εξέλιξη θέλει πολύ θάρρος,σε ένα season finale,τη στιγμή που δεν έχει "βρωμήσει" τίποτα προς τα έξω και δεν έχει ξεμυτίσει ούτε ένα spoilerάκι επί του θέματος...Totally out of the blue.Σε έναν tv-world όπου σχεδόν τίποτα δεν με σοκάρει πια,αυτό,ναι,θα με σόκαρε.Και θα το χειροκροτούσα κιόλας.

    Έχοντας βέβαια γράψει όλα τα παραπάνω,θα προβλέψω ότι μάλλον,με κάποιον τρόπο,θα δούμε Ten rewinded.Το regenaration σε αυτή τη φάση είναι too risky to be true.

    Υ.Γ.Έλεος με τη Roze.Δεν με χαλάει το romance,αλλά καμιά φορά νιώθω ότι οι συγγραφείς του Doctor δεν ξέρουν τι να την κάνουνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kala milame trello fun!!!!
    eixe ta panta!!!
    apagogi tis gis
    ena terastio crossover pou tha to zileye trella i marvel!
    oloi ma oloi itan edo!
    kai an ta skatosei o davies sto epomeno epeisodio to orkizomai tha pao lodino kai tha ton kinigao apo club se club metamfiesmenos rose kai na ton tromokrato!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Persky_Joe
    Des ti vrika...
    http://www.imdb.com/title/tt0901469/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pw re file!

    Tha einai polu krima na min einai kalo to epomeno meta apo tetoia extravaganza.

    Apisteuto fun!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to epomeno post 8a einai to noumero 1200????
    wow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άσχετε: Συμφωνώ με όσα λες. Εύχομαι κι εγώ αυτή να είναι η τελευταία Rose που βλέπουμε. Ακόμα και στη μία σεζόν που δεν ήταν παρούσα, πλανείτο πάνω από τα πάντα με τέτοια επιμονή και με τέτοια διάθεση θεοποίησης από τον Doctor-acting-as-RTD, που σχεδόν έπνιξε οτιδήποτε συνέβαινε επί οθόνης. Αγκχ.

    persky: Μια μέρα λένε οτι γυρίζεται, μια μέρα οτι το συζητάνε αλλά βιαζόμαστε. Εγώ θα επιτρέχω στον εαυτό μου να χαρεί όταν χτυπήσει η κλακέτα. :)

    ανώνυμε: 1,200; Όχι ακόμα! Σύμφωνα με τον μπλόγκερ είμαι στα 1,160!...

    (Αν και θα γούσταρα αυτό το ποστ να ήταν κάποιου είδους αριθμητικό milestone... Χεχε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις σήμερα ανακάλυψα ελληνικό blog που ασχολείται με Doctor Who. Διαβάζω σιγά σιγά τις εντυπώσεις από τα διάφορα επεισόδια, έχω κάποιες ενστάσεις για κάποια επεισόδια, αλλά ένα είναι σίγουρo: Moffat rocks!

    Ο χαρακτηρισμός των Daleks ως αλατιέρες είναι θεϊκός! Ξεκαρδίζομαι στα γέλια κάθε φορά που το διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι όποτε πληθαίνει η παρέα μας. Welcome to the club!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα μικρό Τrivia εδώ:

    Ο Richard Dawkins είναι παντρεμένος με την Lalla Ward. Η Lalla Ward έπαιζε την Romana II επί εποχής Tom Baker, που ήταν ο 4ος Doctor. Επίσης η Lalla είχε παντρευτεί τον Tom Baker για ένα διάστημα όταν παίζανε μαζί στο Doctor Who.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκεί που λες οτι δε μπορείς να γουστάρεις περισσότερο τον Dawkins, σκάνε πολλαπλά Who connections!

    ΑπάντησηΔιαγραφή