Pencils Down

Όλοι ξέρουμε οτι συμβαίνει, κι αν τυπικά απομένει ακόμα η επικύρωση και ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης (που θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα) η απεργία των σεναριογράφων έχει πρακτικά ήδη ξεκινήσει στο Hollywood. Πριν αναφέρω εν συντομία τι θα σημαίνει αυτό για τα διαφόρων ειδών shows και για κάθε δίκτυο, δυο λόγια για τα media.

Φυσικά καλύτερος τρόπος δεν υπάρχει για ενημέρωση, από sites σαν του Variety ή του Hollywood Reporter, αλλά!: Κάθε φορά που τσεκάρετε να δείτε τι παίζει και βλέπετε το Variety να ανησυχεί για τη μοίρα των κακόμοιρων των παιδιών που κρατάνε τα μικρόφωνα και κάνουνε το κέτερινγκ ή πέφτετε πάνω σε καμιά δήλωση καβλωμένου εκπροσώπου των παραγωγών σε στυλ "We've anticipated this for months. How stupid can they be?", θυμηθείτε οτι διαβάζετε έντυπα που επιβιώνουν με τα διαφημιστικά μπάτζετ αυτών ακριβώς των στούντιο ενάντια στα οποία απεργούν οι σεναριογράφοι. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες η αντικειμενικότητα τον πάει έναν ψιλοπερίπατο, κι έτσι κάπως με πληροφορεί το Variety οτι η WGA δεν σκοτώνεται κιόλας να πάει μπροστά τις διαπραγματεύσεις, όταν η αλήθεια είναι οτι οι παραγωγοί αρνούνται να συζητήσουν κι απλώς απειλούν με όλο και μεγαλύτερες ποινές τους θρασύατους σεναριογράφους.

Τώρα, τι σημαίνει για μένα και για σένα αυτή η απεργία? Σημαίνει οτι θα χεστούμε στο ριάλιτι, θα ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερα αγγλικά shows (αυτός ο Doctor Who ξαφνικά μοιάζει πολυτέλεια) και θα ξεσκονίσουμε classics σαν το Twin Peaks που έχω να το δω 6 χρόνια ή το Seinfeld που είναι 9 σεζόν το άτιμο και μου φεύγει η πίστη να το στριμώξω μέσα στο υπάρχον slate.

Οι showrunners δε δείχνουν έτοιμοι να υποκύψουν χωρίς να πάρουν αυτά που προφανώς δικαιούνται, η SAG είναι στο πλευρό της WGA (γιατί ξέρουν οτι αν χάσουν τώρα την ευκαιρία για ένα κομμάτι της πίτας των νέων media δεν θα το πάρουν ποτέ) και εκτός κι αν γίνει κάποιο Χριστουγεννιάτικο θαύμα, η ιστορία ενδέχεται να τραβήξει πάρα πολύ. Ποιοι είναι όντως προετοιμασμένοι, και πόσο?

Κατ'αρχάς υπάρχει το θέμα των live shows σαν τα νυχτερινά με Jay Leno κτλ που δε με νοιάζουν, αλλά και του Daily Show και του Colbert Report τα οποία είτε θα συνεχίσουν με αυτοσχεδιασμούς και routines γραμμένα στα όρθια, χωρίς χαρτί, χωρίς laptop, από τους Stewart/Colbert αυτοπροσώπως, είτε πολύ απλά θα το ρίξουν στις επαναλήψεις για διάστημα απροσδιόριστο. Το SNL, πάλι, θα πρέπει μάλλον να αναστήσει τον Andy Kaufman για να μείνει στον αέρα από την άλλη βδομάδα, και πού να τρέχεις τώρα. Βαράς επαναλήψεις από την εποχή του Chevy Chase και είσαι έτοιμος.

Oι σειρές που βλέπουμε και αγαπάμε θα αρχίσουν να μας αδειάζουν τη γωνία εκεί γύρω στα sweeps του Φλεβάρη. Όλες οι παραγωγές είναι κατά κανόνα 6-7 επεισόδια μπροστά σε σενάρια, οπότε με τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες ακόμα κάτω από συμβόλαιο (ως το καλοκαίρι) τα γυρίσματα θα συνεχιστούν κανονικά για λίγο καιρό ακόμα. Προσωπικά βέβαια αδυνατώ να φανταστώ κάτι σαν το Office να γυρίζεται χωρίς επεμβάσεις από τον Greg Daniels, που ως παραγωγός του show έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο σετ για τα καθήκοντα που υπάγονται σε εκείνον τον τίτλο του, αλλά όχι και το δικαίωμα να επέμβει στο shooting script εκείνη τη στιγμή, κάτι που γενικά συμβαίνει κατά κόρον υπό κανονικές συνθήκες.

Λίγο-πολύ η μέση σειρά θα είναι καλυμμένη μέχρι περίπου τα 3/5 της σεζόν της (πλην του Everybody Hates Chris που για κάποιο λόγο έχει ολοκληρώσει την παραγωγή και των 22 επεισοδίων), και τα προνοητικότερα των δικτύων θα κοιτάξουν να ρυθμίσουν τις προβολές για να μη μείνουν στα sweeps χωρίς φρέσκα επεισόδια Grey's Anatomy, για παράδειγμα. Αλλά όπως κι αν γίνει, κάπου εκεί μέσα το πηγάδι θα στερέψει οριστικά. Κι αν για κάποιο κανάλι σαν το CBS το πρόβλημα είναι ουσιαστικά αμελητέο (τα ατελείωτα procedurals του παίζουν σχεδόν εξίσου καλά και στις επαναλήψεις) οι υπόλοιποι θα τραβήξουν μεγάλο ζόρι.

Το FOX έχει το American Idol για να ξεφυσήξει βέβαια, ένα show που θα καλύπτει 3 από τις 5 μέρες της βδομάδας, αλλά την ίδια στιγμή ο μεγάλος πονοκέφαλος λέγεται 24. Ως FOX, τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση? Προχωράς στην προγραμματισμένη πρεμιέρα τον Γενάρη και εύχεσαι να λήξει η απεργία προτού ξεμείνεις από επεισόδια? Κι αν οι απεργοί βαστήξουν για καιρό τι θα γίνει, θα κοπεί η σειρά γύρω στο επεισόδιο 16 (παραδοσιακά η πιο αδύναμη περίοδος κάθε σεζόν) και το υπόλοιπο θα παιχτεί του χρόνου (όποτε) με buzz πιθανότατα καταστροφικό? Κι αν δεν κάνει πρεμιέρα το 24, θα ρισκάρει το δίκτυο να ρίξει μόνο του στα βαθιά το Sarah Connor Chronicles, χωρίς το δημοφιλές lead-in του?

Κι αν το FOX κουτσά-στραβά κάπως θα τη βγάλει, με τα ριάλιτι, και τα midseason shows του, στο NBC και το ABC η κατάσταση μοιάζει πολύ πιο τρομακτική, με τα δίκτυα να μην έχουν κόψει το παραμικρό show από την αρχή της σεζόν, να έχουν παραγγείλει επιπλέον σενάρια και για την τελευταία ασημαντότητα (διανύουμε την πλέον αναίμακτη σεζόν των τελευταίων χρόνων), στην ελπίδα πως θα έχουν original material να γεμίζουν την οθόνη μέχρι να λυθεί η απεργία. Τι θα γίνει όμως έρθει Γενάρης και Φλεβάρης και τα σενάρια των διαφόρων Journeyman και K-Ville τελειώσουν? Θα συνεχίσουν τα κανάλια να πληρώνουν μισθούς σε crew και ενοίκια για τα σκηνικά, όταν εξαρχής δεν πολυήθελαν να κρατήσουν αυτές τις σειρές? Όχι. Αναμείνατε να γίνει τρελό αιματοκύλισμα κατά τη διάρκεια της απεργίας, ειδικά αν φανεί οτι δε θα είναι ζήτημα ημερών ή βδομάδων, με ό,τι show δεν έχει κλείσει full season να βρίσκεται αυτόματα στο chopping block.

Για την ώρα, αυτά που δεν θα επηρεαστούν είναι τα καλωδιακά κανάλια, με τις περισσότερες σεζόν σειρών τους να έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα, αλλά και την ανάπτυξη σειρών για την επόμενη σεζόν. Αυτό λογικά θα αποτελούσε πρόβλημα (και ίσως και να αποτέλεσει, αν η απεργία πιάσει βαθιά άνοιξη) αλλά εδώ τα στούντιο έκλεισαν έξυπνα σημαντικές συμφωνίες πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως (με δημιουργούς σαν τους Joss Whedon, JJ Abrams, Shawn Ryan, και πολλούς ακόμα, να έχουν ήδη κλειστές συμφωνίες για το φθινόπωρο του 2008) με αποτέλεσμα κανείς ακόμα να μην πανικοβάλλεται για την επόμενη pilot season.

Developing, με συνεχή UPDATES στα σχόλια...

11 σχόλια:

  1. Ο Stewart είπε στο χθεσινό (που είδαμε σήμερα) ότι από Δευτέρα δεν θα έχει Daily Show. Εκτός αν αστειευόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι όντως, το Reuters μεταδίδει οτι πράγματι θα πέσουν επαναλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και σύμφωνα με τον Ausiello, το Heroes τρέχει και τσακίζεται να προλάβει να γυρίσει εναλλακτικό φινάλε ώστε το τέλος του 11ου επεισοδίου (και κλείσιμο του "Generations" arc) να αποτελέσει και season 2 finale.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kako pou mas vrike..! :/
    me to lost ti ginete?
    exoun grapsi ta 14 apo ta 16 episodia sosta?ara isos ke na provlithi kanonika i sezon..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η απεργία ανακοινώθηκε επίσημα για τη Δευτέρα (ανακοίνωση), και κάποια στούντιο έχουν ήδη αρχίσει να πανικοβάλλονται. Το ABC έστειλε μέμο στους σεναριογράφους του οτι μπορούν να παραιτηθούν από την ένωση και να συνεχίσουν να γράφουν, ξεχνώντας το γεγονός οτι όλοι οι showrunners είναι συνασπισμένοι στην απεργία. Να δω κανάν συγγραφέα του Lost να γράφει μόνος του σε κανά γραφείο, και τον Lindelof από το δρόμο να του πετάει ντομάτες στο παράθυρο, κι άλλο τίποτα.

    Μια που ρωτάς για το Lost, οι πληροφορίες λένε οτι έχει ολοκληρωθεί περίπου το μισό της σεζόνμε 3-4 ακόμα σενάρια έτοιμα, δηλαδή τζίφος για ολόκληρη τη σεζόν. Το ABC όμως ακούγεται οτι προτιμά να παίξει όσα επεισόδια έχει, και ποιος νοιάζεται για το momentum. 8 είναι έτοιμα? 8 θα παίξει τώρα και τα άλλα από του χρόνου. Τουλάχιστον μέχρι το Φλεβάρη που είναι η πρεμιέρα υπάρχει πολύς χρόνος και μπορεί απλά να έχει λήξει η απεργία.

    By the way, όταν υπολόγιζα 16 επεισόδια για το 24 είχα ξεχάσει οτι η παραγωγή είχε καθυστερήσει ενάμιση μήνα να ξεκινήσει. Μέτρα καμιά δεκαριά καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. e oxi,den tha to antekso an anavlithi to lost i diksoun mono 8 episodia! eleos.
    anw,thanks gia to information.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. to kako einai oti tha jemeinoume apo moonlight kai cane......
    i mipos afto einai kalo????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Exw pa8ei ena paniko me ayth thn apergia, anarwtiemai ti 8a ginoun oi seires pou blepw... Meta TI 8a blepw? Elpizw na mhn kopoun!!!

    P.S. To gossip girl ta paei xalia sta noumera h' mou fainetai? 8a m areze na eixe kai 2nd season... Wishful thinking...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει μια τελευταία ελπίδα να αποτραπεί η απεργία, με έκτακτη συνάντηση που κανονίστηκε για σήμερα. Φυσικά θα πέσει ενημέρωση.

    Για το Gossip Girl, ναι, με πρώτη ματιά τα πάει εντυπωσιακά χάλια για σειρά που πήρε -τόσο γρήγορα μάλιστα- full season, αλλά στο target demo (κοριτσάκια, βασικά :P) ξεσκίζει αγρίως, οπότε το CW δεν σκάει για τα συνολικά ratings.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Well, it's on:

    http://www.guardian.co.uk/usa/story/0,,2205493,00.html

    Run to the hills. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mετά το Heroes, και το Scrubs ετοιμάζεται να εγκαταλείψει λειψή σεζόν, με τη διαφορά πως σε αυτή την περίπτωση είναι το series finale της σειράς που δεν θα δούμε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή