Battlestar Galactica, Season 3, Episode 15


Σχόλια για το τελευταίο (ελπίζω) φετινό filler επεισόδιο του Battlestar Galactica.

Aν μετράω σωστά, από την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στην τελική ευθεία της σεζόν με τη δίκη του Baltar, αποκαλύψεις, και άλλα τέτοια όμορφα, και δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος. Αυτό εδώ δεν ήταν με τίποτα ένα από τα χειρότερα filler επεισόδια, αλλά μπροστά στα όσα έχουν προηγηθεί σε αυτή τη σεζόν και στα όσα πιθανολογούμε πως θα έρθουν, αυτές οι ψευτο-poignant σαχλαμαρίτσες μοιάζουν ακόμα πιο αδύναμες. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τον Helo να εξερευνά τον εαυτό του, και προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα, μάλιστα το θεώρησα το καλύτερο ίσως self-contained επεισόδιο που έχει κάνει η σειρά φέτος. Αυτή τη φορά όμως επιχειρείται κάτι παρόμοιο για τον Adama και το ζεύγος των Chief-Callie, και για διαφορετικούς λόγους ένιωσα πως δε με ενδιέφερε κανένα από αυτά, όχι όπως εκτίμησα τις εσωτερικές μάχες του Helo στο "Woman King".

Στην περίπτωση του Adama, το κακό το έκανε ένα από τα προηγούμενα φετινά επεισόδια (εκείνο με τον Carl Lumbly του Alias στο ρόλο ενός πιλότου που ήξερε τον Bill από πριν τη γενοκτονία) καθώς το να πιάσουμε δύο ξεχωριστά threads από το παρελθόν του ίδιου χαρακτήρα θυμίζει άλλα shows, ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίον κανένα από τα δύο δε με έκανε να νοιαστώ. Όχι όσο νοιάζομαι για τον χαρακτήρα στο παρόν. Η προσπάθεια να του φορτώσουν ενοχές για τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε ο Lee, βέβαια, είναι κάτι που μπορεί να παίξει στη συνέχεια (ο μικρός Adama πιθανότατα θα παίξει μεγάλο ρόλο στη Δίκη, και δε θα απέκλεια το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμαχόμενος με τον πατέρα του. Θα επανέλθω αμέσως.) αλλά αν είναι έτσι τότε η εισαγωγή αυτού του στοιχείου είναι κίνηση τελευταίας στιγμής. Όπως τέτοια κίνηση είναι και η ξαφνική αγάπη του Lee για τη δικηγορία, που apparently την είχε σε όλη του ζωή. Oh, really. Μέχρι και η μεταμόρφωση του Gunn σε νομικό καρχαρία στην 5η σεζόν του Angel ήταν πολύ πιο relevant από την επικείμενη ενασχόληση του Lee με τη δίκη του Baltar. Σχεδόν φτάνει τα επίπεδα randomness εκείνης της θρυλικά κακής αλλαγής πόστου στην αρχή της 6ης σεζόν του West Wing...

Και λέγοντας αυτά, δεν έχω καν αγγίξει ακόμα το πραγματικά αδιάφορο κομμάτι του επεισοδίου. (τουλάχιστον οι σκηνές του Adama είχαν εντυπωσιακό μοντάζ. Καθαρά επιφανειακό αυτό, αλλά τουλάχιστον είχες κάτι να θαυμάζεις. Και είχαν και τον Edward James Olmos, εντάξει? Κακές δε μπορείς να τις πεις.) Είμαι ο μόνος που νομίζει πως ο chief το έχει ρίξει στο φίκι-φίκι με την τύπισσα που τους κοίταγε πίσω από το τζάμι? Είμαι σίγουρος οτι έπιασα κάτι τέτοιο στην ατμόσφαιρα. (την έχουμε ξαναδεί αυτή, by the way? H κάμερα πήγαινε πάνω της με έναν τρόπο που υποννοούσε πως την γνωρίζουμε.) Σε κάθε περίπτωση, με αυτές τις forced εκδηλώσεις αγάπης εγώ δεν γελιέμαι. Από την πρώτη σκηνή του επεισοδίου ήταν προφανές πως οι δυο τους θα έρχονταν σε κάποια κατάσταση που θα τους έκανε να επαναξιολογήσουν τη στάση τους απέναντι στον γάμο τους, και εν τέλει αυτό συνέβη με τον πιο κλισέ πιθανό τρόπο.

Δεν ήταν όλα για γκρίνια όμως! Οι σκηνές του Adama με τη Roslyn ήταν χρυσός-- λατρεύω τη χημεία τους, και θαυμάζω το πώς επικοινωνούν οι δυο τους. Είμαι βέβαιος πως μια σκηνή μεταξύ τους χωρίς διάλογο θα ήταν εξίσου σαφής και πλούσια σε συναισθήματα με τον πιο φορτωμένο διάλογο που θα μπορούσε να σκεφτεί άνθρωπος. (εκτός από τον Paul Haggis. Για συναισθήματα μιλάμε.) Η ουσία είναι πως αυτή η σκηνή εξιλέωσε όλο το επεισόδιο για μένα. Ό,τι είχε προηγηθεί ήταν περισσότερο ξεχάσιμο (υπάρχει αυτή η λέξη στα ελληνικέζικα?) παρά ενοχλητικό, α λα "Black Market", οπότε αν θυμάμαι κάτι από το "A Day in the Life" θα είναι μάλλον αυτή η σκηνή με τους δύο πρωταγωνιστές.

Αλλά αρκετά με τις σαχλαμάρες. Την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στο ψητό.

11 σχόλια:

  1. Loipon akou esy tora... kane ta sxolia AFTER THE JUMP giati tora teleutaia pou blepo "filler to BSG auti tin ebdomada", "apogoiteutiko auto to Galactica" kai tetoia, den exo oreksi na to do kai gi'auto exo meinei piso! EKSAITIAS SOY! Kai apogoiteuomai kai den thelo. Ase pou pianei xoro sto skliro for nothing. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα filler δεν μπορείς να τα αποφύγεις σε μια σεζόν 21 επεισοδίων, εκτός αν κάνεις αυτό που κάνει το LOST ή το Heroes (η γνωστή τεχνική "περιπλέκουμε την τρέλα μας κι όπου μας βγάλει" ή " μέχρι να φτάσουμε στην έκτη σεζόν έτσι κι αλλιώς δεν θα θυμάται κανείς τίποτα" ή "δράση να υπάρχει κι ας μην βγαίνει νόημα").
    Όλα τα φετεινά filler επεισόδια του BSG ήταν αξιόλογα. Προσωπικά το τελευταίο μου άρεσε πολύ γιατί ξανάπιασε τη σχέση Adama-Apollo, Adama-Roslyn κ.λπ. Το μόνο που δε μου άρεσε ήταν η πρώην του που εμφανίζεται ως άλλη Six, αλλά ίσως αυτό είναι ένα στοιχείο που μας παραπέμπει στο ποιον είδε η D'Anna.
    Τα συμπεράσματα δικά σας ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H αλήθεια είναι οτι φέτος δεν είχαμε κάτι αληθινά κακό, σε αντίθεση με πέρυσι. Υποπτεύομαι απλά οτι γίνεται μεγαλύτερο θέμα επειδή τα επεισόδια του "proper Galactica" ήταν τόσο καλύτερα και πιο ξεχωριστά από των άλλων σεζόν.

    Και αυτό για τη γυναίκα του Adama μου πέρασε από το μυαλό! Κουφό θα είναι, αλλά θα είναι σαφώς καλύτερο από να είναι πχ ο ίδιος ο Adama. Υπομονή, φτάσαμε σχεδόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, κακό δεν το έλεγες με τίποτα. As fillers go, ήταν πάνω από decent για μένα.

    Το μεγαλύτερο claim to fame της techie που υποψιάζεσαι ότι she's knocking boots με τον Chief είναι αν δεν κάνω λάθος η συμμετοχή της στην "6μελή επιτροπή εκτελέσεων" που οδηγούσε ο Tigh μετά την έξοδο της New Caprica. Πέρα από αυτό, κυκλοφορεί συνεχώς στο background. Την προσέχω γιατί μ'αρέσουν οι κοπελιές με αγορέ μαλλί. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ah, δεν τη θυμόμουν από εκείνο το επεισόδιο (το οποίο ήτα έξοχο, by the way). Λογικά θα την ξαναδούμε. Είπαμε, αυτά τα "σ'αγαπώ, ΓΥΝΑΙΚΑ!" υπό την απειλή του θανάτου έχουν λιγότερη σημασία κι από τις bookend παροντικές σκηνές σε σενάριο του Paul Haggis.

    (Sorry, όποτε φτάνουν οι μέρες των Όσκαρ κάτι με πιάνει και κάνω πάντα τον Haggis το go-to κακό παράδειγμα για οτιδήποτε. Αναμείνατε αναλυτικό σχολιασμό του Black Donnelys την Τρίτη!))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την τύπισσα που λέτε την λένε Seelix και ναι, την έχουμε ξαναδεί πολλές φορές από την αρχή της σειράς. Δεν παίζει φίκι-φίκι (αμέσως το μυαλό σας να πάει στο πονηρό!!) αλλά δούλευε από παλιά με τον Chief και ήταν στην ομάδα που είχε πέσει με το raptor στο Kobol, τότε που ήταν μαζί ο Chief, η Cally, ο Crashdown, ο Socinus και ο Gaius. Δεν την αναγνωρίσατε επειδή τότε είχε μακριά μαλλιά... πράγμα ενδεικτικό της έλλειψης προσοχής που διακρίνει γενικώς τους άντρες :-p

    Seelix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα την εντόπιζα που να με κοπάναγες κάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nαι, δε μπορώ να πω, υπήρξες κατατοπιστικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. thodorako den ise monos

    k emena i proti skepsi mou molis anoikse to episodeio itan:

    'cheif, you scoundrel! you φίκι φίκι that girl behind your wife's back!'

    apla k mono o tropos pou tou erikse matia molis mpike 'hey chief'. :)

    simpathitiko. barethika oiktra me ta flashbacks tou chief, k to olo skiniko me to mpalwma to ksexeilwsan, kathe ligo k ligaki cut back na blepoume ton chief sto dwmatio k to mpalwma na mpazei (tsixla den exoun sto diastima? a re mcGyver pou sas xreiazetai). eprepe na eixan balei k merikes skines me ongoing twn Cylons k Baltar na proxwrisei ligo i geniki ploki.

    p.s. Laura+Bill = sitting on a tree, by the cabin, near the lake, on New Caprica, k-i-s-s-i-n-g

    ΑπάντησηΔιαγραφή