The Shield 7x13 'Family Meeting'


Με τη γνώμη μου ήδη γνωστή, θα προσπαθήσω τώρα να είμαι όσο πιο ήρεμος και συγκροτημένος γίνεται να είμαι, σχολιάζοντας το φινάλε του 'Shield' μετά το άλμα. This is a long one, guys, καθίστε αναπαυτικά.

Το ήξερα! Το ήξερα οτι ο Vic Mackey θα τη γλίτωνε. Ναι, σίγουρα, είδε τα πάντα γύρω του να καταστρέφονται, ολους τους ανθρώπους του να πέφτουν ή να τρέχουν πανικόβλητοι μακριά, είδε κάθε ίχνος αυτο-εκτίμησής του να εξαφανίζεται κάτω από τις ματωμένες φωτογραφίες του Shane, τον κώδικά του να σμπαραλιάζεται, την προσωπική του κόλαση να έρχεται στη μορφή ενός μικρού γραφείου και μιας δουλειάς ωρ
αρίου. Τρία χρόνια δέσμιος του χειρότερού του εφιάλτη, μία μέρα για κάθε μέρα που έχει περάσει από τη δολοφονία του Terry. Σίγουρα. Ο Vic Mackey δεν άφησε τίποτα όρθιο, και καταδικάστηκε σε μια τριετία-κάτεργο. Ναι.

Όμως αφήστε για μια
στιγμή τις σπαρακτικές σιωπές, τα δακρυσμένα μάτια, το αποστραμμένο βλέμμα. Θα επιστρέψουμε σε αυτά, αλλά αφήστε τα πίσω σας για λίγο-- ξέρετε πολύ καλά οτι και ο Vic αυτό θα κάνει. Ένας καρχαρίας σε διαρκή κίνηση, ο Vic δε θα θρηνήσει για πολύ τη χαμένη του ελευθερία. Θα συνεχίσει να ελίσσεται, γιατί μόνο αυτό ξέρει. Θα κρατήσει το όπλο του, θα το βάλει στο πίσω μέρος του -καλοσιδερωμένου, πλέον- παντελονιού του, και θα ξεχυθεί και πάλι στους δρόμους για να κάνει ποιος ξέρει τι. Δεν έχει σημασία τι. Για να κάνει κάτι. Αυτό είναι ό,τι έχει σημασία.

Στα ιδιοφυή της τελευταία δευτερόλεπτα, η σειρά αρνήθηκε να δώσει σε δημιουργούς και θεατές την ευκολία μιας λύτρωσης που κανείς μας δεν άξιζε. Ναι, έχωσε τον Vic πίσω από ένα γραφείο, αλλά τελικά, όσο έχει την ελευθερία των κινήσεών του, όσο μπορεί να βαστάει ένα όπλο και να δέρνει μικροεγκληματίες, όσο μπορεί να χώνεται στις πιο απίθανες καταστάσεις κερδίζοντας προσωπικά, δε θα ζήσει ποτέ του την αληθινή Τιμωρία. Και από αυτή
την κατάσταση, θα βγει αλώβητος. Θα χάσει άλλο ένα κομμάτι της ψυχής του, αλλά βουτώντας και πάλι στον ωκεανό της κοινωνιοπάθειάς του, θα ξεγλιστρήσει για μια ακόμα φορά. Θα συνεχίσει να κινείται.

Θέλω να μιλήσω κι άλλο γι'αυτό, καθώς οι σχετικές έννοιες εγκλήματος και τιμωρίας με συναρπάζουν. Ως κάποιος που δεν πιστεύει στην δικαιοσύνη (όχι την κοινωνική έκφραση αυτής μόνο, αλλά την ευρύτερη, καρμική της διάσταση), ικανοποιήθηκα πάρα πολύ από την άρνηση της σειράς να παγιδεύσει τη δραματουργία της στα στενά όρια μιας συμβατικής λύτρωσης ή τιμωρίας. Αλλά περισσότερο από προσωπική ευχαρίστηση, ικανοποιήθηκα και για έναν λόγο εξωτερικό ως προς την ιστορία, που αφορά εμάς το κοινό, και τους δημιουργούς.

Δεν είναι μια σκέψη που είχα αναπτύξει ξανά σ
ε αυτά τα write-ups απ'όσο θυμάμαι, αλλά ένα από τα πράγματα που πάντοτε μου χτυπάνε άσχημα στις ιστορίες με αντι-ήρωες πρωταγωνιστές, είναι η υποκρισία μας όσο αφορά τη μοίρα του κεντρικού χαρακτήρα. Παρακολουθούμε για χρόνια τις περιπέτειές του, συναρπαζόμαστε από αυτές, βρίσκουμε μικρές ένοχες απολαύσεις στις ηθικές παραπτώσεις, όσο πιο μεγάλο το έγκλημα τόσο πιο καθηλωτική η ιστορία. Και καθώς το τέλος πλησιάζει, απαιτούμε κρέμασμα. Πληρωμή. Θεία Δίκη. Κάρμα σε δράση. Τώρα που το παράθυρό μας στον κόσμο του -κάθε- Vic κλείνει, μπορεί να πάθει ό,τι του 'αξίζει'. Δημιουργοί και θεατές, συνένοχοι στην ίδια υποκρισία.

Και τώρα πληρώνουμε κ
ι εμείς. Κολλημένοι πλέον για πάντα σε ένα μόνιμο κολαστήριο, με το παράθυρο στον κόσμο του Vic κλειστό και τον ασταμάτητο εγκληματία στο ρόλο της γάτας του Schrodinger, εν δυνάμει ελεύθερος για όλη του ζωή να διαπράττει όλα αυτά για τα οποία απαιτούσαμε το κεφάλι του. Αυτά τα τελευταία 40'' της σειράς εξασφάλισαν πως η ικανοποίηση για την πτώση του Vic δε θα είναι παρά παροδική. 3 χρόνια σε μια προσωπική κόλαση. Χα. Αυτά τα τελευταία 40'' της σειράς έκαναν τη διάφορα ανάμεσα σε ένα φινάλε εξαιρετικό κι ένα φινάλε θρυλικό, σπουδαίο.

Σύντομα έχω σκοπό να επισκεφθώ ξανά τη σειρά από την αρχή της, και τότε π
ιστεύω θα επιβεβαιωθεί το πώς αυτό το κλείσιμο την ανεβάζει ολόκληρη σε ένα άλλο επίπεδο. Ένα σαιξπηρικών διαστάσεων δράμα χαρακτήρων, ένα παιχνίδι ηθικής, μια μελέτη της ανθρώπινης κατάστασης. Που δεν τελειώνει σκουπίζοντας τους εφιάλτες κάτω από το χαλί.

Και τώρα, για τα 72 λεπτά που προηγήθηκαν των τελευταίων 40 δευτερολέπτων.

Με κίνδυνο να ξεχάσω πολλά πράγματα, θα χτυπήσω την τελική μοίρα των βασικών μας χαρακτήρων, έναν προς έναν.

Vic Mackey: Ό
πως είπαμε παραπάνω. Πλέον μόνος και απόβλητος, φυλακισμένος σε μια δουλειά-κόλαση για 3 χρόνια, σε ένα κουστούμι που τον κάνει να μοιάζει πιο μικρό από ποτέ. Προδομένος από τη γυναίκα του, χωρίς του φίλους του (τους οποίους είτε ώθησε σε αυτοκτονία, είτε έστειλε στη φυλακή) και με μόνη παρέα την ιδέα των παιδιών του κάπου εκεί έξω και το φάντασμα του Lem να στέκεται ως μόνο απομεινάρι μιας ολόκληρης ζωής με το οποίο να τολμά να διακοσμήσει το γραφείο του.

Το πιο πιθανό είναι οτι θα το ξεπεράσει, και πάλι. Θα πάρει το όπλο του και θα βγει στους δρόμους, αναζητώντας... τι; Την οικογένειά του; Κάποιο εξιλαστήριο θύμα; Το πρώτο τυχαίο βαποράκι που θα βρει μπροστά του; O Vic Mackey θα επιβιώσει, πάλι, αλλά κάτι έχει διαλυθεί για πάντα. Διαλύθηκε όταν η Claudette τον υποχρέωσε να κοιτάξει την αιματηρή, 'ηρωική' του έξοδο, αυτά που άφησε πίσω του αποχωρώντας θριαμβευτής. "This is what the hero left on his way out the door." Ο Vic κοίταξε, έπνιξε έναν θρήνο, διέλυσε την κάμερα που τόλμησε να καταγράψει το στιγμιαίο του γλίστρημα, και συνέχισε δίχως να πει κουβέντα.

Αλλά χριστέ μου, ο Chiklis έκανε την υπέρβαση, ε; Και στο πρηγούμενο αλλά και σε αυτό το επεισόδιο, έπαιξε με μανιασμένα βλέμματα και δυσβάσταχτες σιωπές, ερμηνεύοντας ένα εύρος αντικρουόμενων συναισθημάτων με τικ του προσώπου, με βουρκωμένα μάτια, με ανεπαίσθητες κινήσεις του σώματος. Όπως είπε και ο Shawn Ryan για σκηνές σαν αυτή της ομολογίας ή εδώ που η Claudette του δείχνει τις φωτογραφίες ή την τελική, σιωπηλή σεκάνς των 4 λεπτών (!!!1!1!!1eleven), “You can't just write, "
Vic gives a mesmerizing look for 30 seconds."” O Chiklis ανέβασε το έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό υλικό του, σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι σημείο αναφοράς για δεκαετίες. Αλλά εντάξει, είμαι σίγουρος οτι ο James Spader θα κάνει πάλι πράγματα που αξίζουν πολύ περισσότερο το Έμμυ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Shane Vendrell: Ουφ, προσπαθούσα να καθυστερήσω όσο γίνεται να γράψ
ω για αυτό. Αβάσταχτο. Η κάρτα των τίτλων έπεσε ακριβώς πάνω στα κλάμματα της Mara, υπογραμμίζοντας περισσότερο την άθλιά τους κατάσταση, και διαμέσου του επεισοδίου επιστρέφαμε στην όλο και πιο δεινή τους θέση. Και ξέραμε ήδη οτι ο Shane είχε αυτοκτονικές τάσεις (το πρώτο του ένστικτο μετά τη δολοφονία του Lem ήταν να πυρποληθεί, άλλο που δεν συνέβη τελικά), αλλά αυτό...;

Η σκηνή που μοίρασε λεφτά στην κινεζούλα υπήρξε προπομπός που in retrospect με κάνει να χτυπάω το κούτελό μου μετά του απαραίτητου D'oh!, και η σιωπή με την οποία περιεργαζόταν το παιχνιδάκι που αγόρασε για τον Jackson λίγο πριν ανακοινώσει το 'family meeting', ένας ακόμα μεγαλύτερος. Αλλά πραγματικά, αυτή την κατάληξη για τους Vendrells δεν την έβλεπα να έρχεται, ίσως γιατί παραήταν απάνθρωπη για να μου επιτρέψω να τη σκεφτώ.

Φυσικά ο παράγοντας που έδωσε το τελικό σπρώξιμο ήταν ο Vic, με το απειλητικό του τηλεφώνημα, μια τεράστια μάχη εγωισμών από τους δύο αλληλοσυμπληρούμενους κοινωνικούς καρκίνους. Ένα τηλεφώνημα παιγμένο με μανία από δύο συγκλονιστικούς ερμηνευτές, το οποίο έριξε στον Vic ένα ακόμα χτύπημα (την αλήθεια για την Corrine) και στον Shane ό,τι χρειαζόταν να ξέρει προκειμένου να χάσει κάθε ελπίδα, κάθε στήριγμά του στη ζωή. (η συμφωνία του Vic του αφαίρεσε κάθε πιθανό leverage, ενώ οι απειλούμενες επισκέψεις στον αθώο Jackson ήταν το χειρότερο δυνατό πράγμα που θα μπορούσε να έχει πει ο Vic στον Shane.)

Ειλικρινά τραντάχτηκα από την πολυθρόνα μου όταν είδαμε, κάπου ανάμεσα στους τοίχους τον Shane να αυτοκτονεί live, και αφού αναπαρήγαγα τα βλέμματα του Dutch και της Claudette μπροστά στο αδιανόητο θέαμα, πήγα τη σκέψη ένα βήμα παρακάτω, και συνειδητοποίησα τι ήταν αυτό που θα έβρισκαν οι αστυνομικοί στο διπλανό δωμάτιο. Σε φάση πλήρους άρνησης, σχεδόν απέστρεψα τη ματιά μου, καθώς η κάμερα εστίαζε πάνω στα άψυχα, ειρηνικά (επιτέλους) κορμιά της Mara και του μικρού Jackson. Ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι. Αληθινός εφιάλτης.

Ronnie Gardocki: Το στόρι του ουσιαστικά
είχε λήξει από το προηγούμενο επεισόδιο, όπου και οριστικοποιήθηκε η μοίρα του. Εδώ απλά ζήσαμε το fall-out: κάθε φορά που κάτι πήγαινε καλά για τον Vic, o Ronnie πανηγύριζε μέσα στην άγνοιά του, απορώντας γιατί δεν μοιράζεται τη χαρά και ο Vic. Και η Claudette χρησιμοποιήσε τη σύλληψή του σαν ένα ακόμα χαστούκι στο πρόσωπο της νέμεσής της, μια ακόμα μικρή νίκη σε έναν πόλεμο που είχε πια χαθεί.

Άλλη μια ανατριχιαστική σεκάνς, αυτή. Ο Ronnie να δέχεται απανωτά χτυπήματα (λίγο μετά τα νέα για την οικογενειακή αυτοκτονία των Vendrells, έρχεται η σύλληψή του μπροστά σε όλους τους συναδέλφους του), ο Dutch να τον πληροφορεί οτι συλλαμβάνεται "για τα τελευταία τρία χρόνια," και μέσα σε όλα αυτά ένας David Rees Snell στη μεγάλη του στιγμή. "You are sorry?!?!?" ούρλιαξε στον Vic, προδομένος και σε κατάσταση να αδυνατεί να πιστέψει οτι ο άνθρωπός του τον παρέδωσε εν ψυχρώ σε ισόβια.

Kαθόλου άσχημα για έναν τύπο που ξεκίνησε το show ως extra, και πήρε το πρώτο του storyline στα μέσα της 2ης σεζόν, όπου απλά του έκαψε το πρόσωπο ο Armadillo και ως αποτέλεσμα δεν εμφανίστηκε στον μισό κύκλο. Θα είναι ανεκτίμητο να τα πιάσει κανείς αυτά από την αρχή, γνωρίζοντας πόσο μακριά θα πάνε χαρακτήρες σαν τον Ronnie. Σα να ζω πάλι την 'Buffy' είναι...

Claudette & Dutch: Και πάμε λίγο στην αγαπη
μένη μου στιγμή του φινάλε. Στην πιο συγκινητική σκηνή που έχει κάνει ποτέ η σειρά, η Claudette ανοίγει τον εαυτό της επιτέλους στον φίλο της τον Dutch, επιβεβαίωση ενός αδιάσπαστου δεσμού που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους μέσα από αυτές τις 7 σεζόν. Και αυτό που του λέει, μου έφερε δάκρυα στα μάτια, παραδεχόμενη οτι η ασθένειά της δεν αντιμετωπίζεται πλέον από τα φάρμακα, και πως θα πρέπει να ζει κάθε μέρα με τον πόνο που της επιφέρει μέχρι αργά και βασανιστικά να υποκύψει σε θάνατο εξαιτίας της. Πώς να μη σε κάνει να ξεσπάσεις σε δάκρυα μια στιγμή τόσο ανθρώπινη εν μέσω τόσης έντασης; Whew.

H Claudette λοιπόν θα μάχεται μέχρι τέλους, και εδώ πήρε όση εκδίκηση μπορούσε από τον Vic, αλλά τι θα συμβεί με τον Dutch; Μέχρι το F
X να δει το προφανές και να παραγγείλει το spin-off που δεν ξέρουμε πως έχουμε ανάγκη, ο Dutchman -υπονοείται έντονα οτι- γεύτηκε επιτέλους μια απόλυτη νίκη, σε μια από τις λιγοστές διόδους λύτρωσης που προσέφερε το φινάλε. Πόσο depressing και λάθος και άδικο θα ήταν αν ο μικρός Michael Myers δολοφονούσε τον Dutch, όπως πολλοί πιθανολογούσαν;

Αντ'αυτού, χάρη στη
ν πολύτιμη βοήθεια της Claudette, η ομολογία του μικρού είναι θέμα χρόνου, αποδεικνύοντας πόσο δίκιο είχε στον τρόπο που τον είχε διαβάσει από νωρίτερα στη σεζόν, σε ένα εξαιρετικά γραμμένο, παιγμένο και σχεδιασμένο story-arc. Και ταυτόχρονα, προσφορά του λατρεμένου Steve Billings, τσίμπησε και γκόμενα, χωρίς καν να προσπαθήσει! Την δικηγόρο του Steve έπαιξε η Julia Campbell, αληθινή σύζυγος του Jay Karnes δηλαδή. Very nice.

Julien: Η μικρή στιγμή που παρατηρεί το ευτυχισμένο gay ζευγάρι στο δρόμο; Απλά τέλειο. Tέλειο.


Επειδή προφανώς δεν έχω ήδη γράψει αρκετά, πάμε και κάποια bullet points, για μερικά ακόμη σχόλι
α για αυτό το φινάλε:
  • Σενάριο Shawn Ryan, σκηνοθεσία Clark Johnson. Όπως ακριβώς και ο πιλότος. Ο Johnson μάλιστα είχε τον ίδιο full circle ρόλο σκηνοθέτη σε πιλότο και φινάλε, και στο 'The Wire.'
  • Η Corrine ξεκινά μια νέα ζωή μακριά από το τέρας. (Μέχρι να τη βρει ξανά, τουλάχιστον.) Και ήταν υπέροχη πινελιά το κάστινγκ του σκηνοθέτη Clark Johnson στο ρόλο του αστυνομικού που την συνόδευσε στον παράδεισό της. Μέσα από τους διάφορους ρόλους του σε σειρές που σκηνοθετεί (πρόσφατα στον 5ο κύκλο του 'Wire' σε ό,τι κοντινότερο είχε η σειρά σε χαρακτήρα-συνείδηση) έχει αναπτύξει μια ζεστή περσόνα, ανθρώπου που νιώθεις σίγουρα πιο ασφαλής γύρω του. Δεν υπήρχε πιο αποτελεσματικός τρόπος για να με πείσει ο Shawn Ryan για την αποφασιστική αλλαγή στη ζωή της Corrine.
  • Fun fact, by the way. Στα credits του φινάλε, ο χαρακτήρας του Johnson ονομαζόταν 'Handsome Marshall'.
  • Μιλώντας για credits, πόσο υπέροχο ήταν το μοντάζ στους τίτλους τέλους; Το κομμάτι που έντυνε τις εικόνες ενός παρελθόντος που φαντάζει τόσο μα τόσο μακρινό (και που θεωρώ βέβαιο οτι έφερε σε όλους μας δάκρυα στα μάτια), ήταν το 'Long Time Ago' των Concrete Blonde, σίγουρα πολύ ωραιότερη μουσική επιλογή από τους Journey.
  • Και αυτή ήταν η μοναδική σύγκριση που θα επιχειρήσω με το φινάλε των 'Sopranos'.
  • Μίλησα παραπάνω για χαρακτήρα-συνείδηση, και αυτό κάτι που και το 'Shield' πολύ συχνά χρησιμοποίησε. Αλλά ο Andre Benjamin σίγουρα ήταν κάτι τέτοιο, εκφράζοντας απλά και ξεκάθαρα κάποιες θυμωμένες αλήθειες για την αδυναμία λειτουργίας ενός συστήματος που βασίζεται σε μπάτσους τύπου Mackey και πολιτικούς τύπου Aceveda. Φυσικά ο Andre δολοφονείται πριν το τέλος του επεισοδίου.
  • Ανέφερα τον Aceveda και θυμήθηκα: o μπάσταρδος ζει και βασιλεύει. Από όλους τους χαρακτήρες που πιάστηκαν στον κυκλώνα του Vic, είναι ο μόνος που αποχωρεί όχι μόνο χωρίς να έχει λαβωθεί, αλλά και ισχυρότερος από ποτέ. Αν αυτό δεν είναι κοινωνική δήλωση από τον Shawn Ryan, τότε δεν ξέρω τι είναι.
  • Kάποια στιγμή στη ζωή μου που πραγματικά θα έχω χρόνο, θα κάτσω να κάνω ένα top-10 τρόπων με τους οποίους ο Vic αποσπούσε πληροφορίες από τους διάφορους εγκληματίες. Είμαι περίεργος να δω πόσο ψηλά θα καθόταν το όλο talk-to-the-snake πράγμα που έκανε εδώ, σε ένα callback στις παλιότερες σεζόν της σειράς, όταν ακόμα το κεντρικό της θέμα ήταν τα διάφορα loose ends που κυνηγούσε η Strike Team στους δρόμους.
  • Μην ξεχάσω μια από τις πιο γλυκές στιγμές του επεισοδίου: την Danny να τρέχει για να σβήσει το κερί που άφησε αναμμένο η Tina. H Danny σίγουρα έκανε τα λιγότερα πράγματα από όλους τους χαρακτήρες στις τελευταίες σεζόν, αλλά χάρη σε στιγμές σαν αυτή ενισχύεται ο ρόλος της ως η καρδιά του Barn, ως εκείνη που θα μαθητεύσει κάποια νέα ελπίδα του τμήματος, την όποια νέα Tina.
  • H οποία έγινε κι αυτή ντετέκτιβ, φτου μη τη ματιάσω. Οπότε στο spin-off '(The Misadventures of )Dutch & Billings!' μπορεί άνετα να κρατάει τον lead female ρόλο για να έχουμε και λίγο eye-candy. Μια χαρά τα βολέψαμε. FX, ελπίζω να προσέχεις.
  • Ο οποίος Billings, είχε σαν exit line από τη σειρά ένα ακόμα ψέμα προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορούσε από τον εγωισμό του. Α ρε παλιο-Billings, πόσο σε λατρεύω ρε γαμώτο σου.

Για να συνοψίσουμε. Ο Shane αυτοκτόνησε παίρνοντας μαζί του τη γυναίκα, το γιο του και το αγέννητο μωρό τους. Ο Ronnie θα φάει ισόβια για τα εγκλήματα όλης της Strike Team. H Claudette πεθαίνει από lupus. Ο 'Αsses'-veda θα γίνει δήμαρχος. Αλλά ο Dutch σημείωσε ανεπανάληπτο 1-2. Και η Tina θα έχει δίπλα της τη Danny, και θα ωριμάσει για να γίνει μια γαμάτη ντετέκτιβ. Και ο Billings θα είναι πάντα εκεί για να ενοχλεί τον Dutch. Και η Corrine με την οικογένειά της θα έχει επιτέλους clean slate. Aύριο θα ξημερώσει μια νέα μέρα κτλ κτλ.


Αλλά για τον Vic, η κόλαση θα είναι σχετική. Τα χτυπήματα ήταν απανωτά, οποιονδήποτε άλλο θα τον είχαν σπάσει. Η ομολογία με την οποία κρέμασε τον Ronnie του αφαίρεσε τον ηθικό του κώδικα. Η συνομιλία με τον Shane του ξέσκισε την καρδιά στην αποκάλυψη οτι η οικογένειά του τον ήθελε στη φυλακή. Οι φωτογραφίες της Claudette του έδειξαν την αληθινή κληρονομιά του. Η σύλληψη του Ronnie τον άφησε ολοκληρωτικά και αμετάκλητα μόνο. Η ξενάγηση στα γραφεία του ICE ήταν η είσοδός του στην προσωπική του κόλαση για την επόμενη 3ετία. Χτύπημα, χτύπημα, χτύπημα.

Όμως το σιωπηλό του 4λεπτο στο φινάλε ήταν η εσωτερική του παραδοχή οτι όλα πήγαν στο διάολο. Ταυτόχρονα, κάτι σαν το reboot του. Γιατί εκεί, στο τέλος, ανοίγει ξανά τα μάτια και αρπάζει το όπλο. Θα συνεχίσει να κινείται, να παίζει με τους δικούς του κανόνες, θα προσπαθήσει να πάρει ξανά πίσω ό,τι μπορεί. Αδικία; Well.

Απόλυτα λειτουργικό σε πρώτο επίπεδο, αλλά και ανοιχτό σε ερμηνείες. Εγκεφαλικό, όσο και εκρηκτικό. Εσωτερικό και δυναμικό την ίδια στιγμή. Γεφυρώνοντας αρετές διαμετρικά αντίθετες, το τελευταίο επεισόδιο του 'Shield' λειτουργεί άμεσα σε κάθε δυνατό επίπεδο, αλλά η δύναμή του είναι σίγουρο οτι θα σιγοβράζει για καιρό ακόμα μέσα μας. Ο Shawn Ryan μπορεί και να κατάφερε να γράψει το τέλειο τηλεοπτικό series finale.

31 σχόλια:

  1. Να προσθέσω (!) οτι με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ξέρω πώς το είδατε οι υπόλοιποι, σχετικά με το αν ο Vic 'πήρε αυτό που του άξιζε' ή όχι.

    Μετά το φινάλε των 'Sopranos' το βασικό ερώτημα που έκοβε βόλτα στα φόρουμς ήταν αν επρόκειτο για αλαζονική μαλακία ή για ποιητικό αριστούργημα. Εδώ αυτό που συζητάνε όλοι είναι το αν αυτό που είδαμε επρόκειτο όντως για τιμωρία ή όχι. Και αν όχι, γιατί. Το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, ειδικά αν αναλογιστούμε οτι βάσισα όλο το κείμενο στην απάντηση αυτού ακριβώς του ερωτήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο άλλο thread, o ανώνυμος είχε γράψει:

    ----------------------------------

    τεραστια απογοητευση ρε παιδια(το φιναλε που διαλεξαν οχι το στησιμο κλπ)

    εξισωση δηλαδη του βικ με εναν απο τους πιο μισητους χαρακτηρες που εχει περασει ποτε απο σειρα...

    και με τετοιο φτηνιαρικο τροπο,αυτο το παπατζιλικι με την γυναικα του ωστε να πουλησει τον ρονι(εκει ειναι η απογοητευση για μενα)

    ααααχχχχχχ πολυ κριμα ρε,με πηρε απο κατω
    αλλιως μας τον εχτιζε τον ηρωα τοσο καιρο κι αλλιως μας τον τελειωσε,δεν του αξιζε με τιποτα κατι τετοιο

    γιατι εχουν περασει και χροοονια απο το πρωτο επεισοδιο οπου και εγω τον μισησα και αναρωτιομουνα τι νοημα εχει να συνεχισω να βλεπω την σειρα αφου εχω ηδη μισηει τον ηρωα αλλα επειδη ολα ειναι σχετικα ,στην πορεια με ολες τις υπολοιπες λερεσ τον συμπαθησα
    και νομιζω οτι η διαφορα του απο τον σειν μας την εκανε αρκετα εμφανη καποιες φορες κι ομως στο τελος ειχαν ακριβως την ιδια καταληξη,χασαν και οι τα παντα

    μην πουμε για το ρονι που αυτη την στιγμη πρεπει να ειναι σκυμενος αναμεσα στα ποδια του αντουαν μιτσελ:)
    κριμα ρε π..στη μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο οποίο, συνεχίζοντας το διάλογο με τον εαυτό μου (LOL), πρέπει να απαντήσω οτι ο Vic στον πιλότο της σειράς δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν αθώο απλώς και μόνο για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του. Συνεπώς δε νομίζω να τίθεται καν θέμα για το αν έπρεπε ποτέ να τον δούμε ως κάτι άλλο εκτός από στυγνό εγκληματία.

    PS. O cynic bastard είχε γράψει επίσης ένα πολύ ωραίο σχόλιο στο άλλο post, το έχεις κάπου σωσμένο ή να το ανεβάσω εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα πληρώθηκαν και ο καθένας βρέθηκε στην προσωπική του κόλαση.

    Ο Λεμ, ίσως ο πιο "αθώος" απ'όλους τους δολοφονήθηκε από τον καλύτερό του φίλο. Πλήρωσε τις "αμαρτίες του" με τη ζωή του αλλά η τιμωρία του, όπως και τα εγκλήματά του, ήταν πολύ ελαφρύτερα από των άλλων.

    Ο Σέιν αναγκάστηκε να πάρει τη ζωή των δύο ανθρώπων που μετρούσαν γι αυτόν, της γυναίκας του και του παιδιού του, πριν αυτοκτονήσει ο ίδιος.Τους σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτός και κανείς άλλος δεν φταίει γι αυτή την κατάληξη. Αυτή ήταν η τιμωρία του. Να πεθάνει ξέροντας ότι σκότωσε τους δικούς του για να τους γλυτώσει από την κόλαση που τους είχε βάλει ο ίδιος.

    Ο Ρόνυ θα σαπίσει στη φυλακή. Όλοι στεναχωρηθήκαμε για την κατάληξή του αλλά μη γελιόμαστε, ήταν το ίδιο ένοχος με τον Βικ και τον Σέιν και τον Λεμ. Ήταν ένοχος γιατί ακολούθησε το δρόμο που του άνοιξε ο Βικ και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν παρά τον εαυτό του γι αυτό. Και είναι ένοχος γιατί όταν αποκαλύφθηκε πλήρως το τέρας που λεγόταν Βικ Μάκι αυτός συντάχτηκε μαζί του. Δεν του αξίζει τίποτα περισσότερο από την κατάληξή του, να σαπίσει στη φυλακή.

    Το ίδιο και ο Βικ. Μόνος του, στερημένος από την οικογένειά του αλλά πάνω απ'όλα προδομένος από τον ίδιο του τον εαυτό. Μόνος και ανήμπορος. Και αν φαίνεται πολύ light στην πραγματικότητα ήταν η βαρύτερη τιμωρία. Γιατί αν ένα πράγμα έτρεμε ο Βικ ήταν αυτό: Να είναι μόνος και ανήμπορος.

    Αυτή είναι η κόλασή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ναι στον πιλοτο κανει το εγκλημα που δεν γινεται να συγχωρηθει με τιποτα

    αλλα ακομα και εκεινο το κανει για την ομαδα του(σε ενα επεισοδιο ειχαν μια στιχομυθια με τον σειν να τον λεει κατι σαν "το εκανα για να προστατευσω την οικογενεια μου" και τον βικ να απανταει "και ο λεμ οικογενεια ηταν"δειχνοντας πως αντιλαμβανονταν την ομαδα του.)

    κι ομως υστερα απο τοσες σεζον που αυτο μας εγινε ακομα πιο ευδιακριτο φτανουμε στα τελευταια επεισοδια οπου ο δημιουργος προδιδει τον χαρακτηρα του και τον βαζει να κανει το αδιανοητο,να προδωσει τον ρονι
    δηλαδη πιστευε κανεισ οτι ο χαρακτηρας που εβλεπε τοσο καιρο δεν θα προειδοποιουσε τον ρονι,δεν θα του ελεγε κατι εστω και την τελευταια στιγμη.ελεοσ...

    και διαφωνω τελειως με τη λογικη που βλεπεις το τελος του βικ
    για μενα ειναι κατι σαν θανατος

    αμα το πιασουμε λιγο πρακτικα το θεμα ειναι εγκλωβισμενος στην πολυ αυστηρη συμφωνια οποτε δεν νομιζω οτι θα "συνεχισει τα ιδια ,θα ψαχνει την οικογενεια του κλπ"

    ισως θα επρεπε ο δημιουργος να χτισει λιγο ακομα πανω σ αυτο και να του προσφερει ενα πιο δικαιο θανατο
    και αν το περα απο καθε αμφιβολια σπασιμο της συμφωνιας του(που πλεον δεν θα δουμε) ειχε σχεση με το ρονι τα πραγματα θα ηταν πολυ δικαιοτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Βικ, θα επιβιώσει γιατί έχει ήδη αρχίσει να φιλτράρει τα πραγματα στο μυαλό του.
    Η φωτογραφια της ομάδας: μόνο ο Λεμ υπάρχει. Ή τουλάχιστον μόνο αυτόν μπορει να βλέπει, στον κόσμο που ξαναχτίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. cynic bastard: Ωραία η ιδέα των ταιριαστών τιμωριών για Lem, Shane & Ronnie. Στο μυαλό μου είχα πετάξει εξ ολοκλήρου το 'δίκαιο' από το παράθυρο, λόγω Vic, αλλά πράγματι μπορείς να πεις οτι η υπόλοιπη Strike Team πήραν ό,τι τους άξιζε. Σε ένα πρώτο επίπεδο, ίσως, και ο Vic, αλλά αυτός ήδη το μανατζάρει το πράγμα.

    Ο Βικ, θα επιβιώσει γιατί έχει ήδη αρχίσει να φιλτράρει τα πραγματα στο μυαλό του.

    Μπράβο George. Σε μια πρόταση έκανες point που προσπαθούσα να κάνω για 5 παραγράφους. :D

    αλλα ακομα και εκεινο το κανει για την ομαδα του(σε ενα επεισοδιο ειχαν μια στιχομυθια με τον σειν να τον λεει κατι σαν "το εκανα για να προστατευσω την οικογενεια μου" και τον βικ να απανταει "και ο λεμ οικογενεια ηταν"δειχνοντας πως αντιλαμβανονταν την ομαδα του.)

    Ανώνυμε, η στιχομυθία στην οποία αναφέρεσαι, από το επεισόδιο 6x06, υπήρχε εκεί απλά για να δείξει πόσο πολύ ο Vic έκανε τα αδύνατα δυνατά ακροβατικά στο περιορισμένο πεδίο της ηθικής το για να δικαιολογήσει στον εαυτό του οτι είναι 'καλύτερος' από τον Shane. Δε νομίζω οτι η πράξη του της δολοφονίας του Terry μπορεί πράγματι να δικαιολογηθεί ηθικά!

    Όσο για την προδοσία του Ronnie, o Vic πράγματι λυπήθηκε που το έκανε, και πράγματι ο μόνος τρόπος με τον οποίον θα πρόδιδε ποτέ κάποιον δικό του θα ήταν για να προστατέψει την οικογένειά του. Αυτό νομίζω οτι έστηνε ο Ryan για όλη τη σεζόν (για όλη τη σειρά, αν το σκεφτούμε), ώστε στο τέλος να είναι απόλυτα πειστικό οτι ο Vic θα έριχνε και το τελευταίο τείχος του κώδικά του, το μόνο που στο μυαλό του τον έκανε ανώτερο από τον Shane: νόμιζε, πολύ απλά, οτι η γυναίκα του πήγαινε φυλακή. Αν ήταν μόνο για τον ίδιο, δεν θα υπέγραφε. Θα τα έφερενε βόλτα, κάπως. Αλλά όταν είδε την Corrine με χειροπέδες, το παιχνίδι είχε τελειώσει για τον Ronnie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε νομίζω ότι μανατζάρει τίποτα ο Βικ. Η δουλειά του, το να είναι ο μπάτσος που είναι, αυτό είναι η ζωή του.

    Και η ζωή αυτή τελείωσε για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Αρκεί μόνο να παρατηρήσει κανείς την έκφραση στο πρόσωπό του την ώρα που βλέπει από το παράθυρο αστυνομικά να είναι σε καταδίωξη.

    Το να έμπαινε φυλακή ο Βικ δεν θα ήταν τιμωρία. Γιατί αυτός δεν είναι Ρόνυ που βασίζεται στη δύναμη της ομάδας, αυτός μια χαρά θα τα κατάφερνε και μόνος του.

    Στην Mitcheland ο Ρόνυ θα υποφέρει. Ο Ρόνυ θα τιμωρηθεί. Με το Βικ μέσα η Mitcheland θα γινόταν απλά Vicland.

    Όχι, δε θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη τιμωρία για τον Βικ. Μόνος, αδύναμος να αντιδράσει και προδομένος από τον άνθρωπο για χάρη του οποίου πρόδωσε το τελευταίο ιδανικό που είχε στη σάπια του ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και αυτο ειναι το λαθος για μενα φιλε...
    οτι στο τελος τους εφερε στο ιδιο επιπεδο(μην πουμε οτι του σειν του επιφυλαξε πολυ καλυτερο τελος με την μινι μετανοια του και τις happy family σκηνες και την σκηνη με την κινεζουλα κλπ οποιο και να ηταν το τελος του)

    οντως κανει το απολυτο ανηθικο στο πρωτο επεισοδιο αλλα για να διατηρησει τον τροπο ζωης του και την "οικογενεια-ομαδα" του αλλα απο εκει και περα δεν νομιζω να χρειαζοταν να δικαιολογησει τον εαυτο του οτι ηταν καλυτερος απο τον σειν.
    Μου φαινεται αστειο να το συζηταμε καν
    ολες (λεμε τωρα) του οι ατασθαλιες ειχαν παντα μια βαση ηθικης(μινιμουμ εστω η οπως την αντιλαμβανονταν αυτος αλλα ειχαν)

    το αποδεικνυει ακομα και οταν κανει πισω στο σχεδιο που ειχαν με τον ρονι να φανε τον σειν αυτη την σεζον οταν τελευταια στιγμη μετανιωνει και λεει στον ρονι οτι εχουν την δυνατοτητα να κανουν πισω στο σχεδιο και ο ρονι του λεει οτι ο σειν δεν εδωσε τετοια δυνατοτητα στον λεμ και αυτος πολυ απλα του λεει ...εγω δεν ειμαι σειν

    ο σειν ηταν απλα ενας τραμπουκος που κοιταζε απολυτα το συμφερον του (και αργοτερα της οικογενειας του)χωρις τον παραμικρο ηθικο φραγμο

    ο βικ ειχε καποια ηθικη(οποια και αν ηταν αυτη, ειχε)και παντα εριχνε μια ματια στην γενικοτερη εικονα
    θυμηθηκα και μια ιστορια με τα οπλα που θελαν οι αρμενιοι(αυτην τη σεζον ηταν?)και στο τελος αφου τα "ασφαλισε" τον λεει ¨τι νομιζες οτι για να γλιτωσω τα δικα μου παιδια θα σκτωνα καποια αλλα στο σικαγο"(εστω και αν απο πισω μπορει να παιζοταν αλλη ιστορια)

    και πολυ φτηνη η λυση ρε παιδια ,αντε να τον προδωσει τον ρονι αλλα για κατι τετοιο,κακοστημενη η ιστορια με την οικογενεια του μου φαινεται

    και αφελες(χωρις παρεξηγηση ο χαρακτηρισμος εε?ειμαι των καλων προθεσεων) αυτο που λεει ο cynic για την πορεια του στη φυλακη....
    ισα ισα ο ρονι που ηταν και λιγο ο κομπαρσος στην ομαδα θα ειχε καποια ελπιδα στην φυλακη ,ο βικ δεν θα ειχε καμια...
    ολη του η δυναμη πηγαζε απο το σημα και οσο κι αν στον εξω κοσμο τα φαινοταν οτι τα εβρισκε με τους καθε λογης συμοριτες η απο την πλευρα τους "συμφωνια" πηγαζε παντα απο την δυναμη του σηματος ,επομενως ζωντανο θα τον τρωγαν

    οσο περισοτερο το σκεφτομαι τοσο πιο απογοητευτικο ,αδικο και ακυρο θεωρω το τελος....
    εγω ο χαρακτηρας που γωρισα ολες αυτες τις σεζον ετσι οπως τον ψυχολογησα αυτο που εγινε στο τελος(η προδοσια του ρονι ,ολο το ζουμι εκει ειναι) δεν θα το εκανε ΠΟΤΕ.(και αν το εκανε θα τον προειδοποηουσε εστω και την τελευταια στιγμη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό που έχασε ο Βικ με το σήμα του ήταν η δύναμή του πάνω στον απλό κόσμο (βλέπε φαρμακοποιό) και όχι στα κακοποιά στοιχεία που εξακολουθούσαν να τον τρέμουν.

    Αλλά ακόμα και αν δεν έκανε τη φυλακή Vicland θα πέθαινε προσπαθώντας. Ε, αυτό δεν θα ήταν τιμωρία για τον Βικ.

    Ο απλός θάνατος είναι τιμωρία για έναν σαν τον Λεμ... τον "καλό".

    Η τιμωρία των Σέην, Ρόνυ και Βικ είναι πολύ σκληρότερη. Γιατί ακόμα και αν αυτή η δουλειά γραφείου τον σκοτώνει, αυτή είναι προσωρινή.

    Η επίγνωση και του γεγονότος ότι προδώθηκε από τον άνθρωπο για χάρη του οποίου πρόδωσε ό,τι θεωρούσε ως ιδανικό στη σάπια του ψυχή, θα τον συνοδεύει ως το τέλος.

    Και αυτό που έγινε δεν μπορεί να αλλάξει. Θα τον συντροφεύει μια ζωή.

    Αυτή είναι η τιμωρία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. στην περι σηματος απλα διαφωνουμε,εγω πιστευω οτι το σημα εκανε κουμαντο στους παντες

    για την τιμωρια του λεμ δεν συμφωνω,
    να πεθαινε ετσι απο καποιους τυχαιους συμοριτες ισως ναι, αλλα να αντικριζεις τον φιλο σου αφου σε εχει πεταξει μια χειροβομβιδα στα ποδια το βρισκω λιγο σκληρο(δεν θυμαμαι κι ολας,ειχε τις αισθησεις του για λιγο μετα το μπαμ εε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντώντας στον φίλο ανώνυμο θα απαντήσω κι αν αυτό είναι τιμωρία ή όχι.
    Φίλε κάνεις ένα λάθος, ο Βικ είχε ψηλά την ομάδα, άλλα όχι νο1 προτεραιότητά του.
    Για τον Βικ νο1 ήταν η οικογένεια του, γι’ αυτήν γινόντουσαν όλα. Στο φινάλε της πρώτης σεζόν νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο.
    Στην προσωπική μου κλίμακα για μένα είναι Οικογενεια>Δουλειά>Strike Team.
    Ο φόνος του Τέρι στον πιλότο γίνεται για να κρατήσει τη δουλειά του, πρωτίστως.
    Το γεγονός κλειδί για μένα σε αυτή την ιστορία είναι η ληστεία των Αρμενίων.
    Γιατί αν κι ο φόνος του Τέρι ήταν κατακριτέος, το έκανε γιατί ήταν ο θάνατός σου η ζωή μου. Κατά κάποιο τρόπο ίσως δεν είχε άλλη λύση πέραν αυτού. Αντίθετα η ληστεία των Αρμενίων, ήταν καθαρό έγκλημα, (το οποίο ο Βικ το έκανε πάλι για την οικογένειά του), χωρίς καμία δικαιολογία. Στη συνέχεια, είδαμε από την Strike Team, κατάχρηση αρχής, χαμός στους δρόμους του Φάρμινγκτον, διάλυσή της. Κι όταν η ομάδα διαλύθηκε, είχαμε την αρχή του τέλους. Να πως κολλάει Tyler η 4η σεζόν που λέγαμε σε κάποιο άλλο ποστ προηγουμένου επεισοδίου.
    Οπότε όλη η Strike Team, πήρε την τιμωρία που της αξίζει.
    Ο μοναδικός με συνείδηση Λεμ, σκοτώνεται απάνθρωπα από τον καλύτερό του φίλο.
    Ο Σέιν από εκείνη τη στιγμή και μετά είναι ένας άνθρωπος που οι ερινύες τον κατατρέχουν, η τιμωρία του είχε αρχίσει από πολύ νωρίς. Απλά είδαμε πως μην αντέχοντας άλλο έδωσε ένα τέλος σε όλα αυτά.
    Ο Ρόνι, μπορούσε να κάνει επιλογές, αλλά ακολούθησε πιστά τον Βικ. Ήξερε με τι τέρας είχε να κάνει και δεν είπε όχι. Τώρα είναι στο Antwon Mitchel-ville.
    Βικ. Για έναν άνθρωπο που πρώτα απ’ όλα αγάπαγε τα παιδιά του, την πρώην γυναίκα του, μετά τη δουλειά του και τους φίλους, στο τέλος το να μείνει με τίποτα απ’ αυτά, ναι για μένα είναι τιμωρία. Γιατί ο θάνατος θα ήταν μια λύτρωση. Τώρα θα ζει μόνος και να σκέφτεται τι προκάλεσε. * Στη φυλακή θα επιβίωνε. Πολλές φορές στη σειρά έχουν αναφέρει τον Βικ σαν ένα άνθρωπο που επιβίωνε, ο καρχαρίας που λες Tyler.
    (*) Δεν ξέρω αν όντως τον Βικ θα τον φάνε κι οι τύψεις, σίγουρα όμως θα το σκέφτεται. Συμφωνώ με αυτό που είπατε για το reboot. Άρπαξε το όπλο του (το μόνο που του έμεινε από την παλιά ζωή), η διαδικασία της ένταξης στην νέα πραγματικότητα αρχίζει κι είναι έτοιμος να κάνει αυτό που έκανε πάντα. Να κοιτάξει πάλι να επιβιώσει.
    Δυο λόγια και για τους άλλους δύο αγαπημένους μου χαρακτήρες.
    Τελικά ο Aceveda θα γίνει δήμαρχος και σε ένα μεγάλο ποσοστό θα το οφείλει στον Μάκι, αν όχι το μεγαλύτερο. Για μένα μεγάλο μέρος της γοητείας της σειράς ήταν πάντα οι διάλογοι Ασεβέντα-Μάκι.
    Η Κλωντέτ, σε ένα συγκινητικότατο τέλος, μας αναγγέλλει ότι θα πεθάνει. Κι ότι θα είναι εκεί μέχρι τέλους να παλεύει. Πόσο συνεπές με τον χαρακτήρα της , με το όσα έχουμε δει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο μαύρος υποψήφιος δήμαρχος που πεθαίνει, είναι ο comic book guy από ένα επεισόδιο των πρώτων σεζόν, που έδιωχνε τους dealers και τις πόρνες από το πεζόδρόμιό του.
    (όχι απλά ο ίδιος ηθοποιός, ο ίδιος χαρακτήρας όπως διάβασα σε μια συνέντευξη του Ryan)

    Nice touch.

    Sorry αν αναφέρθηκε πιο πριν και το έχασα μέσα στα σεντόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aνώνυμε, η κατάσταση που περιγράφεις στο comment @ 1:54 μμ είναι σωστότατη. Αλλά αυτό ακριβώς κάνει set-up η σειρά, δηλαδή το προσωπικό ηθικό αδιέξοδο του Vic όταν αναγκάζεται να κάνει μια impossible choice. Το οτι ο κάθε ένας από εμάς έχει την ηθική του, δεν σημαίνει οτι κάποια στιγμή δε θα την καταπατήσει για τον οποιονδήποτε λόγο. Το οτι την καταπατά εδώ ο Vic δεν είναι out of character, δεν είναι λάθος γράψιμο. Ίσα-ίσα, αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον στο Δράμα, δηλαδή το πώς επιβιώνει ο άνθρωπος μετά την αναπόφευκτη πτώση του. Όλοι θα την κάνουμε τη στραβή μας κάποια στιγμή (θα φερθούμε out of character, αν θες), αυτό που έχει σημασία μετά είναι το πώς θα συνεχίσουμε. Και ο Vic συνεχίζει καίγοντας τις φωτογραφίες των ανθρώπων που του θυμίζουν το γκρέμισμα του κώδικά του.

    Αρκεί μόνο να παρατηρήσει κανείς την έκφραση στο πρόσωπό του την ώρα που βλέπει από το παράθυρο αστυνομικά να είναι σε καταδίωξη.

    Δεκτό. Γιατί φυσικά και αυτό που του συνέβη είναι κόλαση, και είναι τιμωρία. Αλλά είναι η τιμωρία που του άξιζε; Αν δούμε την έκφραση στο πρόσωπό του στο τελευταίο ακριβώς δευτερόλεπτο της σειράς, νομίζω πως όχι!

    Από την άλλη τι, όμως; Όπως λέει κι ο Dude, και φαντάζομαι όλοι μας, ο θάνατος θα του έδινε ηρεμία και καμία ευκαιρία για να ζήσει με τους δαίμονές του. Η φυλακή θα γινόταν πεδίο βολής του. Έχω μια ελαφρά υποψία πως αυτό που υπονοεί το φινάλε της σειράς είναι οτι για ένα unstoppable force κοινωνιοπαθή σαν τον Vic, πολύ απλά δεν υπάρχει τιμωρία. Είναι σα μια κοινωνική κατσαρίδα lol. Όσο υπάρχει, θα κινείται. Κι όσο κινείται, θα τα βγάζει πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Indeed, nice touch o Andre! Μια ακόμα περίπτωση μικρού continuity bit από τον λεπτομερειάκια Ryan. Πόσα τέτοια treats θα έχει η σειρά στη δεύτερη θέαση...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. otan sto proigoumeno post eipa "everything in it's right place" ennoousa oti epitelous o Vic egine 100% kakos.
    An afto den itan to series finale, alla to season finale, ston epomeno kiklo tha vlepame enan olomonaxo Vic, figa (apo tin stigmi pou arneitai sto telos tin "koinoniki filaki", sigoura tha arneitai kai tin kanoniki filaki, pou ipotithete oti tha ton xosoun otan anakalipsoun oti efige apo to grafeio tou kai den teleiose tis anafores tou - full amunity bye bye, welcome to prison).
    Nomizo oti to telos tou einai eksisou kathartirio toso gia ton Vic pou akrovatouse sto kalo kai sto kako, alla kathartirio eksisou kai gia tous theates pou akrovatousan mazi tou.
    Einai les kai H idia H istoria epilegei gia ton iroa afto gia to opoio einai genimenos alla o idios edo kai 7 season arneitai na paradextei. Aftin tin paradoxi nomizo pos ekrive piso apo tis skepseis tou sto telos, to "fuck, den menei kati allo, eimai pleon 100% o bad guy".

    Me arketi skepsi kata tin diarkeia tis meras, theorisa 2 pragmata vlakodi:
    1. to na spaei o Vandrel ton kathrefti gia na kanei koka... lol... pragmatika axreiasto. katalavaino to giati ithele tin koka, den dikaiologo to spasimo tou kathrefti (isos se deftero epipedo na ipodilonetai to "bad luck", who knows...).
    2. to olo skiniko tou paidiou pou exei skotosei tin mana tou kai pigainei sto barn. Gia stigmes ithela toso poli na einai telika dolofonos tis manas tou o Dutch, min me rotiseis giati. Tha to theorousa pio "psixotiko" isos... den ksero... gia afto pados, mou fanike poli "ade, as kleisoume kai aftin tin tripa". den marese poli.

    Theikes atakes:
    "Xairetises ta paidia sou otan patises tin skandali kai skotoses ton detective" pou leei H ksanthia gomena (me to PADA sikomeno fridi) ston vic.

    +

    "now suck his face out" (kai plano sto spasmeno gialino klouvi tou fidiou, opou fainetai H antanaklasi tis klamenis kopelas, na skivei gia na roufiksei)... teleio!


    afta eixa na po. :D bye bye shield!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. latrepsa kai skini ekriksis tou Ronnie pou prospathoun na ton sigratisoun oi alloi astinomoi... poli dinati.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ δεν το διάβασα καθόλου ως οτι παραιτήθηκε. Απλά οτι στο τέλος της μέρας πιάνει το όπλο που κράτησε στη ζούλα και ξεχύνεται στους δρόμους για ποιος ξέρει τι νέες Βικμακιές.

    Πάντως όσο αφορά την κάθαρση, νομίζω οτι μόνο ο Shane έφτασε σε κάτι τέτοιο. O Ronnie απλά χώθηκε φυλακή χωρίς να προλαβει να μεταμελήσει, ο Vic ως καθαρός κοινωνιοπαθής δεν επιδέχεται κάποιας έννοιας κάθαρσης, ενώ εμείς ως θεατές σταθήκαμε απέναντι σε ένα όχι καθαρό φινάλε. Αυτή η αβεβαιότητα στερεί από εμάς την κάθαρση που θα επέφερε πχ μια δολοφονία. ("Η σειρά που απολαμβάναμε τόσο καιρό έβαλε τον κακό στη θέση του, ουφ, πάμε να κοιμηθούμε τώρα!")

    H ksanthia gomena (me to PADA sikomeno fridi)

    LOL!!! Τέλειο! Και θεά η τύπισσα κιόλας. Show of hands: πόσοι ήταν 100% σίγουροι στην πρεμιέρα της σεζόν οτι ο Vic θα κατέληγε να κοιμηθεί με την Olivia;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ore, afto pou eipa den exei na kanei me paraitisi, alla me sineiditopoiisi tou poios telika einai.

    ektos an enoeis paraitisi apo to na einai mpatsos/frouros-tou-nomou... Nai H seira se kanei na pisteveis oti den paraitithike apo to na thelei na einai frouros (vlepe skini pou akouei ta peripolika apekso, "tha thela na imoun ekei" sxedon akous tin skepsi tou kai diavaseis tous agglikous subtitles tis), alla poia einai alitheia H pragmatikotita gia ton vic ama to kaloskefteis?? einai enas figas pou den exei kanenan kai oloi ton kinigane. To teleftaio tou apomeinari gia epistrofi stis endokses meres, tha mporouse na einai opos pada o Asaveda ("I wanna see our happy end") alla aftos to pire to happy end tou kai grafei sta arxidia tou ton Vic. Pragmatika den mporo na skefto pos ipothetika miloktas pada, tha mporouse o vic na vrei lisi sto na min paraitithei apo to na einai anthropos tou nomou kai na kinigaei kakous...

    to telos fainetai les kai vgainei ekso na kinigisei stin pragmatikotita ton idio tou ton eafto (tora mou irthe afto) :D

    kala, emeis tha ta poume kai apo koda kapoia stigmi... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όχι, εννοούσα literal παραίτηση από τη δουλειά του στο γραφείο. Οτι δε νομίζω οτι δεν συμπλήρωσε τις αναφορές κτλ κτλ, απλά οτι χτύπησε κάρτα στο τέλος της μέρας κι έφυγε για τους δρόμους.

    By the way είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι ένα φινάλε να είναι τέλειο αλλά παρ'όλ'αυτά να με εξιτάρει η ιδέα κάποιας μελλοντικής ταινίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ το είχα σίγουρο ότι θα πήδαγε την Ολίβια, μαλιστα με την παρέα βάζαμε και στοιχήματα σε ποιο επεισόδιο. :P
    Άλλα ο Ράιαν μας την έφερε, βάζοντας ένα ελκυστικό γκομενάκι αντί για κανά μαντράχαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. aaaa... exei logiki afto pou les, to na kinigaei kakous ston elefthero tou xrono ektos douleias (poli super-hero idea kai katalavaineis oti den mou aresei :D) alla ego apo ta simfrazomena katalava oti ta parataei kai sta arxidia tou H douleia... kalitera figas para filakismenos se ena grafeio...

    ouaou! ti skata!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φλασιά, και ήθελα απλά να σχολιάσω άλλη μια γάμάτη ατάκα του επεισοδίου: στη σκηνή που η Claudette πάει τον Vic στην αίθουσα των ανακρίσεων, του λέει κάτι του στυλ "Information you obtained, illegal or otherwise," το οποίο είναι φανταστικά subtle! Συνήθως η ατάκα πάει "legal or otherwise," αλλά με τον Vic η παρανομία είναι η νόρμα. Οπότε εδώ μέσα στην οργή της η Claudette πέταξε στον Vic και μια τελευταία λεπτή ειρωνία. Γαμάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Α, σε μια άλλη συνέντευξη του ryan που πέτυχα, είπε για τον Julian.
    Έκανε έρευνα λέει για τα άτομα αυτά που έχουν "θεραπευτεί" από την ομοφυλοφιλία ότι συνήθως ζούνε χωρίς προβλήματα μερικά χρόνια. Ο Julian είναι σε αυτό το όριο των 4-5 χρόνων γι αυτό και άφησε το storyline στις τελευταίες σεζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γι'αυτό βρήκα τόσο τέλεια την τελευταία αναφορά που έχωσε στο τελευταίο επεισόδιο για την closeted φύση του Julien. Αναγνώρισε/υπενθύμισε την κατάσταση, χωρίς δράματα, χωρίς την παραμικρή forced κατάσταση, χωρίς να πιέσει χρονικά τίποτα. Σα να σου λέει, εκεί είναι, κι ο Julien κι ο ίδιος το ξέρει, και όλο αυτό δεν έχει τελείωσει. Excellent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μόλις τελείωσα όλη την 7η σεζόν (σε μιάμιση μέρα).

    Δεν έχω λόγια. Δώστε του Όσκαρ, φτιάξτε του ανδριάντα, this man is fucking unbelievable.

    Συμφωνώ με τους περισσότερους προλαλήσαντες...από την άλλη, έτσι όπως φάνηκε, οι τιμωρίες ουσιαστικά δεν υπήρχαν. Ό,τι και να έχεις κάνει, δεν αξίζει να σκοτώσεις την έγκυο γυναίκα σου. Να μην ξαναδείς τα παιδιά σου. Και πάει λέγοντας. Υπάρχει μια δυσαναλογία σε όλα, που σε κάνει να πηγαίνεις πότε από δω και πότε απο κεί. Να χαίρεσαι που κάποιος πλήρωσε αλλά που τελικά, δεν σου λέει και τίποτα, γιατί δεν έχει πια σημασία.
    Και τελικά μπορεί να διαπιστώσεις ότι η λύση των πραγμάτων σε καμία περίπτωση δεν είναι κάθαρση. Ο Βικ ξέφυγε πραγματικά από οποιονδήποτε άξονα τον κράταγε μέχρι τότε, και η παραμύθα για την οικογένεια που έλεγε κάθε τόσο, ήταν άλλοθι. Είχε καταλάβει από νωρίς ότι η κατάρα του είναι να παραμείνει μόνος για πάντα γιατί πολύ απλά το ένστικτο αυτοσυντήρησης υπερτέρησε της πίστης του σε ο,τιδήποτε. Πρόδωσε και προδόθηκε, και όμως, στο τέλος, βρίσκει το κουράγιο(είναι αυτό άραγε;) να ξαναβγει στους δρόμους. Λες και η μόνη του δουλειά είναι να κυρώσει την ύπαρξή του γιατί αν σταματήσει να κάνει αυτό που κάνει, θα πεθάνει.

    All around, καθηλωτικό, σπουδαίο, ανεπανάληπτη σπουδή στην ανθρώπινη φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. to xero oti eimai ligo akiri alla molis teliosa ti seira.
    de nomizo oti mporo na prostheso tipota ousiodes pera apo auta pou exoun eipothei. ola itan stimena pros auto to finale.
    to telos tou shane to eixa dei na erxetai apo polu pio prin kai o vic sigoura pire auto pou tou axize. o ronnie apo ti stigmi pou apilithike i eleuteria tis corine itan teliomenos. giati o vic ena "adinato" simeio eixe, tis gunaikes/oikogenia tou. apodiknietai kai apo ti sxesi tou me tin porni stous protous kiklous. paroli tin anithikotita tou itan atomo pou pragmatika noiazotan gia to asthenes filo. itan ena thetiko steixio pou ego prosopika tou anagnoriza kai o logos pou den misisa ton xaraktira.
    episis pistepsa oti i close itan i moni pou katafere na koumantarei esto kai ligo ton vic. i tetarti itan kai mia apo tis agapimenes mou sezon sezon, eniotha oti edine mia prositi ipostasi ston vic.

    gia na mi makrigoro, telos mono mia erotisi exo, pos tha kano kai allous na doun auti ti seira?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα τους βάλεις να δουν τον πιλότο. Αν μετά από αυτό το επεισόδιο δεν θέλουν να δουν ΧΘΕΣ τι γίνεται παρακάτω στη σειρά, τότε δεν ξέρω τι να πω. Καλή του τύχη, γενικώς. (LOL)

    Αλλά σοβαρά, είναι η σειρά που έχει τον καλύτερο πιλότο ever, έχει ένα από τα 5 καλύτερα φινάλε ever, και είναι μια από τις 3 or so σειρές (πάλι ever) που δεν έχουν ούτε μια μαλακία σεζόν. Αυτό λογικά θα είναι καλό sales pitch :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 7 κυκλοι σε 30 μερες.

    Beat that , Tyler :-p


    Δεν χρειαζονται πολλες αναλυσεις - απλα θα ηθελα να συναντουσα τον ryan και τον chiklis και να τους κερνουσα μια μπυρα για την γαματη παρεα που μου κρατησαν 1 μηνα.


    Δεν ξερω αν το ανεφερε κανεις , αλλα το επεισοδιο ηταν μια μαυρη μαυριλα. Ολα πηγαν στο διαολο , τπτ να γελασει το χειλος μας.

    Η κλωντετ θα πεθανει
    Ο ασεβεντα θα βγει δημαρχος
    Και η ζωη συνεχιζεται , 1 χαρα για καθε 10 λυπες.

    Με κολλησε πολυ η σκηνη που η ντανυ σβηνει το κερι στη τουρτα - δεν ξερω γιατι αλλα μου φανηκε ταυτοχρονα πολυ γλυκο και πολυ μελαγχολικο.

    Μαζι με το wire , οτι καλυτερο εχω δει so far.

    Τhe Shield. Σκεπτομενη,fun τηλεοραση διχως ευκολιες κ ass-sucking στον τηλεθεατη - οτι καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. H σκηνή με το κερί και για μένα ήταν υπέροχη. Σα να βρίσκεται εκεί συμπυκνωμένη όλη η ελπίδα.


    "Σκεπτομενη,fun τηλεοραση διχως ευκολιες"

    Αυτό ακριβώς. Ακούγεται τόσο απλό, αλλά κανείς δεν το έχει καταφέρει σαν το Shield.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Άλλος ένας που τελείωσε πολύ καθυστερημένα τη σειρά (προφανώς επειδή την άρχισα και καθυστερημένα).

    Good and bad cop are done for the day; he's a different kind of cop.

    Οι σκέψεις μου, λίγο-πολύ έχουν καλυφθεί από όσα έχετε πει οι υπόλοιποι. Επειδή όμως έχω τη συνήθεια να ταιριάζω ανθρώπους (αλλά και χαρακτήρες από έργα φαντασίας) με τα τοτέμ τους, πολύ νωρίς είχα θεωρήσει και εγώ πως τοτέμ του Mackey είναι ο καρχαρίας (ωμός και αέναα εν κινήσει). Οπότε, σε όσους θεώρησαν πως τα τρία χρόνια θα είναι κόλαση για τον Vic —είτε δεν τελείωσε εν καιρώ την αναφορά είτε έχει ακόμα 24 ώρες για την παράδοσή της· είτε αξιοποιήσει τα τρία χρόνια ως λιμάνι είτε τα φτύσει για να παίξει μόνος του— έχω το εξής μικρό koan:
    «Έχω έναν ζωντανό καρχαρία κλεισμένο σε κλουβί οκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο. Αισθάνομαι ικανοποιημένος και ασφαλής.»

    Αν άξιζε ο Vic αυτό που πήρε; Μα δεν είναι βασική αρχή του σύμπαντος (και του Dark Tyler, όπως έχει πει σε άσχετη κουβέντα εδώ στο blog του :) πως ο καθένας παίρνει ό,τι αξίζει; Χρειάζεται μόνο να διευρύνουμε αρκετά την έννοια της αξίας. Το ρεαλιστικό “deserves” είναι πιο ταιριαστό από το ιδεαλιστικό «αξίζει». Ισχύει για όλους τους χαρακτήρες της σειράς.

    Τέλος, να πω πως τέσσερα επεισόδια πριν το τέλος της σειράς, προσπάθησα να κρατηθώ μακριά κάνοντας άλλα πράγματα θέλοντας να αποφύγω αυτά που προέβλεπα ότι θα έβλεπα, κάτι σαν ένα ανώφελο κλείσιμο ματιών πριν πέσεις στο γκρεμό. Κρατήθηκα τρεις ημέρες μακριά, και αυτό νομίζω πως πρέπει να είναι ολυμπιακό ρεκόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή