More "Sopranos" finale stuff

Links, συζητήσεις και μια συνέντευξη σχετικά με την τελευταία σκηνή των "Sopranos" μετά το άλμα. Spoilers, προφανώς.

Αρχικά, μια συνέντευξη -η μοναδική- του David Chase για το φινάλε. Η δήλωση
"I have no interest in explaining, defending, reinterpreting, or adding to what is there" λέει όλα όσα χρειάζονται, κατ'εμέ. Η τέχνη ερμηνεύεται από τον καθένα μας με μοναδικό τρόπο, και περιπτώσεις τύπου "Lost" όπου οι δημιουργοί σπεύδουν κάθε μέρα να μας εξηγήσουν αυτό που είδαμε το προηγούμενο βράδυ αφαιρούν κάτι πολύ μεγάλο από την απόλαυση.

Μιλώντας για "Lost", οι Damon Lindelof και Carlton Cuse (μαζί με 3 άλλους λιγότερο σημαντικούς showrunners) εξηγούν γιατί λατρέψανε την τελευταία σκηνή της σειράς.

Απόψεις-απόψεις-απόψεις! Οι κριτικοί κινηματογράφου του Entertainment Weekly γράφουν για το φινάλε (Lisa) και για την τελευταία σκηνή ειδικά (Owen)-- με τον δεύτερο έχω μια περίεργη σχέση μίσους-μίσους, αλλά εδώ έπιασε πολλά στοιχεία με τα οποία συμφώνησα παθιασμένα. Ο Matt Roush του TV Guide ως συνήθως δεν κατάλαβε τι είδε, ενώ η Daily News της Νέας Υόρκης δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα. Ο τηλεοπτικός κριτικός της εφημερίδας που διαβάζει ο Tony Soprano μοιάζει κάπως αναποφάσιστος, και τέλος ο πολύ καλός blogger Dan Fienberg τα έχει πάρει με posts σαν αυτό εδώ.

Δυστυχώς το YouTube δεν διαθέτει πλέον υλικό από Comedy Central, αλλιώς θα πόσταρα αναφορές στην τελευταία σκηνή από Jon Stewart και Stephen Colbert. Ειδικά η πρόταση του Colbert είναι το καλύτερο εναλλακτικό φινάλε που έχω ακούσει, και φανταστική αναφορά στο τέλος του "Newhart": ο Tony ξυπνάει από το όνειρό του μετά το black-out, και συνειδητοποιεί οτι όλη η σειρά ήταν ένα όνειρό του. Γυρνάει και φιλάει τη γυναίκα του η οποία είναι η Carrie Bradshaw, κάνοντας όλο το "Sopranos" ένα spin-off του "Sex & the City"!

Άλλη πρόταση εναλλακτικού φινάλε:


Mιλώντας για εναλλακτικά φινάλε, ιδού πώς ο βραβευμένος με Έμμυ σεναριογράφος Ken Levine φαντάζεται το φινάλε των "Sopranos" αν η σειρά παιζόταν σε network. Yikes.

Ακόμα, εδώ έχουμε το φινάλε του "Harry Potter" α λα "Sopranos".

Kαι μια επιπλέον απόδειξη πως ο David Chase έκανε βασικά το ίδιο πράγμα με τον Joss Whedon, με 3 χρόνια καθυστέρηση, καθώς κι ένα κειμενάκι του iF Magazine για το θέμα. (uber-spoilers για "Angel", προφανώς.)

2 σχόλια:

  1. Ντρέπομαι, αλλά δεν έχω δει το φινάλε του Angel... Και δεν το είδα ούτε τώρα, για να μην μάθω τα spoilers! Αφού λες όμως ότι Whedon είχε κάνει κάτι αντίστοιχο με τον Chase σε πιστεύω.
    By the way το φινάλε του Sopranos ήταν φα-ντα-στι-κο και όποιος περίμενε ότι ο Chase θα έδινε ένα ξεκάθαρο τέλος στον ήρωά του, μάλλον έβλεπε άλλη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Well said. Επίσης πλάκα έχει η άποψη οτι ο Chase το έκανε επίτηδες για να τσαντίσει κόσμο κτλ, όταν ήταν σαφές εξαρχής της σειράς πως οι μαφιόζικες ιστορίες δεν ήταν ποτέ ο αυτοσκοπός, ήταν απλά το μέσο.

    Δεν είναι τυχαίο που οι πλοκές πάντα κορυφώνονταν στα προτελευταία επεισόδια, και το τέλος κάθε σεζόν ήταν εσωτερικό και character-driven. Τώρα θα άλλαζε, στο Τέλος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή