24 sharks


Έχω αναφερθεί στο παρελθόν στην ανεπανάληπτη ικανότητα του 24 να αψηφά τον καρχαρία αλλά αυτή τη φορά φοβάμαι πως το πλήγμα είναι οριστικό. Πλέον η σειρά όχι απλώς έχει πηδήξει τον καρχαρία (ξανά, και ξανά) αλλά κάνει σεξ μαζί του. Scary stuff. Μερικά spoilery-filled λόγια ανησυχίας μετά το άλμα.

Καταρχάς θέλω να πω δυο καλά λόγια για το προηγούμενο επεισόδιο ώστε να μη χαθεί μέσα στο θάψιμο. Στιγμές για να κρατήσει κανείς:
  • Το "fssst" του Morris προς τον Milo. Η σπάνια στιγμή που το 24 κάνει ευθέως ένα αστείο. Νομίζω έχω μετρήσει ακριβώς 3, οι δύο γραμμένες από τον David Fury.
  • Η μπλόφα του Palmer με έπιασε στον ύπνο, αλλά οι ευχαριστίες του προς τον αντιπρόεδρο με ξύπνησαν για τα καλά. Για την περίπτωση που κάποιος είχε ξεχάσει οτι ο Joel Syrnow είναι hardcore ρεπουμπλικάνος...
  • Η μάχη του Jack με τον Abu Fayed. Μου θύμησε τις τιμημένες μέρες του Angel και τις καλύτερες μάχες σώμα σώμα που έχω δει στην τηλεόραση. Και το κλείσιμο της, με τον Jack να σκοτώνει εν ψυχρώ τον Abu καθώς του υπενθυμίζει τι είχε κάνει και στον αδερφό του? Wow. Just... wow. Ένα πολύ πιο δυνατό φινάλε για το φετινό story, από ό,τι του άξιζε.
  • "Damn, Jack". Ο Mike Doyle κοιτάζει την αποθήκη αφού ο Jack σκότωσε όλη τη συμμορία μόνος του.
Ωραία, πάει αυτό. Πάμε στην ουσία τώρα, η οποία ουσία λέει πως το 24 φέτος έχει βρεθεί για πρώτη φορά στη θέση του να μη δουλεύει απολύτως τίποτα. Έχουν πετάξει storylines πριν καλά-καλά προλάβουμε να τα γνωρίσουμε, έχουν ξαποστείλει χαρακτήρες νέους και παλιούς μέσα σε ελάχιστα επεισόδια, έχουν ανακυκλώσει πλοκές από περασμένες (και όχι μόνο) σεζόν, και συνεχίζουν χωρίς φόβο (ή ενοχές) να σκοτώνουν κάθε ιστορία που δε λειτουργεί για χάρη κάποιας καινούριας.

Το arc με τις πυρηνικές ήταν βαρετό ήδη μετά από 5-6 επεισόδια, πόσο μάλλον τώρα, οπότε οι παραγωγοί το έκλεισαν εσπευσμένα σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά τους να δώσουν ένα νέο ενδιαφέρον στη σειρά καθώς κατευθύνεται προς το τέλος της σεζόν. Έτσι, ο Tzi Ma πήρε κατά τα φαινόμενα τηλέφωνο στη CTU και ζήτησε να τον συνδέσουν με τον Jack Bauer τη στιγμή που θα τελειώσει η κρίση με τις κεφαλές, για να τον ενημερώσει πως κρατά όμηρο την Audrey που είναι πάρα πολύ ζωντανή, ευχαριστώ πολύ.

Οπότε τώρα ο Jack πρέπει να δράσει ενάντια σε όλους επειδή απειλείται η ζωή ενός αγαπημένου του προσώπου, τη στιγμή που στον Λευκό Οίκο ο Wayne έπεσε πάλι σε κώμα ώστε να βρίσκεται ο Jack απέναντι στον Πρόεδρο, όπως και πέρσι. Αμ, δεν ντουμπλάρονται έτσι οι επιτυχίες παλικάρια μου! (αφήστε που ο εν λόγω περσινός πρόεδρος είναι Μ.Ι.Α.)

Κι ενώ εμείς καθόμαστε και απορούμε αν υπάρχει έστω ένα στόρι (πολιτικό ή Jack-related) που να μην έχουμε ξαναδεί μέχρι και λίγα επεισόδια πιο πριν, η δράση στη CTU κάνει τον εγκέφαλο να ματώνει. Η δράση. Heh. Υποψίες για moles, τα κλασικά μεθύσια/ξυλοδαρμοί/τραγωδίες οικογενειακών μελών, το υποχρεωτικό hookup, και διάφορα άλλα επίπονα και τρομακτικά κλισαρισμένα και αδιάφορα. Ανάθεμα κι αν η Chloe είχε δύο ή τρεις καλές ατάκες όλη τη σεζόν. Ανάθεμα κι αν ο Bill κάνει κάτι άλλο εκτός από το exposition. Ανάθεμα κι αν ο Balfur δε σκότωσε και το 24. Ανάθεμα κι αν ο Morris δεν αυτοκαταστράφηκε ως χαρακτήρας. Ανάθεμα κι αν η Marisol Nichols δεν είναι η ομορφότερη γυναίκα που έχουμε δει στη σειρά.

Πέραν αυτού του τελευταίου, και λαμβάνοντας υπόψη την παντελή απουσία φρέσκων ιδεών, είναι νομίζω εμφανές τι πρέπει να συμβεί. Όχι, να μην επιστρέψουν παλιοί χαρακτήρες, μέχρι να διαπιστώσουν οι συγγραφείς οτι δεν ξέρουν τι να τους κάνουν. Όχι, να μη γνωρίσουμε άλλα μέλη του γενεαλογικού δέντρου του Jack. Όχι, να μην ακούσουμε άλλα φτηνά κηρύγματα του Joel Syrnow για το τι θυσίες οφείλουμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την ελευθερίας μας. Για την ακρίβεια, οι παραγωγοί του 24 θα έπρεπε να πάρουν την φετινή σεζόν και να την έχουν ως το απόλυτο αντιπαράδειγμα. Μπορούν όμως να κάνουν κάτι άλλο?

Κι εδώ επιστρέφω στο εμφανές που ανέφερα παραπάνω. Αφού νέες ιστορίες δεν έχουν μέσα τους, αλλά η σειρά πρέπει να συνεχιστεί? Πολύ απλά, αφού τίποτα δε δουλεύει στο ισχύον setting, ας αλλάξουν τα πάντα! (πλην του Jack, φαντάζομαι.) Σε αυτό το σημείο, τα πάντα σε αυτή τη σειρά έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα που δε με νοιάζει οποιοσδήποτε άλλος, πλην των Logans ίσως. Ξηλώστε λοιπόν τη CTU. Σκοτώστε τους πάντες. Σβήστε τη μνήμη ή την ταυτότητα του Jack. Ας κάνουν και μια γαμημένη απόβαση εξωγήινοι, δε με νοιάζει! Αλλά πρέπει να αλλάξει κάτι, στα θεμέλια.

Παρακολουθώντας δύο σερί επεισόδια της σειράς, μου έγινε επίπονα προφανές (πέραν των λιγοστών περιστασιακών καλών σημείων που οφείλονταν περισσότερο στην ικανότητα ενός συγγραφέα ή ενός ηθοποιού, παρά στις συγχρονισμένες προσπάθειες ενός τιμ ανθρώπων) οτι το 24 έχει εξαντληθεί σε σημείο που δε μπορεί καν να λειτουργήσει ως παρωδία του εαυτού του. Αυτό που μένει να γίνει είναι μια ριζική αναπροσαρμογή του concept ώστε τα υπόλοιπα δύο χρόνια στο συμβόλαιο του Kiefer Sutherland να μη μετανιώνει την ώρα και τη στιγμή που τα υπέγραψε. Έχουμε ακόμη 6 επεισόδια, και για αυτά τα 6 και μόνο, η σειρά παίρνει free pass λόγω πρότερου έντιμου βίου. Αλλά αν τίποτα μέχρι το season finale δεν σπρώξει το show σε μια αποφασιστική νέα κατεύθυνση, τότε δεν ξέρω πόσο (και αν) θα μπορώ να φέρω τον εαυτό μου σε θέση να περιμένει την επόμενη πρεμιέρα. Κρίμα.

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σε όλα και ειδικά για την Marisol Nichols. Εντάξει, και ο Jack θεός είναι, δεν λέω, αλλά και η Nadia - what a babe!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, ναι! Είναι βασικά ο λόγος που δεν κάνω χαρακίρι στις σκηνές στη CTU.

    ΑπάντησηΔιαγραφή