The Shield 7x01 'Co-Efficient of Drag'


Σχόλια για την πρεμιέρα της τελευταίας σεζόν 'Shield', μετά το άλμα.

Έτσι λοιπόν αρχίζει η τελευταία σεζόν του 'Shield'. Με τον Vic και τον Ronnie (τον πάλαι ποτέ Zeppo της Strike Team) να φιμώνουν τη γυναίκα του Shane και να τον σαπίζουν στο ξύλο μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Έτσι, ταιριαστά. Και αναπόφευκτα. Σκεφτείτε μόνο αυτή τη σκηνή μέσα στο context οποιασδήποτε άλλης σειράς, σκεφτείτε πόσο φρικτή θα έμοιαζε. Και πώς μέσα στο πλαίσιο της τροχιάς του Vic Mackey φαντάζει σχεδόν ήπια.

Έτσι τελειώνουν όλα. Με τους ήρωες να ακολουθούν την πορεία που διαγράφει μια ατελείωτη λουρίδα αίματος στην άσφαλτο, σε ένα συμβολικό πλάνο-γροθιά, εκεί λίγο μετά την έναρξη του επεισοδίου.

Στην τροχιά του Vic όμως πιάστηκε και ο Ronnie. Ένα τέταρτο σώμα απλά για να δίνει πρόσωπο σε έναν χαρακτήρα διεκπεραιωτικό, εξελίχθηκε μέσα σε μια σεζόν σε ηθικό κέντρο της σειράς. Γιατί εκεί το πάει πλέον ο Ryan. Αν ο Shane είναι μια διαστρεβλωμένη εκδοχή του Vic, αδίστακτος σαν τον μέντορά του αλλά χωρίς καμία συναίσθηση της θέσης στην οποία φέρνει τον εαυτό του και τους γύρω του (και άρα χωρίς τα φυσικά ένστικτα για να κάνει τις σωστές κινήσεις), ο Ronnie ίσως να είναι το ακριβώς αντίθετο.

Όταν στην 6η σεζόν ο Ronnie έμαθε για την εν ψυχρώ δολοφονία του Terry, η παγερή του αντίδραση προς τον Vic ήταν "Γιατί δεν μου το είπες νωρίτερα;" Δασκαλεμένος δίπλα σε αυτό το τέρας, έμαθε πως αυτή είναι η σωστή απόκριση, όπως ακριβώς έμαθε την ηθική. Εξ ου και το νεκρό κορμί του αρμένιου, που χωρίς κανένα δισταγμό άφησε πίσω του. Οι δισταγμοί όμως ήρθαν αργότερα, όταν για πρώτη φορά ο Ronnie αντιμετώπισε την πραγματικότητα του να είναι ο επόμενος Vic. Αυτό το απόμακρο βλέμμα που πρόσεξε ο Vic, δε μπορεί να είναι προπομπός για τίποτα καλό. Γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται άνθρωποι σε τέτοιες ιστορίες, είναι συνείδηση, και κάτι μου λέει πως στον Ronnie πρόκειται να φυτρώσει μία.

Σε κάθε περίπτωση, η προσωρινή συμμαχία μεταξύ των τριών αντρών στο κλείσιμο του επεισοδίου είναι μάλλον κι αυτή που θα επιφέρει την τελική τους πτώση, καθώς είναι ξεκάθαρο πως ο καθένας τους έρχεται σε αυτή τη σεζόν από ένα πολύ διαφορετικό μέρος, και σκοπεύουν και να καταλήξουν έτσι. (Και το δίλημμα που θέτει η Claudette στον Vic αναθέτοντας σε εκείνον την ηγεσία της Strike Team, μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον.)

Και αυτό που είδαμε ήταν μόνο η εισαγωγή, ήταν το επεισόδιο που απλώς έβαλε στη θέση τους τα κομμάτια. Κάτι τρομακτικό, αν κάτσουμε να σκεφτούμε το επίπεδο στο οποίο έτρεχε εδώ η πλοκή. Ανάμεσα σε ψέμματα, συνωμοσίες, ανίερες συμμαχίες, εκβιασμούς, ο ρυθμός στον οποίον κινήθηκαν αυτά τα πρώτα 50 λεπτά ήταν εντελώς πυροβόλου. Τέτοιο βαθμό έντασης δεν ξέρω πώς θα τον διατηρήσει ο Ryan για τόσα επεισόδια ακόμα, αλλά αυτό ακριβώς το πράγμα το έχω αναρωτηθεί τόσες φορές κατά τη διάρκεια της σειράς, που απορώ πλέον γιατί συνεχίζω να μπαίνω στον κόπο.

Από εκεί και πέρα, απλά πρέπει να αναφερθώ και στο χιούμορ που προσφέρεται ως εξισορρόπηση σκηνών σαν την εναρκτήρια: Dutch & Billings μαζί κάνουν κωμικό χρυσό! Φοβερή η χημεία τους, και σταθεροποίηση σε ένα επίπεδο που βγάζει μεν γέλιο, αλλά από το ποιοι είναι ως άτομα, και όχι γελοιοποιώντας τους. Ας κρατήσουμε και δυο κορυφαίες στιγμές, με την άβολη σκηνή με την Danny (που μόνο για το χθεσινό περιστατικό δεν ήθελε να μιλήσει στον Dutch) και την ατακάρα της Tina. ("Dutch, can you fill my box?" Umm...) Όσο για τον Billings, αποδεικνύει και πάλι σε στιγμιαία του έκλαμψη, οτι έχει κάποια ψήγματα ποιότητας ως μπάτσος. Θα δούμε κι άλλα τέτοια, φαντάζομαι.

Τώρα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της σειράς, ο Shawn Ryan έκανε αποστολή του να επιστρέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές και πρόσωπα από την ιστορία της σειράς. Αυτό συχνότερα από ό,τι όχι, καταλήγει εκνευριστικό για το θεατή, με ένα μάτσο contrived καταστάσει να στήνονται προκειμένου να επιστρέψει ο Τάδε ή να ξαναδούμε το Δείνα. Όμως ο λεπτός τρόπος με τον οποίον γίνεται εδώ αυτοαναφορική η σειρά, πρέπει να διδάσκεται. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά continuity bits:

  • O Vic άφησε τον οδηγό του Pezuela στο ίδιο δωμάτιο που είχε σκοτώσει τον Guardo. Εξ ου και η ατάκα πως θα μπορούσε να του κάνει πολύ χειρότερα από το να τον αφήσει εκεί δεμένο.
  • Η εισαγγελέας που ήρθε για να χειριστεί την υπόθεση του Billings, έχει ξαναεμφανιστεί στη σειρά, πολύ παλιά. Δε θυμάμαι από πότε, αλλά σίγουρα την έχουμε ξαναδεί.
  • Μιλώντας για Billings, πάρτε και μια αναφορά στα vending machines του.
  • Και στην αρρώστια της Claudette.
  • Kαι σε εκείνη την πρώην γκόμενα του Vic που είχε πετάξει έναν μαλάκα τύπο από το μπαλκόνι πίσω στην 2η ή 3η σεζόν. (Αυτό, όταν η Laurie Holden ρωτάει αν έχει πέσει ποτέ κανείς από τον όροφο του Barn.)
  • Το αγαπημένο μου όλων, όμως; Το τελευταίο πλάνο του επεισοδίου, που αν δεν είναι γυρισμένο στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου διαλύθηκε η Strike Team πίσω στο φινάλε της 3ης σεζόν, τότε σίγουρα είναι στημένο για να μας θυμίσει εκείνη τη σκηνή. Καθόλου τυχαία, υποπτεύομαι...

2 σχόλια:

  1. Η DA Insardi ήταν στην season 4,(μέρες Μόνικα Ρόουλινγκς :D) τότε που οι Κλωντέτ και Ντατς ήταν σε δυσμένεια και ο Ντατς είχε πάει κι είχε κάνει μια συμφωνία μαζί της. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή