Breaking Bad: Fly on the wall


To καλύτερο φετινό επεισόδιο του Breaking Bad φέρνει στο μυαλό μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές των Sopranos.


Όταν με πέτυχε online o Cotsos και μου έλεγε για το Breaking Bad, μου είπε ότι σίγουρα θα αναφέρω το Sopranos στο blog όταν γράψω για το προχτεσινό επεισόδιο. Μέχρι να το βάλω να παίζει, το μυαλό μου είχε πάει στα πάντα, από μαύρες οθόνες και αβέβαιο cliffhanger, μέχρι σοκαριστικές δολοφονίες και επεισοδιακούς χωρισμούς. Τι στιγμή που ο Walt λέει στον Jesse, με το μάτι του να αστράφτει, ότι δεν θα κουνήσουν ρούπι μέχρι να σκοτώσουν την κωλόμυγα, κατάλαβα και χαμογέλασα: Έβλεπα το 'Pine Barrens'.

Αντίστοιχα με εκείνο το θρυλικό επεισόδιο, έχουμε κι εδώ δύο χαρακτήρες σε ένα οριοθετημένο περιβάλλον να κυνηγάνε ένα φάντασμα με παράλογη εμμονή, και στην πορεία η ιστορία να ξεπερνά τους αρχικούς κωμικούς της χρωματισμούς και να εξελίσσεται σε ένα θριαμβευτικό character piece πάνω σε δύο ανθρώπους που αποκαλύπτουν κομμάτια του εαυτού τους που κρατούσαν ως τότε καλά φυλαγμένα.

Στη διάρκεια του επεισοδίου πραγματοποιείται μια εξαιρετική μετάβαση από το αστείο θέαμα ενός Walt να κυνηγάει τη μύγα και να γκρεμοτσακίζεται από τα κάγκελα ως άλλος Wile E. Coyote, στο ναρκωμένο του heart-to-heart με τον Jesse και τους στοχασμούς του πάνω στην μοίρα, την τύχη, τις ενοχές και την τιμωρία.

Ομολογώ πως η ιστορίες με την κρίση του Θεού και όλα τα παρελκόμενα, δεν είναι ακριβώς my cup of tea (εξ ου και είχα ξενερώσει με το τελευταίο 10λεπτο του περσινού season finale), αλλά πλέον το Breaking Bad δε μπορείς να πεις πώς δεν είναι αν μη τι άλλο συνεπές στον τομέα.

Η μύγα πρωτοεισάγεται στο επεισόδιο με ένα POV-βλέμμα-του-θεού πλάνο και συνεχίζει να βασανίζει τον Walt μέχρι να βγάλει από μέσα του τα κομμάτια των ενοχών του. Μπορεί να φτάνει σε ένα επίπεδο αποδοχής, τόσο αυτός όσο και ο Jesse (και γι'αυτό να σκοτώνεται τελικά η μύγα), αλλά όπως είδαμε και στο κλείσιμο, τίποτα δεν τελειώνει. Υπάρχουν ακόμα πράγματα να ειπωθούν, και εδώ έγινε ένα τεράστιο πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τρέμω στη σκέψη του τι έχει να γίνει τότε, και υποπτεύομαι πως η στιγμή δεν θα αργήσει.

Για την ώρα όμως, εξαιρετικό επεισόδιο, και ένα του οποίου η επιτυχία μεγευθύνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι βασικά βλέπαμε για 45 λεπτά δύο χαρακτήρες να κυνηγάνε μια μύγα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά επιχειρεί μια ιστορία δύο ανθρώπων σε ένα χώρο, το έχει ξανακάνει αρκετές φορές στον έναν ή τον άλλον βαθμό. Η λογική της ήταν πάντα τόσο πολύ επικεντρωμένη στις μικρές λεπτομέρειες, στην παραμικρής διαδικασίας, στα σιωπηλά κενά, στους άβολους διαλόγους/μονολόγους, που κάτι τέτοιο μοιάζει καθόλου ξένο όποτε συμβαίνει. (Και οι ερμηνευτές είναι σε επίπεδο που να μπορούν να στηρίξουν τέτοια φιλόδοξα εγχειρήματα.)

Δε σταματάει να εκπλήσσει με τις αλλαγές ταχυτήτων του το Breaking Bad. Μπορεί τελικά να το βλέπω παρακολουθώντας τα επεισόδια σε ομάδων δύο ή τριών τη φορά, όμως κάθε φορά που κάνω το mini-catch-up διαπιστώνω ξανά ότι παραμένει το καλύτερο δράμα στην τηλεόραση.


.

13 σχόλια:

  1. Τρόμερο επεισόδιο from start to finish. Βαράνε μύγες με αριστούγηματικο τρόπο :P

    Αυτό με το Sopranos και το πόσο μοιάζει το λένε οι πάντες δέξια κ αριστέρα στο net αυτές τις μέρες αλλά ευτυχώς δν έφαγα κάνα σποιλερ γτ έχω δει μόνο τις 2 πρώτες σέζον.

    Και επίσης εξακολουθώ να μην έχω ίδεα για το ποιά θα είναι η κορύφωση του φινάλε φέτος. Αν ήταν μια "κανονική" σειρά θα πόνταρα ότι στο φινάλε θα μάθει ο Jessie για το βράδυ που πέθανε η Τζέιν, αλλά με το breaking bad πότε δν ξέρεις που θα το πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποσο χαιρομαι που καθε φορά/ Δεν με απογοητεύει/ δεν λέγεται- προσωπική μου άποψη/ αυτή τη στιγμή /είναι/ πως απλά αποτελεί/ το καλύτερο προιόν/ που κυκλοφορεί εκεί έξω/σεβασμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Joel, φαντάζομαι θα συμβεί, αλλά υποπτεύομαι πως δεν θα είναι αυτή η κορύφωση της σεζόν. Κάτι με τον Hank, μάλλον.

    Δημήτρη, ενδιαφέρον σχόλιο. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περίμενα πάντως να πέσει κι ο Τζέσε από την σκάλα και αυτό να οφείλεται και στην νάρκωση του Γουόλτ. Τόσο σίγουρο το΄χα που χα αρχίσει να γελάω προκαταβολικά... Και τότε βρήκε αυτή η άτιμη η μύγα να πέσει στα χέρια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Καταπληκτικό επεισόδιο (όπως πάντα άλλωστε)! Δεν έχω δει πιο επικό θάνατο μύγας!!! Την λυπήθηκα στο τέλος, αλλά ευτυχώς ο ξάδερφός της έκανε επίσκεψη στον Walter για να πάρει την εκδίκησή του... :p

    2. Στο τέλος της σεζόν φαντάζομαι πως ο Hank θα μάθει την αλήθεια...

    3. @Hellboy και γω ήμουν σίγουρος πως θα έπεφτε ο Jessie...

    ΥΓ: Το αγαπημένο μου επεισόδιο της σεζόν πάντως είναι το One Minute (αυτό δεν ήταν που δέχτηκε την επίθεση ο Hank;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περίμενα πάντως να πέσει κι ο Τζέσε από την σκάλα και αυτό να οφείλεται και στην νάρκωση του Γουόλτ.

    Έχανα στοίχημα, κανονικότατα!

    bauer24, κι εκείνα τα επεισόδια με τους Cousins και τον Hank ήταν επικά. Και φαντάζομαι κι εγώ πως το τέλος της σεζόν θα βρει πολλές αλήθειες να βγαίνουν έξω, αλλά το ωραίο είναι ότι αδυνατώ να εκτιμήσω με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και πώς θα επιφέρει συνέπειες, και σε ποιους. Τρελή αγωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οντως η καλυτερη δραματικη σειρα αυτη τη στιγμη στην τηλεοραση.

    τελειο επεισοδιο (ξανα)

    ευχομαι μονο να μην το ξεφτιλισουν/ξεσκισουν/τραβηξουν και να συνεχισουν ετσι μεχρι το τελος.τπτ αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία σεζόν την έχει ακόμα η σειρά πολύ φυσιολογικά πιστεύω, κι αυτό θα ήταν και το ιδανικό. Ο Hank μαθαίνει τα πάντα και η 4η και τελευταία σεζόν επιστρέφει το focus στον Walt και τους συγγενείς του. Λογικά το δίκτυο θα θέλει κι άλλο βέβαια, οπότε δεν ξέρεις τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To Breaking Bad έχει εξελιχτεί στην καλύτερη σειρά on the air! Κάθε επεισόδιο είναι τόσο εντατικό και ατόφιο που θα μπορούσε να είναι season finale δεν θα ήταν εκπληκτικό! Το "Fly" καλό ήταν (αν και προτίμησα το Pine Barrens), αλλά τι να πεις και για το Kafkaesque πριν, και το I See You πριν 5που τελειώνει με τον Gus να κάνει την επίθεσή του);

    Πάντως ο δημιουργός Vince Gilligan (που έχει γράψει απ'τα καλύτερα X-Files btw, τον παρακολουθώ από καιρό) έχει πει από πέρυσι ότι 4 seasons θα'ταν τέλεια. Και φαίνεται. Το AMC θέλει να θέσει στρατηγική "ποιότητας" απεναντίας στο HBO και να αναγνωριστεί ως "μεγάλο" κανάλι (motto AMC: "story matters here"), άρα πιθανό είναι να συμφωνήσουν σε 4. Ελπίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μπαινω κ διαβαζω τις αναλυσεις του alan sepinwall μετα απο καθε επεισοδιο του BB,οι οποιες ειναι σουπερ κ σου δειχνουν λεπτομερειες κ παραμετρους που τις χανεις στην 1η θεαση


    http://www.hitfix.com/blogs/whats-alan-watching


    και μου κανει εντυπωση πως ολα ειναι τρομερα δουλεμενα κ προσεγμενα.και ολα με μηδεν σεναριακες τρυπες,μηδεν ευκολιες,μηδεν εκπτωσεις εις βαρος της ουσιας κ της αληθοφανειας

    επισης με τρελαινει (με την καλη εννοια) που καθε βδομαδα δεν ξερεις τι θα δεις κ που θα παει το επισοδιο/ο κυκλος

    αληθεια ποιος φανταζοταν αυτο που συνεβη με walt/jesse/jane/πατερα jane ?

    αν τελικα ο walt μιλησει στον jesse για εκεινη τη βραδια στο σπιτι του,τι θα συμβει ?

    ο hank ποτε θα καταλαβει οτι 1(walt) + 1 (jesse) = 2 (heisenberg) ?

    τι θα συμβει οταν ο gus δει τον jesse να κλεβει ? οταν τελειωσει το 3μηνο κ δεν εχει πια αναγκη τον walt ?


    περιμενω τελος κυκλου-headfuck.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναρωτιέμαι αν όλα θα συμβούν ταυτόχρονα, δημιουργώντας μια αλυσίδα συνεπειών αντίστοιχη του περσινού φινάλε με την πτώση του αεροπλάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι Sepinwall εβδομαδιαία ανάγνωση!

    Και σωστά ότι παρ'όλο που κάθε εξέλιξη έρχεται πολύ οργανικά και σαν φυσικό αποτέλεσμα των προηγουμένων, η σειρά είναι απίστευτα μη προβλέψιμη! Εκτός απ'το "No Mas" που κατέληξε σε "Mas" (τίτλοι επεισοδίων, mas σημαίνει άλλο στα ισπανικά), το υπόλοιπο ήταν απρόβλεπτο.

    Α, και κάτι άλλο: το πλάνο à la Wile E Coyote όπου ο Walt γκρεμοτσακίζεται προσπαθώντας να πιάσει την μύγα, χτυπάει το κεφάλι του, πέφτει στο πάτωμα, και ύστερα τον πλησιάζει η κάμερα να δείξει το πρόσωπό του. Πανδύσκολο stunt, και όμως ήταν ο Cranston! Emmy 3!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυριολεκτικά αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν έγινε η πτώση, πώς ήταν δυνατόν σε αυτό το σύντομο -αλλά πανδύσκολο- μονοπλάνο να παίζει όντως ο Cranston. Απίστευτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή