The Zeros: My number 10, Angel


The WB (1999-2004)
Created by Joss Whedon & David Greenwalt

Ποτέ καμία σειρά δεν έχει προλάβει να δοκιμάσει τόσα διαφορετικά πράγματα όσα το Angel στην συντομότερη-από-όση-άξιζε ζωή του. Κάθε σεζόν ένα διαφορετικό πείραμα σε φόρμα και mission statement, αλλά όλη η σειρά στο σύνολό της μια σπουδαία δήλωση, για τον αγώνα που συνεχίζεις πάντα να δίνεις, όχι επειδή στο τέλος θα καταφέρεις να κερδίσεις, αλλά επειδή δε μπορείς να μη τον δώσεις. Η πάλη δύναμης και ηθικής, οι αστροναύτες εναντίον των ανθρώπων των σπηλαίων, η εσωτερική ειρήνη, η αυτοθυσία, και το χιούμορ (το χιούμορ!) όλα στη μορφή ενός larger-than-eternal-life δράματος με συγκλονιστική ανάπτυξη χαρακτήρων και πανίσχυρες φιγούρες να καθίστανται ανίσχυρες. Στο τέλος απλά διαλέγεις αντίπαλο. Και ρίχνεις και κανά dance of joy.

~-~-~

essential episodes:
2x02 Are You Now Or Have You Ever Been
2x15/15 Reprise / Epiphany
2x20/21/22 Over the Rainbow / Throught the Looking Glass / There's No Place Like Plrtz Glrb
3x09 Lullaby
3x13 Waiting in the Wings
3x17 Forgiving
4x06 Spin the Bottle
4x22 Home
5x11 Damage
5x14 Smile Time
5x15 A Hole in the World
5x16 Shells
5x19 Time Bomb
5x20 The Girl in Question
5x22 Not Fade Away

.

20 σχόλια:

  1. To The Girl In Question essential episode; Με πληγώνεις. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις πιο αγαπημένες σείρες που έχω δει, έχει μέρικες πραγματικά κακές στιγμές άλλα οι κορυφαίες του είναι άπιαστες. Και τέλειωσε και με την καλύτερη σέζον που έχει υπάρξει σε σειρά του Γουέντον.

    Αν και σαν κάποιο να κάνει μπαμ ότι λείπει από την παρέα των essential episodes! :γκούχου:You 're Welcome:γκούχου:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλεγα ότι θα έκανες και μια μικρή αναφορά σε εκείνη τη βόλτα με το ασανσέρ στη W&H αλλά και σε ένα από τα top-5 finale από TV show. ;) Αλλά και πάλι well said! Kαι Smile Time :D

    Η γαμημένη hole in the world...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Haha, το Girl in Question το έχω δει καμιά 10αριά φορές, είναι το go-to κωμικό μου Whedonverse επεισόδιο.

    πιο ψηλά το περίμενα
    Κάτσε, έχει κι άλλους Whedon, μην προτρέχεις :p

    You're Welcome
    Ναι, έχεις δίκιο, επεισοδιάρα. ο David Fury είχε γράψει εκεί μια ανατροπή που μετά κοπάναγα το κεφάλι μου στον τοίχο που δεν είχα καταλάβει. Γαμάτο.

    @Bow before the "Master": Αποφεύγω γενικά σε αυτά τα κειμενάκια τις πολύ συγκεκριμένες αναφορές γιατί όταν ξεμπερδέψουμε με τη λίστα θα πιάσουμε και φινάλε, επεισόδια, ερμηνείες κτλ της δεκαετίας, οπότε θα τα πούμε κι αυτά όλα εν καιρώ, don't worry ;)
    Αλλά προφανώς συζητάμε εδώ ό,τι γουστάρουμε γύρω από το show, οπότε για την ώρα θα συμφωνήσω, ναι, ένα από τα καλύτερα φινάλε στην ιστορία.

    Και μιας και είμαστε εδώ, θα προτείνω και οτι το β' μισό της 5ης σεζόν Angel είχε το καλύτερο σερί επεισοδίων οποιασδήποτε σειράς μες στη δεκαετία, κοντραριζόμενο μόνο από το τέλος 2ης-αρχές 3ης του Battlestar Galactica.

    Δηλαδή κοιτάχτε ξανά: Damage. Smile Time. Hole in the World. Shells. Το τελικό W&H σερί. Το φινάλε. Wow.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. The Devil Way Down In The Hole (in the world)2:00 π.μ., Φεβρουαρίου 22, 2010

    Άλλαξα το "Bow before the Master" γιατί ένιωθα ότι άνηκα σε κάποιο fan group από Σκανδιναβικό epic metal band. Έβαλα κάτι πιο μινιμαλιστικό

    Δεν ήξερα ότι ετοιμάζεις τόσο μεγάλο project. Woohoo!!! θα σε ταράξουμε στη γκρίνια :P Spot on η παρατήρηση για το 2ο μισό της 5ης. Αλλά νομίζω ότι πέρα από BSG μπορεί να σταθεί και το Shield (μέση με τέλος 5ης και 7ης).
    Wire (όχι δεν είμαι ο 46+2) και Arrested Development υποθέτω δεν μπορούν να μπουν ως παράδειγμα σερί καλών επεισοδίων γιατί δεν είχαν ένα βασικό mythology με την έννοια των άλλων. Ακόμα και το Deadwood ίσως χωράει με ένα μικρό σερί που έκανε στη 2η απ' όταν έσκασε μύτη ο Dillahunt.

    @joel: Τελειώνετε με τις μεταφράσεις της 5ης γιατί έχω και μια αδερφούλα που πρέπει να μυήσω και δεν τα κατέχει τα εγγλέζικα που λέει κι η γιαγιά μου? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, Wire και Arrested είναι αυτό που λες. Είναι άλλη η δομή σαν σειρές, δε μπορώ να τα υπολογίσω με τον ίδιο τρόπο. Απλώς θεωρείς οτι είναι λίγο ως πολύ τέλειες σειρές και καθαρίζεις. Το Shield από την άλλη ναι. Έχει και τη δομή μιας Buffy από τη μία, αλλά και την σταθερή τελειότητα ενός Deadwood από την άλλη. Anyway, φτάνει κι αυτών η ώρα από μέρα σε μέρα, οπότε θα επανέλθουμε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και τωρα...top-10 time

    ποια naναι αραγε τα 10 σου ?

    αντε να πω 10(+1) αν και αμα χτυπησω 10/10 (χλωμο!) θα φρικαρεις

    διχως σειρα


    deadwood
    buffy
    shield
    wire
    arrested
    lost
    alias
    mad men
    veronica mars
    firefly/freaks and geeks



    46+2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας πούμε ότι έχεις αναφέρει τα 7 από τα 9 που απομένουν. (Και όλη την 5άδα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έπος ανυπέρβλητο.
    αχ αχ αχ αχ!

    Να φανταστείς μέχρι και η πρώτη σεζόν μου άρεσε.
    Όλως περιέργως η 5η με ξένισε λίγο, αλλά απο το You're Welcome και μετά πάτησε γκάζια και δεν άφησε τίποτε όρθιο. Σαν τα πρώτα 2/3 της τέταρτης ένα πράμα.

    Τα δικά μου Go To κωμικά επεισόδια είναι αυτά στην Pylea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η σειρά είχε κάνει φοβερά πράγματα και κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων σεζόν της, αλλά για μένα ήταν το ταξίδι στην Pylea που την έβαλε στο δρόμο προς τη σπουδαιότητα. Πολύ απλά, επειδή οι ηθοποιοί γύρω από τους οποίους είχε στηθεί όλο αυτό το καθηλωτικό δράμα της 2ης σεζόν ξαφνικά δε μπορούσαν να είναι available για το season finale. Οπότε τι κάνεις; Αν είσαι μια lesser σειρά, πανικοβάλλεσαι και βγάζεις μια ανοησία από τον κώλο σου. Αν είσαι το Angel, κλείνεις την ιστορία εκεί που ήθελες εξαρχής (απλώς πιο σύντομα) και στέλνεις για season finale τους ήρωές σου σε ένα γιούχου ταξίδι αλλάζοντας όσο δεν πάει άλλο τον τόνο και το ύφος σου.

    Το Angel εκεί ήταν που απέκτησε αυτοπεποίθηση, εκεί έδειξε οτι ξέρει να διαχειριστεί τις αλλαγές ταχυτήτων, οτι μπορεί να προσαρμοστεί, και μην ξεχνάμε οτι τότε -πάνω απ'όλα;- κέρδισε την Fred, κι εμείς την Amy Acker.
    W I N.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ταιλερ την μπαφι την αφησες απεξω? Γιατι δεν μπορω να πιστεψω οτι θα την εχεις πανω απο το ειντζειλ...

    :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έξω την Buffy; Φυλακή θα έπρεπε να με βάλετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φυλακη εισαι ηδη, προληπτικα, για το εγκλημα που προκειται να διαπραξεις...ακους εκει η μπαφι απο πανω...

    ντροπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπεροχο απλα υπεροχο εργο, το αγαπω οσο λιγα και ειναι το αγαπημενο μου γουεντονικο. Μπορει να ειναι πιο ανισο απο την Μπαφυ αλλα μπηκε στην καρδια μου απο τον πιλοτο και δε βγηκε ποτε..

    Αργησε καπως να παρει μπρος αλλα απο το υπεροχο σκηνικο στην Pylea και την εισοδο της θεαρας Amy Acker μεχρι το τελος απλα συνεχιζε να ανεβαινει διαρκως. Και φτασαμε στην 5η σεζον που απο το 5.10 και μετα εφτασε σε ασυληπτα υψη.

    Μη πω για το 5.16 που με στειλε στον ψυχολογο ουτε για το φιναλε που ειναι χαλαρα οτι καλυτερο εχω δει(και εγω δει πολλα). Αλλα ενα θα πω: Αααααααααααααααααααααααααααααααααχ Γουεσλυ, ποσο σε πονεσε η ψυχη μου ρε αγορι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. φυλακη εισαι ηδη, προληπτικα, για το εγκλημα που προκειται να διαπραξεις...ακους εκει η μπαφι απο πανω...

    ντροπη...


    Μερικά χρόνια πριν θα απαντούσα με ένα λογύδριο γκρίνιας και λόγων που η Buffy είναι μακράν καλύτερη από τον Angel, αλλά πλέον έχω ωριμάσει. :P Οπότε απλά θα πω, ο καθένας με τη γνώμη του! Για μένα θα ήταν ντροπή να μπει ο Angel πιο ψηλά από τη Buffy - και το λέω αυτό ως άτομο που θεωρεί την Cordelia τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει ποτέ ο Whedon. (οι σεζόν 4-5 δε μετράνε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπορει να ειναι πιο ανισο απο την Μπαφυ

    Στην πραγματικότητα θα έλεγα οτι η Buffy είναι πιο άνιση, γιατί έχει υψηλότερα highs αλλά και χαμηλότερα lows από τον Angel, αλλά γι'αυτό κι εν τέλει της δίνω το προβάδισμα. Λεπτομέρειες μιλάμε τώρα, και οι δύο είναι σειρές που διαμόρφωσαν το πώς βλέπω τηλεόραση. Κι επί της ουσίας συμφωνούμε απόλυτα για το Angel, όλα σου τα σχόλια τα προσυπογράφω 100%.

    Πάντως το Angel v Buffy debate έχει την πλάκα του. Αν συζητάμε για επιδραστικότητα ή δημιουρικότητα, νομίζω δεν χωράει συζήτηση ποια σειρά έχει την αιχμή. Αν μιλάμε για σταθερά εξαιρετική τηλεόραση, για ρίσκα, για ένα φίνις που αναδεικνύει ιδανικά το mission statement της σειράς, τότε το Angel κερδίζει. Και το ποιο αγαπάει ο καθένας περισσότερο, δε μπαίνει σε ζυγαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προσωπικά θεωρώ τη Buffy καλύτερη γιατί τα lowest lows που λέτε στην ουσία είναι κάποια μεμονωμένα αβυσσαλέα clunkers επεισόδια, άλλα πότε δεν είχε καταστροφικά story arcs όπως η μίση τέταρτη σεζόν του Angel, ενώ και η πρώτη της σέζον ήταν απλά λίγο πρόχειρη και έχει και το ελαφρυντικό του μηδενικού budget εκεί που η πρώτη του Angel ήταν απλά boring tv εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Για μένα στο μόνο που κερδίζει το Angel με διάφορα είναι το τελικό του κρεσέντο που τελειώνει στο απόλυτο high point της σειράς.

    Αλλά ναι after all είναι θέμα γούστου. Και τα 2 εργά είναι αριστουργήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή