30 Rock: Live, from New York

Κάθε τρεις και λίγο όλο και κάποιο show θα κληθεί από τα ανώτερα κουστουμοκλιμάκια του δικτύου του (συνήθως του NBC) να παιχτεί live ή σε 3D ή κάτι άλλο παρεμφερώς απεγνωσμένο για προσοχή. (Πήγαινε εδώ, και στη θέση #3 βρες τι είχα γράψει για το επεισόδιο που τερμάτισε την έννοια του gimmick, το θρυλικό 'S.O.B.s' του Arrested Development.) Συνήθως αυτά τα επεισόδια δεν έχουν τίποτα ιδιαίτερο να προσφέρουν, και με ελάχιστε εξαιρέσεις (με αυτό εννοώ αποκλειστικά και μόνο το live debate επεισόδιο του West Wing που ήταν όντως έξυπνο) είναι βαριεστημένα και αμήχανα. Σα να λένε οι συγγραφείς, Εμείς αυτό δε το θελήσαμε, οπότε υπομονή 40 λεπτά μέχρι να πάει στην ευχή.

Όχι η Tina Fey, γιατί το διπλό live επεισόδιο του 30 Rock ήταν εφευρετικό ακόμα και σε σημεία που κανείς δεν το περίμενε να είναι. Επιχείρησε flashbacks βάζοντας στο POV της Liz Lemon την Julia-Louis Dreyfus (!), μάζεψε ένα σωρό guest stars (Jon Hamm! Matt Damon!) και αγαπημένους χαρακτήρες (Dr. Spaceman!!), και εισήγαγε το στοιχείο του 'breaking' ως γαμάτο μετα-σχολιασμό για το γεγονός ότι όλα τα σπασίματα που έγιναν στο live ήταν προγραμματισμένα. (Και όχι ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που πήγαιναν λάθος. Αυτό θα ήταν τεμπέλικο και εξυπνακίστικο. Η Fey δεν είναι τίποτα από τα δύο.)

Και είπα παραπάνω διπλό live γιατί έγινε ένα για την ανατολική, κι ένα για τη δυτική ακτή. Θα μπορούσαν να είναι ένα, σε μαγνητοσκόπηση, όπως κάνουν όλα τα άλλα shows. Η Fey όχι μόνο έκανε δύο, αλλά άλλαζε και τα αστεία ανάμεσά τους. Δες εδώ έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις διαφορές, που δεν είναι απαραίτητα διορθωτικές. Είναι από άποψη.




Τόσο αστείο!

Το έχω ψιλοκόψει το 30 Rock από πέρσι, αλλά αυτό το επεισόδιο το βρήκα εφευρετικό, έξυπνο και πολύ αστείο. Well done.

.

4 σχόλια:

  1. Το ότι ακόμη και με αυτόν τον πετυχημένο πειραματισμό "έχασαν" από το "Shit my dad says", δε μπορώ να το χωνέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν κοπεί ποτέ σειρές με υψηλή τηλεθέαση επειδή είναι απαίσιες; Αν όχι γίνεται το "Shit my dad says" να είναι η πρώτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και το live του ER ήταν διαμαντάκι, δεδομένης και της δυσκολίας της σειράς για ένα live επεισόδιο με δεκάδες κόσμο να μπαινοβγαίνει στα πλάνα και την κάμερα να κόβει βόλτες σε μονόπλανα λεπτών.
    Ήταν και δύο φορές live με east και west coast.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, cool, όπως θυμάσαι δεν το έχω δει το ER οπότε δεν είχα υπόψη μου αν ήταν καλό το live ή όχι. Ας πούμε του Will & Grace ήταν εντελώς αδιάφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή