Fringe: The Box

Με μια κάποια περιέργεια περιμέναμε το δεύτερο επεισόδιο της σεζόν, για να δούμε πώς θα μοιάζουν φέτος τα 'τυπικά' 40λεπτα της σειράς. Συμπέρασμα εγώ δεν έβγαλα, αλλά δε με νοιάζει.

Διότι πάρα πολύ απλά, το 'The Box' ήταν και πάλι, απολαυστική sci-fi τηλεόραση. Ίσως είναι επειδή έχουμε μπει στα βαθιά της μυθολογίας της σειράς πλέον, αλλά έχω την αίσθηση πως στο εξής αυτοτελές επεισόδιο, θα σημαίνει κάτι τέτοιο.

Το 'The Box' είχε όλα τα γνωρίσματα ενός τυπικού επεισοδίου μη-μυθολογίας. Είχε το cool-cold open, την ομάδα να μαζεύεται, τον Peter και τον Walter να μοιράζονται στιγμές άβολου όσο και ζεστού κωμικού συναισθήματος (or something), την ομάδα να λύνει το μυστήριο, κι ένα στοιχείο μυθολογίας ενδεχομένως να έρχεται κάπου στο τέλος για να γουστάρουμε cliffhanger. Τα είχαμε όλα αυτά.

(By the way, o Walter πήρε από τον William Bell την Massive Dynamic;! Φοβερή εξέλιξη, μπορεί να δώσει στη σειρά ακόμα περισσότερο γήπεδο να παίξει μπάλα.)

Όμως, την ίδια στιγμή, παρά τα γνωρίσματά του, αυτό ήταν ένα επεισόδιο μυθολογίας. Δεδομένων των συνθηκών, όσο λιγότερο μυθολογίας γίνεται, αλλά μυθολογίας nontheless. Το μουσικό κουτί ήταν τελικά κομμάτι της Dommsday Machine του Walternate (*), η Olivia παραμένει φυσικά Faux-livia (**) και όπως προαναφέραμε, η Massive Dynamic περνά πλέον στον έλεγχο του Walter.

(* Και πρέπει να πω ότι βρίσκω εξαιρετικά διασκεδαστικό το ότι οι χαρακτήρες της σειράς αναφέρονται στον Walternate με αυτό ακριβώς το internet-nerd ψευδώνυμο.)

(** Αν και αρχίζω να αμφισβητώ το πώς κανείς μα κανείς δεν υποψιάζεται έστω στο ελάχιστο ότι κάτι μπορεί να έχει πάει στραβά.)

Εκτός του ότι λειτουργεί σαν teaser για τις πλοκές ακόμα και όλης της σεζόν που ξεκινά, το επεισόδιο από μόνο του είχε πλειάδα των φοβερών visuals που κάνουν το Fringe να ξεχωρίζει, είχε τουλάχιστον μία γαμάτη σκηνή δράσης (στο τούνελ, με τον προσωρινά κουφό Peter- φοβερά αγωνιώδης) και είχε γενικά σασπένς και συναισθηματική φόρτιση σχεδόν σε κάθε του σκηνή, από τις κουβέντες των Walter και Peter μέχρι το αίμα που κυλά κάτω από την πόρτα στο διαμέρισμα της Olivia.

Άλλο ένα πολύ δυνατό επεισόδιο για το Fringe, το οποίο πετυχαίνει επιτέλους ένα ξεκίνημα σεζόν αντάξιο των πιο δυνατών στιγμών του.


.

17 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η σκηνή της φωτογραφίας. Οι ανατριχιαστικοί νάνοι είναι must σε sci-fi σειρές και ταινίες. Βέβαια τον λυπάσαι στο τέλος τον συγκεκριμένο που έμπλεξε στα σχέδια των πρακτόρων του άλλου σύμπαντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, έλα ντε. Φοβερό visual πάντως. Τίποτα βαρετό δεν είχε αυτό το επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο περναει ο καιρος μου αρεσει περισοτερο, καθε 40λεπτο ειναι κορυφη, μακαρι να μην κανει κοιλια η 3η σεζον. Η Βολιβια θεα νομιζα οτι θα τον λυπηθει τον κουφο αλλα τον ξεπαστρεψε και ουτε ενα δακρυ δεν σκαλωσε στη βλεφαριδα της, ασυγκινητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tyler

    προσεξες οτι στο rubicon o zach whedon ειναι βασικος σεναριογραφος ?

    nuff said.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι, και thanks για την πληροφορία κιόλας. Θα το δω μαζεμένο όλο κάποια στιγμή, ίσως έτσι το απολαύσω περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Fringe = scifi Canderel

    Πλεον το "βλεπω" ως background οταν σκουπιζω, μαγειρευω, με εχει παρει ενας γλυκος υπνος..

    Και περιμενω το θαυμα..ποτε θα ξαναβγει μια σημαντικη scifi σειρα.. κατι που το fringe δεν ειναι (ακομη?).

    Α ρε τι μας κανει το στερητικο συνδρομο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @dark tyler

    you're welcome , απλα επειδη δεν σε ειδα ψημενο με το ρουμπικον ειπα να στο πω

    btw , η σειρα μετα το 6ο επεισοδιο ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ

    κ συνειδητοποιω,εχοντας δει και το 11ο, πως αυτα που φαινονταν ασχετα κ ασυνδετα μεταξυ τους στο 3ο,40 επεισοδιο στο 11ο ενωνονται τελεια.

    σαν ενα κυβο του ρουμπικ(ον) που σιγα σιγα φερνεις ολα τα τεταργωνα στην σωση θεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @The Bgt xaxa,ma scifi canderel?
    enta3 na kai kapoios pou den ek8eiazei to fringe.nomizw oti polys kosmos exei toso megalh anagkh na dei mia kalh scifi seira pou akoma k to fringe (pou sta kalytera tou einai apla poly kalo,pote den ekane kt pou na mou pesei to sagwni sto patwma,pote de mou tina3e ta myala sthn tapetsaria)to vlepoun apsogo.enw den einai.einai mia kalh seira, me arketa provlhmata (kapoioi xarakthres apla dn yparxoun sth seira,exoun perasei tria xronia k akoma dyskolevomai na 8ymh8w to onoma ths mavroulas,de 3erw tpt giafthn,k de me polynoiazei k na ma8w).i want my scifi driven by its characters.8elw whedon,8elw moffat,8elw bsg (ws ta misa tou teleftaiou kyklou,ta ypoloipa sas ta xarizw).k dn prokeitai na sygkrinw to fringe oute me to lost (gt oso k na to vrizoun kapoioi,ekane kai papades h seira,k einai adiko na to 3exname afto)oute me kanena allo scifi apo ta parapanw.
    to oti yparxei kosmos pou 8ewrei antikeimenika oti to fringe einai seirara, einai endeiktiko tou poso poly exei pesei o phxys gia to sygkekrimeno eidos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία, ωραία. Γενικώς ακούω καλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. i want my scifi driven by its characters.
    Ενδιαφέρον. Δεν θεωρείς δηλαδή το Fringe μια character-driven σειρά; Εγώ πιστεύω ότι είναι το πιο συνεπές και character-driven sci-fi/fantasy που έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πλην του ενδέκατου Doctor.

    Οτιδήποτε έχει γεννήσει η μυθολογία, το έχει κάνει για να σπρώξει τα arcs των χαρακτήρων, και ιδίως του Walter. Δεν έχει αποκλίνει χιλιοστό, δεν έχει μεταστρέψει έναν χαρακτήρα απλά και μόνο επειδή δεν είχε τι να τον κάνει, δεν έχει βγάλει πλοκές από το πουθενά επειδή βρέθηκε σε αδιέξοδο (όλα, πράγματα για τα οποία είναι πολλαπλώς ένοχοι το Lost και το BSG).

    Και γενικά, αυτό που στην πρώτη σεζόν ήταν μια άνιση knock-off μετριότητα, έγινε κάτι εξαιρετικό και (για μένα) απαραίτητο, ακριβώς τη στιγμή που βρήκε το focus του και εστίασε στον Walter. Τη στιγμή δηλαδή που στην καρδιά της (συνεπέστατης και μαζεμένης) μυθολογίας του έβαλε ένα συνταρακτικό προσωπικό δράμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Fixed. Είναι η επιρροή των Laternative, καταλαβαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ntzes said:
    Γεία! Πάει καιρός απο την τελευταία φορά που έγραψα.
    Αυτό που βλέπω φέτος με το Fringe είναι οτι έχουν πολυ υλικό να δουλέψουν. Βέβαια βοηθάνε σε αυτό κ το cast που μπορεί να δώσει ώθηση στο story.
    H Torv ειδικά δείχνει να μπορεί να σηκώσει ολόκληρα ep πανω της κ να είναι κ γαματη.
    Δεν ξέρω, αλλα βλέπω να πηγαίνουμε σε εναλαξ universe-episodes μεχρι που να αρχίζουν να συνδέονται κ θα γίνει το ΜΠΑΜ.

    @Ανώνυμος for Rubicon.
    +1000.
    Μετά το 4-5 η σειρά πετάει φωτιές αν κ το style της δεν ήταν τόσο low prof, oπως και οτι εχει να κάνει με AMC, θα είχε σίγουρα ήδη πολύ μεγαλύτερο κοινό.
    Απο μένα πάντως έχει ένα μεγάλο ΝΑΙ, εδώ και καιρό.
    Και νομίζω οτι του πάει του Badge Dale ο ρόλος.
    Τον Whedon τον είδα στου τιτλους του 4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. To 3X03 του Fringe απλώς επιβεβαιώνει πόσο καλή έχει γίνει αυτή η σειρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 3x3
    pas mal,
    σχεδον ζαχαριτσα.
    μεχρι που σταματησα να θεριζω τα σπαρτα της φαρμας για κανα μισαωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. LOL, έτσι, σιγά-σιγά θα το πάει και ξαφνικά θα αναρωτιέσαι, "Θεέ μου, γιατί διαβάζω τόσο πολύ Walter/William Bell fanfiction τελευταία;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κορυφαία σειρά
    γενικά η πρώτη σεζόν δεν έχει πολλά να θυμάσαι αλλά απογειώθηκε στην δεύτερη.
    έπαθα ταρακουλο όταν συνειδητοποίησα ότι η Βολιβία πηρε τι θέση της ολιβια αλλά αυτό χρειαζόταν για σε πορωσει να περιμένεις την Τρίτη σεζόν.
    Ελπίζω ο fox να το κρατήσει πολλές χρονιές και η Τρίτη να μην είναι η τελευταία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή