Talking Funny: Talking shit with funny people



Τι θα περίμενες δηλαδή να συμβεί όταν βάζεις στο ίδιο δωμάτιο τους 4 αστειότερους επαγγελματίες κωμικούς σήμερα; Ο Ricky Gervais, o Jerry Seinfeld, o Louis C.K. και ο Chris Rock, οι 4 πιο γνωστοί κι επιτυχημένοι stand-up κωμικοί, κάθισαν γύρω από ένα τραπεζάκι μπροστά στην κάμερα του ΗΒΟ, και συζήτησαν για μια ώρα πάνω στο χιούμορ, το να είσαι επαγγελματίας κωμικός, τη διαφορετική τους προσέγγιση στην κωμωδία, ακόμα και το αν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να γίνει αντικείμενο ενός αστείου ή όχι.

Το αποτέλεσμα είναι όσο συναρπαστική (για κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η κωμωδία ή το χιούμορ γενικότερα) και αστεία (δεδομένων των ονομάτων) περιμένεις να είναι μια τέτοια συζήτηση. Δεν είναι απλά πως πρόκειται για 4 κορυφαίους του είδους - είναι πως οι 4 τους έχουν ριζικά διαφορετικό στυλ και διαφορετική προσέγγιση. Στη διάρκεια των χρόνων είχαμε την ευκαιρία να εκτεθούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο χιούμορ του καθενός από αυτούς, και πολύ συχνά δε μπορούσες παρά να συγκρίνεις τα στυλ τους ούτως ή άλλως. (Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η αντιπαράθεση των stand-up bits από το Louie με εκείνα του Seinfeld.)

Προσωπικά δε θα έλεγα πως έχω κάποιο άλογο σε αυτή την κούρσα, καθώς τους γουστάρω όλους και έχω παρακολουθήσει πολλές δουλειές τους - είτε είναι το Office του Gervais ή οι Χρυσές Σφαίρες, είτε είναι τα διάφορα specials του Chris Rock ή τα Όσκαρ, είτε είναι το θρυλικό Seinfeld, είτε φυσικά το αγαπημένο Louie. Θα ομολογήσω πως ο τρόπος που προσεγγίζει το χιούμορ (και τη ζωή γενικότερα) ο C.K. μέσα από τα αστεία του, είναι κάπως πιο κοντά στις δικές μου ευαισθησίες, και αυτό βγαίνει και σε αυτή την κουβέντα. Αλλά το θέμα είναι υποκειμενικό - όλοι έχουν ωραία πράγματα να πούνε πάνω σε κάθε πιθανή διάσταση του θέματός τους.

Το Talking Funny είναι, πολύ απλά, must-watch.

.

15 σχόλια:

  1. Παρατήρησα λίγο τον Gervais να είναι κάπως αταίριαστος με τους αλλους. Φαινόταν νομίζω έντονα απο τις ερωτησεις και τις αποψεις του οτι ειναι καινουριος στη παρεα και οτι κατα καποιο τρόπο ελυνε δικές του απορίες εκει :P

    Αλλα φίλε, το είδα μετά απο επεισοδιο 'πρωταγωνιστών" με θεμα τους ελληνες κωμικους. Talking about unessassary comparisons

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι όντως ο Gervais έμοιαζε κάπως 'καινούριος' στο γκρουπ - όχι απαραίτητα αταίριαστος. Και νομίζω είναι aware ότι είναι διαφορετικής σχολής, εξάλλου σε ένα σημείο λέει κιόλας ότι δεν είχε τη λογική πορεία ενός κωμικού, απλά πήγε στο BBC και τους πούλησε το Office. (Chris Rock: "This is how I actually make my money.")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το περίμενα πως και πως και το είδα μόλις ώρες μετά την προβολή του. ως μέγας φαν του τζερβαίς και πιστεύοντας πως το σάινφελντ ήταν, είναι και θα παραμείνει η σημαντικότερη και καλύτερη sitcom που δημιούργησε ποτέ το ανθρώπινο είδος καταλαβαίνετε πόσο το διασκέδασα!
    σε αυτό που λέτε, θα διαφωνήσω λίγο. εμένα μου δημιουργήθηκε η εντύπωση όχι πως ο τζερβαίς είναι αταίριαστος με τους υπόλοιπους αλλά απλά πιο ''βαθύς''. πως φιλοσοφεί λίγο παραπάνω αυτό που κάνει σε σχέση με τους άλλους για αυτό και μερικές από τις απόψεις του ακούγονταν κάπως παράτερες. νομίζω 1-2 στιγμές οι άλλοι δεν καταλάβαιναν καν τι ήθελε να πει. κατα τα άλλα τον λούι σ.κ δεν τον ήξερα και ο τύπος είναι τέλειος!

    αν είναι αλήθεια αυτό που λέει ο τζερβαίς πως στο 2ο επεισόδιο θα μαζευτούν ο τζον στούαρτ, ο λέττερμαν και ο κόναν πραγματικά θα γίνει πάρτι! στο τελευταίο daily show ήταν καλεσμένος ο τζερβαίς και του το πρότεινε στον αερα. ότι έκανε και στον λέττερμαν μερικές μέρες πριν. βέβαια όταν είχε πάει στον κόναν είπε πως θα καλέσει τον λένο αλλά μάλλον ήταν αστείο για αυτό που είχε γίνει τότε!
    anyway, θα δείξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Gervais έχει πολύ μικρότερη εμπειρία απ' το stand-up πάντως σε σχέση με τους άλλους, μην το ξεχνάμε αυτό. Εξ' ου και η "αταίριαστη" εμφάνισή του. Όχι πως δεν προσέφερε κι αυτός υλικό βέβαια.

    Εξαιρετικό γενικά, φοβερά ενδιαφέρον και πολύ αστείο. Chris Rock επίσης δεν έχω δει (πλην 4 επεισοδίων απ' το The Chris Rock Show) και ψήθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρο ο Gervais το ψάχνει πιο πολύ - από τον Seinfeld σίγουρα. (Δεν είναι απαραίτητως αρνητικό αυτό για τον Seinfeld ή γενικά για κάποιον του βεληνεκούς του. Ο άνθρωπος είναι force of nature σε αυτό που κάνει.) Ο Louis επίσης μοιάζει να το έχει ψιλοπαιδέψει το πράγμα, ακόμα κι αν διαπιστώνει στην πορεία πως οι απαντήσεις δεν τον πολυενδιαφέρουν.

    Gilles, αφού δεν ήξερες τον C.K. τσέκαρε οπωσδήποτε τόσο ό,τι stand-up του βρεις, όσο και τη σειρά του στο FX. Είναι σαν μια πιο κυνική και φιλοσοφημένη εκδοχή του Seinfeld. Και με τη σύγκριση αναφέρομαι περισσότερο στο format των δύο σειρών παρά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το χιούμορ και τις θεματικές τους, που είναι παντελώς διαφορετικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Gervais, μιας και ήταν δικιά του ιδέα, είχε και τον άτυπο ρόλο του moderator για αυτό φαινόταν να ρωτάει τα περισσότερα.

    Θα περιμένω πάντως κάποια extended version. Η συνολική συζήτηση κράτησε περίπου ένα τετράωρο.

    Άσχετο, βάλτο αν θες και σε ένα ποστάκι, ημερολόγιο με όλα τα φινάλε του Μαίου

    http://www-tvline-com.vimg.net/wp-content/uploads/2011/04/TVLineMayFinaleCalendar2011110425134122.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sitting on a Cock 'cause i'm gay. Ρε μαλακία ξεμαλακία αυτό κολλησε στο μυαλό μου σαν σκατουλάκι της εξοχής σε φόρμα. Και 2 μέρες το σιγοτραγουδάω ασυναίσθητα. Ζημιά μεγάλη μας έκανες Louis.

    Τώρα στα του Special αρκετά καλό. Έβγαλε γέλιο και το καλό ήταν ότι δεν ήταν καθόλου επιτιδευμένο. Τώρα επειδή είδα λίγα stand up του Ricky μπορώ να πω πως είναι ευκολα ο πιο αδύναμος κωμικός από τους 4.

    Λίγο awkard κάποιες στιγμές με το γκέτο και γενικά μου φάνηκε λίγο πως παραγκωνίζανε τον Chris Rock και ειδικά ο Seinfeld πάταγε πάνω στις φωνές άλλων αλλά φαίνεται εγωιστάκος και από το Larry King incident.

    Στην τελική μόνο και μόνο για το Sitting on a cock cause i'm gay θα άξιζε αλλά ήταν αρκετά καλό αν και στην ουσία δεν έβγαζες κανένα γενικό συμπέρασμα για το επάγγελμα αλλά άκουγες πολύ ειδικές και προσωπικές απόψεις μιας πολύ κλειστής ελιτ του επαγγέλματος.

    P.s Louis C.K , Ricky Gervais , Chris Rock ftw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ - εξάλλου από τέτοιες συζητήσεις δεν περιμένω ποτέ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα για κάτι (δεν είναι κάποια πολιτική διαμεσολάβηση εξάλλου) αλλά απλώς θέλω να μπω για λίγο στη φάση αυτών των ανθρώπων που έχουν μια πορεία σε ένα χώρο και έχουν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα να πουν.

    Πχ, με ενδιέφερε πάρα πολύ να ακούσω την τοποθέτηση του C.K. πάνω στο θέμα των ορίων, πάνω στο αν υπάρχουν ταμπού. Διότι λέει μακράν τα πιο ακραία αστεία από τους 4. Η αφοπλιστικά ειλικρινής του απάντηση ήταν κάτι του στυλ "βασικά λέω ό,τι μου φαίνεται αστείο, και δεν είμαι πολύ σίγουρος πώς δεν έχω βρει τον μπελά μου" κι εμένα αυτό μου τα λέει όλα. Βασικά ο Louie εκείνη την ώρα είναι σα να λέει πως η πρόθεση είναι τα πάντα. Αν δε θες να είσαι προσβλητικός, δεν θα είσαι - ό,τι διάολο κι αν πεις.

    (Υπάρχει σχετικά το συγκλονιστικό opening ενός από τα επεισόδια της σειράς του, δε θυμάμαι ποιο δυστυχώς, που γύρω από μια παρτίδα πόκερ στήνεται μια συζήτηση ευαισθητοποίησης γύρω από τη χρήση και τη σημασία της λέξης 'fag'. Η συζήτηση τελειώνει με αυτή ακριβώς τη λέξη, αλλά η χρήση της δεν κρύβει τίποτα το προσβλητικό. To context είναι τα πάντα. Η πρόθεση είναι τα πάντα.)

    Τέτοια θεματάκια πάντα με απασχολούν. Αντίστοιχα και τα race relations στο χιούμορ. Και το αγγίζουν το ζήτημα με ωραίες απόψεις, χωρίς ποτέ να χάνουν το χιούμορ - αυτό είναι το βασικό. Οι αληθινοί κωμικοί δεν παίρνουν ποτέ πολύ σοβαρά τον εαυτό τους. Γι'αυτό λάτρεψα αυτό το roundtable.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το 2ο είναι. Το θυμάμαι γιατί ήταν το πρώτο που γέλασα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. A, ωραίος. Ναι, αυτό το επεισόδιο λοιπόν. Τρομερό. Τρομερή τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και επειδή πολύ το ακαδημαϊκέψαμε το θέμα, το "sitting on a cock 'cause I'm gay" απαιτώ να είναι το επόμενό μου t-shirt. Παρεξηγήσιμο; ΔΕΜΕΝΟΙΑΖΕΙ (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θα έχεις όμως μόνο προσωπική ικανοποίηση γιατί είναι υπερβολικά inside joke.

    (είχα πάρει προ τριετείας μπλούζα πράσινη buy more. Και σε κάποια ανύποπτη στιγμή μου λέει κάποιος "buy more? Sell Less. Hahaaha" )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν ειχε και chappelle θα επρεπε να σταματήσει η τηλεόραση μετά απο αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή