Community: The Psychology of Letting Go

To σημάδι μιας σπουδαίας σειράς δεν είναι τόσο τα γαμιστερά της επεισόδια (αν και βοηθάνε), όσο το γεγονός ό,τι ,όπως αναμφίβολα θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση, ακόμα τα πιο μέτριά της θα μας δώσουν κάτι για το οποία μείνουν για πάντα ως point of referece.

Εξηγούμαι μετά το άλμα (αν και μάλλον καταλάβατε σε τι αναφέρομαι).



Χωρίς πολλά λόγια, ιδού όλο το storyline του Abed από το επεισόδιο. Ποιο storyline θα μου πεις, αφού δεν τον είδαμε καθόλου, και στο τέλος τον ρώτησε η Shirley τι έκανε, και είπε “Not much”. Well, guess again. Και, κυρίως, κοίτα στο background.



Εντάξει; Πόσα ναρκωτικά;

Περιέργως πρόσεξα την background περιπέτεια του Abed από την πρώτη της κιόλας σκηνή, στο cold open του επεισοδίου, οπότε σε όλη την πορεία του 20λέπτου κάθε σκηνή με τον Abed ήταν το διαρκές highlight. Η ταπετσαρία έκλεβε συνεχώς την παράσταση από ό,τι συνέβαινε στο μπροστά μέρος της σκηνής.

Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς πως αυτό ήταν, σαν επεισόδιο, όσο πιο κοντά μπορεί να φτάσει το Community στη δομή του τυπικού sitcom: Ξεκάθαρα σκιαγραφημένο συναισθηματικό πρόβλημα για τον ήρωά μας, κάποιο παράλληλο b-story που ξεκάθαρα το αντικατοπτρίζει, 2-3 βαθείς διάλογοι που φέρνουν τον ήρωα σε πλήρη γνώση του προβλήματός του, και ευτυχής κατάληξη/διόρθωση της βλάβης.

Εντάξει. Αλλά αυτό συνέβαινε ανάμεσα σε γυναικείο oil wrestling (“That's why I came to Amnerica!”), στον Pierce που κουβάλαγε μαζί του μια lava lamp που νόμιζε πως ήταν η μάνα του, στον John Oliver που απωθούσε με το πεδίο του τον Chang από την τάξη κι από την καντίνα, στον John Oliver ξανά που όντας ανίδεος για την ανθρωπολογία (“Resulting in S-O-M-E-T-H-I-N-G”) αποφάσισε να βγάλει 40 λεπτά αναισθησιολογίας από τον κώλο του επειδή του γυάλισε η μαθήτρια (“Let's go with this”), και φυσικά στην Betty White που εξηγούσε το 'Inception' σε ιθαγενείς (!) αλλά στα αγγλικά, επειδή ο ένας ακόμα δεν το είχε δει (“Seriously?”).

Και φυσικά τον Abed που ξεγεννάει ένα μωρό στο background.

Εντάξει. Βλακείες γράφω τόση ώρα. Είπα 'μέτριο επεισόδιο'. Δεν υπάρχει μέτριο για το Community.


.

17 σχόλια:

  1. Εγω βαρεθηκα να μιλαω για το Community. Τα λεμε μεχρι να βγαλει ενα κατω του awesome επεισοδιο (ή τρομαχτικα πιο awesome απο τα defaults).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Epic!

    Και με πόση μεγάλη άνεση βγάζουν ένα επεισόδιο χωρίς να χρησιμοποιούν - τουλάχιστον ενεργά - δυο από τους σημαντικούς χαρακτήρες.

    ΥΓ
    Το 30 Rock είχε αναφορά στο Community. "D'nall Glover".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης διαβάζω πως το Community έκανε αναφορά στο Running Wilde- η δεξαμενή πετρελαίου που έφτιαξαν σε μινιατούρα οι Shirley και Annie έλεγε πάνω 'Wilde Oil'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αναγκαζόμαστε πλέον να παρακολουθούμε τη σειρά σε αργή κίνηση για να προλαβαίνουμε πέρα από τις ατάκες και τις ποπ αναφορές, και ό,τι συμβάινει πλέον και στο background!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναρωτιέμαι πώς πρέπει να είναι το pitch meeting στο writing room αυτής της σειράς. Δηλαδή καθώς όλοι πετούσαν ιδέες για αστεία, σήκωσε κάποιος χέρι και είπε, "Ξέρετε τι θα ήταν γαμάτο; Αν ο Abed ξεγεννούσε ένα μωρό! ΣΤΟ BACKGROUND!";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομολογώ ότι στη γέννα τον πρόσεξα τον Abed και καπάκι έβαλα και το είδα όλο απ'την αρχή. Οτιδήποτε είχε να κάνει με τον John Oliver ήταν τέλειο, όπως και το φινάλε με την Betty White. Η σειρά αυτή με ξεπερνάει, το λέω και το ξαναλέω. Μην ξαναδώ "μέτριο" και Community στην ίδια πρόταση, παρακαλώ. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, νομίζω αυτό ήταν το ηθικό δίδαγμα του post (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σε δω και στο Fringe να μαζεύεις Observers..

    Πως γίνεται να γελάω με το που μπαίνει ο John Oliver στο πλάνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. h seira wrimase k twra mpainei s alla epipeda!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασικά είναι σχεδόν αδύνατο να είναι μέτριο ή κλίσε ή αναμενόμενο ή συγκινητικό με forced τρόπο.

    Βλέπεις τη σκήνη με το μυνήμα απ το υπερπέραν της μάνας του Πιρς κ πάνω που πας να πεις ότι ντάξει λίγο το παράκαναν εδώ, πέφτει το τράγουδι (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ενας ακομα λογος για να λατρεψει καποιος και αλλο το community

    http://www.nbcuniversalstore.com/detail.php?p=274680&v=nbc_community

    το θελω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ισως θεωρηθεί hybris αλλα ρε παιδια μονο σε μενα φανηκε μετριο το επεισοδιο? Ο Αγγλος το εσωσε καπως αλλα ολοι οι αλλοι μαζι και το storyline ηταν κατω του μετριου.

    ΟΚ interesting το background story με τον Abed αλλα τραγικα ακομψο το "δωσιμο" στο τελος (η σκηνη με την θεούσα και το "Not much"). Ποσο πιο νια-νια πια?

    ΟΚ ξανα δεν περιμενουμε κατι το πρωτοτυπο απο μια σειρα που στην ουγια γραφει "Trivia's seeker wet dream" αλλα μηπως ολοι εμεις (popculture junkies) εχουμε βαλει τα warholικα μας γυαλια και βλεπουμε παπάδες εκεί που υπάρχουν κουρούνες? (bad simile, I know!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλα ρε, όχι και νια-νια ένα storyline που παίζει στο background. Η ατάκα σε υποψιάζει απλώς ότι κάτι έχει γίνει, δε σου λέει "να, κοίτα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έλα ρε συ dark.....Δεν ειναι μονο η ατακα. Κοιτα πως γινεται σκηνοθετικα το intro στη σκηνη και πες μου και εσυ αν "δινεται" η οχι....

    http://img833.imageshack.us/img833/5972/sceneframing.jpg


    Εγω νομιζω οτι το scene framing σε αυτη τη σκηνη ηταν θεληση της παραγωγης (channel executives) και οχι των δημιουργων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί, επειδή πρώτα καδράρει τους out of focus γονείς; Στο τελευταίο λεπτό του επεισοδίου; Δεν θα το έλεγα ποτέ νια-νια αυτό το πράγμα. Hint, ναι, για να κάτσεις να το ξαναδείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρε συ dark η σειρα απευθυνεται σε ψαγμενο και τσιτα-γκαζια κοινο. Αυτος που δεν θα πιασει το τι γινεται στο background (στη σκηνη με τους πονους στην καφετερια το side-story πια ειναι εμφανες) ειναι αυτος που κοιταει ετσι κι αλλιως το (να το πω τυπικο? να το πω vanilla? να το πω χαζοχαρουμενο?) main story του επεισοδιου.

    Στο λογο μου το κομματι αυτο μου κανει για executive note το οποιο οι δημιουργοι δεχτηκαν να ενταξουν για παν ενδεχομενο (αλλωστε περισυ δεν γνωριζαν αν η σειρα θα συνεχιζοταν με δευτερη σεζον).

    Και στην τελικη ΟΚ, δεχομαι οτι ειναι Hint για το μεσο τηλεθεατη αλλα πιο dumbed-down reference σε ολοκληρη τη σειρα δεν νομιζω να εχω ματαξαναδει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή