Battlestar Galactica, Season 3, Episode 14


Spoilers για το Helo-centric filler επεισόδιο του BSG.

Aπό ό,τι διαβάζω, προκύπτει οτι ο Ron Moore σκόπευε αυτό το επεισόδιο να είχε πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο ευρύτερο season arc, καθώς κατά τη διάρκεια της δίκης του Baltar θα μαθαίναμε πως μια από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν θα είχε σχέση με κάτι που έκανε στους Saggitarians. Αλλά αυτό εν τέλει κόπηκε από τα επερχόμενα επεισόδια, οπότε το επεισόδιο αυτό έμεινε ξέμπαρκο, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε οτιδήποτε ευρύτερο, να στηρίζεται σε μια Τραγική Ιστορία Μάνας (TM).

Όχι οτι αυτές οι ιστορίες είναι κακές καλά και ντε, απλώς ερχόμαστε από ένα μικρό επεισοδιάκι με τον Jesus-Baltar να υποβάλεται σε βασανιστήρια, και όσο νά'ναι αυτή η αλλαγή ρυθμού με χάλασε. Αλλά αν το κρίνω από μόνο του, το επεισόδιο δεν ήταν άσχημο. Κάθε άλλο μάλιστα, για τα δεδομένα του BSG ειδικά. Θυμόμαστε τι... αριστουργηματάρες έχουμε δει όταν η σειρά δοκιμάζει να μας ξεναγήσει στα χαμηλότερα στρώματα της αρμάδας ("Black Market", anyone?) οπότε το μη χείρον βέλτιστον, έχω να πω! Εξάλλου, το ηθικό ζήτημα που εξερευνεί το επεισόδιο δεν είναι πλαισιωμένο από ένα βαρετό ρομαντικό στόρι, αλλά από ένα ακόμα εξαιρετικό πορτρέτο του Helo.

Μου αρέσει πολύ ο Helo, και ο Tahmoh Penikett σίγουρα δε σταματάει ποτέ να δίνει όλο και περισσότερα ερμηνεύοντας το ρόλο. Γνωρίζαμε εξαρχής οτι ο χαρακτήρας του είναι ο ηθικός στήλος της σειράς, εκείνος που ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή θα υψώσει τη φωνή του στον Adama και θα πει άφοβα τη γνώμη του, ακόμα κι αν είναι η λιγότερο δημοφιλής. Το έκανε για να προστατέψει τη Sharon, το έκανε για να αποτρέψει τη γενοκτονία των Cylons, το κάνει και τώρα για να σώσει τους άτυχους Saggitarians που βρέθηκαν στο δρόμο ενός μανιακού supremacist γιατρού.

Αυτό που κάνει αυτό το επεισόδιο να ξεχωρίζει (πέρα από την πάντα καλοδεχούμενη εμφάνιση του καρατερίστα Bruce Davison που όλοι μας αγαπάμε) είναι το πώς οι πράξεις του Helo εξετάζονται κάτω από το πρίσμα, όχι της προσωπικής του ηθικής, αλλά ως συνάρτηση της παρουσίας της Athena στη ζωή του. Είναι ηθικός από τα βάθη της ψυχής του, ή ανέπτυξε σφαιρική οπτική όταν ερωτεύτηκε μια Cylon? Ο ίδιος φωνάζει πως δεν τον χαρακτηρίζει το οτι είναι παντρεμένος με τη Sharon, αλλά κατά πόσο αυτό αληθεύει? Όταν πέρασε μια ολόκληρη σεζόν δίπλα της, σίγουρα μέσα του κάτι είδε να αλλάζει, και πιστεύω είναι αυτό που τον έχει μετατρέψει στη συνείδηση της σειράς. Βλέποντας τον εαυτό του να τρέφει αισθήματα για ένα πρόσωπο που θα έπρεπε για αυτόν να είναι μια τοστιέρα, σίγουρα έβαλε υπό νέα οπτική και κάθε άλλο ζήτημα που θα τον απασχολούσε στο εξής. Κι έτσι, ο πολεμιστής Helo, μετατράπηκε στον ηθικό στρατιώτη από τον οποίο ζήτησε εγκάρδια συγγνώμη ολόκληρος Adama.

Κάποιες πτυχές του επεισοδίου μου φάνηκαν ελαφρώς τραβηγμένες (το σκηνικό με τον παρεξηγημένο ήρωα που κανείς δεν τον πιστεύει, το έχουμε δει 300 φορές) αλλά εξετάζοντάς το συνολικά, και ιδιαίτερα έχοντας υπόψιν το πόσο αποτελεσματικά αναλύει έναν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες, δίχως να επαναλαμβάνεται, και δίχως να καταφεύγει σε δραματικές γελοιότητες, νομίζω πως θα κατέτασα το "Woman King" στην πάνω 10άδα της σεζόν. (7άδα ως τώρα, καθώς έχουμε 6 ακόμα επεισόδια, αλλά αν έχω καταλάβει πλέον το pattern της σειράς, δεν πιστεύω οτι 2 από τα επόμενα 4 επεισόδια θα είναι καλύτερα από αυτό.)

4 σχόλια:

  1. Το περίμενα πολύ χλωμό αυτό το επεισόδιο, αλλά κατά τη γνώμη μου έκανε την έκπληξη.
    Δεν είμαι από τους φανατικούς θαυμαστές του Helo, αλλά το επεισόδιο μου άρεσε, κυρίως γιατί ασχολήθηκε με σκιαγράφηση χαρακτήρων, όπως κάποια από τα καλύτερα επεισόδια της πρώτης σεζόν.
    Ελπίζω σε ακόμα καλύτερες BSG-μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, συνήθως όταν κάνουν εντελώς αυτοτελή επεισόδια αστοχούν, αλλά αυτό ήταν εξαίρεση.

    Κι εγώ περιμένω ακόμα καλύτερες μέρες. Ήδη hype-άρεται οτι η δίκη του Baltar (που από μόνο του αυτό σαν στόρι με εξιτάρει) θα οδηγήσει στο πιο jaw-dropping cliffhanger της σειράς. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. den perimena na give a damn gia episodeio me ton Helo, alla telika mia xara to sikwse panw tou to episodio

    elpizw to emetiko Lee-Kara romantzo na mas (exei) teleiwsei suntoma giati bariemai.

    k i 6... elpizw mexri to telos tis sezon na eixan dwsei apantisi giati skata blepei k ayti oramata. exei apla sxesi me to oti brethikane mazi sto epikentro tis ekriksis (kala min apantisei kaneis, spoilers etc, alla eikazw fwnaxta)

    ΑπάντησηΔιαγραφή