Μια απολογία προς το Vampire Diaries

Δε φταίω εγώ, εντάξει; Ο πιλότος ήταν βαρετός και έκανε τη σειρά να μοιάζει με τηλεοπτική βερσιόν του 'Twilight'. Ο ίδιος ο τίτλος είναι απίστευτα σαχλός. Ο Kevin Williamson είχε πάνω από δεκαετία να γράψει κάτι της προκοπής. Και ο Ian Somerhalder να προσπαθεί να μας το παίξει badass; Εχμ, ναι εντάξει έγινε.

Ήταν μόνο μετά από έντονο peer pressure που αποφάσισα να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στη σειρά. Ευτυχώς. Αριστούργημα δεν είναι- παραμένει, όπως κι αν το δεις, μια σειρά του CW κι ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως ταυτόχρονα, όσο προχωράει κάθε μία από τις δύο σεζόν της, ανεβάζει διαρκώς ταχύτητα και παρουσιάζει μια πυκνή, ολοκληρωμένη, συναρπαστική μυθολογία, αφήνοντας κατά μέρος το βασικό premise "έφηβη ερωτεύεται broody, λιγομίλητο βαμπίρ." Ισχύει βέβαια κι αυτό, αλλά η σειρά πάει πολύ πιο μακριά από αυτή την ιδέα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορούν να σε κάνουν να απολαύσεις αυτό το περίεργο κράμα True Blood, Gossip Girl και, εμ, Alias;

~-~-~

Γιατί το Vampire Diaries έχει κάτι από Gossip Girl;
> Το βασικότερο: Δε φοβάται να κάψει ιστορία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα βαρεθείς με αυτή τη σειρά και πως, ακόμα κι αν κάτι που συμβεί δε σου αρέσει, σύντομα θα συμβεί κάτι άλλο εξίσου σημαντικό για να έχεις να ασχολείσαι.
> Οι πρωταγωνιστές πάνε σχολείο, αλλά τόσο λίγα από τα πράγματα που συμβαίνουν στη σειρά έχουν να κάνουν με αυτό.
> Οι πρωταγωνιστές είναι όλοι μοντέλα. Σε φάση ότι βλέπεις και ζαλίζεσαι.
> Ξεχάστε τους uptight ήρωες, εδώ η ηθική είναι όσο χαλαρή πρέπει, και δεν πολυγίνεται και ζήτημα κιόλας. Όλοι παλουκώνουν, μεταφορικά και κυριολεκτικά, το ουισκάκι παρέχεται σε ποσότητες Mad Men για γονείς, μαθητές και βαμπίρ εξίσου, ε και άμα γυρίσουμε και το λαιμό κανενός λάθος ανθρώπου δε θα γίνει δα και μείζον ζήτημα.
> Ο Ian Somerhalder ως Damon είναι το ίδιο με τον Ed Westwick ως Chuck Bass. Απολαυστικά κακοί ηθοποιοί, παίζουν με εντυπωσιακά committed τρόπο χαρακτήρες θεωρητικά ανυπόφορους που καταλήγουν να είναι το αληθινό σημείο ενδιαφέροντος της αντίστοιχης σειράς τους. Χαρακτήρες που αναπτύσσουν βασιζόμενοι ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία της άθλιας ηθοποιίας τους, την οποία επίσης καταλήγουμε να λατρεύουμε. Είναι ένα περίεργο πράγμα, δεν ξέρω αν το εξηγώ καλά, αλλά αν έχεις δει τις θυμωμένες μούτες του Chuck ή την τρικυμία στα φρύδια του Damon, ξέρεις τι εννοώ.


Γιατί το Vampire Diaries έχει κάτι από Alias;
> Ξεκινάει χλιαρά, αλλά από τη στιγμή που πατάει γκάζι δεν κόβει ταχύτητα ούτε στιγμή.
> Το περίπλοκο μεταφυσικό μυστήριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρωταγωνίστρια και τους οικογενειακούς δεσμούς της.
> Η πρωταγωνίστρια είναι γαμάτη, σέξι, kick-ass, και δεν ξεφεύγει σε lame μονολόγους για τα ονειρεμένα μάτια του μυστηριώδους γκόμενού της.
> Και η οποία είναι επίσης αρκετά πιο καλή ηθοποιός από όσο αρχικά περίμενες.
> Οι κακοί μοιράζονται απολαυστικές στιγμές με τους καλούς, και μπορούν να γίνουν και ήρωες άμα λάχει, αλλά χωρίς να σταματάνε να είναι κακοί.
> Κάθε επεισόδιο είναι μια περιπέτεια κι από μόνο του, δεν είναι λες και βλέπεις ένα μεγάλο στόρι κομμένο στα 22.
> David Anders!
> Amazing cliffhangers!
> Doppelgangers!



Γιατί το Vampire Diaries έχει κάτι από True Blood;
> Βαμπίρ, λυκάνθρωποι, μάγισσες, χαρτορίχτρες. Never a dull moment.
> Χρειάζεται να αναφερθώ καν στο 'ερωτικό τρίγωνο'; Too obvious;
> Γύρω από τον μικρό -στον χάρτη- κόσμο της κεντρικής ηρωίδας χτίζεται ένα διαρκώς διογκούμενο φανταστικό σύμπαν που νιώθεις πως θα μπορούσε να στηρίξει και 3-4 άλλες σειρές αν έπρεπε.
> Βασίζεται σε σειρά βιβλίων, αλλά δεν τα αντιμετωπίζει και με καμιά αξιοσημείωτη ευλάβεια.
> Αλλά σου αφήνει την εντύπωση πως το κάνει, επειδή η κάθε σεζόν έχει κεντρικό theme, συγκεκριμένη μυθολογία, αρχή, μέση και τέλος.
> Ξεκινάει χαλαρά να βάζει τα πιόνια στη θέση τους, και κοντά στο 1/4 της διαδρομής αρχίζει το αληθινό πάρτι, που μας οδηγεί φτιαγμένους στο φινάλε.


Γιατί το Vampire Diaries έχει κάτι από Twilight;
> Πραγματικά δεν έχει.

.

31 σχόλια:

  1. Συμφωνω απολυτα. Η σειρά αποδείχτηκε ονειρική μπροστά στο τι περίμενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως τα λες.

    Εμένα βέβαια ο πιλότος μου άρεσε πολύ, μου άνοιξε την όρεξη και έβγαλα την πρώτη σεζον πολύ γρήγορα!

    Και όπως είπες, έχει εκπληκτική μυθολογία και δένει την ιστορία (παρελθόν-παρόν) πολύ ωραια.

    Στα συν η εξέλιξη του χαρακτήρα της Κάρολαιν, έχει γίνει η συμπάθεια μου στην 2η σεζόν.

    Στα μείον το γεγονός πως η Katerina Graham πηγαινοέρχεται και δεν είναι εκεί σε κάθε επεισόδειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την σειρά την βλέπω από τότε που ξεκίνησε και πραγματικά μέσα σε 33 επεισόδια έχει εξελιχθεί απίστευτα, κάτι που δεν το περίμενα.
    Χωρίς να είναι αριστούργημα είναι κάτι παραπάνω από απολαυστική με κάποια μικρά προβληματάκια, που σπάνια με χαλάνε λόγω των γρήγορων ρυθμών της.

    Είναι πάντως αρκετά παρεξηγημένη σειρά, προσωπικά εκνευρίζομαι όταν βλέπω άτομα που έχουν δεί μόνο τον πιλότο να την παρομοιάζουν με το Twilight, γιατί όπως σωστά είπες δεν έχουν κανένα κοινό. Βέβαια δεν τους αδικώ γιατί όντως βρώμαγε Twilight-ίλα ο πιλότος και το είχα πεί και εγώ αλλά μετά μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά.

    Όπως σωστά είπε και ο Παντελής η Κάρολαιν έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικό χαρακτήρα στη 2η σεζόν, λατρεία απλά. Και η Dobrev εκτός από κούκλα έχει αποδειχθεί πολύ καλή ηθοποιός. Δεν της το 'χα.

    Δυανύουμε μία φοβερή δεύτερη σεζόν, που έχει τα φόντα για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα! Εξαιρετικό πόστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πρώτα επεισόδια της 2ης σεζόν δε με είχαν ενθουσιάσει, αλλά από το επεισόδιο του χορού και μετά ήμουν πάλι hooked. Και ο Tyler έγινε ενδιαφέρων χαρακτήρας, φυσικά και η Caroline. Βασικά εκτιμώ πολύ την υπομονή στο χτίσιμό τους, γιατί αυτοί οι χαρακτήρες υπήρχαν -κατά κύριο λόγο- στο background σε όλη την πρώτη σεζόν και ξέραμε ότι υπάρχουν σχέδια γι'αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μπορούσες απλά να βάλεις μονο την πρώτη pic και θα μας έπειθες:) ενδιαφέρον φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπόρεσα να κάνω υπομονή μετά τα 3 πρώτα yawnish επεισόδια, από το διαρκές rolleyes μου είχαν πονέσει τα μάτια λολ.

    Επίσης δεν ξέρω και κανένα που να το βλέπει ώστε να μου τα δώσει κατεβασμένα... Λίγο πιο προσεγμένη την αρχή δε μπορούσαν να την κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι κάπως αργής καύσης, και οι δύο σεζόν αργούν λίγο να πάρουν μπρος. Το κρίσιμο σημείο για τη σειρά, εκεί που δείχνει τις πρώτες διαθέσεις της, είναι το 5ο επεισόδιο.

    Όπως ξεκαθαρίζω και στην αρχή του ποστ, δεν είναι ότι πρόκειται περί αριστουργήματος. Παραμένουν on the nose οι πιο πολλοί διάλογοι, και τα στησίματα κάποιων σκηνών είναι, δεν ξέρω να το πω αλλιώς, εντελώς CW. Αλλά είναι καλό fun, που αποζημιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. την πρώτη σεζόν την είδα το καλοκαίρι, ο twilightικός πιλότος ήταν που έφταιγε φυσικά.

    απο τη δεύτερη έχω δει μόνο δυο επεισόδια, η σειρά έχει καταλήξει να είναι μια χαρά, αλλά την αγάπη που έχετε όλοι στον Damon δε μπορώ να τη μοιραστώ... ούτε καν με την trashy έννοια. Έχει σφάξει τόσο κόσμο που είτε ο αδερφός του θα έπρεπε να τον έχει παλουκώσει (και ΕΙΧΕ την ευκαιρια και την ΑΦΗΣΕ, και καλα επειδή είναι ανώτερος κτλ κτλ :P), είτε η κοπελιά θα έπρεπε να έχει σιχαθεί τα άντερά του.

    Το Κατερινάκι όμως σώζει την όλη κατάσταση :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, συμφωνώ στη θεωρία, αλλά στην πράξη έχει κάτι το συναρπαστικό. Κυρίως επειδή παραμένει ψυχωτικός φονιάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H σειρά είναι απόλαυση.Ξεκινά λίγο χαλαρά αλλά από το 7ο και μετά δείχνει τα δόντια της (fangs).

    Ανατροπές, cliffhangers, έχει απ' όλα. Πραγματικά δε σε κάνει να βαρεθείς καθόλου, όλα γίνονται πολύ γρήγορα, με το ένα mini arc μετά το άλλο.
    Πχ το main arc του 1ου κύκλου Τrue Blood αν λάμβανε χώρα στο TVD θα είχε τελειώσει από το 2ο 3ο επεισόδιο. xD

    Αυτη η σειρά κατάφερε να κάνει τον Boone, badass vampire. Πολύ όμως.
    Την ομοιότητα του με τον Chuck Bass ενω είχα προσέξει το gossip girl style της σειράς δεν την είχα δει αλλά ναι έχεις απόλυτο δίκιο. ^^

    Άντε με το καλό και εβδομαδιαία ποστς για να σχολιάζουμε την σειρά αφού αυτό λογικά δεν είναι spoiler free.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι, θα το προσπαθώ για τακτικά ποστ, ειδικά στο β' μισό της σεζόν λογικά θα έχει πολύ ψωμί το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ειδα τον πρωτο κυκλο τωρα με τις γιορτές. Κοιτα, χαιρομαι που αποκτά ενδιαφερον και μυθολογια αλλα δεν μου αρεσουν καθολου οι φατσες τους ρε γαμωτο. Και δυστυχως αυτο δεν διορθωθηκε :P
    Νομίζω το casting ειναι το μεγαλύτερο προβλημα σε αυτη τη σειρά.

    Πολλες φορές εχω μια "wow, I didn't expect that" ή "this is interesting" αντιδραση αλλα χωρις την "πορωση" απο πίσω, if you know what I mean. Χωρίς να με καιει πραγματικά αν αυτό συνεβει στον χαρακτήρα.

    Να σου πω την αλήθεια, σημερα σκεφτόμουν τι άλλο να κατεβάσω να δώ μιας και δεν έχουν αρχίσει ακόμα για τα καλά οι σειρές και δεν θυμόμουν καν οτι δεν έχω δει τον δευτερο κυκλο.

    Τελικά κατέβασα Castle.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετάφραση: "I see what you're saying, but..."

    (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια από το 5ο, μια από το 7o, μα πόσα επεισόδια έχει η κάθε σεζόν; Να φανταστώ καμιά 12αριά; LOL!

    Για να καταλάβω, σε σχέση με το πόσο καλά εξελίσσεται το Pretty Little Liars, αυτό είναι πιο πάνω ή πιο κάτω;

    (Ναι αυτό ήταν hint για ανάλογο ποστ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 22 επεισόδια η σεζόν.

    Για PLL ίσως ανεβάσω ένα ποστάκι αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ''Τα πρώτα επεισόδια της 2ης σεζόν δε με είχαν ενθουσιάσει''... Really? Μα really??? Δεν ξέρω πάντως το φινάλε με την Caroline στο τέλος του 1ου για μένα παραμένει κορυφαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Than Blu Ένα σου λέω. Nina Dobrev. Ποιότητα και διαφορά :). Τους άλλους τι να τους κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητε ΝταρκΣιτυ,καμία ομοιότις με One Tree Hill πέραν της κοινής "στέγης";;;Η πρώτη σεζόν είχε κυριλέ ταχύτητα,αλλά την δεύτερη την παράτησα στο 4.Πού να 'ξευρα οτι γκαζώνει μετέπειτα;;;Ας δώκω μια ευκαιρία ακόμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επειδή και η πρώτη σεζόν ήταν μέτρια στα πρώτα επεισόδια, θεώρησα ότι το ίδιο θα ίσχυε και για τη δεύτερη, οπότε δεν ανησύχησα όταν δε μου άρεσαν τα πρώτα 3-4 επεισόδια πάλι. Και ίσχυε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βλέποντας την μοίρα της Caroline στο 2x02 σκεφτόμουν οτι θα ήταν ωραιο η σειρά να έκανε μια εξυπνη στροφή και να αρχιζε να αποδομει τελειως το genre της teen σαπουνόπερας. Αν και, ακομα κι αν βρισκόταν ενας ανθρωπος ικανος και δεκτικος σε κατι τετοιο, το CW δεν θα το αφηνε ποτέ να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κράτα αυτή τη σκέψη για όταν αρχίσω τα spoiler posts (επειδή με ενδιαφέρει πολύ), για να το κρατήσουμε αυτό όσο γίνεται spoiler-free.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιατί το Vampire Diaries έχει κάτι από Twilight;
    > Πραγματικά δεν έχει.

    Dude, sorry. Μολις ανακάλυψα την μεγάλη ομοιότητα του Vampire diaries με το Twilight και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο του πρόβλημα. Πως δεν το είδες?

    Όπως και στο Twilight, έτσι και στο Vampire diaries το να είσαι vampire δεν έχει τίμημα. Σε όλο το vampire fiction το να γίνεσαι vampire είναι παντα το ίδιο πραγμα: Loss of humanity. Και αυτο εκφράζεται είτε με μεγάλα πράγματα (no soul στη Buffy)ειτε με λεπτομέριες τυπου "αχ θα εδινα την αιωνιότητα για να απολαυσω ενα μήλο/ηλιοβασίλεμα για αλλη μια φορα".

    Εδω τι χανουν ακριβως? Εχουν ΟΛΟΙ ενα δαχτυλίδι και χαζογελάνε στη λιακάδα, τρωνε κανονικά, βγαινουν, πανε σχολείο, εχουν αισθηματα, μια χαρα όλα. Απολαμβάνουν όλες τις επίγειες απολαυσεις. Απο λιακάδα μέχρι μήλα. Ειμαι σίγουρος οτι είναι και ζεστοί!

    Ποιο ειναι το τίμημα? Γιατί να έχεις vampires σε μια σειρά οταν τους χρησιμοποιείς σαν αναλογία για... τι? Κακομαθημένα πλουσιόπαιδα? Πως περιμένεις μετά να με νοιάξει το back story τους?

    Nailed it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δε θα έλεγα ότι δεν υπάρχει τίμημα. Τότε όλο αυτό που τράβηξε ο Stefan όταν ήπιε αίμα τι ήταν; Το ότι ο Damon έχει γίνει δολοφόνος χωρίς regrets τι είναι; Γιατί προσπαθούν και οι δύο να αλλάξουν, τι φοβούνται; Έχουν κάτι να χάσουν. Ακόμα και το δαχτυλίδι που λες, δεν το έχουν όλοι.

    Συμφωνώ ότι κάποια κίνητρα παρουσιάζονται με αρκετά απλοϊκό τρόπο, αλλά υπάρχει conflict, και υπάρχει loss of humanity που πάει πέρα από το 'είμαι τέρας επειδή λαμπυρίζω'. Όχι, είμαι τέρας επειδή ο μόνος τρόπος να τη βγάζω πέρα είναι με το να πατάω τον διακόπτη ηθικής στο off και να σφάζω ό,τι γουστάρω μέχρι κάποιος να μου θυμίσει ότι δε μπορώ πχ να στρίβω το λαιμό του περαστικού. Δεν είναι καν εκ του ασφαλούς αυτό, γιατί ο Damon συνέχισε να σκοτώνει και αφού γνώρισε την Elena.

    Τώρα βέβαια καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοούσες με το προηγούμενο σχόλιο, κι εκεί συμφωνώ ότι η σειρά μοιάζει να χάνει μια ευκαιρία. Αλλά ακόμα κι εκεί δεν ήταν τόσο clean-cut τα πράγματα. Δε θέλω να επεκταθώ λόγω spoilers. Ας δούμε και την εξέλιξη. Δες την κι εσύ- αν θυμάμαι καλά δεν είσαι up to date.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ξέχασες κάτι... Αυτή η σειρά κάθε δυο επεισόδια έχει και ένα party, happening κτλ. Δηλαδή κάτι άλλο δεν μπορούν να σκεφτούν; LOL...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σωστό, αλλά από την άλλη ΠΑΝΤΑ τα επεισόδια με αυτά τα happenings είναι γαμάτα. Όποτε δηλαδή ξεκίναγε επεισόδιο με χορούς, πανηγύρια κτλ ήξερα ότι θα γίνει χαμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βασικά αυτό με τα happenings ειναι το CW effect που λέγαμε...

    ...πάρε παράδειγμα το Gossip Girl. Σε ΚΑΘΕ επεισόδιο οι χαρακτήρες αναφέρουν απο την αρχή "Θα πας στο opening party/debutant ball/fashion show/Lady Gaga private concert που γίνεται απόψε/αύριο βράδυ?" και κατόπιν γίνεται build up μέχρι το ανάλογο event όπου παρευρίσκονται όλοι και γίνεται χαμός στο ίσωμα.

    Το ίδιο γίνεται κι εδώ, αλλά με πιο low profile πράγματα, όπως dinner party/barbeque/πρόχειρο πάρτυ στη λίμνη, και ενίοτε έχουν τα πιο κυριλέ events (οπως το γαμάτο φετινό masquerade) για να καλύψουν όλο το επεισόδιο όταν είναι να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα :P

    Έκανα έναν impromptu μαραθώνιο μέχρι το 8ο φετινό by the way... πήρε πάλι απότομα φόρα η σειρά και μάλιστα πολύ καλύτερη απο πέρσι! Ελπίζω να βρουν τέχνασμα να κρατήσουν το Κατερινάκι σε σχεδόν όλα τα επεισόδια χωρίς να γίνει κουραστική, παίρνω πίσω όλες τις φορές που σκέφτηκα οτι η Nina Dobrev είναι μια βαρετή emo μαούνα σαν το σαπιοπόντικο την Bella :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Very well said, IMO. Και για την περιγραφή του CW effect, και για την περιγραφή της Bella. "Βαρετή eimo μαούνα" και "σαπιοπόντικο". Very well indeed!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εγω θελω να πω οτι "back in the good old days" τα vampire movies/series δεν χρειαζοταν werewolves. Ηταν cool κι απο μόνοι τους οι βρυκόλακες.

    Well, back then ηταν cool οι βρυκόλακες period :P

    Με τρωνε πολυ τα χέρια μου να γράψω μια ανάλυση, συγκρίνοντας τo 80s vampire fiction με του σήμερα.
    (ναι, ξέρω οτι δεν θα ειναι fair να συγκρίνω μια ολοκληρωμενη εικονα retrospectively μετα απο 30 χρόνια με κάτι που ακόμα δημιουργειται, αλλα νομιζω έχω μερικά πατήματα :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κάντο. Και μετά πες το μου για να λινκάρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Από τις πιο αγαπημένες σειρές έβερ...
    Έπρεπε να το είχες αρχίσει πιο νωρίς αλλά οκ..
    Κάλιο αργά παρά ποτέ όπως εγώ που πριν μια βδομάδα ξεκίνησα επιτέλους Community χάρη στα posts σου τόσο καιρό και την λάτρεψα τη σειρά :) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή