How I Met Your Mother: Countdown to Armageddon


Πώς ήταν το χθεσινό, ultra-gimmicky επεισόδιο How I Met Your Mother;

Εχμ, ultra-gimmicky. Και λάθος, απλά λάθος. Καταρχάς, προειδοποίηση: Αν και πάντα αυτό εξυπακούεται στα write-ups, ακολουθούν SPOILERS.

Οκέι, λοιπόν, αυτή η φαινομενικά ανούσια και άκρως ενοχλητική αντίστροφη μέτρηση, ήταν εμφανές ότι οδηγούσε σε κάτι. Αυτό το κάτι ήταν ο από το πουθενά θάνατος του πατέρα του Marshall. Θα μου πεις ναι ρε φίλε, από το πουθενά, δηλαδή τι να κάνουμε, στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι στέλνουν πάντα ειδοποιητήριο ότι θα πεθάνουν;

Όχι. Αλλά δε βλέπουμε πραγματική ζωή, βλέπουμε μια σειρά, και όπως κάθε σειρά πρέπει δραματουργικά και αφηγηματικά να έχει στρώσει προηγουμένως το δρόμο για την κάθε της εξέλιξη. Αν το κάνει με έξυπνο και λεπτό τρόπο, τότε η εν λόγω εξέλιξη θα έρθει και σαν έκπληξη μες στο πλαίσιο της ιστορίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει μια σειρά, είναι να σου δώσει ένα από τα πιο τυπικά σαχλά της επεισόδια, να το παραγεμίσει με ένα από τα πιο εξόφθαλμα gimmicks που θυμάμαι να έχω δει ποτέ στην τηλεόραση, και στο τέλος να έρθει από το πουθενά και να σου ρίξει σφαλιάρα με ένα “α ναι, ο μπαμπάς σου πέθανε” στα τελευταία 30''.

Δηλαδή τι σκεφτόντουσαν; Είχαμε τον Ted να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Ross Geller και Mr. Bean, είχαμε τον Alexis Denisof να επιστρέφει, είχαμε ένα μοντάζ με το best-of ντροπιαστικών στιγμών της Robin, είχαμε τον Barney και τον σωσία του, είχαμε τον Marshall και την Lilly εν μέσω της πιο κλισέ ιστορίας που μπορεί ποτέ του να κάνει ένα sitcom. Το επεισόδιο είναι ήδη πηγμένο μέχρι σκασμού. Σου δίνει και τα νούμερα, βασικά υποχρεώνοντάς σε να ψαχουλεύεις εκείνα αντί να δίνεις σημασία στο ούτως ή άλλως πηγμένο επεισόδιο. Η σειρά παίζει μαζί σου, σου κάνει τρελίτσες, σου λέει σαχλίτσες, σου κλείνει το μάτι, τα κάνει όλα μαζί, το πέσιμο είναι κάπως άγαρμπο και απεγνωσμένο, αλλά τελοσπάντων, λες, εντάξει, χαβαλές.

Και ξαφνικά, ναι, γεια, ο πατέρας σου πέθανε. Ωραία. Εντάξει.

Μπορεί κάλλιστα στο υπόλοιπο της σεζόν να προκύψει εξαιρετικός χειρισμός, να εξελιχθεί αυτή η απώλεια σε μια ιστορία που πράγματι να είχε ανάγκη η σειρά να κάνει. Αλλά ακόμα κι αυτό δε θα αναιρέσει το γεγονός ότι το 'Bad News' ήταν αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του.

~-~


Σχόλια:

> To βιντεάκι με τις κουκουβάγιες απλά θέλω να το δω. “Who?”

> Εγώ ήξερα ότι υπήρχε ένα countdown κάπου μες στο επεισόδιο από πριν το δω, οπότε δε μετράω. Αλλά με τον αδερφό μου που είδαμε το επεισόδιο, πρόσεξε την αντίστροφη μέτρηση από το 49 κιόλας. Εσείς από πού το αντιληφθήκατε;

> Εντόπισα τους 49 από τους 50 αριθμούς- έχασα το 38.

> Επίσης, είχα θεωρήσει πως -για κάποιο λόγο- η αντίστροφη μέτρηση θα κατέληγε στη Μητέρα. Άσχετο.

> Κάποιοι αριθμοί ήταν έξυπνα τοποθετημένοι: η μεγάλη ακολουθία αριθμών στην οθόνη πίσω από τον Sandy με τους αριθμούς του λαχείου, η αντιστροφή του 9 με το 6, το (high) 5.

> Οι περισσότεροι ήταν απλά ξερή τεμπελιά. Το μόνο εξώφυλλο βιβλίου που έλειπε ήταν το “29 τρόποι για να κρύψετε αριθμούς σε εξώφυλλα βιβλίων”.

> By the way τον συμπαθούσα τον πατέρα του Marshall. Αλλά τόσο λάθος τρόπος να γίνει όλο αυτό.

> “Who?”

> Το .gif με όλη την αντίστροφη μέτρηση.


.

22 σχόλια:

  1. Οση ωρα το εβλεπα σκεφτόμουν οτι κατι ειναι τελειως λαθος στο επεισοδιο αλλα δεν μπορουσα να το εντοπισω. LOL, χαμπάρι δεν πηρα για το countdown :P

    Και γω περιμενα να δω το owl video σε τιποτα credits αλλα του κακου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. LOL, φαντάζεσαι μετά το "α, ο μπαμπάς σου πέθανε", ΤΕΛΟΣ, να χώνανε και το owl video;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. LOOOL παρατηρητικότητα στο φουλ ούτε εγώ πήρα χαμπάρι το countdown :P Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά από τις προηγούμενες και απ'ότι έχω ακούσει θα πάει άλλη μια.

    Αυτό που με καίει εμένα είναι το Mum thing που έχει εξαφανιστεί τελείως και η σειρά χάνει το αρχικό της θέμα... το έχουν παρατραβήξει και κουράσει το όλο θέμα του μωρού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά ναι, έλεος με το μωρό. Δεν κάνουν καν τίποτα πρωτότυπο. Δύο σεζόν ασχολούμαστε με ένα ξεχειλωμένο κλισέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ούτε γω το πήρα χαμπάρι! α και η φετινή σεζόν δεν είναι χειρότερη από την περσινή. είχε κάποια γαμάτα επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι συγγραφείς χρειάζονται μια επανάληψη του Scrubs για να θυμηθούν πώς χτίζεις μια κορυφαία δραματική στιγμή σε κωμωδία. Νομίζω κάπου είχες γράψει ένα κείμενο για τις καλύτερες δραματικές στιγμές του. Εκεί χτιζόταν σιγά σιγά το κλίμα χωρίς να βαραίνει το ίδιο το επεισόδιο.
    Για να μη μιλήσω ειδικά για το "My Lunch". Πόσο μαλάκα με άφησαν σε εκείνο το σημείο, όπως κανένα δράμα δεν το κατάφερε. Έκανα πόσα λεπτά να συνέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα με πιστέψεις αν σου πω ότι μόλις έσκασε η βόμβα στο τέλος σκέφτηκα ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ το Scrubs; Αυτή ήταν μια σειρά που ήξερε να κάνει με το σωστό τρόπο τη δραματική στροφή στο φινάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Scrubs απο την άλλη μπορεί να λειτουργήσει και ως παράδειγμα αποφυγής για το HIMYM. Το οτι είχε 9 σεζόνς για παράδειγμα αλλά όλοι θυμούνται οτι είχε 5 :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν το πήρα χαμπάρι το countdown. Δεν θα ρίξω το φταίξιμο στον εαυτό μου- φυσικά - επειδή το επεισόδιο δεν έλεγε τίποτα, δεν σε έκανε να προσέξεις τι γινόταν, έλεος πια, έχουμε βαρεθεί αφόρητα τους Μάρσαλ και Λίλυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα είναι ότι... ε, πες πως το countdown το χρησιμοποίησαν ως μέθοδο για τη δραματική στροφή αυτή, κι ο σκοπός τους, φαντάζομαι, ήταν, άμα δεν το είχες πάρει χαμπάρι (εγώ στο 6 το πήρα χαμπάρι, κι αντί να το ξαναδώ το επεισόδιο, το googlισα μετά!), να σου ερχόταν απ' το πουθενά. Αλλιώς... μόνο εγώ είδα το πώς είχαν χτίσει, πολύ έντονα, όλο το επεισόδιο γύρω απ' τη σχέση του Marshall με το μπαμπά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. την αντιστροφη μετρηση δεν την καταλαβα, το πηρα χαμπαρι ψαχνωντας στο ιντερνετ για το βιντεο της κουκουβαγιας (μας εχουν καλομαθει με τετοια κολπα πιο παλια οπως πχ με Lorenzo Von Matterhorn ή το πιο προσφατο grademyteacher.net )
    Οταν το ξαναειδα για να δω τα νουμερα καταλαβα οτι ηταν αδυνατο να ψαχνεις νουμερα και να απολαμβανεις το επεισοδιο

    Το επεισοδιο ηταν ενα κλείσιμο ματιου στους φανατικους της σειρας κανοντας τους ενα γρηγορο περασμα σε ατακες απο παλαιοτερους κυκλους και ενα κλεισιμο στους νεους με το τριπακι με τα νουμερα που ισως αντιγραφει και λιγο το community με τον abed-μαμή.

    dark tyler, ειχες πει πως θα κανεις μια γενικη αναφορα στον (ομολογουμένως) βελτιωμένο 6ο κυκλο, αλλα αντι για αυτο βρηκες ευκαιρια να ψιλοκραξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσες αλήθειες σε 9 μόλις comments...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μόνο εγώ είδα το πώς είχαν χτίσει, πολύ έντονα, όλο το επεισόδιο γύρω απ' τη σχέση του Marshall με το μπαμπά του;

    Το επεισόδιο είχε, μεταξύ ενός κάρου άλλων πραγμάτων, και μια-δυο (ωραίες, ομολογουμένως) σκηνές για τον Marshall με τον πατέρα του. Αλλά είναι τέτοιο το πήξιμο που ο καθένας θα μπορούσε να προσέξει ένα άλλο πράγμα στο επεισόδιο και να μη μπορείς να του πεις τίποτα. Όπως λέει κι ο Hellboy, έχουμε βαρεθεί τόσο πολύ αυτή την ιστορία του Marshall με τη Lilly- ενδεχομένως έπρεπε εξαρχής να είναι πιο επικεντρωμένο στον Marshall με τον πατέρα του. Αλλά ήθελαν να πάνε ντε και καλά στην έκπληξη. Και το έκαναν με τον πιο άστοχο τρόπο που γινόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ειχες πει πως θα κανεις μια γενικη αναφορα στον (ομολογουμένως) βελτιωμένο 6ο κυκλο, αλλα αντι για αυτο βρηκες ευκαιρια να ψιλοκραξεις.

    Το είχα πει; Δε το θυμάμαι, αλλά δεν έχει και σημασία. Και να το είχα πει, κάτι λέει ότι τσακίστηκα να ποστάρω για αυτό το επεισόδιο μόλις το είδα, ενώ τόσο καιρό δε νιώθω αντίστοιχη ανάγκη. Αν η σεζόν είναι βελτιωμένη, δεν είναι αρκετά. Νομίζω. Και φαντάσου ότι δεν είχαμε καν Zoey ή/και Captain σε αυτό το επεισόδιο.

    Σωστή η αναλογία με το αντίστοιχο πράγμα που είχε κάνει το Community. Εκεί η διαφορά ήταν ότι αυτή η παλοβομάρα με τον Abed ήταν μια ξεχωριστή ιστορία με αρχή και τέλος. Εδώ είχαμε ένα easter egg που κατάπινε όλο το επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και εναν Barney να φερεται σαν κακή απομιμηση του εαυτου του. Η σκηνή μέσα στο ιατρείο με τις παρωπιδες κτλ... χαλια.

    LOL, θυμηθηκα τον Bjorney.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δε θα πρωτοτυπίσω. Κι εγώ δε βρήκα ιδιαίτερο νόημα στο countdown. Το πρόσεξα στο 21 πίσω από τον Dr. Stangel. Οκ, μπορεί να ήταν countdown των τελευταίων στιγμών του πατέρα του Marshall, δεδομένου ότι όντως μας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σχέση που είχαν, όπως είπε και η Mel.

    Δε μου έμεινε σαν επεισόδιο (παρά το owl attack και τα "worst-of" της Robin, ούτε αυτά με ενθουσίασαν τόσο) και επιβεβαίωσε την κάτω βόλτα που έχει πάρει αυτή η σεζόν.

    Το μόνο που μπορώ να μεταφράσω, είναι ότι ο θάνατος του πατέρα του λογικά θα φέρει την ανακάλυψη της εγκυμοσύνης της Lilly. Because it's only fair, και γιατί αυτού του είδους την εξιλέωση θέλει να δει το κοινό.

    Meh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά, όντως πιστεύω ότι... δραματουργικά (:P Tyler) για κάτι τέτοιο καλεί αυτός ο θάνατος, epit;eloyw ua me;inei ;egkyow h Λιλυ, . Γι' αυτό του έδωσαν και τόσο βάρος, κιόλας, πιστεύω. Ακόμα κι αν εξέπληξε (άσχημα, ίσως).

    Άσε που... ό,τι και να συγκρίνεις με Community, χαμένο θα βγει... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. στο 9 πηρα χαμπάρι εγώ. κάλλιο αργά παρά ποτέ. μετά ξαναδα το επεισόδιο (μαλάκα, βάρεμα) για τους αριθμούς κ μόνο

    ο θάνατος του μπαμπά, ακριβώς αυτά που ειπες. δεν καταλαβαίνω τι σκοπό έχει σε αυτή τη σειρά, ήταν σαν να κάναμε ζάπινγκ στο grey s anatomy στο τελευταίο λεπτό του επεισοδίου

    p.s. πλέον ως κ το audience laughter ακούγεται forced

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ενώ πρόσεξα κάποια από τα πολύ προφανή νούμερα , που μας μόστραραν στο επεισόδειο, κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά στο 2. Με το άδειο ρολόι. Και όταν έδειξε το άδειο εργαστήρι ανατρίχιασα.

    Συμφωνώ , πολύ λάθος κίνηση σε ένα πολύ μέτριο επεισόδειο. Ίσως να το χειριστουν σωστά. Ίσως όχι. Μάλλον όχι.

    Τώρα μας έβαλαν μια εβδομάδα κενό, έτσι να μας σπάσουν τα νεύρα :P.

    Highlight του επεισοδείου ήταν η εφεύρεση του Τεντ για να μην βλέπει/ακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα διαφωνήσω με όλους.

    Νομίζω ότι η σειρά την κρίνετε -και κρίνεται γενικότερα από όλους και σε άλλα blogs- με πολύ αυστηρά και άδικα κριτήρια.

    Τι θα πει "από το πουθενά"?
    Αν έχω σιχαθεί ένα πράγμα από mainstream σειρές είναι το foreshadowing του κερατά. Που στο πρώτο δευτερόλεπτο καταλαβαίνεις ότι κάτι θα γίνει και στο τέλος του πρώτου λεπτού έχει βγει ο συγγραφέας και στο φωνάζει με ντουντούκα.

    Είμαι σίγουρος ότι αν είχε γίνει foreshadowing σε όλο το επεισόδιο με κάποιον lame τρόπο (με ένα "συμπτωματικό" narration για "απώλειες" του future Ted) ή ακόμα και από προηγούμενα επεισόδια, τώρα θα βγαίνατε ΟΛΟΙ οι ίδιοι και θα κράζατε ότι η σειρά μας ταίζει με το κουτάλι, ότι δεν είμαστε ηλίθιοι, σιγά το twist.

    Η σειρά έδειξε ότι έχει αρχίδια. Τώρα το ζήτημα είναι πώς θα το χειριστεί.

    Όσον αφορά στο υπόλοιπο επεισόδιο ήταν στο επίπεδο της σεζόν. Αλλού γελάς, αλλού όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρε συ όχι κάποιο ανόητο foreshadowing, αλλά κάτι έστω ελαφρώς ταιριαστό σε ύφος. Αυτό ήταν εντελώς λάθος, σα να ήρθε από άλλο επεισόδιο. Θέλω να πω, δες το επεισόδιο της Buffy με το ρομποτάκι. Σάχλα, όπως κι αν κοιτάξεις. ΑΛΛΑ. Το διατρέχει κάπως η θεματική της ευθύνης, του να δημιουργείς μια νέα ύπαρξη και το τι κάνεις μετά με αυτήν, και το τέλος εκείνης της ιστορίας χτυπάει μια κάπως λυπητερή νότα, με την April να πεθαίνει/σβήνει/απενεργoποιείται στις κούνιες, πριν η Buffy γυρίσει σπίτι και δει αυτό που είδε. Για τέτοιο πράγμα μιλάω. Εδώ μας είχαν τραλαρί-τραλαρό, σάχλες, βρες τους αριθμούληδες, ο Barney φέρεται σαν ηλίθιος, ο Ted φέρεται σαν Ross Geller, Robin Sparkles, ΟΥΠΣ πέθανε ο μπαμπάς σου σόρι.

    Εννοείται ότι δεν θα ήθελα να γίνει αυτό που περιγράφεις, απλά θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει μια κάποια συνοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή