The Shield, Season 6, Episode 9


Ή αλλιώς, "The Misadventures of Billings & Dutch!" και το πώς οι δυο τους έκλεψαν και πάλι την παράσταση. Spoilers μετά το άλμα για το προτελευταίο επεισόδιο της προτελευταίας σεζόν.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, δυο γραμμές για την εισαγωγή του επεισοδίου, γιατί ξαφνικά ένιωσα λες και ήμασταν πίσω στη δεύτερη σεζόν. Ο Vic καθώς τα χώνει στην Claudette έκανε για την πιο ξεσηκωτική πάσα από το teaser στο σήμα αρχής, που έχουμε δει από τότε που κάθε επεισόδιο άρχιζε με τον Vic και τον Aceveda να ανταλάσσουν απειλές. Awesome! Επί του θέματος τώρα.

Να λοιπόν που ο Vic φυσικά και έλυσε την υπόθεση των δολοφονιών του San Marcos σώζοντας το Barn, και που φυσικά κατάφερε και πάλι να πάρει το πάνω χέρι. Και φυσικά ο Shane προσπαθεί όντως να βρει τη δική του υπόθεση μακριά από τον Vic, Claudette μου. Κι όχι μόνο, καθώς προσεγγίζοντας τους Αρμένιους μέσω της Potente καταφέρνει τώρα να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο για τον Vic. Σε περίπτωση δηλαδή που νομίζει κανείς πως όλα θα κατέληγαν όμορφα κι ωραία υπέρ του Mackey και πάλι...

(On a sidenote: Αυτό που λατρεύω πιο πολύ στη σειρά είναι το πώς οι κεντρικοί χαρακτήρες δε σταματούν να κατατρέχονται από κάθε έγκλημα που έχουν διαπράξει διαμέσου των σεζόν. Τίποτα δεν ξεχνιέται, ούτε παύει να είναι σημαντικό όταν δώσει πάσα στο επόμενο story arc. Terry, αρμένικο money train, Antwon, Lem, Gilroy... όλα τους κυνηγούν. Ακόμα.)


Έπεσα έξω στην πρόβλεψη πως ο Aceveda θα βοηθούσε τον Vic να σώσει την καριέρα του-- τι σκεφτόμουν? Αλλά οι εξελίξεις τώρα οδηγούν σε ένα νέο σετάκι αποριών. Eίναι ο κολλητός του Aceveda που κάρφωσε τον Hernan? Πούλησε τον Aceveda για πολιτικούς λόγους ή καθαρά και ξάστερα επειδή αρνήθηκε να βοηθήσει τον Mackey? Τι ακριβώς συμφέρον έχει αυτός από όλη αυτή την ιστορία, έχουμε καταλάβει? Και, το κυριότερο, θα νοιαστεί ο Vic αρκετά για να μάθει? Θα το ρισκάρει? Πάντα ήταν ανήθικος, αλλά ποτέ δεν παράτησε συμφεροντολογικά μια υπόθεση. Είμαι περίεργος να δω πώς θα εξελιχθεί (και) αυτό.

(Κι άλλο sidenote, γιατί εδώ είχαμε πιθανώς την κορυφαία ατάκα της σεζόν.
"That won't go down well with the voters." "Except maybe West Hollywood." Δεν είναι απλώς το αστείο, αλλά είναι κυρίως ο παχυδερμικός τρόπος με τον οποίον ο Chiklis το παραδίδει, λες και ο Vic είχε ανάγκη να βγάλει από μέσα του μια ignorant κακία γιατί τόσο καιρό την καταπίεζε, λες και το χαίρεται με την ψυχή του! Δεν ξέρω, κάτι σε αυτή τη σκηνή μου έφερε στο μυαλό ένα visual του Vic με τον νεό του πολιτικό φίλο να έχουν στήσει BBQ και να πίνουν μπύρες ενώ ψήνουν τις μπριζόλες και να γελάνε λέγοντας ρατσιστικά αστεία.)

Την ίδια ώρα που ο Vic τα έχει βάλει πλέον με τους πάντες, χάνει από σύμμαχο και τον Hyatt, καθώς ό,τι δεν κατάφερε η Claudette στο περασμένο επεισόδιο το πετυχαίνει τώρα με δυο λέξεις ο Shane. Σα να επρόκειτο για μια scripted εκδοχή του "Survivor," ο Hyatt συμμάχησε προσωρινά με τον Vic επειδή είδε σε αυτόν έναν πολύ αποτελεσματικό μπάτσο, αλλά τώρα συνειδητοποίησε οτι σε βάθος χρόνου θα χάσει από την παρουσία του. Έτσι, στρέφεται τώρα κι αυτός εναντίον του. Subtly μεν, εναντίον του, δε.

Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αυτής της σεζόν ήταν το σχέδιο του Billings να ξεφτιλίσει τον Dutch, ιδίως για το απορημένο-what-the-fuck! βλέμμα του Hyatt τη στιγμή που αντιλαμβάνεται την παρουσία του έξω από το παράθυρο. Και μου αρέσει που το show έχει το χιούμορ και την αυτοπεποίθηση να πάρει λίγο χρόνο από τα μεγάλα ongoing plots ένα επεισόδιο πριν το τέλος της σεζόν και να τον αφιερώσει σε ένα τόσο ελαφρύ στόρι. Από την άλλη, το characterization του Dutch ακροβατεί τόσο επιτυχημένα ανάμεσα στο χιουμοριστικά αδέξιο και το κοινωνιοπαθώς creepy που δεν ξέρω αν στο επόμενο επεισόδιο αυτές οι misadventures των δύο τους θα παιχτούν ως ένα ελαφρύ αστειάκι ή ως κάτι σοβαρότερο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στα άκρα. Κοινώς, δεν έχω ιδέα τι να περιμένω, και αυτό είναι κάτι πάντα καλό, ιδίως αν μιλάμε για μια τόσο περιφερειακή -και άρα θεωρητικά ασήμαντη και αδιάφορη- πλοκή.

Για να συνοψίσω: Aρμένιοι με "Lola" & Shane, η αντιπαλότητα των Billings & Dutch που αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια της πλάκας και να αγγίζει αυτά της μισανθρωπιάς, η συνταξιοδότηση του Vic, η εμπλοκή του κολλητού του Aceveda, το τελικό fallout από τη δολοφονία του Lem. To Shield πάντα ήταν μανούλα στο να συγκεντρώνει ένα μάτσο φαινομενικά ασύνδετα threads και να τα μπλέκει σε ένα με συγκλονιστικό τρόπο στα εκάστοτε season finale. Τα character ή τα story arcs που έχουν συγκεντρωθεί ενόψει του 6ου τέτοιου φινάλε, μοιάζουν τα σημαντικότερα και επικινδυνότερα από ποτέ. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Κρατώ την ανάσα μου και βουτάω.

2 σχόλια:

  1. Περιμένω πως και πως τα σχόλια σου για το τελευταίο επεισόδιο. Με το "The Shield" έπαθα μεγάλη ζημιά. Είχα δει την πρώτη σεζόν πριν δύο χρόνια όταν είχε κυκλοφορήσει σε dvd, και τον τελευταίο μήνα είδα 2η, 3η, 4η, 5η και 6ή, όλα μαζεμένα και όχι μόνο δεν έπαθα overdose (που το παθαίνω με άλλες σειρές) αλλά τώρα αναρωτιέμαι πως θα περάσουν 12 μήνες μέχρι την αρχή της 7ης σεζόν.

    Όσον αφορά την έκτη, ήταν συγκλονιστική εκτός....του φινάλε της. Η "Σκηνή" που περιέγραψες ήταν όντως μία σκηνή ανθολογίας, ενώ Dutch και Billings δίνουν ρεσιτάλ με τον τελευταίο να ξεφεύγει στο τελευταίο επεισόδιο. Κατηφορά μεγάλη περιμένει τον Mackey στην έβδομη σεζόν. Δεν περιμένω τίποτα λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσήρθες! Για το season finale ελπίζω να προλάβω να γράψω σήμερα, γιατί το Shield δεν μου είναι δυνατόν να το ξεπετάξω όταν έχω πολλή δουλειά. (κάτι που θα κάνω εντός της ημέρας με όλα όσα μου έχουν απομείνει από την περασμένη εβδομάδα, bullet points και τα συναφή.)

    Ενώ δεν το βρήκα όσο σπουδαίο ήταν το φινάλε της 5ης ή της 2ης ή της 3ης (ή, well, της 1ης ή της 4ης-- LOL) καταλαβαίνω την ανάγκη σε αυτό το σημείο να πάνε για κάτι που περισσότερο θα προετοιμάζει το Τέλος παρά θα δημιουργεί νέες καταστάσεις. Περισσότερα όταν παλουκωθώ και γράψω. :)

    Kαι ώστε περιμένεις μεγάλη κατηφόρα, ε? Σίγουρα έτσι δείχνει, ή έδειχνε πριν την τελευταία σκηνή του season 6 finale. Εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το αν ο Shawn Ryan (όπως και ο David Chase που βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση στο Sopranos) ενδιαφέρεται για την τυπική έννοια εγκλήματος και τιμωρίας. Δεν το αποκλείω, αλλά δε θα το θεωρούσα δεδομένο γιατί μπορεί να βρεθώ προ εκπλήξεως.

    Θα το συζητήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή