'Lost': Cabin Fever

Mετά το άλμα δείτε ακόμα περισσότερο από τον καλύτερο λόγο να παρακολουθήσει κανείς το χθεσινό επεισόδιο 'Lost', δηλαδή μια ανεκτίμητη σκηνή 20'' μεταξύ του Hurley και του Ben προς το τέλος του επεισοδίου:



(Αριστούργημα, έτσι;)

Κι επίσης spoilers για τα υπόλοιπα 41 λεπτά. Δε με ενθουσίασαν εξίσου.

Βασικά κάθε επεισόδιο που απομακρύνει τη δράση από την Soap Beach του ερωτικού τριγώνου από την κόλαση, είναι ένα καλό επεισόδιο. Αλλά από εκεί και πέρα, νιώθω πως παρακολούθησα κάτι εντελώς επίπεδο χωρίς την παραμικρή κορύφωση, παρά μόνο την αλλαγή ταχύτητας στο τελευταίο ένα λεπτό.

Το flashback του John Locke πέτυχε στην αναπαραγωγή του ρετρό ύφους που στόχευε, αλλά δεν ήταν παρά ωραίο κάλυμμα για ένα ξεδιάντροπο retcon από αυτά που οι ίδιοι οι Cuse και Lindelof κορόιδευαν με το ιδιοφυές 'Expose' της 3ης σεζόν. Ποιο το νόημα να υπάρχει σχέδιο για τη σειρά, αν είναι να έχουμε επεισόδια σαν αυτό, όπου μια χούφτα νέων πληροφοριών παρατίθενται βεβιασμένα, δίχως κανενός είδους build-up προς αυτές. Σας έχουν πει ποτέ ανέκδοτο και λίγο πριν το punch-line ο κακός αφηγητής να σταματάει και να λέει "Α! Εεε, βασικά ξέχασα να σου πω οτι ο Πόντιος φοβόταν τους πιγκουίνους."; Έχετε διαβάσει το πώς ο Scott Lobdell retro-ενοχοποίησε τον Gambit για τη σφαγή των Morlocks; Έτσι ακριβώς ένιωσα με αυτό το flashback. Kαι ο Locke είναι είτε ο Πόντιος είτε οι Morlocks, διαλέγετε και παίρνετε.

Σε κάθε περίπτωση είχαμε την cool επιστροφή του Nestor Carbonell σε έναν ρόλο που οι παραγωγοί της σειράς δε θεωρούσαν αρκετά σημαντικό για να κλειδώσουν με αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας (εξ ου και η φυγή του προς το 'Cane') και που τώρα πολύ απλά του παραδίδουν τα ηνία όλης της σειράς. No biggie. Γιατί, ποιον άλλον μπορεί να εννοούσε ο Ben όταν αναφερόταν σε κάποιον ανώτερο από τον ίδιο; Ποιον άλλο, από εκείνον που έχει ως αποστολή του να φέρει στο Νησί τον Εκλεκτό.

Ενδιαφέρον θεματάκι προέκυψε πάντως τώρα. Ο τρόπος που εγώ διάβασα τη σκηνή, ήταν οτι ο Richard εξέτασε την περίπτωση ο Locke να είναι ο εκλεκτός, αλλά η απάντησή του στο τεστ των αντικειμένων όχι μόνο δεν ήταν η επιθυμητή, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Δείτε πώς ο Richard τσακίζεται να φύγει μακριά. Όχι, ο Locke δε θα ήταν ο σωτήρας-- θα γινόταν ίσως η ίδια η καταδίκη. Και εκεί ίως μπαίνει στην ιστορία ο Widmore, (μέσω του Abbaddon) ο οποίος στην προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο του νησιού, και γνωρίζοντας ίσως τη σημασία που έχει ο Locke, έστησε ολόκληρη την πτώση της Oceanic για να προσγειώσει αυτόν στο νησί. Τραβηγμένο; Για το 'Lost' μιλάμε! (Εξάλλου, η άλλη θεωρία είναι οτι ο Richard απλά ταξιδεύει κι αυτός στο χρόνο. Immortal not so much, κάτι που αφήνει τον Mikhail ένα ερωτηματικό.)

Κι ενώ όλα αυτά προέκυπταν στο flashback, στο παρόν είχαμε ένα ανούσιο και βαρετό ταξίδι μες στη ζούγκλα, και μια σειρά επίπεδων σκηνών στο freighter που απλώς έστηναν μελλοντικά storylines. (Και να τονίσω άλλη μια φορά, πόσο αστείο μου φαίνεται οτι ο Keamy και η ομάδα του σχεδόν γλίτωσε χωρίς γρατζουνιά την επίθεση του SmokeZilla;)

Όλα για να φτάσουμε στην τελευταία σκηνή, όπου ο Locke συναντά όχι βέβαια τον Jacob (γιατί όπως έχουμε πει κατ'επανάληψη ο Jacob είναι ο ίδιος του ο εαυτός) αλλά τον πατέρα του Jack και τη ΝΕΚΡΗ (:P) Claire. Δείτε τώρα τι κάνει λάθος αυτή η σειρά. Αυτή η σκηνή θα έπρεπε να μας έχει αλάξει τα φώτα, να μας έχει στείλει να ψαχνόμαστε και να τηλεφωνιόμαστε μέσα σε παραλήρημα. Αλλά, απολύτως χαρακτηριστικά με τη γενικότερη αφηγηματική τεχνική τους, οι παραγωγοί μας έχουν βομβαρδίσει τόσο ανηλεώς με hints και clues και nudge nudge know what i mean say no more, που όταν εν τέλει συμβαίνει ξεκάθαρα κάτι, το έχουμε υποψιαστεί τόσο πολύ προηγουμένως, που κάθε σταγόνα έκπληξης έχει εξατμιστεί.

Μετά ήρθε τελοσπάντως η σκηνή με τη σοκολάτα που με έκανε να ξεχάσω όλες μου τις γκρίνιες, και είχε και την ατακάρα "We have to move the island", ξεκάθαρα μια ατάκα που δεν ακούς κάθε μέρα. Και φυσικά όλοι ξέρουμε οτι η εν λόγω μετακίνηση θα είναι χρονική, ε;

Άρα, ανακεφαλαιώνοντας. Ο Sayid έρχεται με φουσκωτό για να πάρει μαζί του -υποθέτω- τους άλλους 5 των Oceanic Six. (Και μόλις υφάνθηκε στο μυαλό μου μια περίπλοκη σκέψη η οποία καταλήγει με το θάνατο του Desmond. Είναι σχετικό. Μεγάλη ιστορία, θα εξηγήσω άλλη στιγμή.) Ο Locke μαζί με τον Ben θα ξεκολλήσουν το Νησί από το χώρο και το χρόνο του για να το κρύψουν από τον Widmore και το στρατό του Keamy. Και του Jack του πονάει η κοιλίτσα του.

Επίσης η Claire είναι νεκρή. :P

7 σχόλια:

  1. Mου φαίνεται ξενδιάντροπο το πως προσπαθούν να arch-villain-ίσουν τον Keamy σε αυτό το επεισόδιο, λες και χρειάζεται να κάνει κι άλλα μετά το προ-προηγουμενο επεισοδιο...!

    Κατα τ'άλλα, το Lost υπέπεσε στα γνωστά water-treading λάθη που έκανε όταν είχε πιο πολλά επεισόδια και το έπαιρνε να κάνει decompressed storytelling!

    Οι Locke and co. έκαναν τρία ολόκληρα επεισόδια να βρουν την αναθεματισμένη καλυβα, η φαση με την Claire μου μοιάζει εντελώς ξεκάρφωτη και το flashback ήταν πιο περιττό και απο τα μέλια Jack-Kate την προηγούμενη φορά. Ξέρουμε ήδη οτι ο Locke είναι "σούπερ μυαλό" και "ξεχωριστος" και "chosen υποχείριο του νησιού", σταματήστε να μας πρήζετε με αυτό και πείτε μας κάτι καινούριο, τόσα ερωτηματικά υπάρχουν πια!

    Απο την άλλη βέβαια μου βρώμαγε απλά setting up the pieces για να γίνει της πόρνης στα επεισόδια που μας φέρνουν στο φινάλε... για να δούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. er....where the heck was farraday;;;;er....to ptoma tou giatrou xevrastike noritera.ok.to gps giati epese right on time;;;;.frack.pao na pio ton deftero cafe...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. i skini me tin Claire itan apisteyta hair-raising, lete oti thete. foberi ithopoiia, mprabo!

    opos ipa k sto msn, ta antikeimena ayta anikoun ontos ston locke, ta pire mazi tou o typos apo ton future/present Locke kai ta pige ston kid-Locke gia na ton testarei

    egw to xarika to episodio. mono k mono epeidi den eixe ataka apo uliette/kate/jack/sawyer kai iremise to kefali mas!

    oso gia to timewarp, i thewria mou ine oti kanei time-displacement sto parelthon mono tin ili (giatros, episkeptes, gps), enw ta kumata metaferontai elefthera (tile-epikoinwnies). giayto otan pethainei o giatros k pernaei ta sunora tou nisiou, metaferetai xronika pisw, prin to tilefwnima pou anakoinwnei ton thanato tou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oreo episodio,an ine nekri i claire pos pethane arage?tin skotose o pateras tis?ke ti pezi me ton Christian?giati ine ekprosopos tou Jacob..?den boro na katalavo.
    tha simfoniso oti polla apo afta pu simvenun den mas ekplisoun pleon afou exoume proetimasti apo prin.
    to episodio itan poli oreo alla ontos den ixe kapia korifosi ektos apo tin teleftea ataka.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει τι κατάληξη μπορεί να έχει το σχέδιο διάσωσης του Sayid και ποιά λογική βάση τον έφερε στο συμπέρασμα ότι για να σώσει όόόόόλο τον κόσμο από το νησί πρέπει να τον φέρει στο πλοίο, τρεις-τρεις με το φουσκωτό (ειδικά αφού έχει ψιλο-αντιληφθεί τι συμβαίνει στο πλοίο)... και όχι πχ. να σηκώσουν τον #@$$^%#$ ασύρματο και να δώσουν το στίγμα του πλοίου και σε κανέναν άλλο :P (εδώ έκαναν υπερατλαντικό ερωτο-τηλεφώνημα χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρεται χαίρεται. Όντας fan σου Dark Tyler και έχοντας διαβάσει όλα τα σχόλια που έχεις δημοσιεύσει για το Lost αποφάσισα να μην είμαι απλός ακροατής πλέον αλλά να συμμετέχω κι εγώ στον σχολιασμό. Αυτά για αρχή.

    Γιατί σου κάνει εντύπωση που ο στρατός του Keamy γλίτωσε από την επίθεση του καπνού?? Εδώ για να καθαρίσει τον Eko έκανε 5 λεπτά... φαντάσου για να ξεπαστρέψει ολόκληρη διμοιρία! Προφανώς ο/οι άτυχος/οι ήταν 1-2, και οι άλλοι το ‘βαλαν στα πόδια. Άλλωστε το τέρας δεν φημίζεται και για την εξυπνάδα του – όπως είπε και η Juliet σπάσει άπειρες φορές τα μούτρα του στις πύλες του οικισμού των others αντί να πηδήξει από πάνω π.χ.

    Και να έρθω στο αγαπημένο παιδί του νησιού (που ξανάρχισε να μας τα πρήζει με τα όνειρά του) – τον ‘‘Call him John, please’’ αγαπημένο μας καράφλα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σου δίνουν μία, την μόνη ερμηνεία που μας έδωσαν σε ένα από τα χιλιάδες μυστήρια που έχουν εμφανιστεί από την αρχή της σειράς και μετά να το παίρνουν πίσω! Είναι σαν να λες σε ένα μικρό παιδί ότι ‘‘ Τα Χριστούγεννα ο Άη Βασίλης θα σου φέρει τα δώρα σου’’ και μετά να λες ‘‘ Μπα, άκυρο, δεν υπάρχει Άη Βασίλης!!!’’ (και είναι χειρότερο από το ανέκδοτο με τον πιγκουίνο!!). Και αναφέρομαι στο special ‘‘ The Answers’’ όπου με περισσή χαρά οι παραγωγοί μας ανακοίνωσαν την οριστική τους απάντηση για τη συντριβή του αεροπλάνου. Και τώρα... υποτίθεται ότι όλα ήταν ένα σχέδιο του Widmore για να φέρει τον – ‘‘ Don’t tell me what I can’t do’’ – Locke στο νησί? Και πως ήταν τόσο σίγουρος ότι δεν θα σκοτωνόταν στην πτώση... αλλά ΟΚ, ξάχασα, τον προστατεύει όπως και τον Michael το νησί, γι’ αυτό όταν πήγε ο Jack (παρεπιπτόντως περαστικά) να τον πυροβολήσει ξέμεινε από σφαίρες. Όλα δείχνουν ότι αυτός είναι το πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας, αυτός που θα βγάλει το νησί από τη δύσκολη θέση, έστω κι αν δεν ήταν από μικρός ο chosen one.

    Κατά τ’ άλλα ξαναείδαμε Sayid και Desmond και μία πρόχειρη θεωρία που μου ‘ρθε είναι η εξής – ο Sayid μεταφέρει με τη βάρκα τους υπόλοιπους Oceanic 6 στο freighter αλλά όταν γυρίζει να πάρει και τους υπόλοιπους το νησί έχει μεταφερθεί στον χρόνο.

    Κάποιες ερωτήσεις μαζί με σχόλια και παρατηρήσεις...

    • ΠΩΣ στην ευχή πέθανε η Claire? Πιστεύω ήταν ο πιο άδικος και άσκοπος θάνατος από την αρχή της σειράς (ΟΚ, μετά τη Nicky και τον Paolo!!). Την αγαπούσε τόσο πολύ ο μπαμπάκας της και την πήρε να του κρατάει παρέα στον κόσμο των νεκροζώντανων??
    • Κατάλαβε κανείς τίποτα για το ‘‘ secondary protocol’’ του Keamy? Πως θα μπορούσε ο Widmore να γμωρίζει που βρίσκεται ο μισητός εχθρός του? Έφτιαξα μια θεωρία στα πρόχειρα σε συνδυασμό με τον τόσο χαρούμενο διάλογό τους στο 4x09 και το ‘‘He changed the rules’’ αλλά επιφυλάσσομαι.. Ελπίζω να μην επαληθευτεί η σκέψη μου γιατί θα ξενερώσω άσχημα με την σειρά..
    • Για ποιο λόγο δεν είναι κατάλληλη η Claire (ούτε και ο Jack) να αναθρέψουν τον μελλοντικό ηγέτη του νησιού που ζωγραφίζει στο ψυγείο τέρατα φτιαγμένα από στήλες μαύρου καπνού όπως ο Locke μικρός, αλλά η Kate είναι...
    • Και τι στο καλό συμβαίνει με τον άφθαρτο και αιώνιο ηγέτη των others, Richard? Γιατί δεν γερνάει ποτέ? Και αν υπάρχει αυτός και άλλοι τέτοιοι όμοιοί του δεν θα άξιζε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να τους κάνουν flashback, παρά να αφιερώνουν ολόκληρα επεισόδια στο να μας πούνε πως έκανε τα τατουάζ του ο hero Jack και το κόλλημα του Ben με την Juliet?
    • Και τέλος, που ήταν ο Sawyer ένα ολόκληρο επεισόδιο?? Θα πέθαινα να τον δω τώρα που λείπει η Claire να κάνει babysitting!!! Αυτή η σειρά χάνει τα καλύτερα!!!

    Greg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Welcome, Greg!

    όλα ήταν ένα σχέδιο του Widmore για να φέρει τον Locke στο νησί?

    Nαι, και εκτός της 'κλεψιάς', εγώ περιμένω να δω πώς θα το συνδέσουν με αυτό που ήδη ξέρουμε οτι αποτέλεσε την αιτία για την πτώση του αεροπλάνου, δηλαδή την αβλεψία του Desmond. Τι, τον πλήρωσε κι αυτόν ο Widmore;


    Όλα δείχνουν ότι αυτός είναι το πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας, αυτός που θα βγάλει το νησί από τη δύσκολη θέση

    Υπάρχει και η άλλη πλευρά σε αυτό το σκεπτικό, οτι θα φέρει σητν πραγματικότητα την καταστροφή του Νησιού, γι'αυτό και ο Widmore σκοτώθηκε να τον φέρει εκεί. Μην ξεχνάμε, ο Richard δεν έφυγε από το τεστ απογοητευμένος, αλλά θυμωμένος ή τρομαγμένος. Κάτι δεν του άρεσε καθόλου.


    ο Sayid μεταφέρει με τη βάρκα τους υπόλοιπους Oceanic 6 στο freighter αλλά όταν γυρίζει να πάρει και τους υπόλοιπους το νησί έχει μεταφερθεί στον χρόνο.

    Yup, το ίδιο σκέφτηκε κι εγώ, κι από εκεί έκανα το λογικό άλμα και προέβλεψα το θάνατο του Desmond. Γιατί αν το σημείο μετά του οποίου δε μπορούν να αρνηθούν την ύπαρξη επιζήσαντων είναι το ποιος ήταν στη βάρκα του Widmore, τότε εκεί πάνω θα είναι οι Six, συν τον brotha. Και μην ξεχνάμε, στη δίκη της Kate είχαμε ακούσει να αναφέρονται σε 7 επιζήσαντες από το νησί, όμως μόνο 6 που έφτασαν στον πολιτισμό. Άρα;


    Περί timewarp: Συμφωνώ με Μανώλη, το έχουμε ξαναθίξει εξάλλου. Ο γιατρός εξηγείται πολύ καλά από τη θεωρία μιας time shield γύρω από το νησί. Όσο μεγαλύτερη η μάζα του αντικειμένου, τόσο μεγαλύτερη η χρονική αποκόλληση.


    Περί θανάτου Claire: Tα κακάρωσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Keamy στον καταυλισμό. Είτε αυτό, είτε υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τη μάζεψε ο Christian / Assistant (to the) Jacob.


    Περί Jacob: Eίναι. O. Locke.

    ΑπάντησηΔιαγραφή