Lost: The Last Temptation of Desmond


The brotha is back, και όπως συνηθίζει άλλωστε, μπορεί και να έσωσε για μια ακόμα φορά τη σειρά.


Δεν είναι το είδος του επεισοδίου που θα κάνει κάποιον να σηκωθεί όρθιος και να χειροκροτάει όπως άλλες ιστορίες του Desmond, αλλά αν μη τι άλλο καταφέρνει κάτι αξιοθαύμαστο, να δώσει ένα κάποιο context στο sideways σύμπαν και έναν ισχυρό αφηγηματικό στόχο σε μια -σε μεγάλο βαθμό- aimless season.

Έχει ξαναδώσει στη σειρά το focus της πίσω ο Desmond στο παρελθόν και προσπαθώ να καταλάβω τι το τόσο ιδιαίτερο έχει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, που όποτε εμφανίζεται μας κάνει να νοιαστούμε (ξανά). Είναι σαν το constant της ίδιας της σειράς, κάθε φορά που πάει να χαθεί τον βρίσκει και την φέρνει πίσω. Σε επεισόδια του Desmond έχουν θεμελιωθεί οι βασικοί κανόνες χρόνου και μοίρας που υπακούει η σειρά, έχει εισαχθεί για πρώτη φορά το time travel, και έχει καθοριστεί ένα συναισθηματικό κέντρο που μας κουβάλαγε για τουλάχιστον 2 σεζόν. Πολύ απλά, στο μυαλό μου, ο Desmond είναι το πιο νευραλγικό κομμάτι αυτής της τεράστιας, πολύπλοκης μυθολογίας, και εδώ η ανεξήγητη ισχύς του επιβεβαιώνεται ξανά, αλλάζοντας, όπως σωστά είχε tweet-άρει την περασμένη βδομάδα ο Damon Lindelof, την "Συζήτηση".

Δηλαδή, τα όσα κουβεντιάζαμε μέχρι χθες ήταν στα πλαίσια του τι είναι ο Smokey, ποιος θα αντικαταστήσει τον Jacob, τι κρύβεται πίσω από την αιώνια μάχη τους, με ποιον θα καταλήξει η Kate. (Not.) Τώρα η κουβέντα ανοίγει. Γιατί χάρη στις μαγικές ικανότητες του ξεχωριστού κυρίου Hume, έχουμε επιτέλους μια αίσθηση του παράλληλου σύμπαντος, του τι μπορεί να σημαίνει, γιατί υπάρχει, πώς εντάσσεται στην αφήγηση.

Αυτά όλα δε σημαίνουν ότι μου είναι απολύτως ξεκάθαρο το τι συμβαίνει. Αλλά θέλω να ξεκινήσω τις υποθέσεις. Φυσικά λοιπόν και είναι ο Desmond που, από όλους τους χαρακτήρες, καταφέρνει να διακρίνει τις ρωγμές ανάμεσα στα σύμπαντα, να δει στην απέναντι πλευρά. Βλέπει την Penny, βλέπουμε κι εμείς την Penny, και στο τέλος την βρίσκει, σα να την ήξερε από πάντα, επειδή φυσικά την ξέρει από πάντα. Αυτή η ερμηνεία της σύνδεσης δύο ανθρώπων δεν είναι κάτι ακριβώς ριζοσπαστικό, αλλά με την Penny και τον Dez είναι σα να το ζεις για πρώτη φορά.

Λες και βρήκε λοιπόν το constant του και ανάμεσα στα δύο σύμπαντα, ο Desmond τώρα υποπτεύομαι πως ενεργεί στο καθένα με πλήρη επίγνωση της ύπαρξης του άλλου, και των πράξεών του εκεί. Τώρα, τι σκοπεύει να κάνει γι'αυτό, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Γιατί θέλει να βρει τους επιβάτες, και ποιο το σχέδιό του; Από την ηρεμία του καθώς αντίκρυσε ξανά τον Widmore υποθέτουμε με ασφάλεια πως πλέον βλέπει όλη την εικόνα, ξέρει τι συμβαίνει και τι να κάνει για να το φτιάξει, οπότε λογικά θα θέλει να τους ξυπνήσει, να τους πει πως αυτό που ζουν δεν είναι αλήθεια, αλλά ένα φτιαχτό σύμπαν που κάποιος δημιούργησε για να τους κοιμήσει.

Ποιος το δημιούργησε, και γιατί; Και ποιος ακριβώς ο μηχανισμός του; Τι επιτυγχάνει η ύπαρξή του; Ποια είναι συνέπεια της παράλληλης (;) ύπαρξής του; Ακόμα περισσότερο, τι ξέρει γι'αυτό ο Widmore της κανονικής πραγματικότητας και η Eloise της παράλληλης; Και πώς ξέρουν ό,τι ξέρουν; Για να θέλει ο Widmore να χρησιμοποιήσει τον Desmond ώστε να το σβήσει, λογικά θα πρόκειται για δημιουργία του Smokey, όχι; Ή απλώς πρόκειται για κάτι που δημιουργήθηκε τυχαία και για κάποιο λόγο η ύπαρξή του απειλεί την πραγματικότητα ή/και τα σχέδια του Widmore; Αν ήταν κάτι τόσο απλό ο Desmond δε θα είχε τόση προθυμία να βοηθήσει, σωστά;

Και τι ακριβώς είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ο Dez; Την ενδεχόμενη ευτυχία του στο παράλληλο σύμπαν; Αλλά αφού και στο κανονικό ΟΚ είναι πια, εκτός κι αν δεν ξέρουμε κάτι. Η ουσία είναι ότι επιτέλους η σεζόν θέτει όλες τις σωστές ερωτήσεις, διαθέτει την αφηγηματική συνοχή που της έλειπε, και μοιάζει να οδηγείται κάπου. Αυτή είναι μια τελική ευθεία που γουστάρω να τρέξω.

Καμιά φορά αναρωτιέμαι, όταν οι Cuse & Lindelof αποφάσιζαν να βάλουν έναν random τύπο μέσα σε εκείνη την καταπακτή, ήξερα ότι εκείνη τη στιγμή έσωζαν τη σειρά τους;


.

15 σχόλια:

  1. Έχει ξαναδώσει στη σειρά το focus της πίσω ο Desmond στο παρελθόν και προσπαθώ να καταλάβω τι το τόσο ιδιαίτερο έχει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, που όποτε εμφανίζεται μας κάνει να νοιαστούμε (ξανά).

    Γιατί χάρη στις μαγικές ικανότητες του ξεχωριστού κυρίου Hume, έχουμε επιτέλους μια αίσθηση του παράλληλου σύμπαντος, του τι μπορεί να σημαίνει, γιατί υπάρχει, πώς εντάσσεται στην αφήγηση.

    Έχω την εντύπωση πως είναι ξεχωριστός για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι χάρη στην όμορφη ιστορία αγάπης με την Πέννυ που τον έχει κάνει συμπαθή σε όλο το κοινό. Ο δεύτερος, πως οι "μαγικές" του ικανότητες έχουν πάντα ένα επιστημονικό ή έστω ψευδοεπιστημονικό υπόβαθρο που απέχει αρκετά από μαύρους καπνούς, τύπους που μιλάνε στους νεκρούς κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως. Θα μπορούσαμε να πούμε πως καταφέρνει να δώσει βαρύτητα και στο συναίσθημα αλλά και στην 'επιστήμη' της σειράς ταυτόχρονα.

    Needless to say, θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ αν η 'θυσία' σημαίνει κάτι από αυτά που όλοι πιστεύουμε ότι σημαίνει. Είναι ο μόνος που πραγματικά με νοιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διέκρινα και ένα μικρό tribut-άκι στο Watchmen, ή ιδέα μου ήταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Cotsos
    Για τον θάλαμο που βάζουν τον Dez λες, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι γιαυτό. :)

    Και ένα ωραίο πυο διάβασα αλλού,

    Τώρα ξέρουμε γιατί το Flash Forward είχε τόσο μεγάλη διακοπή. Πήγαν οι ηθοποιοί στο Lost να παίξουν τους καλούς τους ρόλους. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Grafw comment prin akoma diavasw to review gia na ta pw etsi opws ta exw:

    TELEIO episode! Irthe epitelous o Desmond pisw kai thumithikame giati mas noiazei akoma i seira.

    Oxi mono anatrixiasa sto olo Charlie underwater thing, alla re file, DEUTERI fora na sou deixnei ton erwta autwn twn duo anthrwpwn kai pali na eisai etoimos na valeis ta klammata?

    ...Opws ki otan eida ton Daniel :P

    Ntaksei, nomizw einai to prwto flash-sideways pou oi 'anatropes' tou me ksafniazan sunexws kai endiaferomoun gia to ti tha ginei.

    Ok, to olo 'love' theme kai oi viastikes eksigiseis tou Farad...sorry, tou young Widmore itan kapws meh, alla de peirazei.

    Eixame enan Desmond na taksidevei ston xrono, twra taksidevei se PARALLILES DIASTASEIS!

    Desmond +

    Kai exoume duo desmond twra se duo diastaseis na swzoun tous kosmous. EPIC!

    Oh, kai na min to ksexasw. Sayid NINJA!

    Ouf, paw na diavasw to post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως με την ίδια λογική και ο κόσμος του νησιού μπορεί να είναι ένα δημιούργημα, όπως ο κόσμος του flash-sideways. Αλλά τότε τι είναι Τζέικομπ και ΜΙΒ? Οι μετανσαρκώσεις του Charles - Εloise? (Στην περίπτωση αυτή ο ΜΙΒ είναι η Eloise)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ή μπορεί να είναι τα άβαταρ τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απομονώνω τρεις καλές στιγμές:

    (α) Το "This is not Penny's boat" να μας ξυπνάει μνήμες.

    (β) Τη συνάντηση της Penny με τον Dez που κατάφερε να με αγγίξει (again) κι ας ήταν τόσο απλή όσο μία χειραψία.

    (γ) Την εμφάνιση του Faraday (που μου είχε λείψει).

    Ας ήταν αυτό το δεύτερο επεισόδιο του κύκλου (με πρώτο εκείνο του Richard και σβήσιμο όλων των υπολοίπων με τα περαδώθε στους ναούς) και ας είχε 10 λεπτά λιγότερο Τσάρλι (το καταλαβαίνω ότι ήθελε να "χτίσει" το υποβρύχιο dejavu, αλλά ο Τσάρλι σε όλο το επεισόδιο ήταν τελείως αψυχολόγητος και ό,τι-να-ναι).

    Τουλάχιστον έγινε η πολυπόθητη διασύδεση των δύο εναλλακτικών πραγματικοτήτων.

    Και ναι, ο Dez έχει ενδιαφέρον.
    But still, ο κύκλος σέρνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορεί να είναι και άτοπη η φλασιά που έφαγα, αλλά την αναφέρω:
    Desmond-> Neo
    LOST-> Matrix
    Κάνει τίποτα σε κανέναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδιά, εγώ θα την πω την αμαρτία μου, με πήρε ο ύπνος, κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. anonime #1

    kai emena mou irthe o parallirismos me matrix vlepodas to epeisodio, kirios omos sto oti "ksekinane kai ta 2 gamata" kai "tha oloklirothoun kai ta 2 san kako video-game"...

    Na pethanei H Penny? na pethanei!

    Ligo emetos to oti "ax, ti kala, H alithini agapi mas ekane na doume oti aftos o kosmos mas einai fadastikos" (toso gia desmont, oso kai gia Faraday, oso kai gia to prezaki ton driveshaft...) Imarton omos!


    ps. to "8-bit" video tou Dr.Horrble, einai poli kalitero apo oli tin mini series :D (epeidi eimai o Tassos)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tάσο, πιο γραφικός απ'τον Αλέφαντο :p

    Η αναλογία με Μάτριξ κι εμένα μου αρέσει παντως. Εδώ είναι μαζεμένες μερικές ακόμα από τις καλύτερες θεωρίες για το παίζει, με τα νέα δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλαδή:
    ο κόσμος στα sideways ήρθε από την έκρηξη και είναι αυτό που θέλουν όλοι να έχουν και θα είχαν αν δεν έμπλεκαν με όλα αυτά αλλά ρε-παιδιά-κάτι-σαν-να-τους-λείπει. Που στην προκειμένη περίπτωση αρνούμαι πως είναι η "Αληθινή Αγάπη" και αηδίες [προσωπικά πειστικό ρομάντζο για το οποίο να ενδιαφέρομαι και λίγο βρίσκω μόνο το Sawyer- Juliet επειδή η Juliet είναι ολοκληρωμένος χαρακτήρας και όχι Ακόμα Μια Ξανθιά Οπτασία] αλλά όλο αυτό το σουρεαλιστικό που ζουν στο Νησί. Γιατί όσο και αν σιχαθεί κάποιος [θεατές και χαρακτήρες] το πόσο πολύπλοκα κατέληξαν τα καπνοτέρατα, τις μυστικές επιστημονικές αποικίες και τις βαρεμένες θεότητες της ζούγκλας τα προτιμά από το drama των sideways, nein?

    Άρα ναι, ο Desmond τώρα ξέρει τι παίζει αν και δεν νομίζω να ξέρει γιατί, ή πώς θα το δείξει στους υπόλοιπους. Το γιατί το ξέρει σίγουρα η ΆλληHawking [η οποία σε όλα τα σύμπαντα ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ] και υποψιάζομαι και ο ΆλλοςWidmore, άσχετα πως κάνει την πάπια. Κι αυτό γιατί το όλο σχέδιο με την έκρηξη και την αλλαγή της ιστορίας είναι κάτι που τουλάχιστον η Eloise επεδίωξε και στις δύο ιστορίες για να γλιτώσει τον κανακάρη της [και να τον πείσει να ασχοληθεί επιτέλους με το πιάνο του τοκερατόμου- η απόλυτη controlling ελληνίδα μάνα] κάνοντας το παράλληλο σύμπαν τον τελικό προορισμό, την λύση που οραματίζονται στον χωροχρονικό κόμπο στον οποίο βρέθηκαν λόγω νησιού. Η διαφορά τους ίσως βρίσκεται, θα έλεγα, στο ότι ο Widmore ακόμα παίζει για την ομάδα του Jacob [κι έχει τον Smokey για σατανά] ενώ η Eloise κατάλαβε πως το παιχνίδι των βαρεμένων ημίθεων δεν αφορά ουσιαστικά κανέναν τους και δεν-πάει-να-ελευθερωθεί-ο-Καπνιάς-χέστηκα.

    Το οποίο μου θυμίζει την απορία που είχα: το ότι στον παράλληλο κόσμο το Νησί είναι under the sea σημαίνει ότι ο Jacob και ο Smokey είναι νεκροί; Ή ότι ο πρώτος είναι νεκρός και ο δεύτερος ελεύθερος;

    Επίσης: ο Faraday πώς ξέρει για την βόμβα; Είπε τυχαία "α, πρέπει να ανατίναξα κάτι και η ιστορία άλλαξε"; Δεν είναι ακριβώς κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή