First impressions: '90210'


Δεν θα αρχίσω ήδη να φωνάζω "σταματήστε να κατέβω!" αλλά η αλήθεια είναι οτι η δίωρη πρεμιέρα του uber-πολυαναμενόμενου νέου '90210' με απογοήτευσε με τις όποιες χάρτινες προσδοκίες μπορεί να είχα γι'αυτό. Όσο τουλάχιστον είναι εκεί η Brenda ξέρω πολύ καλά οτι δε θα μπορώ να μη βλέπω, αλλά με επιφύλαξη και για τα 2 ενδιάμεσα επεισόδια που ακόμα δεν έχω δει, ακολουθεί μια εξήγηση του γιατί το μεγάλο φετινό στοίχημα του CW δύσκολα θα κάνει φαν εμένα ή τον 14χρονο που ζει κάπου ακόμα μέσα μου.

Να ξεκινήσω από τα βασικά: το '90210' δεν είναι μια καλή σειρά. Είναι μια ξεπερασμένης αισθητικής νεανική σαπουνόπερα που πιάνει ένα καρα-ξεπερασμένο setting (που στο ενδιάμεσο έχει ζήσει μια μίνι επανάσταση στο πρόσωπο του Josh Schwartz και των 2 λατρεμένων σειρών του) και το μόνο είδος λίφτινγκ που καταφέρνει να του κάνει είναι να αντικαταστήσει τις βάτες και τα μεγάλα μαλλιά με ένα μάτσο ανταλλάξιμων και αδιάφορα ελκυστικών νεαροπροσώπων και ανορεκτικών σωμάτων.

Να το θέσω αλλιώς. Στην εποχή του 'Gossip Girl', το παλιομοδίτικο στυλ του '90210' θυμίζει λιγότερο επιστροφή στις ρίζες (γιατί να επιστρέψεις εκεί όταν ακόμα το δέντρο σου ανθίζει και είναι πιο περήφανο από ποτέ;) και περισσότερο τον απελπισμένο θείο που δένει το πουλόβερ στη μέση του ή πετάει το σακάκι πίσω από τον ώμο για να σου δείξει οτι παραμένει κουλ, 10 χρόνια μετά τις μεγάλες του δόξες.

Exposition αραχνιασμένης αντίληψης (χαρακτήρες πληροφορούν 'casually' ο ένας τον άλλον για τα χαρακτηριστικά τους) και διάλογοι γραμμένοι σαν από ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει ποτέ στην πραγματική ζωή ("I'm breaking up with us!") μας εισάγουν σε έναν κόσμο που μοιάζει με τον σημερινό αλλά είναι τόσο παρόμοιος με εκείνον για τον οποίον μας δίδασκε ο θείος Aaron Spelling όταν ήμασταν στο γυμνάσιο. Και η ίδια η ύπαρξη του show μοιάζει να πηγάζει από την ίδια αντίληψη: δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τον θεατή να μαζεύει το σαγόνι του από το πάτωμα (όπως πετυχαίνει το 'Gossip Girl', για διάφορους λόγους), αλλά για να τον διδάξουμε για το σωστό και το λάθος. Οτιδήποτε συμβαίνει στην οθόνη απλά ξέρεις οτι κρύβει πίσω του ένα μικρό ή μεγάλο κούνημα δαχτύλου, από την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μαμάς και κόρης, μέχρι το προφανές storyline της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Josh Schwartz, αποτύχαμε! Ο θείος Aaron ζει και βασιλεύει!

Όλοι ξέρουμε πολύ καλά πως αν δεν επρόκειτο για εικόνες σαν αυτή, κανείς δε θα ασχολούτααν με μια σειρά που στην πράξη βρίσκεται κοντύτερα στο 'One Tree Hill' παρά στην xoxo σπιρτάδα και απολαυστική παρακμή του 'Gossip Girl'. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτό το μέτωπο; Εδώ το '90210' ζει έναν διχασμό προσωπικότητας που ίσως να είναι και ο πρόωρος θάνατός του.

Σχεδιασμένο να απηχήσει στα 16χρονα με ευαισθησίες 30χρονου; Ή σχεδιαμένο να απηχήσει στους 30άρηδες με ευαισθησίες 16ρικου πιτσιρικά; Ό,τι κι από τα δύο είχαν οι παραγωγοί στο μυαλό τους (και δυστυχώς δε νομίζω να καταλαβαίνουν καν τη διαφορά), το τελικό αποτέλεσμα δεν προσγειώνεται πουθενά. Παρά αμήχανα ξερνά 3 γνωστές φάτσες από την εφηβεία μας, και τις κολλά με το ζόρι πάνω στις πλαστικές εν δυνάμει αναμνήσεις μιας γενιάς που καθόλου δε νοιάζεται για το αν η Kelly Taylor (η ποια;) έχει γιο με τον Brandon ή όχι.

Θα ήμουν τεράστιος ψεύτης αν έλεγα πως κάτι δεν πετάρισε μέσα μου τη στιγμή που ο Nat σέρβιρε καφέ στην Kelly μόνο για να δει την Brenda να έρχεται ξαφνικά πίσω του, και μετά οι δυο άσπονδες φίλες να κάθονται και να πίνουν καφέ μαζί. Και θα ομολογήσω οτι με το που έπεσε το in-joke για την κόρη της Andrea και την πραγματική τότε ηλικία της Gabrielle Carteris ("How old is that girl, 30?"), έτρεξα να το μεταφέρω σε όσους ανθρώπους ξέρω πως έβλεπαν ποτέ το παλιό show.

Αλλά όσο καλή θέληση κι αν έχω να αφήσω τις αναμνήσεις μου να με παρασύρουν, θα πρέπει να κάνουν κιόλας κάτι για να κερδίσουν το δικαίωμα να με σέρνουν αριστερά και δεξιά. Και αυτό το αμήχανο νέο '90210', παρά τη γυαλιστερή του εμφάνιση δεν καταφέρνει να κρύψει το πόσο σκουριασμένες είναι οι ιδέες που κρύβονται πίσω του. Δίνω μια άπλα επεισοδίων (κυρίως όσο εμφανίζεται η σκύλα που λάτρεψα ως έφηβος) μήπως η σειρά καταφέρει να βρει τον χαρακτήρα που της λείπει, αλλά με την ίδια άνεση που εγκατέλειψα το original πλοίο όταν λίγο μεγάλωσα, έτσι θα εγκαταλείψω και αυτό.

Μέχρι να επιστρέψει για guest stint η Kathleen Robertson, ενδεχομένως.

15 σχόλια:

  1. tha simfoniso
    pera apo ena dio skines pou vasika kanan rip off apo to xoxo den sinevei kati tromero (pera pou otan sinantithikan oi 2 ''files''
    oxi kafe ithela na do na xinoun i mia stin allin alla olo to servitsio!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μέχρι να επιστρέψει για guest stint η Kathleen Robertson, ενδεχομένως."

    You speak the truth.

    Όταν συμβεί αυτό, να μου το πεις να κατεβάσω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μάπα μάπα το καρπούζι!!!

    βέβαια για έναν ανεξήγητο λόγο έχω δεί όλα τα εως τώρα επεισόδια, προς το 5ο κάτι πάει να παιχτεί απο bitchιές αλλά στο φινάλε είναι απλά bitchιές που ακόμα και η ξεραμένη και πεταμένη μύξα της Blair Waldorf θα πετύχαινε καλύτερα!

    Oι χαρακτήρες παραμένουν μετά απο 5 επεισόδια εντελώς One-note και κάθε βδομάδα αλλάζουν και ρότα ανάλογα με το ηθικό διδαγμα που θέλουμε να περάσουμε κάθε φορά!
    Γενικά βλέπεται αλλά είναι θέμα χρόνου να το βαρεθεί κανείς...άσε που η πρωταγωνίστρια είναι τέτοια φάτσα που θες να της σπάσεις τη μούρη για να σταματήσει αυτό το ηλίθιο χαμόγελο!!!

    Βρε Tyler τι κάνεις?? Άφησες το γάμο (5 σεισμικά επεισόδια Gossip Girl) και πήγες για πουρνάρια???
    Εκτός κι αν μας το φυλάς για το τέλος με σπέσιαλ 5απλό treatment!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. emena pali mou aresei

    k nai, mou aresei pio poly apo to gossip girl.

    the reason? SILVER!

    I Silver k to blog tis ine to concept tis gossip girl, alla me realistiki upostasi k me thesi sta drwmena tou sirial pou bgazei noima dammit, perissotero apo ton dan humphrey pou tin mia ine asimos k tin alli ksafnika ton kseroun k oi petres k toumpalin.

    oi upoloipoi xaraktires, ok, meh! den exei kaneis tous tin staying power k to OOOMPH pou eixan oi kentrikoi xaraktires tote. gia kapoio periergo logo prospa8oun na to kanoun pio wink wink apoti prepei. ta 2 adelfia, o enas na douleuei sto peach pit, i alli na thelei na ginei ithopoios, ktl ktl. i think tha protimousa na ksepastreyan ola ta moulika k na mas edeixnan tis torines peripeteies kelly (koukla!), brenda (pou moiazei me panoukla, kakogerase), dreamy eye geeky professor :), kai inappropriately fabulous hollywood grandma :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tι να σου κάνει μόνη μια Lucille Bluth! Α ρε Jessica Walter...

    Eγώ πάντως απεναντίας, όταν είδα και το blog της Silver έβαλα τα γέλια. Πόση απόγνωση πια; Στο 'Gossip Girl' το blog είναι κόνσεπτ, και είναι και σχόλιο. Είναι οργανικό. Είναι τα πάντα. Εδώ είναι απλά "ας έχουμε και έναν χαρακτήρα με μπλογκ γιατί έτσι ρολάρουν σήμερα αυτοί οι τρελιάρηδες οι νέοι. Και επίσης γιατί ο λόγος ύπαρξης της σειράς μας είναι μια άλλη σειρά με μπλογκ στο επίκεντρο."

    Για 'Gossip Girl' δεν ξέρω ακόμα τι θα του κάνω, αλλά σίγουρα είναι αλήθεια πως ήθελα πρώτα να βγάλω από τη μέση μερικά άλλα πραγματάκια τύπου '90210' και 'Heroes'. Stay tuned!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ela bre tora pou ine concept... i gossip girl den bgazei noima! kserei pragmata pou den tha mporouse me tipota na gnwrizei tis perissoteres fores. toulaxiston tis Silver ine pio realistiko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θυμάμαι να έχω προσέξει περίπτωση divine knowledge του αφηγητή στο 'Gossip Girl'. Όσο για το blog της Silver με τα φλασάκια που τα είδα και τράβαγα τα μαλλιά μου! Ew!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ta misa 'spotted' pou postarei i Gossip Girl ine apo skines behind clsoed doors! LOL

    oso gia ta flasakia, pragmatika exeis dei polla high school blogs me kalutera animations? :p she did it in one afternoon dude!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kυκλοφορούν αυτά παλικάρι μου! Τίποτα δε μένει πίσω από κλειστές πόρτες στον κόσμο του 'Gossip Girl'. Και σε κάθε περίπτωση, συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα τώρα. Είναι σα να βάζεις δίπλα δίπλα μια ταινία που έχει αφήγηση από πάνω, και να τη συγκρίνεις με μια άλλη όπου ένας χαρακτήρας κάνει podcast για 5 λεπτά. "Μιλάνε και οι δύο." :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το 90210 τα έγραφα και στο φτωχικό μου. Έδωσα 3 ευκαιρίες στη σειρά, 4η δεν πρόκειται να υπάρξει οπότε και σταμάτησα να την αναζητώ στα torrents μετά το 4ο επεισόδιο. Μοναδική ελπίδα ανάκαμψης? Να σκοτώσουν ή να τοποθετήσουν στο background όλους τους νεαρούς πρωταγωνιστές διατηρώντας μόνο τη Silver σε front row και φυσικά να επαναφέρουν σε πλήρεις ολοκληρωμένους ρόλους τις Μπρέντα κ Κέλλυ. Επίσης θα πρότεινα και την μαμά Τέιλορ (εκπληκτική η Annie Gilespie στην μια και μοναδική σκηνή της) μεταξύ των κεντρικών ηρώων. Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ela as telionoume me tin papatza.......cancel this show 4ever..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Wow, Shannen looks... cleavagey. Um.

    Θα το τσεκάρω κυρίως για να δω τις "where are they now" στιγμές, με τον τρόπο που θες να μάθεις έστω και για λίγο πού βρίσκονται οι φίλοι σου από το σχολείο και το πανεπιστήμιο και τι σόι άνθρωποι απέγιναν στο πέρασμα του χρόνου, αλλά κατά τα άλλα δε με βλέπω να μένω. Πόσο μάλλον εφόσον, όπως λες, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να βγει μια έστω συμπαθητική σειρά στο τέλος. Άλλωστε βλέπεις και τα re-runs του original τώρα στον Alpha και συνειδητοποιείς ότι ποτέ δεν ήταν καλή σειρά γενικότερα, παρ' όλο που οι καρδιές μας λένε άλλα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ είμαι απ' τους μικρότερους που δεν έχω δει ούτε ένα επισόδειο από το original 90210, αλλά σα σύγχρονο teen drama, η νέα σειρά δεεεεεν τραβάει.

    Δεν είναι τόσο pretentious όσο το η άλλη πολυδιαφημισμένη βλακεία του CW, το One Tree Hill, απλώς είναι τελείως αδιάφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ugh...

    ok, thumasai ot perifimo 'glass-breaking' episodio tou HIMYM?

    kapws etsi eniwtha diabazontas to review sou the first time, alla den ithela na to paradextw...

    tora blepwntas to neo Hitchcock episodio... oh man, den mporo na anteksw..

    ok, me Kelly, Brenda k loipous helpers out of the picture, pragmatika den trabaei i istoria. 40 minutes of utter nothing, me simerinous teenagers na blepoun oloi mazi Hitchcock sto mauswleio kai condescendingly na lene 'wow poso tromaktiko ine ayto dude' 'eides ayto to twist, wow', san fobero accidentally meta sxolio stin idia ti seira, pou bazei supposedly modern characters na perasoun mesa apo oooold-school senaria prospoioumenoi oti ine current k interesting. ma poios simerinos blood-addicted, shock-happy teenager tha tromaze me to Psycho? k panw stin ora ftanei k stin korufwsi to anti-drug rhetoric, me ta dusmoira paidakia na papagalizoun informecials gia to 'ti kanoun oi kaloi filoi otan oi filoi tous exoun problima me ta narkwtika'. poso stimeno k psyxro itan olo ayto to skiniko! ugh

    skotwste tous olous k metaferete tin Silver sto sxoleio tis gossip Girl :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή