Terriers: Sins of the Past

Καθυστερημένα σχόλια για ένα φανταστικό, και απαραίτητο flashback επεισόδιο.

Πριν από 10 σεζόν, ο Tim Minear, τότε ως showrunner του Firefly, είχε γράψει το σενάριο ενός επεισοδίου που θα παρουσίαζε μέσα από flashback σκηνές το πώς ξεκίνησε η σχέση των ηρώων μας με το Serenity. Το 'Out of Gas' θεωρείται από τους περισσότερους ως το καλύτερο επεισόδιο εκείνης της σειράς. Μάλλον δεν είναι τυχαίο, αλλά εδώ ο Tim Minear, στο πρώτο του credited σενάριο για το Terriers, γράφει ένα εξίσου συναρπαστικό, απαραίτητο, συναισθηματικό, και γεμάτο μικρές εκπλήξεις επεισόδιο όσο το κλασικό εκείνο 40λεπτο από το Firefly.

Η πλάκα είναι ότι και όταν έτρεχε το Shield, ο Shawn Ryan είχε τη φαεινή ιδέα να βάλει ένα 'Co-Pilot' επεισόδιο κάπου μές στη μέση της 2ης σεζόν της σειράς. Τότε, είχε εκνευρίσει ή στην καλύτερη περίπτωση μπερδέψει τους θεατές του. Αλλά τώρα, το timing δε θα μπορούσε να είναι πιο τέλειο.

Γιατί; Επειδή αφού τα πάντα έχουν πάει στο διάολο και λίγο πριν, υποθέτω, παιχτεί η τελευταία πράξη της απάτης με τη γη της Ocean Beach, είχε έρθει ο καιρός να μάθουμε τα πράγματα που δεν ξέραμε και απλά υποπτευόμασταν. Και ακόμα κυριότερα, ήρθε η ώρα να τα μάθουν και οι ίδιοι οι χαρακτήρες.

Λάτρεψα λοιπόν πάρα πολλά πράγματα σε αυτό το επεισόδιο. Όπως το ότι ο Hank, πριν χάσει τη δουλειά του με αφορμή μια υποψία που γρήγορα γιγαντώθηκε και έγινε εμμονή, ήταν ήδη σε πορεία αυτοκαταστροφική. Κι αυτό είναι σωστό, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Συχνά βλέπουμε ιστορίες που τα ρίχνουν όλα σε αυτό το Ένα Γεγονός, όμως εδώ ξεκάθαρα υπογραμμίζεται ότι αυτό απλά επιτάχυνε μια πορεία μάλλον προδιαγεγραμμένη: o Hank ήδη έπινε πολύ, ήδη απογοήτευε τους συντρόφους του (και στο σπίτι, και στη δουλειά) και ήδη είχε θέματα εμπιστοσύνης.

Αυτό ήταν το άλλο στοιχείο του επεισοδίου που με συντάραξε, και που έκανε την τοποθέτησή του μες στη σεζόν τόσο σωστή. Διότι τώρα η -έτσι κι αλλιώς λογική- αντίδραση της Gretchen όταν έμαθε ότι ο Hank ψαχουλεύει το παρελθόν του Jason, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Οι δυο τους έχουν ξαναπάρει αυτό το δρόμο στο παρελθόν, και η Gretchen όταν άφριζε απ'το κακό της δυο βδομάδες πριν, δεν το έκανε μόνο από οργή. Το έκανε και επειδή είχε δει πού μπορεί να οδηγήσουν τον Hank αυτές οι εμμονές του.

Και σε ένα επεισόδιο που εξερεύνησε τόσο πολύ την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, ήταν μόνο ταιριαστό να έχουμε και την αναπόφευκτη στιγμή που ο Britt θα μάθαινε όλη την αλήθεια για το κεράτωμα από την Katie. Που θα πει, και την εμπλοκή του Hank στην όλη ιστορία. Από τη στιγμή που ο Britt στοχεύει τον λάθος τύπο, ξέραμε ακριβώς τι επρόκειτο να συμβεί. Ο Hank θα αναγκαζόταν να του πει ότι κοιτάει σε λάθος μέρος, και μετά δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτή τη γνώση του. Άρα θα έπρεπε να πει την αλήθεια, όπως κι έγινε. Και έτσι, στο μέρος που αρχικά τον βρήκε, τώρα ο Hank κινδυνεύει να χάσει τον καλύτερό του φίλο.

Φυσικά, στη χειρότερη στιγμή.

~-~

Μερικά σχόλια:

>Μου άρεσε ακόμα και το ότι ο 'υπαίτιος' για την τελική καταστροφή του Hank, δεν ήταν αυτός που ο ίδιος νόμιζε. Ο Minear αρνήθηκε να δικαιώσει τον ήρωά του, ακόμα και σε αυτό.

>Τέλειο που υπήρχε αυτή η σκηνή foreshadowing με το θύμα που αναγνώρισε τον αληθινό ένοχο, ακόμα κι αν την ώρα που βλέπαμε εκείνη τη σκηνή δεν καταλαβαίναμε τι ήταν όντως αυτό που βλέπαμε. Φανταστική ανατροπή.

>Πάντως θυμάμαι τις προειδοποιήσεις του Mark στον Britt, οι οποίες όμως εν τέλει δεν ήταν σωστές. (Και νομίζω και ο Mark το ξέρει, μέσα του.) Γιατί παρά τα λάθη του, έχει την καρδιά του σε σωστό μέρος, ακόμα και όταν κρύβει από τον Britt την αλήθεια.

>By the way, πόσο τον τσάκισε στο ξύλο ο Britt τον άλλον τον κακόμοιρο; Dude. Πραγματικά κάτι ήξερε ο Hank και κράταγε την αλήθεια για τον εαυτό του.

>Το πόσο μεγάλη δύναμη κουβάλαγε αυτό το επεισόδιο μέσα του, φαίνεται από το γεγονός ότι δε μας ενδιέφερε καν να ασχοληθούμε με τα Μαγικά Στοιχεία που έφερε από το πουθενά η ιντερνετική δημοσιογράφα του προηγούμενου επεισοδίου.

>H σειρά κατάφερε με αυτό το επεισόδιο να διπλασιάσει τα (τραγικά) νούμερά της, προσφέροντας μια μικρή, μικρούλα ελπίδα ότι μπορεί και να μην είναι τα δύο επόμενα, τα τελευταία της επεισόδια.


.

6 σχόλια:

  1. Πολύ δυνατό επεισόδιο, μας βάζει για τα καλά στην τελική ευθεία.
    Η σκηνή που ο Britt πλακώνει τον καημένο τον Gavin και το "Walk away from me!" που λέει στον Hank με πέθαναν. Ανατριχιαστικές σκηνές.

    Επίσης έχω ήδη αρχίσει να καταριέμαι τα EMMY γιατί για ακόμη μία φορά απλά θα αγνοήσουν μια φανταστική ερμηνεία του FX(Chiklis, Goggins, Sagal μου έρχονται στο μυαλό τώρα) και φυσικά εννοώ του μάγου κύριου Logue.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε φορά δεν ξέρω τι να πω για το Terriers, είναι από αυτές τις σειρές που ξεκινάς να λες για το επεισόδιο και καταλήγεις να εκθειάζεις όλη τη σειρά. Κάθε βδομάδα και καλύτερο, το φλασμπακ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, και η σκηνή στο line-up των υπόπτων φοβερή όντως. ΜΑΚΑΡΙ να ανανεωθεί, αλλά αν δεν, τουλάχιστον θα βλέπουμε αυτά τα 13 επεισόδια ξανά και ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρα απ' όλα τα μεγάλα και γαμάτα, μ' άρεσε που στο flashback φαίνεται ξεκάθαρα ο διαφορετικός χαρακτήρας και πορεία, που έχουν οι δύο partners.

    Ο Mark προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο (στο παρόν έχει πίπα) κρατώντας ένα τσιγάρο στο στόμα, χωρίς να το έχει ανάψει, στην αρχή του flashback, και μόνο όταν τσατίζεται πάει για να καπνίσει, ενώ ο Hank τα γνωστά.

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ' ένα καλό επεισόδιο, ακόμα κι αν το θέμα με το τσιγάρο δεν ήταν για να δείξει τους αντίθετους χαρακτήρες και πορείες των δύο και είναι δική μου, ίσως λάθος, ερμηνεία.

    ΥΓ. Αν ανανεωθεί η σειρά μάλλον θα είναι από τις μεγαλύτερες ανατροπές σε τελευταία επεισόδια μιας εν δυνάμει κομμένης σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομιζω οτι αυτο το επεισοδιο θα δωσει στον logue την υποψηφιοτητα στα ΕΜΜΥ.

    just a hunch.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To θεωρώ παντελώς απίθανο να μυρίσει Έμμυ αυτή η σειρά, αλλά σε ένα δίκαιο κόσμο, τότε ναι, φυσικά, εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή