Dollhouse 1x11 'Briar Rose'


Το περασμένο επεισόδιο το έφαγε η Βδομάδα, αλλά σε πρώτη ευκαιρία θα επιστρέψω για να σχολιάσω 2-3 πράγματα που με ενδιέφεραν πολύ σε αυτό, χωρίς κάποια χρονική πίεση πλέον. Για την ώρα πάμε να μιλήσουμε για την καθηλωτική επεισοδιάρα που μας οδηγεί στο 'finale' της επόμενης.

To σαγόνι μου σέρνεται ακόμα στο πάτωμα από
το σερί αποκαλύψεων, ανατροπών, ιδεών και υποψιών που έπεφταν βροχή για αυτά τα 50 λεπτά. Κι επειδή έχω μεγάλη δυσκολία να το πιάσω από κάπου, θα τεμπελιάσω, θα το πιάσω από μια ερμηνεία, και όπου με βγάλει:

Alan Tudyk.

Με μπερδεύει ειλικρινά αυτό το περίεργο πράγμ
α που έχει πάθει ο Whedon, με την Dushku, που την έβαλε κακώς για πρωταγωνίστρια μιας σειράς όπου όλοι ανεξαιρέτως οι β' παίχτες έχουν δείξει (με λιγότερο υλικό) επίπεδα που η σταρ θα βλέπει το βράδυ στον ύπνο της. Και πού πάει και δίνει το ρόλο του Alpha, του Big Bad της σεζόν; Στον καλοκάγαθο, Topher/Xander περιοχής χαρακτήρα του Wash. Και πέτυχε διάνα, γιατί ο Tudyk εδώ δείχνει εύρος σπανιότατο για τηλεοπτικό ηθοποιό, καθώς είθισται όλοι οι ρόλοι ενός συγκεκριμένου ερμηνευτή να είναι κάπως παρεμφερείς.

Και από τη μία σκηνή στην άλλη, ο Tudyk χάνει όλη την -με σωστό μέτρημα παιγμένη- goofiness του, δείχνοντας μας ένα πρόσωπο που βλέπουν οι εφιάλτες για εφιάλτη. Ένας Alpha με παγωμένο αίμα, γεμάτος καλμαρισμένη ο
ργή έτοιμη να ξεχυθεί και να κάψει τα πάντα. Ο Tudyk πολύ απλά ήταν καθηλωτικός, μια ερμηνεία-γορθιά από αυτές που βλέπεις μια φορά το χρόνο και χαίρεσαι που υπάρχουν ακόμα πράγματα που σε εκπλήσσουν αληθινά, που θα σε κάνουν να ανακαθίσεις στην καρέκλα σου και να ξεχάσεις για λίγο οτι αυτό τον ηθοποιό τον ήξερες κάποτε για κάτι άλλο.

Όπως εξομολογείται χαριτολογώντας και ο ίδιος ο Tudyk στον Ausiello, “I think it's the best role ever written. As an actor there's so much there to work with. I guess Joss always saw me as somebody who could be 43 different people at once.”

Ο Τudyk αποκαλύφθηκε ως Alpha σε αυτό τ
ο επεισόδιο με πολλαπλά φανταστικό τρόπο (θα επανέλθω), που φαντάζομαι είναι το μεγάλο casting spoiler που πρακτικά όλο το ίντερνετ γνώριζε εδώ και κανά δίμηνο. (Για κάποιο λόγο.) Εγώ χαίρομαι που δεν είχα spoil-αριστεί, καθώς πέρασα το μισό επεισόδιο με την αγωνία για το αν ο Alpha θα είναι ο Paul, πρακτικά καταστρέφοντας όλα όσα πίστευα οτι έχω αγαπήσει στο show, ή αν θα ήταν όντως ο Tudyk, και υπό ποιες συνθήκες. Περίμενα την αποκάλυψη σε κάθε γωνία, με χίλιους δυο τρόπους, σε αυτό το καθηλωτικά κλειστοφοβικό επεισόδιο που έφερε επιτέλους κάθε πιθανό plot thread και το ένωσε με τα υπόλοιπα σε μια κλιμάκωση στα ενδότερα του dollhouse. Ο σκηνοθέτης Dwight Little έκανε εξαιρετική δουλειά στην οπτική σκιαγράφηση του Alpha από την πρώτη εμφάνιση κιόλας του Tudyk μέσα στο διαμέρισμα με τα χασίσια, και τα υπέροχα αγχωτικά του καδραρίσματα.

Όσο για τις σεναριακές στροφές που βρήκα συναπαστικές; Τι λέτε για το τελικό cliffhanger; Δεν το είδα να έρχεται ούτε όταν μου κουνιόταν μες στα μούτρα-- και ακόμα δεν το κατανοώ απόλυτα. Ο Alpha και η Echo ως ζευγάρι από την κόλαση που ενώθηκαν για τι ακριβώς; Δεν θέλω να κάτσω να κάνω υποθέσεις πάνω σε αυτό, μπορεί να υπάρξουν άπειρα σενάρια. Αυτό που με ενδιαφέρει στην πράξη είναι οτι αυτή ήταν ηαληθινή αποκάλυψη που το επεισόδιο κράτησε σοφά για μετά το κατέβασμα της μάσκας του Alpha. Οτι, δηλαδή, ο Πρίγκηπας της ιστορίας της Ωραίας Κοιμωμένης δεν ήταν ο Pau
l, διάολε, ήταν ο Alpha. Τη στιγμή που πας να σκεφτείς οτι ο παραλληλισμός σα να παραήταν heavy-handed και δεν το περίμενες από τον Whedon τέτοιο πράγμα, το παραμύθι γυρνάει ανάποδα και γίνεται παραμορφωμένη παραβολή.


Ενός ζευγαριού που έχει δει το αληθινό πρόσωπο της ανθρωπότητας και προσπαθεί να της καταστρέψει τη μάσκα-- εξ ου και τα βίαια κοψίματα του Alpha σε οτι αντιλαμβάνεται ως πλαστό; Δε θα επιχειρήσω να ερμηνεύσω αυτούς τους χαρακτήρες πριν μάθουμε ακριβώς ποιοι είναι (αυτό που έφυγε στο τέλος με τον Alpha σίγουρα δεν ήταν η Caroline-- ή ήταν;) και ποια ακριβώς είναι τα κίνητρά τους, αλλά απλά μπορείς να δει 2-3 παράλληλους Whedon-ικούς σχολιασμούς, πάνω στην ηθική, την ταυτότητα και τη μνήμη να έρχονται και να δένουν με το επόμενο επεισόδιο.

Απλά χαίρομαι που μία στο τόσο κάποιος άνθρωπος έρχεται και έχει τα κότσια να βγάλει στον αέρα μια σειρά που κατευθύνται στο φινάλε της και τα κύρια ερωτήματα δεν περιστρέφονται γύρω από κανενός είδους shipping, φτηνές ανατροπές και ανακοινωμένους θανάτους. Σε βάζει λίγο και σε σκέψεις όλη αυτή η διαδικασία, γύρω από το τι είδους κουλτούρα έχουμε αναθρέψει όταν ανακηρύσσει μια τέτοια σειρά νεκρή χωρίς να μπορέσει να δείξει υπομονή 5 ωρών. Anyway, ευρύτερο θέμα αυτό, πάμε μερικά σχόλια και απορίες για τη συνέχεια, για να πάω κι εγώ να ξεραθώ:

1. To sub-plot της mini-Susan το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, και όχι μόνο επειδή προσέφερε τον παράλληλο -ανατρεπτικό- σχολιασμό της κυρίως πλοκής. Η ιδέα του μελλοντικού εαυτού ως γιατριάς των συγκεκριμένων προβλημάτων της μικρής είναι εξαιρετική και to-the-point. Κι αν κάθε ένας από εμάς μπορεί στην πραγματικότητα να επικοινωνήσει μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό; Πίσω από την απέραντη μοναξιά μιας πιθανής τέτοιας αλήθειας, κρύβεται στην πραγματικότητα μια ιδιαίτερα απελευθερωτική οπτική της κοινωνίας. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω αυτή την ιδέα να εξερευνάται πραγματικά μέσω αυτού του χαρακτήρα, στην -πολύ- υποθετική περίπτωση που η σειρά θα επιστρέψει για 2η σεζόν.

2. Από το παραπάνω b-story: “Everyone wants to be righteous when they can afford it.” Ο Τοpher, καμιά φορά, διδάσκει.

3. Ώρα για χοντρή σπέκουλα τώρα. Αν αυτή που απελευθέρωσε στο τέλος ο Alpha πράγματι δεν ήταν η Caroline, τότε μπορούμε να υποθέσουμε οτι στις σκηνές του που είχαμε δει νωρίτερα μες στη σεζόν απλά κατέστρεφε οτιδήποτε υπήρχε στον έξω κόσμο που οδηγεί ή έχει σχέση με την Caroline;

4. Η σκηνή όπου ο Enver Gjokaj έπαιζε σαν τον πνεύμα του Reed Diamond ήταν σε ίσα μέρη creepy και συνταρακτική. Τι απίστευτος;!

5. Whiskey; Whiskey;! Φαντάζομαι όποιος το είχε παίξει το στοιχηματάκι για την Claire Saunders ως doll, μπορεί να περνάει από το ταμείο για είσπραξη, σιγά-σιγά.

6. Αλλά δεν τελειώνει εκεί η υπόθεση, νομίζω. Μπορεί να είναι τραβηγμένη θεωρία, αλλά νομίζω πως το προηγούμενο επεισόδιο (με το συγκεκριμένο του κεντρικό premise) δεν τοποθετήθηκε εκεί που τοποθετήθηκε χωρίς λόγο. Διότι πολύ απλά, δε νομίζω πως ο Alpha θα άφηνε -ή άφησε- άλλη doll ζωντανή εκτός από την Echo (For Reasons Unknown).

7. Σκηνή μάχης Boyd/Paul; Hello, amazing! Στις σειρές του Whedon συνηθίζουμε να βλέπουμε τουλάχιστον μία νεαρά στην οποιαδήποτε δεδομένη μάχη, αλλά αυτή εδώ είχε έντονη γεύση της μάχης Spike/Angel στην 5η σεζόν του Angel.

8. Aυτό το κομματάκι με τον χαρακτήρα "α" και το όνομα του Alpha δεν είμαι σίγουρος οτι το κατάλαβα απολύτως. Είχε αρχίσει η Alpha να έχει συναίσθηση της 'άδειας' περσόνας του, όπως τώρα η Echo;

Aυτά έχω! Δε βλέπω την ώρα για το -τυπικό- φινάλε της σεζόν, το οποίο ως τυπικά Whedonesque θα μας βάλει μετά στη διαδικασία υποχρεωτικής δεύτερης ανάγνωσης-- όχι οτι ήθελα κι ενθάρρυνση, δηλαδή.


.

13 σχόλια:

  1. Oh, the awesomeness!!!

    "5. Whiskey; Whiskey;! Φαντάζομαι όποιος το είχε παίξει το στοιχηματάκι για την Claire Saunders ως doll, μπορεί να περνάει από το ταμείο για είσπραξη, σιγά-σιγά."

    Υπάρχει και η περίπτωση η πρωτότυπη Dr.Saunders να πέθανε από το χέρι του Alpha και τώρα να κατοικεί στο σώμα της "χαλασμένης" κούκλας με το όνομα Whiskey!

    "7. Σκηνή μάχης Boyd/Paul; Hello, amazing! Στις σειρές του Whedon συνηθίζουμε να βλέπουμε τουλάχιστον μία νεαρά στην οποιαδήποτε δεδομένη μάχη, αλλά αυτή εδώ είχε έντονη γεύση της μάχης Spike/Angel στην 5η σεζόν του Angel."

    Και σε αυτήν την μάχη δίνονται και τρανταχτά hints για το πόσο καλά μελετημένο είναι το σχέδιο του Alpha. H Echo, που η μνήμη της δεν σβήνει καλά θυμάται τον Boyd να της σώζει την ζωή, τον Ballard να μάχεται μαζί της οπότε δείχνει εμπιστοσύνη στον πρώτο και τον βοηθά. Αποτέλεσμα; Να νικήσει ο Boyd και να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο Alpha να "σώσει" την Echo...

    Και κάτι τελευταίο. H αναλογία μεταξύ του μύθου και του επεισοδίου είναι ανησυχητική... Δηλαδή υπάρχει περίπτωση η Echo να είναι πίσω ακόμα και από τον Alpha και αυτός να είναι δικό της δημιούργημα; Μπρρρρ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη φάση με το whiskey δεν την είχα πιάσει καθόλου. Ε, δεν ξέρουμε και όλο το φωνητικό αλφάβητο απέξω.

    Και γενικά δεν είχα σκεφτεί ποτέ την πιθανότητα να είναι η Acker doll.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει και η περίπτωση η πρωτότυπη Dr.Saunders να πέθανε από το χέρι του Alpha και τώρα να κατοικεί στο σώμα της "χαλασμένης" κούκλας με το όνομα Whiskey!Εκεί το πήγαινα με το σχόλιο 6!

    Και σε αυτήν την μάχη δίνονται και τρανταχτά hints για το πόσο καλά μελετημένο είναι το σχέδιο του Alpha.Αυτό που λες είναι πάρα πολύ ακριβές. Και συμφωνώ απόλυτα: o Alpha χρησιμοποίησε τον Ballard για distraction (γιατί μπορούσε), επειδή ήξερε οτι δε θα καταφέρει ποτέ να φύγει με το κορίτσι. To κορίτσι δε θα τον άφηνε. Amazing.

    Και γενικά δεν είχα σκεφτεί ποτέ την πιθανότητα να είναι η Acker doll.Ούτε εγώ, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Για την ακρίβεια από όλο το το 'ανθρώπινο' καστ μόνο τον Paul φοβόμουνα πως θα ήταν doll (ο Alpha συγκεκριμένα) και ευτυχώς διαψεύστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή το επόμενο επεισόδιο είναι το τελευταίο? Εκεί κλείνει η σειρά? Καμία πιθανότητα για season 2?

    Και με το 13 τι γίνεται? Θα είναι stand alone ή bonus στο dvd ή το έφαγε η μαρμάγκα? Θα το δούμε ποτέ ή θα πρέπει να περιμένουμε το dvd να κυκλοφορήσει?

    Και κάτι off topic : είναι δυνατόν να μην σχολιάσεις Chuck finale?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το επόμενο επεισόδιο θα είναι το επίσημο season finale για την αμερικάνικη τηλεόραση, και στην παράδοση των σειρών του Whedon αναμένεται να μπορεί να σταθεί άνετα και ως series finale.

    To 'χαμένο' επεισόδιο θα είναι το επίσημο season finale για όλες τις διεθνείς αγορές καθώς και το DVD release, και θα το δούμε λογικά στα μέσα προς τέλος Ιουλίου, με την κυκλοφορία του R1. (Kαθώς η Αγγλία και η Αυστραλία, όπου το show έχει αγοραστεί ως τώρα, δεν θα έχουν προλάβει να φτάσουν ακόμα στο 1x13.)

    Για σεζόν 2 δε θα κράταγα την ανάσα μου, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας. Θα εξαρτηθεί βασικά από το αν το Fox θα επιμείνει να έχει original programming τις Παρασκευές, για τον όποιον λόγο. Αν αποφασίσουν πως δεν αξίζει τον κόπο, η σειρά είναι τελειωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α,ναι. Αυτό το επεισόδιο είναι ότι καλύτερο για τους Fallout fans. Το Dollhouse είναι βασικά ένα Vault και ο Alpha πετάει ατάκα για χαμένα Karma points. How cool is that?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασικα το γεγονος οτι η χαρακτηρας της Acker ειναι doll γινεται εμαφνες και στο σημειο οπου ο Alpha την ρωταε:"πες μου οτι εσυ με ξερεις/παρακολουθουσες απο την ημερα οπου μου διεγραψαν την μνημη" και οταν εκεινη του απκρινεται θετικα εκεινος την αποκαλει ψευτρα.. Δλδ ναι μεν η Saunders τον περιελθαψε αλλα βρισκοταν σε αλλο σωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Sorry για το σβήσιμο, απλά είμαι κάπως σπαστικός σχετικά με τα spoilers ακόμα κι αν είναι απλώς σε μορφή σχετικών links. Και οτιδήποτε promotional το μετράω ως πιθανό spoiler, καθώς συχνότερα από ό,τι θα έπρεπε, είναι. Φύλαγε τα ρούχα σου, που λένε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. milame gia epeisodio pou sagonia peftoun sto patoma kai jineis kefali pou den perimenes kati tetoio!!!!
    epeisodiara apo tis liges!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ak pio ingeniously cool einai o tropos me ton opoio o Alpha antigrafei thn proswpikothta tou Topher gia na keridsei thn empistosunh tou Paul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ή αυτό ή μπορεί να είναι μία από τις άπειρες προσωπικότητες που έχουν γίνει κοκτέιλ μέσα στον εγκέφαλό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. den to epiasa ayto me tin acker k to whiskey prin! tora ksanablepw :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή