Dollhouse 1x08 Needs


Επειδή ήταν κολασμένη βδομάδα από δουλειά δεν πρόλαβα μέχρι προχθές να δω το επεισόδιο και μέχρι τώρα να βρω χρόνο να το γράψω. Σχεδόν έφτασε το επόμενο βέβαια, οπότε για λόγους πληρότητας περισσότερο, ακολουθούν σχόλια για το καλύτερο επεισόδιο της σειράς μέχρι σήμερα.

Πρέπει να αρχίσω με μια σημείωση για την τηλεθέαση. Απέφυγα ως τώρα να μετατρέψω αυτά τα write-ups στο αναπόφευκτο RatingsWatch αλλά σε αυτό το σημείο θα κάνω την πρώτη αναφορά για λόγους που έχουν να κάνουν άμεσα με το δημιουργικό κομμάτι. Τα πρώτα 5 επεισόδια πέραν ενός μικρού αναπάντεχου bump στο 1x04 είχαν μικρή μεν αλλά αρκετά σταθερή θεαματικότητα. Τα επεισόδια δηλαδή που περιμέναμε όλοι μας να φύγουν από τη μέση για να αρχίσει το αληθινό show, τα επεισόδια που το Fox επέβαλε στον Whedon. Και τι έγινε από το 6ο επεισόδιο και το ξεκάθαρο ανέβασμα ταχυτήτων του; Οι αριθμοί έκαναν βουτιά. Συμπέρασμα;

To Fox είχε δίκιο. Το κοινό έχει όντως τρομακτικά μικρό attention span και θέλει να βλέπει ιστορίες που να αρχίζουν και να τελειώνουν βολικά μέσα στο ίδιο 40λεπτο, χωρίς character development, χωρίς να αλλάζει ποτέ τίποτα. Σκατά. Δεν είμαι ο Whedon, αλλά φαντάζομαι οτι κάτι τέτοια συμπεράσματα σε κάνουν να θες να παρατήσεις το σπορ. Ή έστω να πιάσεις να γράφεις επεισόδια του Hills, να μην έχεις και καλλιτεχνικές ψευδαισθήσεις.

Στου επεισοδίου τώρα. Όπου είναι πια σαφές όλο και περισσότερο οτι τα 5 πρώτα επεισόδια δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο μακριά από αυτό που επεδίωκε να κάνει ο Whedon, ο οποίος πλέον έχει με συνοπτικές διαδικασίες ξεχαρβαλιάσει το στάτους κβο της σειράς του, και πιθανότατα σκόπευε να το κάνει εξαρχής. (Θυμίζω οτι στον αρχικό πιλότο, η Echo και ο Paul συναντιόντουσαν 20 λεπτά μέσα στη σειρά.)

Οπότε εδώ παίρνουμε ουσιαστικά κάτι λίγο-πολύ self-containted, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικά την πρώτη μας γνωριμία με το ποιοι είναι στα αλήθεια όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι αληθινοί ήρωες της σειράς. Ένα από τα προβλήματα με τη δομή που είχε επιβληθεί ως τώρα ήταν οτι η Echo, η Sierra και ο Victor ήταν λευκές προσωπικότητες (που από μόνο του δεν είναι απαραίτητα προβληματικό) την ίδια στιγμή που η DeWitt, o Dominic και οι υπόλοιποι του dollhouse είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται με τα αστειάκια τους, τη χαρισματικότητά τους κτλ. Σαν αποτέλεσμα, παρακολουθούσαμε μια σειρά με κύριους χαρακτήρες ένα μάτσο ανήθικα τέρατα, αλλά μέσα από τα μάτια αθώων και λευκών και προσωπικοτήτων.

Άβολο. Και τώρα φαίνεται καλύτερα το γιατί. Βάζοντας λίγο περισσότερο τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με το ποιοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι και ποιοι οι απέναντι (χωρίς να ξεκαθαρίζει τα πάντα: η Claire πρότεινε το σχέδιό της για να διατηρήσει τις ισορροπίες ή επειδή είναι 100% με την DeWitt;), βάζει στο στόμα της Olivia Williams ατάκες ηθικής αυτοαιτιολόγησης για τις οποίες θα ήταν περήφανος και ο Vic Mackey, και αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα του ποιοι ήταν οι Caroline, η Sierra και ο Victor πριν επιλέξουν (;*) αυτή την τραγική τους μοίρα.

(*Όποιος θέλει να επιχειρήσει κάποια εκτίμηση για το τι έφερε τον κάθε έναν από τους χαρακτήρες στο dollhouse καθώς και το τι ήξεραν για την κατάστασή τους οι DeWitt/Dominic/Topher/Boyd/Saunders, ελεύθερα. Για την Sierra συγκεκριμένα, φοβάμαι πως δε θέλω καν να ξέρω...)

Και το κάνει με τον πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο, όχι εξηγώντας μας γραμμικά την one-line περιγραφή του κάθε χαρακτήρα, αλλά βουτώντας κατευθείαν στα βαθιά: ακολουθώντας παρατηρητικά, δίπλα-δίπλα στην Adele και την Claire και τον Dominic, το ενστικτώδες κυνήγι των αναγκών τους. Ολοκληρώνοντας έτσι ένα εξαιρετικό update του κλασικού αριστουργηματικού επεισοδίου 'Many Happy Returns' του αγγλικού Prisoner.

Eκπληκτικό, καθηλωτικό, συναισθηματικό και οδυνηρό, όλα όσα ήθελα και περίμενα να είναι αυτή η σειρά όταν είχε πρωτοανακοινωθεί. Αν ο αρχικός πιλότος είχε παραμείνει ανέγγιχτος (ή έστω είχε προβληθεί με τη μορφή του 'Man on the Street' ως πρώτο επεισόδιο) και καπάκι δεύτερο επεισόδιο ήταν το 'Needs', όλοι θα παραληρούσαν και θα προσκυνούσαν το νέο αριστούργημα του Joss Whedon. Τώρα ελπίζω απλά να μην είναι αργά.


.

28 σχόλια:

  1. Κι εμένα μου φάνηκε το καλύτερο ως τώρα.

    Ξες μήπως αν στο 13 θα έχει κάποιο στοιχειώδες finale?

    Σε άλλο Whedon-ικό θέμα, συνεχίζεις καθόλου το κόμικ της Buffy? Τα διάβασα μαζεμένα τα τελευταία, μετά τα άσχημα 21 και 22, το 23 του Drew Greenberg (με Buffy και Andrew) και το 24 του Jim Krueger (με Giles και Faith) ήταν καλά.
    Έχει μείνει ακόμα ένα stand alone τεύχος, το 25 του Petrie και μετά ξεκινά το arc της Espenson.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti apisteyto (tha to pw, tha to pw, tha to pw: ) ARISTOURGIMA!!

    pragmatika, pleon, i kaluteri seira stin v, meta apo to fobero seri 3 teleiwn episodeiwn.

    den to pisteuw oti pesan oi theamatikotites... itan meta to 1x06, i meta 1x05? giati meta to baretotato 1x05 k egw eixa apfoasisei na to paratisw to show...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τι έγινε από το 6ο επεισόδιο και το ξεκάθαρο ανέβασμα ταχυτήτων του; Οι αριθμοί έκαναν βουτιά. Συμπέρασμα;

    Οι Αμερικανοί είναι ηλίθιοι. Αλλά αυτό το ξέραμε.

    Κινδυνεύει η σειρά;

    Το επεισόδιο όντως είναι το καλύτερο της σειράς ως τώρα (με το 1x06 δεύτερο). Επιτέλους οι actives έγιναν άνθρωποι στο νου μας αντί για κενές υπάρξεις, επιτέλους τέθηκαν σοβαρά ηθικά ερωτήματα (με την ιστορία της Sierra -- όλο νόουν ας, my favourite character! -- να παίρνει το κέικ), επιτέλους είχαμε αγωνία κι ας ξέραμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα (σιγά μη γλίτωναν).

    Εγώ έχω μια απορία. Κάπου διάβασα ότι ο Joss Whedon ήθελε να έχει τη November στον πιλότο αλλά δεν κατάφερε με το νέο σενάριο να την εντάξει και γι' αυτό την άφησε για πιο μετά. Όμως ούτε στο original pilot ήταν πουθενά η Mellie. Whahuh?

    Αμα κοπεί και το Dollhouse, νομίζω ότι θα το κόψω το άθλημα των Αμερικανικών σειρών. Ποιος ο λόγος να ξοδεύω το χρόνο μου investing σε σειρές όταν όλες οι ηλιθιότητες τύπου Heroes και Prison Break απολαμβάνουν το φως της ύπαρξης για σεζόν και σεζόν και όλες οι σειρές με τις οποίες ερωτεύομαι (Veronica Mars, Wonderfalls, Pushing Daisies κτλ.) κόβονται; Από κάποιο σημείο και μετά νομίζω καταντά εξαντλητικό να θρηνείς σειρές που δεν τους επέτρεψαν τα networks και τα ζώα οι Αμερικανοί τηλεθεατές να λάμψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *όλσο νόουν ας

    (και ήθελα να γράψω και το Firefly στις σειρές που έχω θρηνήσει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ma den einai emfanes oti oloi plhn sierra eixan me kapoion tropo apotelesei mikroapeiles sto dollhous? oti h protash gia sunergasia tous egine otan den eixan tpt na xasoun? Sto episodeio ths proprohgoumenhs evdomadas eidame isws thn plhresterh e3hghsh gia thn periptwsh ths echo, ekeinos o grad student opou h8ele na e3oikonomhsei xrhmmmata prospa8hse na 3egelasei to ergasthrio ths idias etaireias me ekeinh pou eix eprospa8hsei an diarrh3ei amzi me ton suzugo ths h echo. Kai oi duo apeteixan na diafugoun kai ousiasthka exasan ta panta, wspou mia wraia prwia emfanizetai h arxhgos tou topikou pararthmatos kai tous prosferei sunergasia. Key point h etaireia pou prospa8hsan na plh3oun htan sunergaths tou dollhouse, dld aplws e3oudeterwsan potential apeiles gia authn enw e3oikonomhsan ergatiko dunamiko (actives)...
    Hm gia th sierra ta pragmata einai apla, h traumatikh empeiria pou eixe me ton watcher ths -nai 3erw oti dne legetai etsi sthns eira alla kat eme tairiazei polu auth h le3h- den htan h monh pou eixe gnwrisei.....

    To epipedo twn teuxwn ths Buffy exei pesei kata polu...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. p.s. den kserw ti lete oloi sas alla egw ime me to meros tou Dollhouse! den ithela me tipota na ksefugoun oloi oi actives k na kleisei to magazi! DeWitt forever! den blepw tipota anithiko, oli exoun ta sumbolaiakia tous :)

    entaksei, ligo me ti sierra mas to xalasan :o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρω ρε γαμώτο. Μ' αρέσει σαν concept αλλά το βρίσκω μη λογικό ή μάλλον καλύτερα μη συνεπές.

    Η σειρά βασίζετε στο ότι έχουμε κάποιους ανθρώπους που τους έχουν αφαιρέσει κομμάτι της μακροπρόθεσμης μνήμης και λειτουργούν με τις βασικές λειτουργίες ενός τετράχρονου. Για να το κάνεις αυτό βέβαια θα πρέπει να είσαι πολύ επιλεκτικός σε αυτά που σβήνεις μιας και η γλώσσα (όχι το όργανο) για παράδειγμα βρίσκετε σε αυτή τη μνήμη. Το δέχομαι αυτό το if. Προφανώς έχουμε και κάποια "φαντάσματα" της μνήμης, επίσης έχουμε και κάποιον insider στο dollhouse. Από εδώ και πέρα δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί.

    Συναισθήματα και θέλω χωρίς αντίστοιχη μνήμη; Το να πας να κατουρήσεις στο επιβάλει η βιολογία σου, το να ψαχουλεύεις εταιρικά μυστικά τι στο επιβάλει; Περιέργεια από γεννησιμιού σου; Και το νούμερο του τηλεφώνου; Τι; Από τον insider ξανά ή το βρήκε στον φάκελο; Και γιατί να το κάνει τώρα και όχι την προηγούμενη φορά; Φάντασμα του χαρακτήρα που της είχε βάλει ο/η insider την προηγούμενη φορά; Δεν στέκει. Όπως και το ότι άλλες φορές συμπεριφέροντε σαν εντελώς χαζά και άδεια όπως έπρεπε και άλλες φορές λες τι έγινε τώρα;

    Το ίδιο και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες που ενώ καταλαβαίνω την έννοια των αναγκών που προκύπτουν από αυτά τα φαντάσματα της μνήμης και τα επακόλουθα αυτών, όπως και το ότι ζώντας τα αυτά μεγιστοποιούνται και είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμα ώστε να διαγραφούν αλλά το θέμα είναι πως ξέρεις τι είναι αυτό που τους απασχολεί και πως τους δίνεις hints χωρίς να έχουν την όλη εικόνα;

    Δεν γουστάρω να μου τα σερβίρουν αλλά αναρωτιέμαι αν είναι στοιχεία της πλοκής ή απλώς σεναριακές απροσεξίες/τρύπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @noel

    sxetika me toys amerikanoys tiletheates...

    se antithesi me ti?
    toys ellines toy seferli kai toy retire?

    i maza einai maza kai i maza einai ilithia. Alla den einai oti eimast'emeis sa synolo oi eksypnoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. to eksigisane ikanopoiitika ayto nomizw. den itan tabular rasa oi 5 tous. tous programmatisane me ta original arxeia proswpikotitas tous, alla xwris tis specific mnimes (tous ksupnisane san amnisiakous stin ousia, opote eixan taseis, k genikes zwtikes plirofories (knicks) alla oxi leptomeries)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ilias: Θεωρώ πως έχει θεμελιώδη διαφορά το "έξυπνος άνθρωπος" με το "έξυπνος τηλεθεατής". Δεν το διευκρίνισα στο ποστ μου, αλλά το πιστεύω. Με αυτό ως βάση, θεωρώ τον εαυτό μου έξυπνο τηλεθεατή (I know how that sounds, αλλά να πω ψέματα;) και θεωρώ την πλειοψηφία των Αμερικανών (και των Ελλήνων και του κόσμου γενικά for that matter) ηλίθιους τηλεθεατές. Τώρα οι Αμερικανοί έχουν αποδείξει με διάφορους τρόπους ότι κατά 90% είναι και ηλίθιοι άνθρωποι, τουλάχιστον συγχωνευτικά (και άρα με στερεοτυπικά δεδομένα), αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Με βάση αυτό λοιπόν δε διευκρίνισα κιόλας το προαναφερθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μη λέμε ανοησίες για τους Αμερικάνους.
    Αμερικάνικη τηλεόραση επιλέγουμε να βλέπουμε.
    Πόσους Whedon έχει βγάλει η δικιά μας τηλεόραση;
    Και μην μου πείτε για μεγέθη κλπ.
    Έχω δει τέλειες βέλγικες και δανέζικες σειρές, που είναι τηλεοπτικές αγορές πιο μικρές από τις δικές μας και με "δύσκολες" γλώσσες.
    Δε φταίνε οι θεατές αν μια νεανική σειρά την έβαλε η FOX την Παρασκευή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η κατάρα της Παρασκευής θα ξαναχυπήσει για δυο από τις καλύτερες σειρές που παίζονται φέτος. Κρίμα...Πολυ καλό αυτό το επεισόδιο πάντως. Είδα και κολλητά ΤSCC και Dollhouse, πολύ ωραία πέρασα.

    Τώρα όσον αφορά το Μπαφοκόμικ, θέλει μπάφους για να διαβαστεί... Ακόμη και τώρα που υπάρχει ιστορία με την Faith...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kata 90% hli8ioi thle8eates kai an8rwpoi ?

    Gia to prwto nai dioti ws gnwston to fox stlnei epistolh se olous tous cable subscribers kai tous rwtaei gia ton ka8orismo tou thleoptikou programmatos
    Sun tois allois opws proanafer8hkan taines,seires klp kales exoun parax8ei apo polles :mikres" xwres, and guess what h ellada einai mia e3 autwn alla dne to kanei..

    Twra gia to teleutaio gia to e8nos den 8a to sxoliasw giati apo mono tou einai anekdihghtooh kai Preach it to Umberto Eco..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Buffy comic: Η αλήθεια είναι οτι μες τον πανικό των τελευταίων δύο μηνών, και επειδή το αρκ αυτό από την αρχή μου είχε στραβώσει, τη σειρά την έχω σε παύση. Στη χειρότερη περίπτωση θα κάνω ένα 'Five by Five' review όταν ολοκληρωθεί όλο αυτό το στόρι, πάντως.

    Erickson: H εξήγησή σου τα μαζεύει ωραία, έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το να πας να κατουρήσεις στο επιβάλει η βιολογία σου, το να ψαχουλεύεις εταιρικά μυστικά τι στο επιβάλει;

    Η ίδια δύναμη που σε στέλνει για κατούρημα στην τουαλέτα και δε σε αφήνει να τα κάνεις πάνω σου, φαντάζομαι.

    Γι'αυτό μου ήταν εξαρχής τόσο ενδιαφέρον το κόνσεπτ, γιατί περίμενα να αγγίξει ακριβώς αυτές τις γκρίζες περιοχές ανάμεσα σε αυτά που δεχόμαστε και αυτά που δεν δεχόμαστε. Στα πρώτα επεισόδια το άγγιζε με έναν επιδερμικό τρόπο όσο-όσο για να κινήσει την πλοκή, τώρα έχει αρχίσει να γίνεται ενδιαφέρον το ζήτημα. Ή μάλλον το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι τι θα γίνει τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. grrrr

    pos tolmane? dinoun mono 12 episodia sti seira k tous anagazoun na spatalisoun ta prota 5 se anousiotites...

    grrrrr

    entaksei, tha doume ti sunexeia tis istorias apo Dark Horse logika, k gia na ime eilikrinis den tha mou leipsei idiaitera i Dushku sto rolo :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχει τίγκα spoilers το link από πάνω, beware.

    Κι επειδή φοβάμαι να διαβάσω αναλυτικά τι έχει γίνει με αυτή την ιστορία γιατί apaprently έχει να κάνει με κάποιο δελτίο τύπου του Fox που έχει χύμα σπόιλερς για όλο το Μάιο, δεν ξέρω και τι ακριβώς έχει παιχτεί.

    Απλά οτι το 1x13 δε θα παιχτεί, αλλά θα βρίσκεται στο season 1 box set που κυκλοφορεί... Ιούλιο. Κι επειδή ποτέ στην ιστορία δεν έχει παιχτεί επεισόδιο σε first run σειράς μετά την κυκλοφορία του σε DVD, αν δεν βγει μια από αυτές τις μέρες κάποιος από το Fox να πει οτι κάπου τα μπλέξανε, σημαίνει οτι το Dollhouse πήγε στη μεγάλη φάρμα στην εξοχή μαζί να κάνει παρέα στο Firefly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραίος, Hellboy, με πρόλαβες και έβαλες και το spoiler warning :)

    Έκανα λίγο περισσότερο ψάξιμο, apparently κάτι το 'ιδιαίτερο' έχει το επεισόδιο 13 και δεν σημαίνει απαραίτητα οτι η σειρά είναι τελειωμένη.

    Φοβάμαι να ψαχουλέψω παραπάνω, οπότε θα το αφήσω εκεί για την ώρα, και όταν είναι να έχουμε ουσιαστικά νέα, θα έχουμε ουσιαστικά νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξες μήπως αν στο 13 θα έχει κάποιο στοιχειώδες finale?

    Και μιας και το πιάσαμε το θέμα, έχοντας αποφύγει ολοκληρωτικά οτιδήποτε σποϊλεροειδές μπορώ απλά να υποθέσω πως η απάντηση στην ερώτηση του Cotsoυ είναι ναι, για τον πολύ απλό λόγο οτι δεν έχει υπάρξει season finale σειράς του Whedon που να μη μπορούσε να λειτουργήσει και σαν series finale. (Εκτός της season 3 του Angel, υποθέτω.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως η είδηση του io9 βασίζεται σε μήνυμα στο twitter ηθοποιού και έλεγε τα εξής σχετικά unspoilery:
    "Man, day getting worse and worse. Found out my Dollhouse ep, #13 isn't gonna air. Only on DVD. Such a great part too. Thx Fox. :("

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Fox Networks have clarified the situation. Episode 13 will not be aired due to the final episode of "Prison Break". Fox Have *NOT* canceled Dollhouse at this time.

    Μάλλον κάποιοι μπέρδεμα με το πρόγραμμα θα έγινε. Και λογικά ακόμα και αν κοπεί θα το χωρέσουν κάπου το 13 δεν μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χμμμ, εδώ τα ξεκαθαρίζει αρκετά, spoiler free στο αρχικό ποστ, comments δεν διάβασα.

    http://sepinwall.blogspot.com/2009/04/
    dollhouse-13th14th-episode-in-limbo.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό διάβαζα κι εγώ τώρα, και ομολογώ οτι δεν είχα ιδέα γι'αυτό το πράγμα. Και συγγνώμη, αλλά είναι κάτι μεταξύ ιδιοφυίας και παράνοιας. Πώς στα κομμάτια γυρίστηκε αυτό το επεισόδιο;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το ίδιο λέει και ο Minear εδώ
    Διαβάστε ΜΟΝΟ το τρίτο κουτάκι με τις δηλώσεις του Minear. Πιο κάτω έχει το περίφημο spoiler.

    http://www.aintitcool.com/node/40716

    Ότι δηλαδή για το κανάλι ο αρχικός κομμένος πιλότος μετράει στο σύνολο των 13 επεισοδίων, οπότε μπορούν να τελειώσουν τη σειρά στο 12. Αλλά για το DVD που πρέπει να έχει και αυτό 13 επεισόδια, γυρίστηκε ένα extra ακόμα σαν επίλογος (το παρομοιάζει το παραπάνω link με το φινάλε της 4ης σεζόν Buffy με τα όνειρα).

    Η μαλακία είναι ότι αφού το ξέρανε όλοι απότι φαίνεται από την αρχή, γιατί δεν βγήκαν να το πουν? Αν έλεγαν "Θα δείξουμε 12 επεισόδια, αλλά σας ετοιμάσαμε και ένα extra για το DVD! Woo-Hoo!!!" Καθαρά λάθος επικοινωνιακός χειρισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όπως το καταλαβαίνω, ήλπιζαν απλώς οτι το κανάλι θα πλήρωνε τα απαραίτητα fees για να προβάλει το επεισόδιο, και εξεπλάγησαν όταν δεν το έκανε. Καθώς από ό,τι κατάλαβα όλοι οι εμπλεκόμενοι το θεωρούν επεισοδιάρα, αλλά αυτά τα περίεργα τα αρτιστίκ δεν έχουν θέση στο Fox ως γνωστόν.

    Εκτός από το DVD, το επεισόδιο θα προβληθεί δηλαδή κανονικά σε όλες τις διεθνείς αγορές. Μόνο στην Αμερική κοτέψανε. Συνεννόηση-παντόφλα, γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή