Lost: His name is Jarrah, Sayid Jarrah


Δεν το πιστεύω πόσο καλό είναι το Lost φέτος, απλά δεν το πιστεύω. Spoilers μετά το άλμα!

Επιτέλους διάολε, επιτέλους οι Cuselof βρήκαν τι να κάνουν με τον πιο underused χαρακτήρα του νησιού. Από τις πρώτες μέρες της σειράς θεωρούσα τον Naveen Andrews έναν από τους 2-3 δυνατότερους ηθοποιούς, ενώ την ίδια στιγμή είχα πάντα την απορία για ποιο λόγο ο Sayid δεν έχει πιο ενεργό ρόλο στην ηγεσία επί του νησιού πέρα από το γεγονός οτι ο Jack είναι ο καυκάσιος alpha male. Oh well, αυτά πάνε τώρα.

Εδώ ο Sayid συνεχίζοντας απευθείας από το περσινό φινάλε όπου out-Jack Bauered τον Jack Bauer σκοτώνοντας έναν Other με ποδαράτο κεφαλοκλείδωμα ενώ ήταν δεμένος, εδώ παίρνει τον απόλυτο έλεγχο στο νησί, αποφασίζοντας και διατάζοντας, και παίρνοντας αυτό που ήθελε. Κανόνισε ποιος θα τον ακολουθήσει στην αποστολή, έβαλε τον Jack στη θέση του, έβαλε τον Locke στο τσεπάκι του (αν και πρέπει να αναρωτηθούμε αν όλα όσα του έδωσε ήταν ο Miles ή αν υπήρξε κι άλλο σκέλος στη συμφωνία-- η Kate;) και στο τέλος έφυγε από το νησί. Έφυγε από το νησί! Επιτέλους ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τους τύπους από το freighter των οποίων τις φωνές ακούμε και τα ονόματα διαβάζουμε στα credits εδώ και βδομάδες;

(Mιλώντας για το freighter, κάνω μια μικρή παρένθεση πριν συνεχίσω με τον Sayid, γιατί ΟΚ, είδα αυτό που νομίζω οτι είδα; Το νησί είναι κατά 31 λεπτά αποκομμένο από τον έξω κόσμο; What. Thuh. Fuck!)

Kαι τι ομορφιές επιφυλάσσει ο έξω κόσμος για τον Sayid; James Bond gone wrong, baby! Μετακινήσεις από το ένα ευρωπαϊκό locale στο άλλο, κουστούμι, έρωτας με τη λάθος γυναίκα, license to kill, διαταγές από έναν creepy τύπο κρυμμένο σε ένα νοσοκομείο του Βερολίνου και πλήρης αμοραλισμός. Μέχρι που την Bond Girl (Sayid Girl;) την έλεγαν Elsa! Πιο Bond από αυτό, δε γίνεται!

Προσωπικά έμεινα μαλάκας στη σκηνή του teaser, όπου ενώ ήμουν απασχολημένος προσπαθώντας να κατάλαβω αν το γήπεδο του γκολφ ήταν στο νησί ή όχι, ξαφνικά ο Sayid καθαρίζει στην ψύχρα έναν ενοχλητικό Ιταλό. Damn! Ποιο είναι λοιπόν αυτό το γκρουπ ανθρώπων που κυνηγάει ο Ben; Λογικά τώρα όντως θα αρχίσουν να παρατηρούν τα pattern killings, κάνοντας την αποστολή του Sayid εκθετικά δυσκολότερη. Αλλά τι σχέση έχουν με την πτήση 815, και ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Και εν μέσω όλων των ερωτήσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βασικότερη όλων, τι δουλειά έχει ο Sayid να δουλεύει για τον Ben! Ωραίο foreshadowing νωρίτερα στο επεισόδιο με τον Sayid να λέει οτι η μέρα που θα αρχίσει να τον εμπιστεύεται θα είναι η μέρα που θα έχει πουλήσει την ψυχή του. ΟΚ λοιπόν, την πούλησε, αλλά γιατί; Και είμαι ο μόνος που πλέον θεωρεί βέβαιο οτι στο φέρετρο είναι o Sayid; (Και while we're on the subject, τι ήταν αυτό το κρυφό δωμάτιο του Ben; Προφανώς απαντάει την ερώτηση αν πηγαινοέρχεται στο νησί, αλλά δημιουργεί μια νέα, δηλαδή για ποιο λόγο το κάνει.)

Στο μεταξύ, η Team Locke έχασε την καλύβα του Jacob, κι εκεί που νόμιζες οτι θα σκοτωθούν μεταξύ τους, ο Locke πείθει τον Hurley να παίξει μπλόφα. (Σε μια αντιπαράθεση για ομήρους, και leverage και διαπραγματεύσεις που με έκανε νιώθω σα να παρακολουθώ μια αλληγορία για την παεργία της WGA, όπου η Charlotte ήταν οι Χρυσές Σφαίρες. Ή απλά από τρεις μήνες συνεχούς κάλυψης της απεργίας, το μυαλό έχει γίνει κουρκούτι.) Ωραίο twist, και μια ένδειξη για την μεταστροφή του Hurley στο μέλλον.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, Desmond! Όχι με τον πιο smooth τρόπο, αλλά όπως και νά'χει ο brotha χώθηκε ξανά στην πλοκή, που σημαίνει πως η δυναστεία Wydmore πράγματι θα έχει κάποια σχέση με την ιστορία. Ώρα για ένα ακόμα flash-back-forward-everywhere=everywhen του Dez;

28 σχόλια:

  1. δευτερολεπτα ηταν η διαφορα οχι λεπτα!!

    και σε δευτερο επιπεδο ( θα λεγαμε) δειχνη και την ταχυτητα με την οποια τρεχει η σειρα, περισυ με φετος η διαφορα ειναι σαν λεπτο με δευτερολεπτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kaika me auto to episodi...Diladi twra den exei allo sayid,pai efige?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Good call, ανώνυμε #1, δεν το πρόσεξα.

    Ανώνυμε #2, σίγουρα έχει κι άλλο. Εκτός από τις μελλοντικές του περιπέτειες, έχουμε και ό,τι θα συμβεί στο freighter. Ίσα-ίσα, νομίζω οτι τώρα θα τον βλέπουμε περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (ξαναγράφω το σχόλιο διορθώνοντας το παιδαριώδες λάθος στα μαθηματικά μου)

    Πάντως, αυτό το παιδί είναι πολύ γκαντέμης στον έρωτα. Δεν του φτουράνε πολύ οι γκόμενες.

    Φυσικά, επανερχόμαστε στα γνωστά θραυσορχικά χούγια (ο Σαγίντ λέει σιγά μην εμπιστευτώ τον Μπεν, και ο Λοκ ΔΕΝ απαντά αναφέροντας τις γνώσεις του περί του πληρώματος του πλοίου). Αν θεωρήσουμε πως οι λόστις είναι μια οικογένεια, πια, τότε σίγουρα είναι προβληματική οικογένεια με σοβαρές δυσχέρειες επικοινωνίας. Αν εγώ στο σπίτι μου δεν απαντήσω, και μάλιστα πειστικά, σε ερωτήσεις τύπου «πού γύρναγες; γιατί άργησες;» και το παίξω Σιωπηλός Λοκ, θα φάω παντόφλα στο κεφάλι. Δεν ξέρω πώς δουλεύουν οι Αμερικανικές οικογένειες, έστω και αν τα μισά μέλη τους δεν είναι Αμερικανοί.

    Απ' ό,τι κατάλαβα, στο νησί ο χρόνος κυλάει πιο αργά. Έτσι εξηγείται και η «γιγάντωση» του Γουόλτ, θα μας πουν, και άλλα πολλά χαρούμενα. Αυτό που μας αφήνουν να καταλάβουμε, είναι πως τα δύο ρολόγια ήταν συγχρονισμένα πριν η ομάδα φύγει από το πλοίο (δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα ήταν συγχρονισμένα κατά την εκτόξευση του payload). Η διαφορά έχει φτάσει στα 31 λεπτά. Επίσης, αν η Ρετζίνα στο πλοίο παίρνει εικόνα του payload να φτάνει εντός δευτερολέπτων (σημειωτέον, ~5 χλμ/3″ ≈ 6000 km/hour ≈ 5 mach, ουάου), άρα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως το ραντάρ, για τη Ρετζίνα έχουν την κανονική ταχύτητα, τότε με τι είδους κύματα επικοινωνούν τα τηλέφωνα και η συνομιλία τους είναι συγχρονισμένη;

    Βέβαια, κρατάω πισινή επειδή μπορεί να μην έχω καταλάβει. Θα μας εξηγήσουν (υποσχέθηκαν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (και για να αξιοποιούμε παλιά εργαλεία για επαλήθευση)

    $ units
    You have: 5 km/3 sec
    You want: mach
    * 5.0282588
    / 0.198876
    $

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. …και η διαφορά ήταν λεπτά, επαληθεύστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 00:23:19,420 --> 00:23:22,000
    31 λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλήσουμε σε αριθμούς, το point είναι απλώς ότι ο χρόνος περνάει γρηγορότερα στον έξω κόσμο, δηλαδή μας επιβεβαιώνουν επισήμως κάτι που γνωρίζαμε ήδη.
    Όσο για το ποιούς κυνηγάει ο Ben και ο Sayid, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι ο Abaddon και οι δικοί του.
    Μου θυμίζει κάποιος τι γίνεται με τους υπόλοιπους Others? Τους έχω ξεχάσει τελείως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eνώ βρίσκω κι εγώ πως η αριθμολογία δεν είναι το point, συμφωνώ ωστόσο με το ερώτημα που θέτει του τζώτζιου σχετικά με το πώς η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου είναι συγχρονισμένη.

    Το να κυνηγάει ο Sayid συνεργάτες του Abaddon είναι τόσο intriguing ως ενδεχόμενο, που σχεδόν εύχομαι να κοπεί το Lost φέτος κι από του χρόνου να πάρει τη θέση του ένα Sayid-centric spin-off.

    Oι υπόλοιποι Others από όσο θυμάμαι είναι μόνο μια χούφτα άνθρωποι που επέζησαν του μακελειού του περσινού φινάλε, και βασικά πρέπει να είναι μόνο 2-3 αθάνατοι που έχουν πάει να κρυφτούν κάπου, λογικά, μέχρι να απελευθερωθεί το συμβόλαιο του Nestor Carbonell από το Cane.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαι τώρα μόλις είδα στον Ausiello οτι στην Kristen Bell είχε προταθεί ο ρόλος της Charlotte.

    Είναι τόσο πολύ εύκολο να πω κακία τώρα, που δεν θα το επιχειρήσω καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα νύχια του Sayid εξακολουθούν να με φρικάρουν, πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Είναι τόσο πολύ εύκολο να πω κακία τώρα, που δεν θα το επιχειρήσω καν."

    Please do! (For what it's worth, δεν μπορώ να τη φανταστώ καλά σε αυτό το ρόλο.)

    Επίσης, great episode!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ίσως η καλύτερη απόδειξη του πόσο κακή επιλογή έκανε η Bell, είναι το γεγονός οτι πρόλαβε κιόλας να γίνει typecast.

    Έχεις από τη μία ένα πολυβραβευμένο show σε δημιουργική ανάταση που σου προσφέρει regular part το οποίο δε μοιάζει με Veronica Mars after-thought. Έχεις από την άλλη ένα φρέσκο show που ως κάποιος που έπαιζε για 3 χρόνια σενάρια του Rob Thomas, όφειλες να έχεις αναγνωρίσει οτι δεν είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο (:P), το οποίο σου προσφέρει ημι-regular part που βασικά μοιάζει με λευκή σελίδα "παίξτο σα να ήταν μια διεστραμμένη Veronica Mars, Kristen, ξέρεις εσύ."

    Επιλέγεις το δεύτερο, το show φλοπάρει, εσύ μαζί του, το ευρύ κοινό σε γνωρίζει τώρα ως την τραγική ψυχασθενή τύπισσα του Heroes, κι από την άλλη βλέπεις το ρόλο που απέρριψες να κάνει κόσμο να μιλάει εν μέσω της συνεχιζόμενης δημιουργικής ανάτασης ενός καλύτερου show.

    Κοιτάς τον καθρέφτη, και κλαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Disclosure: δε βλέπω Ηeroes, συνεπώς δεν έχω ιδέα τι ακριβώς ρόλο παίζει η Bell εκεί. Ωστόσο η ημιμάθεια ποτέ δεν εμπόδισε κανέναν να εκφέρει την άποψή του (ha!) -- that said...

    "Ίσως η καλύτερη απόδειξη του πόσο κακή επιλογή έκανε η Bell, είναι το γεγονός οτι πρόλαβε κιόλας να γίνει typecast."

    Είναι περίεργο γιατί και ο ρόλος της Charlotte δε μου κάνει για αποφυγή του typecasting (η τύπισσα είναι αρχαιολόγος/ερευνήτρια or something, σωστά;) -- ακριβώς το typecasting είχα κατά νου όταν διάβασα εδώ ότι της προσέφεραν στο Lost αυτό το ρόλο.

    Γι'αυτό και δε νομίζω ότι η απόρριψη του Lost (δε λέω "η επιλογή του Ηeroes"!) ήταν τόσο κακή όσο φαίνεται.

    Τέλος πάντων, ας βάλω τέλος στο derailing αυτού του thread!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ε, μπάτσος και ο Eddie Murphy στο Beverly Hills Cop, μπάτσος και ο Michael Chiklis στο Shield, αν το πάμε έτσι!

    That said, πράγματι δεν το εξέφρασα σωστά αυτό που είχα στο μυαλό μου. Βασικά το πρόβλημά μου είναι οτι στο Heroes κατέληξε να παίζει την Elle ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έπαιζε τη Veronica Mars. Ποτέ καλό αυτό. Ίσως να φταίει ο ρόλος, ίσως η ίδια, τι να πω.


    Η Rebbecca Mader είναι πολύ καλή ως τώρα, by the way.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι οφείλω, φυσικά, να παραδεχθώ πόσο μαλάκας υπήρξα όταν κατήγγειλα τα flash forwards. Προς υπεράσπισίν μου, δεν είχα δει ακόμη ΑΥΤΟ...

    Sayid Jarrah, you rule the world...

    BTW, το πιο creepy σημείο του επεισοδίου (περισσότερο από τα 31 λεπτά κι από το το κρυφό δωμάτιο του Ben κι από το RG βραχιόλι) ήταν οι ατάκες του future Ben στο τέλος.

    "Need I remind you what they did the last time you thought with your heart instead of your gun?"

    Πότε; Σίγουρα όχι στο νησί...

    "Do you want to protect your friends or not, Sayid?"

    Ποιούς; Τους υπόλοιπους πέντε εκ των Oceanic 6 ή και άλλους, που επέστρεψαν και -για κάποιο λόγο- κρύβονται;

    Τουλάχιστον, το Lost έχει πολύ Sayid ακόμα να δώσει -υπέροχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. FutureBen: Εγώ πιστεύω οτι κυνηγάει τον Abaddon και τους ανθρώπους του-- όποιοι και ό,τι κι αν είναι αυτοί. Και ενδεχομένως να θυσίασε, με κάποιον τρόπο, κάποια που αγαπούσε ο Sayid (τη Nadia;) ώστε να του δείξει οτι όλοι είναι σε κίνδυνο, πείθοντάς τον να δουλέψει γι'αυτόν ως κυνηγός κεφαλών. Makes sense!


    31 minutes: Το ερώτημα είναι, πρόκειται για φιξαρισμένη, στάνταρ διαφορά, ή για γεωμετρική πρόοδο; Eίναι δηλαδή:

    (T-έξω κόσμου) - (Τ-νησιού) = 31 min = σταθερά

    ή

    (Τ-έξω κόσμου) = 31 x (T-νησιού)

    Στην πρώτη περίπτωση, ΟΚ, περίεργο, αλλά σιγά. Και δεν ξέρω πώς μπορεί να βγάζει νόημα. Η δεύτερη όμως αν ισχύει (και θεωρητικά μπορεί να ισχύει αν σε εκείνο το σημείο του πλανήτη ισχύει διαφορετική σταθερά βαρυτικής επιτάχυνσης g-- αν ξέρει κανείς από φυσική ας με διορθώσει) τότε σημαίνει πως για κάθε λεπτό στο νησί περνάει μισή ώρα στον έξω κόσμο, για κάθε 100 μέρες στο νησί περνάνε 3,000 μέρες έξω, δηλαδή κάπου 8 1/2 χρόνια.

    Αυτό θα εξηγούσε πολλά πράγματα, actually. Plus, uber-awesome.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προβλεπω στο τελος της σειρας να τους μαζευει ολους ο μπεν νεκρους και ζωντανους σε μια ταξη και να τους εξηγει πως ελυσε την εξισωση!

    Σιγα μην ειναι τοσο απλο και λογικο που να λυνεται με μαθηματικα και φυσικη! τσαμπα παιδευεστε!

    το ενδιαφερων ειναι γιατι κατι απλα weird εγινε κατο τοσο not good...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. gia tin kristin bell:vasika pisteuo oti ekane sosti kinisi karieras.giati poiotika to lost den to sizito iperexi alla tha tin desmeue pio poli apo oi heroes.Exontas imi-regular part stous heroes tha mporei na kani kinimatografo(ok oloi kseroume oti oloi oi ithopioi protimoun na kanoun cinema kai oti oi i tileorasi gai autous einai anagaio kako)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος @ 4:52

    Όσο περίεργο κι αν είναι κάτι, οφείλει να έχει εσωτερική συνοχή. Κοινώς, αν κάνει θέμα την χρονική διαφορά, οφείλει να το κάνει με τρόπο που να βγάζει νόημα, στα πλαίσια έστω της σειράς.

    Είναι το γνωστό παράδειγμα με τον πυροβολισμό ενός ιπτάμενου δεινοσαύρου στο διάστημα: αν μου πεις οτι στα πλαίσια της ιστορίας σου οι δεινόσαυροι υπάρχουν ακόμα, και έχουν την ικανότητα να πετάνε στο διάστημα, θα το δεχτώ χωρίς πρόβλημα. Αλλά αν τον πυροβολήσεις 7 φορές με εξάσφαιρο, θα σου πω οτι τα θαλάσσωσες!

    Έτσι κι εδώ. Time-shift; Σίγουρα, γιατί όχι! Αλλά όχι random time-shift.


    Ανώνυμος @ 5:22

    Δεκτό αυτό που λες όσο αφορά το Lost. Αλλά η επιλογή του Heroes παραμένει κακή. Η κινηματογραφική της καριέρα ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά το καλοκαίρι που παίζει στον επόμενο Apatow, αλλά το ρόλο αυτό δεν τον πήρε χάρη στο Heroes. Η εμφάνισή της εκεί την σύστησε σε καμιά 10αριά εκατομμύρια νέους θεατές, και η πρώτη τους εντύπωση ήταν πολύ κακή, σχεδόν ζημιογόνα.

    -Ρε, η Kristen Bell είναι φοβερή ηθοποιός!
    -Ποια μωρέ, αυτή η ψυχασθενής τσούλα στο Heroes;
    -Εμ... Bασικά στη Veronica Mars--
    -Καλά.

    Και άντε πείσ'τους. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. iperoxo to episodio,iperoxos ke o sayid,iperoxo ke to flashforward,iperoxo ke to telos,genika ola iperoxa!
    ego den katalava pos o sayid katalave oti o antras pu ton sinantise sto gipedo tou golf itan "antipalos" ke ton skotose!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Sayid ήξερε ήδη ποιος είναι ο τύπος στο γκολφ. Εξάλλου, κάθε σωστό Bond homage οφείλει να ξεκινά με το κλείσιμο μιας προηγούμενης, επιτυχημένης, αποστολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. (και θεωρητικά μπορεί να ισχύει αν σε εκείνο το σημείο του πλανήτη ισχύει διαφορετική σταθερά βαρυτικής επιτάχυνσης g-- αν ξέρει κανείς από φυσική ας με διορθώσει)
    Δεν είμαι φυσικός, αλλά με τις φτωχές μου γνώσεις μπορώ να πω το εξής: αν το g στο νησί ήταν αρκετά μεγάλο ώστε ο χρόνος να περνάει 31×, τότε κανείς μας δεν θα έβλεπε το Lost, αφού οι χαρακτήρες θα ήταν κάπως… επίπεδοι. (pardon the pun :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. o ben na fadasto pos den theoreite mesa stous oceanic 6, eee??? alla pote den ksereis, mporei na tripose ekei pernontas to idi iparxon onoma enos apo tous pethamenous...
    ti na po?
    min-fuck!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η λογική λέει οτι ο Ben θα έφυγε από τη νησί μόνος του όπως τόσα χρόνια. (Then again, τότε είχε υποβρύχιο, τώρα όχι.) Αλλιώς γιατί να κρύβεται σε μια κακοφωτισμένη υπόγα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χαίρετε μετά από πολλά χρόνια! Θυμήθηκα την κουβέντα αυτή πρόσφατα συζητώντας για άσχετα, οπότε αποπειράθηκα ως layman με τη βοήθεια υπολογιστών και δημοσίως διαθέσιμης γνώσης να υπολογίσω τι θα απαιτείτο για να περνάει ο χρόνος 31× αργότερα στην επιφάνεια όπου βρίσκονται οι ήρωές μας. (Δεν έχει σημασία πια, αλλά αισθανόμουν ότι κάτι έλειπε από την κουβέντα). Αν υποθέσουμε πως οι ήρωές μας είναι στην επιφάνεια ενός πλανήτη αντίστοιχου μεγέθους της Γης, τότε υπολογίζω πως η μάζα του πλανήτη θα έπρεπε να είναι ~2000 μάζες του Ήλιου μας. Δεδομένου πως ένας λευκός νάνος τυπικά έχει το μέγεθος της Γης και τη μάζα ίση ή λίγο μεγαλύτερη από του Ήλιου μας, και παραβλέποντας λοιπές αδυνατότητες, I hereby stand by my original statement πως οι χαρακτήρες θα ήταν επίπεδοι :)
    Πίσω στη σπηλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πραγματικά τι ζούμε με αυτή τη νεκρανάσταση! Είσαι σπουδαίος για το after the fact σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή