RIP Leslie Nielsen

Τον ξέρουμε σήμερα ως αποκλειστικά κωμικό ηθοποιό, σύμβολο του παλαβού χιούμορ της σχολής ΖΑΖ. Και λογικό, γιατί το Airplane! είναι ίσως ο πιο εμβληματικός του ρόλος. Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι μέχρι το 1980 ήταν μια φοβερά γνωστή φάτσα της αμερικάνικης TV, καρατερίστας από τους πιο σημαντικούς, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες εμφανίσεις σε ό,τι σειρά μπορείς να βάλεις στο νου σου. Και παίζοντας κυρίως σοβαρούς ρόλους, συνήθως μάλιστα κακούς. (Φαντάσου αν σήμερα γυριζόταν για πρώτη φορά μια κωμωδία με το φαρσικό χιούμορ του Airplane, και πρωταγωνιστής ήταν ο Zeljko Ivanek, για παράδειγμα.) Το ότι σε ηλικία 54 χρονών οι ΖΑΖ του έδωσαν ουσιαστικά τον πρώτο του πρωταγωνιστικό (κόντρα) ρόλο ήταν μια κίνηση ιδιοφυής, τόσο αναπάντεχη και αποτελεσματική που καθιέρωσε τον Nielsen ως αποκλειστικά wacky comedy πρωταγωνιστή.



H επιτυχία του Airplane δίχως αμφιβολία οδήγησε στο Police Squad!, ίσως την πρώτη σημαντική brilliant-but-cancelled σειρά στα χρονικά. Όλοι ξέρουμε τις ταινίες στις οποίες οδήγησε (τα, διαφόρων βαθμίδων επιτυχημένου χιούμορ, Naked Gun), όμως αυτή η σειρά που άντεξε για 6 μόλις επεισόδια είναι μάλλον το αστειότερο πράγμα που δεν έχεις δει ποτέ σου.



Συνοδεία των απίθανων τίτλων τέλους που είχαν τα επεισόδια του Police Squad! (πόσο μπροστά!), αποχαιρετούμε τον Leslie Nielsen, που αργά χθες το βράδυ πέθανε στα 84 του χρόνια. RIP.



.

14 σχόλια:

  1. Ημουν 14-15 χρονών και για κάποιο λόγο που δε θυμάμαι (μάλλον κάποια βαρετη επίσκεψη σπίτι), ήθελα να πάω σινεμα δευτερα βράδυ. Στα σινεμα της πόλης (ρέθυμνο-δυο τρεις ηταν ολοι κι όλοι)η μοναδική κωμωδία που έπαιζε ηταν το Airplane. Δεν την ειχα πάρει ποτε σε βιντεοκασετα και ακομα απορω πως παιζόταν σε σινεμα 9-10 χρονια μετά την πρωτη προβολή της. Μαλλον συνηθιζόταν τότε να παίζουν παλιές ταινίες. Ακομα θυμαμαι το γέλιο (πολλών δακρύων) που έριξα εκείνο το βράδυ. Απίστευτη ταινία, θα μείνει στην ιστορία της κωμωδίας, όσο κι αν μετά τις "συνέχειες της" (Νaked Guns και τα παρόμοια) κάπως έπεσε στα ματια μου. Αξέχαστη φιγούρα ο Nielsen... R.i.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπζζζτ! Το παίζω ψαγμένος και αναφέρω τον πρωταγωνιστικό του ρόλο —δεν θέλω αντιρρήσεις!!1!— σε μια από τις σημαντικότερες ταινίες SF όλων των εποχών: Κυβερνήτης J.J. Adams στο “Forbidden Planet”.

    Κοίτα να δεις που είχαμε και την ίδια μέρα γενέθλια (καλά, με μια μικρή διαφορά ηλικίας) και δεν το ήξερα…

    RIP, Leslie. Ήσουν ένας άνθρωπος που έκανες εκατομμύρια να γελάσουν, κι αυτό σε έκανε καλύτερο από σχεδόν όλους τους πολιτικούς του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος για Forbidden Planet! Εκεί κανείς δεν τον αποκάλεσε Shirley.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτος κωμικός, κι ας έπαιζε σε σαπίλες προς το τέλος της ζωής του..

    To Police Squad παίζει να είναι απ' τα πιο αστεία πράγματα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, απλά!

    Και ναι, το Forbidden Planet ειναι ταινιάρα και η φάτσα του 26χρονου (;) Nielsen στον ρόλο του κυβερνήτη πάντα 'κουφαίνει' οσους βλέπουν το έργο πρώτη φορά.. Talk about typecasting...

    R.I.P. Leslie...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. LoL, το Police squad το ειχα βρει σε βιντεοκασετες σε ενα video club στη Νεα Σμυρνη παλια. Ηταν βασικα το naked gun σε σειρα (με πολλα ιδια αστεια κιολας). Thanks που μου το θυμησες.

    Aww, RIP Lelsie Nielsen. Μπορει να ειχες γινει κουραστικος τα τελευταια 20 χρονια, αλλα παντα ηλπιζα να σε ξαναδω καπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. RIP
    Απιστευτο το δεύτερο βιντεάκι...


    ΥΓ: Θέλουμε σχόλια για το καινούργιο trailer Game of Thrones

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οι τιτλοι τελους ειναι για απειρους μπαφους λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τη σειρά την είχε βάλει και μικρό κανάλι στην Ελλάδα (νομίζω Μακεδονία TV) αρχές 90's.
    Εκεί είχα πρωτοδεί 2-3 επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δε θα με εξέπληττε να είναι το Μακεδονία, όλα εκεί έχουν παίξει!

    Εγώ κατέβασα τη σειρά, μάλλον θα την καταπιώ μες στο weekend.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστέ μου αυτή η πρωτοδευτερη σκηνη στο πρωτο επεισοδιο με τον mr twice και ολο το μπουρδελο που γινεται με τα ονοματα. Πνιγεσαι απ' τα γελια.


    RIP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Well, θα την κατεβασω και εγω να κανω ενα μικρο tribute στον νεκρο. Αντε ισως και κανενα Airplane!, μεχρι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι, μέχρι το Naked Gun είναι, όχι για πιο μετά. Τα τελευταία 20 χρόνια δε βλεπόταν τίποτα, άντε καμιά σκηνή εδώ κι εκεί. (Mel Brooks αδυναμία, ακόμα και όταν έκανε σαχλαμάρες.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε, οχι. Νομιζω το "Δρακουλας, νεκρος και μ'αρεσει" ηταν το turning point και για τους δυο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. LOL ναι ΟΚ, ήμουν 10 χρονών, τι θες τώρα; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή