Catching up on Breaking Bad


Μια ματιά στο πού οδεύει η σεζόν, λίγο μετά το μέσον της.


Εξελίσσεται θαυμάσια, βασικά. Και μου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση ο ρυθμός της. Πέρσι θεωρούσαμε πως η πρώιμη κορύφωση οφειλόταν στο πρόωρο κόψιμο της πρώτης σεζόν λόγω της απεργίας των σεναριογράφων, αλλά φαίνεται και φέτος πως ο Vince Gilligan προτιμά να στήνει τις σεζόν του σαν μουσικά κομμάτια. Αντί δηλαδή σαν ένα γράφημα αύξουσας συνάρτησης, με μεγάλο spike στο τέλος, περισσότερο κάτι σαν
τριγωνομετρική συνάρτηση, μια αληθινή σύνθεση με τις εντάσεις της και κάλμες της.

Είχαμε ας πούμε πριν 2 βδομάδες ένα αριστουργηματικού σασπένς επεισόδιο με τον Hank να έχει κλεισμένο στο τρέιλερ του τον Jesse αλλά και τον Walt, την παρουσία εκεί του οποίου αγνοούσε. Και στο περασμένο επεισόδιο, το face-off του Hank με τους Cousins στο πάρκινγκ, μια αληθινή σκηνή ανθολογίας που θα περίμενε κανείς να δει στο τέλος κάποιας σεζόν.

Αντ'αυτού ήρθε κάπου στα μισά της διαδρομής, αφήνοντάς μας να ξαποστάσουμε τώρα για μια ανάσα (και λίγη ενδοσκόπηση, αρκούντως Sopranos-esque) ακυρώνοντας ταυτόχρονα την οποιαδήποτε ιδέα μπορεί να είχαμε όχι μόνο για το κλείσιμο της σεζόν, αλλά και για την εξέλιξη στο β' μισό της, εν γένει. Ξαφνικά η μάχη μεταφέρεται στον Walt και τον Jesse, μιας και ο μικρός μοιάζει να κλωτσάει τη δεύτερη ευκαιρία που αρχικά πιστέψαμε ότι ήταν έτοιμος να αδράξει.

Μεταφέρεται στην οικογένεια με έναν πολύ πιο κυριολεκτικό τρόπο από ό,τι θα ήθελε ο Walt: Ωραία δούλευε τον εαυτό του τόσο καιρό πιστεύοντας πως ακόμα κι αν η Skylar τον χωρίζει, δεν ξέρει, δεν καταλαβαίνει, το κάνει για εκείνην διάολε! Αλλά τώρα τι θα πει στον εαυτό του; Ότι κόντεψε έμμεσα να προκαλέσει τη δολοφονία του Hank αλλάαααα τι; Εξασφαλίζει χρήματα για τον ανιψιό του και την γυναίκα του; Μπούρδες. Και ο Walt θα πρέπει πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει αυτό το συμπέρασμα. Δε γίνεται να μην, δηλαδή.

Και τέλος η μάχη μεταφέρεται σε ένα επίπεδο πολύ πιο πάνω από τον έλεγχο του Walt, όπως αφήνεται να εννοηθεί στο τέλος, με τη μάχη για το ίδιο το καρτέλ. Αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι μου αρέσει. Δεν ξεκίνησα να βλέπω το Breaking Bad, ούτε το αγάπησα όσο το αγαπώ, για μια τόσο μεγάλη big picture. Αλλά όσο η σειρά θα φέρεται σε αυτές τις εξελίξεις σαν όχημα πλοκής κι όχι σαν κάποιο χαζό deus ex machina σαν το περσινό αντίστοιχο του φινάλε (κυριολεκτικά, το ένα και μόνο πράγμα που έχει κάνει στραβά μέχρι σήμερα το Breaking Bad), είμαι ΟΚ.

Η δύναμη εξάλλου βρίσκεται στον Walt. Και στη δυναμική με τους ανθρώπους του. Και στα μικρά εσωτερικά θρίλερ αγωνίας της μίας σκηνής που δε χάνει ευκαιρία να στήνει ο Gilligan. (Στο τελευταίο επεισόδιο, μου έκοψε την ανάσα η στιγμή εκείνη με τον ανάπηρο πλέον Cousin να σέρνεται προς τον Walt.) Και φυσικά στις εισαγωγικές σκηνάρες που σε βγάζουν βίαια από την καθημερινότητα της σειράς μόνο για να σου θυμίσουν εξίσου βίαια ότι
αυτή είναι η καθημερινότητά της κι απλά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, Walt. (Μια τέτοια, το φοβερό flashback στους δύο -τότε ανήλικους- Cousins.)

Σε αυτό το σημείο η σειρά θα έλεγα πως ρολάρει τόσο ιδανικά σε κάθε επίπεδο που -αν ΑΥΤΟ ήταν ακόμα στα επεισόδια 6, 7 κι 8- δεν ξέρω τι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα γίνει μέχρι το φινάλε. Αλλά μάλλον μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι fucking brilliant.


.

9 σχόλια:

  1. αμήν bro! οτι καλύτερο για φέτος so far και η μαγκιά επίσης είναι οτι η σειρά δεν κρέμεται απο τον γίγαντα_πως να χάσει πάάάλι το έμυ_αλλά και απο το υπόλοιπο καστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Indeed η καλύτερη σειρά φέτος με διαφορά. Καιρός να πάρει και κάνα άλλο Emmy πέραν του Cranston (best drama; supporting actor; ). Και θα συμφωνήσω ότι ένα από τα πιο γαμάτα χαρακτηριστικά της σειράς είναι το ότι δν ξέρεις το πότε και το σε ποίο storyline θα διαλέξει να πατήσει γκάζι. Ποιός είδε πέρυσι το επεισόδιο με τον παππου κ το κουδούνακι ή εκείνο με τον Τζέσι κ το ATM να έρχεται; Έτσι συνεχίζει κ φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρομερη σειρα,για μενα οτι καλυτερο παιζει αυτη τη στιγμη στην αμερικανικη τηλεοραση (δεν εχω δει ακομα το treme, οποτε κραταω μια πισινη)

    σε σχεση με τις 2 πρωτες σεζον , η 3η σεζον ισως κ να ειναι η καλυτερη απο ολες (αν κ ξεκινησε καπως ραθυμα ) για αρκετους λογους


    - πολυ καλος ρυθμος και σωστη,σταδιακη αναπτυξη των ιστοριων και των χαρακτηρων

    - η μονιμη πλεον παρουσια των saul gudman (θεος) και gus frings (θεος 2 - δωστε του τωρα το ΕΜΜΥ) εχει ενδυναμωσει ενα ηδη δυνατοτατο καστ και γεμιζει σε παρανοικο βαθμο ενα cast-MVP

    - ο χανκ απο κει που ηταν απλα η κωμικη καρικατουρα της σειρας , εχει αποκτησει ψυχη κ υποσταση (και αυτος για μενα αξιζει ΕΜΜΥ β' δραματικου ρολου)και παιζει τρομερα εναν ανθρωπο που ειναι cool on the outside - μπουρδελο(chic!) on the inside

    - εχει μειωθει δραστικα η παρουσια της 'ποσο πολυ βαρετη εισαι ρε κοπελλα μου' skyler , η οποια ειναι ο μονος λογοα για να κανουμε ζαπινγκ

    - ευφημος μνεια στον ανθρωπο για ολες τις (βρωμικες) δουλειες mike ο οποιος ειναι μεγαλη μουρη

    - οσο εφετζιδικοι κ αν ηταν οι cousins , δεν εδιναν κατι παραπανω απο μια 'κομικ' πινελια και δεν θα μας λειψουν καθολου

    - περιμενω να δω που θα παει ο κυκλος μιας κ οι σεναριογραφοι ολο και ανεβαζουν τον πηχη της εφευρετικοτητας διαρκως κ πλεον ενα επεισοδιο την βδομαδα ειναι παρα πολυ λιγο.

    - οντως θα συμφωνησω με τον tyler , στο οτι τα μινι-κομματια πριν τους τιτλους αρχης , αποδεικνυονται ασυλληπτα (ειδικα η σκηνη με τον θειο κ τους πιτσιρικαδες cousins ηταν σκηνη ανθολογιας - καμια φορα μια παγωμενη μπυρα ειναι μονο ενα call to death) και δρουν σαν μια καλη 'τσιτα' με το καλημερα

    - μονο εγω πιστευω οτι ο αρχηγος της αστυνομιας ειναι 'τσιρακι' του gus και αυτος που εκανε το τηλεφωνο που εσωσε τον χανκ απο τους 'cousins' ?

    εντωμεταξυ ξαναειδα τις 2 πρωτες σεζον κ τις απολαυσα μια χαρα διχως να βαρεθω καθολου.αυτο σημαινει οτι η σειρα αντεχει πολλαπλες θεασεις , δειγμα ολων των πραγματικα ποιοτικων σειρων και οχι στιγμιαιων 'φουσκων' (ονοματα δεν λεμε , υποληψεις δεν θιγουμε)


    λογικα θα παει κ 4η σεζον , αλλα εγω ηδη θελω και 5η (λογικα εκει καπου θα υποτροπιασει ο walt για να εχουμε φιναλε με δακρυα κ λοιπα παρελκομενα)

    θεικη σειρα , δωστε της απο τωρα το ΕΜΜΥ καλυτερης σειρας να τελειωνουμε



    46+2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειναι η πιο γαματη σειρα αυτη τη στιγμή. τελεια. (και οσο σκεφτομαι πως ακομη ασχολουμαστε πως θα κλεισει το τοσο κουραστικο πλεον lost)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δεν ξέρω αν θέλω να πάει 5η. Ο Gilligan έλεγε ότι την είχε σχεδιάσει να έχει 4 σεζόν. Βέβαια το ότι έχει επιτυχία είναι κομματάκι επικύνδυνο στο να πιέσει το AMC να το τραβήξουνε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οσοι θελετε να βλεπετε καθε βδομαδα αναλυση ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ επιπεδου για καθε νεο επεισοδιο του ΒΒ

    μπειτε εδω


    http://www.hitfix.com/blogs/whats-alan-watching


    τοσο η αναλυση απο τον τυπο,οσο (και το σημαντικοτερο) τα σχολια των τηλεθεατων ειναι σουπερ.



    46+2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, κι εγώ θυμάμαι τον Gilligan να μιλάει για 4 σεζόν. Όταν αρχίζουν οι δημιουργοί στην πορεία να μιλάνε για περισσότερες, η φάση μυρίζει εμπλοκή του καναλιού και ποτέ δεν σημαίνει κάτι καλό. (Με μοναδική εξαίρεση το Shield που δεν είχε ποτέ του μέτρια σεζόν.)

    Οι Cousins που αναφέρθηκαν σε παραπάνω σχόλιο, για μένα πολύ δυνατή προσθήκη από τη στιγμή που (αντίθετα με ό,τι αρχικά διαφαινόταν) δεν είναι κάτι σαν μεγάλοι κακοί, αλλά απλά κάτι colorful για την πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1ον: το όλο ζουμι βρίσκεται στο ότι οι κρίσιμες σκηνές μοντάρονται πάντα χζωρίς τα 3-5 τελαυταία λεπτά τους. Αυτό δίνει την ελευθερία σε όσους το γράφουν να πηγαίνουν μπροσ-πίσω, αναλόγα με την κάθε έμπνευση τους και αυτό δίνει τη δυνατόητα εξέλιξης του σεναρίου προς πάσα κατεύθυνση. [είμαι σίγουρος πως ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ακριβώς τι θα γίνει στον 4ο κύκλο). Από την άλλη, όλοι οι ηθοποιοί είναι κορυφαίοι και η ανάλυση των χαρακτήρων μυθιστορηματικοί (να λοιπόν γιατί από τη δεκαετία του 90 έχει να εμφανιστεί κάποιος κορυφαίος Αμερικάνος συγγραφέας- άμα το έχεις πάς στη τηελόραση και μαζεύεις το παραδάκι).
    Υ.Γ. στοιχηματίζω 50€ ότι κάποια στιγμή θα πεθάνει ο walter Jr και αυτό επειδή είναι η γνήσια φωνή τησ λογικής και της ηθικής στη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίες παρατηρήσεις. Ειδικά αυτή με τον Walt Jr. βγάζει πολύ νόημα. Το πιθανότερο είναι πως η περιπέτεια με τον Hank δε θα καταφέρει να ξυπνήσει τον Walt, και το να χάσει τον γιο του (για τον οποίον τα κάνει όλα, μην ξεχνάμε) θα έρθει ως τιμωρία. Δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο βέβαια, αλλά το φινάλε της 2ης σεζόν έδειξε ότι ο Gilligan πιστεύει στην έννοια της τιμωρίας από ψηλά, οπότε πολύ πιθανό να παίξει έτσι η έκβαση.

    Επίσης συμφωνώ ότι το πιθανότερο είναι πως δεν ξέρουν πού θα πάει η ιστορία, αλλά δεν είναι το είδος του show που με πειράζει κάτι τέτοιο. Και στο Shield πχ σε βάθος μιας σεζόν το πολύ ήξεραν τι θα συμβεί, αλλά άμα έχεις γερή αίσθηση των χαρακτήρων και της ιστορίας που αφηγείσαι, όλα καλά θα πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή