Battlestar Galactica 4x14 Blood on the Scales (2)


Σχόλια για το 'Battlestar Galactica' μετά το άλμα.

Δεν ξέρω αν αυτή ήταν μια από τις πιο αρχιδάτες απεικονίσεις του επαναστατικού αισθήματος που έχουμε δει στην τηλεόραση, αλλά είναι πολύ συνεπές οτι θα ερχόταν από την ίδια σειρά που μας έδωσε την αναποδογυρισμένη αλληγορία της κατάληψης της Νέας Caprica στις αρχές του 3ου κύκλου. Με τον Michael Angeli -από όλους τους ανθρώπους!- να παραδίδει μαθήματα σεναριακής οικονομίας, ξετυλίγει μέσα σε 40 καθηλωτικά λεπτά το κουβάρι μιας εξέγερσης που απέτυχε όχι επειδή έκανε κάτι λάθος, αλλά επειδή υπήρξε απλώς ως ενστικτώδης αντίδραση σε μια ροή του κοινωνικοί status που δε μπορούσε να παρεμποδιστεί.


Υπήρχε ο παράγων της φλογισμένης δίψας για εκδίκηση: o Gaeta λειτουργούσε με μόνο άξονα σκέψης το κυνήγι του Adama που στα δικά του μάτια (όσο κι αν δεν επέτρεπε στον εαυτό του να το σκεφτεί) λειτουργούσε ως εξορκισμός των δικών του αμαρτιών. Δεν είναι τυχαίο πως όλα εκείνα για τα οποία κατηγορεί τον admiral είναι αδικήματα που ο ίδιος έχει διαπράξει. (Βλέπε και τα webisodes για περισσότερο background.) Και η θανάσιμη αμαρτία του; Οτι θεώρησε πως στον πόλεμο τον οποίον ξεκίνησε, λειτουργούν οι ίδιοι κανόνες που ίσχυαν ως τότε. Ο Gaeta δεν δίψασε για επανάσταση, και βαθιά μέσα του δεν τη θέλησε ποτέ αληθινά, εξ ου και ο αποτροπιασμός του μπροστά στις πράξεις του Zarek.

Ο οποίος Zarek ήξερε πως χωρίς αίμα δεν αλλάζει τίποτα, και γι'αυτό το λόγο αποτέλεσε το ιδανικό αντίβαρο για την κάβλα του Gaeta. Ήταν το ιδεολογικό κεφάλι σε αυτή την απεγνωσμένη κίνηση φρεναρίσματος του ρεύματος της αλλαγής. Και επειδή ακριβώς μπήκε σε αυτή την κίνηση για διαφορετικούς λόγους από τον Gaeta, δεν άργησε να φτάσει η στιγμή που οι λεπτή ισορροπία μεταξύ τους θα οδηγούσε σε ένα οποιδήποτε μικρό κενό που θα εκμεταλλευόταν η ισχύς του Adama και του υπάρχοντος status quo.

Ο Gaeta ζητούσε τυφλά το κεφάλι του Adama, o Zarek δολοφονούσε χωρίς ενδοιασμούς. Κι όμως, η ανεπαίσθητη εκείνη διαφορά που τους κράτησε από το να μεταμορφωθούν σε χαρτονένιους villains είναι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούσαν, όπως οριοθετήθηκε χωρίς περιττά λόγια και χωρίς υπερβολικούς θεατρινισμούς: ένα πικρά χαμογελαστό νεύμα από τον έναν στον άλλον εκεί στις τελευταίες τους στιγμές. Είχαν αποτύχει, αλλά ήξεραν οτι ακολουθούσαν τη δική του αίσθηση δικαίου.

Αυτή η μελέτη τη φύσης της εξέγερσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσιάζοντας στα πλήθη φρικτές καταστάσεις που εύκολα (κατα)κρίνουμε από τον καναπέ αλλά με τις οποίες είναι διαποτισμένη η Ιστορία, έκανε τον οποιονδήποτε αφηγηματικό μηχανισμό να μοιάζει δευτερεύων. Ο βαθμός στον οποίον είχα σοκαριστεί με το πέρας του επεισοδίου το κάνει δύσκολο να μπορέσω να σχολιάσω την αναγέννηση της Roslin ως παθιασμένης ηγέτιδας, τις bromantic σκηνές του Tigh και του Adama, τον τελευταίο καφέ του Baltar και του Gaeta, την έφοδο της Team Adama που αφαίρεσε τον έλεγχο από ένα παραδομένο πλέον Gaeta.

Η ταχύτητα με την οποία η σειρά πέρασε από μιας τέτοιας βαρύτητας εξέλιξη δείχνει πως αυτή ήταν μία ιστορία που ο Ron Moore ήθελε πραγματικά να πει προτού η σειρά ολοκληρωθεί. Χαίρομαι που το έκανε.

~-~

Μερικές γενικές σημειώσεις πριν κλείσω.

1. Ο Sam; Τέλος; Υποθέτω πως όχι, αλλιώς γιατί να τραβηχτεί σεναριακά ο θάνατός του τόσο πολύ; Eίναι πάντως ο πρώτος από τους 4 του Final Five που ενδεχομένως να δούμε τι συμβαίνει όταν πεθαίνουν.

2. Romo with a pen! Μισώ τον χαρακτήρα αλλά η σκηνή ήταν cool as fuck. Going out with a bang για τη σειρά, ή μήπως uber-cool επαναφορά ως προοίμιο για περισσότερες εμφανίσεις;

3. Mε το όποιο anti-Cylon ηθικό conflict στις τάξεις του κοινού αισθήματος ουσιαστικά πλέον εξασθενημένο (ή απλά εκτός συζήτησης), μπαίνουμε οριστικά στην τελική ευθεία όπου μένει να απαντηθούν οι όποιες ερωτήσεις μας και να ξεκαθαριστεί η τελική μοίρα της ΑνθρωποCylon-ότητας. Θα είναι 6 συγκλονιστικά επεισόδια.

4. Ε, και αυτή η ρωγμή κάτω στο μηχανοστάσιο δε μπορεί να είναι για καλό, ε; Μάλλον θα λειτουργήσει ως το απαραίτητο ρολόι φιξαρισμένο σε μια τύπου αντίστροφη μέτρηση που θα λήγει εκεί γύρω στο series finale.

5. Πού είναι ο Doc Cottle;! Ο Final-Cylon-Στις-Καρδίες-Μας έχει να εμφανιστεί από όταν παρέδωσε τα βολικά νέα για την πατρότητα του μωρού του Tyrol, αφήνοντας τη Hera ως το μοναδικό μωρό-υβρίδιο. Το οποίο, ΟΚ, ήταν μόλις 3 επεισόδια πριν, αλλά από την άλλη στα δύο τελευταία υπήρξε τόση συμπυκνωμένη coolness που ήταν περίεργο ο Cottle να μην είναι μέρος αυτής.

6. Once a Baltar, always a Baltar. Σε μια παραδοχή που εξέπληξε ακριβώς κανέναν, το Μεγάλο Λαμόγιο (copyright Cotsos) παραδέχτηκε και επισήμως οτι βασικά δούλευε τον κόσμο εκεί στην γκομενοσέκτα που είχε στήσει στο Galactica.

7. Ελπίζω να μην είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε κάπου τον Richard Hatch. Έκανε εξαιρετική δουλειά στη σειρά και του αξίζουν περισσότερες ευκαιρίες.

.

9 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχουν λόγια! Η δολοφονία του Quorum ήταν από τις πιο καθηλωτικές σκηνές, ever! Χάρηκα δε, τόοοοσο που επιτέλους είδα Tori! IMΗO, ήταν φανταστικά έμμεσος ο τρόπος που στο τέλος του epi δούλεψε το redemption για τον Felix...καταπληκτικό story arc για Gaeta και ένας εξ' ίσου καταπληκτικός Alessandro Juliani!And how awesome was The Roslin? All in all, άλλη μια επεισοδιάρα και από Angeli no less!!Brava!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μικροί θησαυροί:

    1.Starbuck: ''Not funny.'' Lee: ''Yeah, it woulda been if you thought of it.''

    2.Πριν την εκτέλεση σταματά η ενόχληση στο πόδι του Gaeta.

    3.H συζήτηση μεταξύ Chief και φύλακα και η "μπηχτή" του 2ου για την γυναίκα του πρώτου.

    4. Το ότι όλες οι 6 πέφτουν αργά η γρήγορα στην αγκαλιά του Μπάλταρ, το μετάνιωμα του 2ου για την κατσαριδοσύνη(sic) του, η απόφασή του να επιστρέψει έστω και αν κινδυνεύει και τελικά η επιστροφή του,ω ειρωνεία, ενώ έχει πάψει ο κίνδυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "No. Not now, not ever. Do you hear me? I will use every cannon, every bomb, every bullet, every weapon I have down to my own eyeteeth to end you. I swear it, I'm COMING FOR ALL OF YOU!"

    Gives me chills every time. Αγαπώ Laura Roslin!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόλαυσα το επεισόδιο όσο λίγα άλλα. Ώριμη και μεγαλειώδης τηλεόραση. Δεν θα πω κάτι άλλο.

    Γέλασα πολύ όταν ο Romo εξηγούσε γιατί δεν προτίθεται να βοηθήσει Starbuck και Sam: "Me and my penpal were shot at two times"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2. Romo with a pen! Μισώ τον χαρακτήρα αλλά η σκηνή ήταν cool as fuck. Going out with a bang για τη σειρά, ή μήπως uber-cool επαναφορά ως προοίμιο για περισσότερες εμφανίσεις;

    Σύμφωνα με τον Moore, θα εμφανιστεί σε άλλο ένα επεισόδιο, στο οποίο λογικά θα είναι και το closure του χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. There is a Languor of the Life
    More imminent than Pain—
    'Tis Pain's Successor—When the Soul
    Has suffered all it can—


    Έτσι ξεκίνησε η ιστορία δύο επεισόδια πριν. Ο στόλος και οι πρωταγωνιστές μας έχουν πέσει σε μια βαθιά χαύνωση, αποτέλεσμα του σοκ της ανακάλυψης της ραδιενεργούς Γης.

    Προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους να κοιτάξουν μπροστά αλλά περισσότερο το λένε παρά το εννοούν.

    Και μετά έρχονται οι Zarek και Gaeta και οργανώνουν το πραξικόπημα κατά του Αντάμα κυρίως παρά της ως τότε παραιτημένης Roslin. Zarek και Gaeta δεν είναι οι κλασσικοί "χάρτινοι" villains καταρχάς γιατί εδώ είναι Battlestar Galactica και κατά δεύτερον γιατί πραγματικά πιστεύουν σε αυτό που κάνουν παρόλο που σημαντικά κίνητρά τους είναι η φιλοδοξία του ενός και η πίκρα και το πάθος για εκδίκηση του άλλου.

    Είχα και έχω την αιρετική άποψη ότι ο Zarek θα ήταν πολύ καλύτερος πρόεδρος -σε μια τόση δύσκολη περίοδο- τόσο από τον Adama Jr όσο και από την Roslin. Με την ανθρωπότητα στα πρόθυρα της εξαφάνισης αυτό που χρειαζόταν περισσότερο ήταν ο κυνισμός και ο πραγματισμός του Zarek παρά ο ιδεολογικός προσανατολισμός του μικρού Αντάμα και ο μυστικισμός της Roslin.

    Το πρόβλημα ωστόσο με τον Zarek ως πρόεδρο είναι ο William Adama ως ναύαρχος -κατά συνέπεια αρχηγός του στρατού. Εξίσου κυνικός και πραγματιστής με τον Zarek είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει με αυτόν διότι η αγέλη έχει χώρο για ένα μόνο alpha male. Δε νομίζω ότι ο Zarek διαφωνεί ιδεολογικά στη συμμαχία με τους Cylons, απλά τη χρησιμοποιεί ως πρόσχημα προκειμένου να αναρριχηθεί αυτός στην προεδρία και να ανατρέψει τον Αντάμα.

    Αυτό είναι και το μοιραίο λάθος του. Βασίζεται σε μια ιδεολογία που δεν πολυπιστεύει χρησιμοποιώντας ως μαριονέτα του ένα πικρόχολο ασταθές ανθρωπάκι που δεν είναι έτοιμο να επωμιστεί το βάρος των πράξεών του και καταρρέει.

    Το πικρό χαμόγελο λίγο πριν το τέλος τα λέει όλα. Αποτύχαμε αλλά έπρεπε να προσπαθήσουμε. Γεμάτοι αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν το τέλος τους έχοντας πλέον αποδεχτεί το βάρος των πράξεών τους. ο Gaeta ελπίζει πως κάποτε οι άνθρωποι θα τον καταλάβουν και η ιστορία θα φανεί επιεικής μαζί του.

    Και φτάνουμε τελικά στην ουσία. Το πραξικόπημα αυτό ήταν το σοκ που χρειαζόταν ο στόλος και οι πρωταγωνιστές προκειμένου να βγουν από τον υπνωτιστικό λήθαργο, από αυτή τη χαύνωση στην οποία είχαν πέσει μετά την ανακάλυψη της Γης.

    Αν άνθρωποι και cylons καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν θα χρωστάνε πολλά περισσότερα σε Zarek και Gaeta απ' όσα είναι πρόθυμοι να τους αναγνωρίσουν.

    Well... life is a bitch after all.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Amazing.

    Αν άνθρωποι και cylons καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν θα χρωστάνε πολλά περισσότερα σε Zarek και Gaeta απ' όσα είναι πρόθυμοι να τους αναγνωρίσουν.
    Αυτή είναι μια οπτική που δεν εξέτασα καθόλου, ομολογώ, και έχεις φυσικά δίκιο.

    Στο πώς βλέπεις το όλο κίνημα από την πλευρά των Zarek/Gaeta συμφωνώ επίσης απόλυτα.

    Είχα και έχω την αιρετική άποψη ότι ο Zarek θα ήταν πολύ καλύτερος πρόεδρος -σε μια τόση δύσκολη περίοδο- τόσο από τον Adama Jr όσο και από την Roslin.
    Επίσης συμφωνώ. Και μάλιστα θα έλεγα κιόλας οτι με αυτή την κίνηση άφησε στην Roslin ένα κομμάτι του ίδιου, αλλά αυτό θα φανεί στη συνέχεια καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το επεισόδιο ήταν φοβερό. Μήπως ο σωστός χαρακτηρισμός του Baltar είναι κατσαρίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. o kakomoiros o Gaeta

    ton purobolisan epeidi itan GAY!

    ine ksekatharo! w ti ratsismos!

    BOO!

    (hehe)

    gamoto, prepei na dw ta webisodes? opos k me to razor barethika sti mesi...

    p.s.tha mou leipsei i bitchy asian gomena tou quorum. kserete poia ennow :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή