Dollhouse: The Boyd solution


Ας μιλήσουμε για το προτελευταίο Dollhouse ever.


Λοιπόν, αυτό δεν το περίμενα. Πίστευα οτι με κάποιο τρόπο οι Whedon & Co. θα έστριβαν κάπως την αποκάλυψη του προηγούμενου επεισοδίου και θα την γύριζαν σε κάτι αγνό, κάτι που δε θα έκανε τον Boyd ένα τέρας. Σίγουρα δεν περίμενα οτι θα έκαναν έναν από τους βασικούς και αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς (έναν από τους ελάχιστους, να προσθέσω) τον δίχως αμφιβολία Μεγάλο Κακό.

Γιατί δεν χωράει πλέον συζήτηση. Ο Boyd, ως εμπνευστής του σχεδίου δημιουργίας της τεχνολογίας για το remote wipe, και ως ενορχηστρωτής της self-awareness της Echo, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επερχόμενη Αποκάλυψη. Ποιος να το έλεγε.

Κι όμως, ουσιαστικά η σειρά αμφισβητεί αυτή ακριβώς τη βεβαιότητα. Και με το γνώριμο τρόπο που ο Whedon κρύβει σκληρές αλήθειες πίσω από τις ανήθικες πράξεις των κακών χαρακτήρων του, μας ρωτάει ευθέως αν μήπως ο Boyd είχε λογική στις πράξεις του. Γιατί εκεί που καταλήγει το θεώρημά του ουσιαστικά μας λέει πως όταν η εξέλιξη έχει δρομολογηθεί, τίποτα δε μπορεί να την πάρει πίσω. (Κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.) Άρα το σχέδιό του βγάζει νόημα και τον κάνει κάτι πιο πολύπλοκο από έναν απλό μεγαλομανή μουρλό.

Κρίμα που το κόψιμο της σειράς (και αυτός ο καταραμένος χρόνος που χάσαμε με backup singer επεισόδια) δεν άφησε στους συγγραφείς το χρόνο να εξερευνήσουν αυτά τα ερωτήματα, όπως και να επιτρέψουν στην ιστορία τους να αναπτυχθεί πιο οργανικά. Όπως σε όλα τα τελευταία επεισόδια (πλην του έξοχου 'Attic' που ήταν ιδανικό σε ρυθμό, ατμόσφαιρα και πλοκή) νιώθω πως παρακολουθώ μια καθηλωτική μυθολογία σε fast-forward αφήγηση, αλλά τι να γίνει κιόλας.

Τουλάχιστον έστω κι έτσι φτάσαμε στο απαιτούμενο σημείο ώστε να περάσουμε στο ψητό του 'Epitaph 2'. Σε δύο Παρασκευές. (Επαναληπτική θέαση του 'Epitaph 1' κρίνεται μάλλον απαραίτητη.)


.

10 σχόλια:

  1. Χρήζουν ακόμα αναφοράς οπωσδήποτε:

    * Η εξωγήινη ερμηνεία του Enver Gjokaj και το πόσο ανατριχιαστικά κάνει channelling τον Topher.

    * H Amy Acker σε κουστούμι.

    * Το άδειασμα του Paul από τον Boyd. "Πάντα υπάρχει ένας συγγενής που δεν συμπαθείς πραγματικά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό μοντάζ, εκεί στις εκρήξεις, σαν να υποδήλωνε πως τέλειωναν λεφτά και χρόνος... Ένα έμεινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα, ναι ναι. Το ίδιο είχε συμβεί και στο προηγούμενο επεισόδιο, που έγινε μια έκρηξη κι αντί να τη δούμε είχαμε freeze frame της Echo και αλλαγή σκηνής. Τι να κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Stenaxwriesai, auto kaneis. Fantazesai pws peripou tha itan kai proxwras sto medouli.

    Tis epomenes vdomades exoume polla meetings. Dollhouse ending, Lost premiere, tsiknopempti... Kairos na skoupisw ligo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε με ενθουσίασε το επεισόδιο. Πρώτα απ' όλα, ο τρόπος που ξαφνικά μετατράπηκε σε psychopath ο Boyd ήταν πολύ φτηνός και μου θύμισε cheap b-movies ή καρτούν όπου ο κακός εξηγεί τα σχέδιά του.

    Επιπλέον, γιατί μα γιατί να ανατινάξουν το Rossum; Μπορούσαν άνετα να κρατήσουν τον Boyd, να του κάνουν ένα imprint με ό,τι ήθελαν και να έλεγχαν εκ των έσω την κατάσταση. Αυτή τους η ηλιθιότητα οδηγεί και στην αποκάλυψη του Epitaph: κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν άλλοι 15 Boyd με τις ίδιες πληροφορίες για το device...

    Αυτό το είδες;
    http://www.televisionaryblog.com/2010/01/ive-got-feeling-joss-whedon-to-meet.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Exw pathei plaka me ton Enver Gjokaj, einai apisteutos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. nai imoun ligo meh gia tin upothesi. perimena kai kapoio allo twist, na dikaiologisei ligo ayto me ton Boyd k to olo karnabali pou ekane.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Γιατί εκεί που καταλήγει το θεώρημά του ουσιαστικά μας λέει πως όταν η εξέλιξη έχει δρομολογηθεί, τίποτα δε μπορεί να την πάρει πίσω."

    Υπάρχουν αρκετά ιστορικά παραδείγματα για αυτή τη θεωρεία με την οποία συμφωνώ και εγώ, όπου ιδέες ή/και εργασίες ανεξάρτητων ατόμων/ομάδων προκύπτουν στο ίδιο χρονικό πλαίσιο χωρίς να υπάρχει κανενός είδους συνεργασία. Δεν θεωρώ ότι είναι κάποιου είδους σύμπτωση και για να μην μακρηγορώ σε αυτή τη περίπτωση δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί ακόμα και η επιμέρους γνώση ήταν αρκετά εξελιγμένη και πολύ καλά φυλαγμένη. Επομένως το επιχείρημα του Boyd φαινόταν ξεκρέμαστο. Σηκώνει αρκετή συζήτηση τέλος πάντων.

    Δεν αντιμετωπίζω την σειρά όπως στη πρώτη season. Πλέον έχει κάτι να μου πει και κρίμα που χάθηκε τόσος πολύτιμος χρόνος μέχρι να γίνει αυτό.

    +1 για τον Enver Gjokaj ο οποίος ήταν καταπληκτικός και -1 για τις τρύπες σε όλη την ιστορία του Victor και της Sierra. Όσο για την έκρηξη... ε ας σπάζανε και κανένα τζαμάκι έτσι για το ξεκάρφωμα βρε παιδί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, κρατάω μια πισινή για να δούμε αν στο 'Epitaph 2' θα υπάρξει συγκεκριμένη δικαιολόγηση του πώς leak-αρε παρόλ'αυτά το tech. Αλλά και να μην υπάρξει, τότε απλά το δέχομαι ως εφαρμογή αυτής της συζήτησης που κάναμε. Τα specifics μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένα γιατί είναι ένα sci fi show και πρέπει να δημιουργηθεί ένταση και ίντριγκα στην πλοκή, αλλά το point το κάνει νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή