Conan O'Brien, folk hero


“So, that's what I wish for all of you: the bad as well as the good. Fall down, make a mess, break something occasionally. And remember that the story is never over.”
~Conan O'Brien, από το λόγο του προς την τάξη του 2000 στο Harvard.

Μετά το άλμα, μια ματιά στο γιατί η έξοδος του Conan από την late night TV ήταν ένα από τα πιο όμορφα, αστεία και συγκινητικά μαθήματα ζωής που έχει δώσει ποτέ το χαζοκούτι.

Τις συνθήκες τις ξέρουμε πια, τις έχουμ
ε ξανασυζητήσει, και η ουσία είναι οτι ο δημοφιλής και quirky κωμικός γνώριζε οτι το τέλος ερχόταν, με ημερομηνία και με απ'όλα. Υπήρχε μια λυτρωτική αίσθηση στο να βλέπεις έναν άνθρωπο να αφήνει με την κωμωδία του καμμένη γη πίσω του, να απελευθερώνεται πλήρως και να κάνει οτιδήποτε ήθελε, δίχως να τον νοιάζει τίποτα εκτός από το legacy που θα αφήσει. Σαν άστρο που έλαμψε λαμπρά για πολύ μικρό διάστημα, αυτό το 7μηνο του Tonight Show θύμισε κάποια too good to be true, brilliant-but-canceled σειρά που κόβεται στα μισά της πρώτης σεζόν της αλλά λατρεύεται πολύ περισσότερο από άλλες που τρέχουν για χρόνια.

Στις τελευταίες δύο εβδομάδες του Tonight Show με τον Conan O'Brien, οι οποίες χωρίς αμφιβολία θα καταγραφούν στα τη
λεοπτικά ιστορικά ως essential TV, ο κοκκινομάλης κωμικός, στα όρια πλέον του λαϊκού ήρωα, ξεφτίλισε το NBC και τον Jay Leno, εξέθεσε όλους όσους είπαν ψέμματα και φέρθηκαν άδικα- έβγαλε στον αέρα τον Ricky Gervais και τον άφησε να ρίχνει f-bombs- άνοιγε μονολόγους του με αυξανόμενα σαχλούς σέξι χορούς που είχε αφήσει πίσω, στην εποχή του Late Night- ζήτησε από το ΗΒΟ να τον ερμηνεύσει η Tilda Swinton στην υποθετική επερχόμενη τηλεταινία Late Shift 2 που θα χρονολογεί αυτό το νέο γύρο των Late Night Wars- έφερε τον Steve Carell για να τον απολύσει- άφησε τον Robin Williams σε ένα ξεσάλωμα δίχως προηγούμενο και έναν αυτοσχεδιασμό με χειρονομίες, χορούς και βρισιές κατά του NBC- "ξόδεψε" εκατομμύρια χρήματα του δικτύου για να καταστρέψει έναν αυθεντικό Picasso με χαβιάρι που πετούσε πάνω του ένα απολίθωμα δεινοσαύρου από το Smithsonian- έβγαλε ξανά στον αέρα το Masturbating Bear παρά την απαγόρευση του δικτύου όταν τον μετακίνησε στις 23.30 από τις 00.30-

η λίστα θα μπορούσε να μην έχει σταματημό. Πολύ απλά ο Conan έκανε την απελπισία και τη δυσαρέσκεια, πρώτη ύλη για κωμωδία που άγγιξε ευαίσθητες χορδές σε όλο τον πλανήτη.

(Τα εξωγήινα νούμερα που έκανε στην τελευταία του εκπομπή, εξαφανίζοντας τους πάντες από το χάρτη με υπετριπλάσιους θεατές από τον Letterman, δείχνουν πόσο λάθος έκανε το NBC που έμεινε με τον Leno και τι εν δυνάμει κοινό θα μπορούσε να έχει χτίσει ο O'Brien με τα χρόνια, αλλά αυτή είναι μια υποθετική κατάσταση που θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τις δεκαετίες που θα έρθουν.
)

Και έκλεισαν όλα με μια γλυκόπικρη νότα, με μια τελευταία εκπομπή που θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια, και με έναν αποχαιρετιστήριο λόγο κατά του κυνισμού. Με λίγα μεστά, υπέροχα λόγια, ο Conan χρησιμοποίησε τις τελευταίες του στιγμές στον αέρα του NBC όχι για να το θάψ
ει, αλλά για να το ευχαριστήσει. Και όχι για να αφήσει πίσω του έναν ανοιχτό πόλεμο, αλλά για να μιλήσει με δάκρυα στα μάτια για τη σκληρή δουλειά και το πώς πάντα θα φέρει "amazing things" σαν αποτέλεσμα.

Οτιδήποτε άλλο κι αν συμβεί στην πορεία αυτής της σάγκα, τίποτα δε θα αλλάξει ποτέ τη συναρπαστικά αυτοκαταστροφική κωμωδία ενός ανθρώπου που βρήκε έμπνευση στο αδιέξοδο, και που ως τελευταία στιγμή κράτησε το επίπεδο ψηλά. Για αυτές τις 2 εβδομάδες και μόνο, θα σημαίνει πάντα πολύ περισσότερα από τον οποιονδήποτε Jay Leno, όσο ψηλότερα νούμερα κι αν γράψει αυτός όταν επιστρέψει στη θέση για την οποία τόσο πάλεψε, και τόση αξιοπρέπεια έχασε.

People of Earth, γίνατε μάρτυρες ενός αληθινού φαινομένου.


.

8 σχόλια:

  1. Στον τελευταίο του λόγο πριν κλείσει με Will Ferell κόντεψαν να με πάρουν τα ζουμιά. Φοβερός κωμικός και φοβερός άνθρωπος. Ελπίζω να τον ξαναδούμε κάπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και ωραίο αυτό που έλεγε για τον κυνισμό ("my least favourite quality")...

    Δεν είχα ξαναδεί εκπομπή του ολόκληρη αλλά το "φινάλε" το λάτρεψα σε σημείο που σκέφτομαι να κατεβάσω να δω κι άλλες απο τις τελευταίες του εκπομπές.

    Πάντως, σοβαρά, αν στην Ελλάδα υπήρχε καθημερινή εκπομπή τέτοιου επιπέδου θα ήταν λόγος να έχω TV σπίτι μου για τα βράδια που μένω μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελα που μου θελετε και conan στο ελλαδισταν

    λαζοπουλος (ο γκουρου του βλακα 40αρη)
    κανακης(ο γκουρου του πιτσιρικα/βλακα 25αρη)


    κ πολυ μας ειναι....

    αχ μπανανισταν μου,ποσο σε μισω σαν χωρα ωρες ωρες......σκατα και λασπη παντου.

    @tyler

    τελικα ειναι μαλακιουλα το friday night lights ρε συ φιλε,ολο αμερικανιες κ κλισε κ επιλογες good/bad κ στα 10 επεισοδια εφαγε ακυρο.

    αλλα το arrested development εχει πολυ γελιο.πολλα drugs οι σεναριογραφοι.


    46+2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανώλη, οι essential εκπομπές είναι των 2 τελευταίων εβδομάδων του. Από εκεί και μετά, YouTube is your friend.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλό κείμενο Θοδωρή, μου κίνησε την περιέργεια να τσεκάρω τις τελευταίες εκπομπές του.

    On an unrelated sidenote: πώς τυχαίνει οι οι ανώνυμοι ή οι φέροντες μαθηματικές εκφράσεις ως username να έχουν πάντα κάποιο πρόβλημα attitude όταν αφήνουν σχόλια εδώ; (Να σημειώσω ότι δεν παρεξηγούμαι προσωπικά γιατί την τηλεόρασή μου δεν την ανοίγω σχεδόν ποτέ, but still.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Troll Slaying Uber Cool Cyborg Ninja11:42 π.μ., Ιανουαρίου 30, 2010

    @Konstantinos: http://www.to-adifago-kitos.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή