Game of Thrones: Ice and fire

Ξεκάθαρα, πρόκειται για μια φοβερή σειρά. Πριν επανέλθω αργότερα μες στη βδομάδα με αναλυτικότερες σκέψεις πάνω σε όλη τη σεζόν, πάμε μετά το άλμα σχόλια για το φινάλε. Spoilers, προφανώς.

Αρχικά να θυμήσω ότι η σειρά δεν έχει κάνει ως τώρα καμία εμφάνιση στο blog πέρα από μια ματιά στο τρέιλερ, διότι αφότου είδα το πρώτο επεισόδιο, αποφάσισα για μια σειρά από λόγους (που ξεκινούσαν από την όχι ιδιαίτερα episodic δομή της ιστορίας κι έφταναν μέχρι την έλλειψη χρόνου) να κρατηθώ και να τη δω όλη μαζί στο τέλος.

So I did, και σε ένα μαραθώνιο Κυριακάτικου απογεύματος-βραδιάς-Δευτέρας πρωί, είδα όλη τη σεζόν των 10 επεισοδίων σε μια καθισιά. Προφανώς για να το κάνω θα πει ότι γούσταρα τρελά αυτό που είδα, και θα επεκταθώ σύντομα σε αυτό.

Αλλά σε πρώτη φάση ήθελα να ρίξω μερικές σκόρπιες σκέψεις στο blog για όσα είδαμε - και keep in mind πως ούτε έχω διαβάσει, ούτε θέλω να διαβάσω, τα βιβλία.

Ας ξεκινήσω από το τέλος-τέλος. Φοβερή σκηνή, έστω κι αν απλά πραγματοποιούσε μια υπόσχεση εμφανή από αρκετά νωρίς: Όπως θα έλεγε κι ο Τσέχωφ, αν στο πρώτο επεισόδιο δείξεις αυγά δράκου, τότε το καλό που σου θέλω μέχρι το τέλος της σεζόν να μου έχεις δείξει κι έναν δράκο. Και η σειρά αυτό έδειξε, με τον πιο γαμάτο τρόπο, περνώντας από την κηδεία του φυτού Khal Drogo και τον εκδικητικό θάνατο της μάγισσας, στο πέρασμα της Daenerys μες στις φλόγες, με τη γνώση πως είναι αληθινή απόγονος των δράκων. (Και απλά τρελό respect στην Emilia Clark για την ερμηνεία της σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, με αποκορύφωμα φυσικά αυτή την τελευταία σκηνή. Η εξέλιξη ήταν συναρπαστική.)

Περιττό να πω πως πεθαίνω για τη συνέχεια, δεδομένου κιόλας πως το ζευγαράκι αυτό ήταν σταθερά το αγαπημένο μου στοιχείο στη σειρά.


Γενικά το επεισόδιο αυτό, με εξαίρεση τον όντως θάνατο του Drogo, δεν είχε πολλά ακόμα πράγματα να κάνει στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ιστορίας, ιδίως μετά τον θάνατο του Ned - που άφησε άπαντες άφωνους. (Αν και ήταν μάλλον φυσική ως εξέλιξη.) Οπότε απλώς, στην τρανή παράδοση του ΗΒΟ που παραδοσιακά χώνει την πολλή τη δράση στα προτελευταία επεισόδια των σειρών του, είδαμε χαρακτήρες να συζητάνε για τις δραματικές εξελίξεις, παίρνοντας παράλληλα αποφάσεις που αναμένεται να αποτελέσουν καύσιμο της επόμενης σεζόν.

Από αυτά, ξεχωρίζουν οι διαφορετικές μοίρες των γόνων του Stark. Η Arya, τώρα βασικά ντυμένη αγόρι σαν καμουφλάζ, δραπετεύει κάτω από τις μύτες των Lannisters (ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ LANNISTERS!), πλέον όντας τζιμάνι στο σπαθί - και έχοντας τώρα γνωρίσει έστω κι από σπόντα τον νόθο γιο του Βασιλιά Μπομπ. Αν επρόκειτο για κάποια πιο απλοϊκή ιστορία fantasομεσαιωνικίζουσα, σαν αυτές που τυπικά σκυλοβαριέμαι σαν το 'Lord of the Rings', θα έβαζα στοίχημα ότι ο βοηθός του σιδερά απλά μετράει μέρες μέχρι να πάρει εκείνος το θρόνο, αλλά τίποτα δε μπορείς να το θεωρείς δεδομένο σε μια σειρά που ο Ned Stark σκοτώνεται από την 1η σεζόν.

Την ίδια ώρα η Sansa παραμένει στο κάστρο με τον γάμο με τον Joffrey στο μέλλον της (ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ ΔΙΑΟΛΟΣΠΟΡΕ JOFFREY LANNISTER*) αναπόφευκτο, και τον Joffrey (ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ ΔΙΑΟΛΟΣΠΟΡΕ JOFFREY LANNISTER**) να ενεργεί περισσότερο από ποτέ (και αυτό λέει κάτι) ως αχρειάστα comic-book villain. Μόνο το μουστάκι του δεν έστριβε όταν έδειχνε στη Sansa τους νεκρούς στους πασσάλους.

* Σε αυτό το σημείο ας απολαύσουμε αυτό το υπέροχο πράγμα.



** Ξανά.



Ενώ ο Jon που ταξιδεύει μες στα χιόνια ως μέλος του Νιght's Watch δοκιμάζει να τους εγκαταλείψει για να πάει να αναζητήσει /εκδικηθεί τον πατέρα του, για να διαπιστώσει τελικά ότι και το όλο τάγμα έχει παρόμοια κίνητρα. Θα γίνει κόλαση με όλες τις στρατιές που βρίσκονται σε κίνηση κατευθύνονται προς το Κing's Landing.

Ειδικά από τη στιγμή που ο Tywin πήρε χαμπάρι πως ο καυλάντης νάνος γιος του είναι ο μόνος που όντως του κόβει, και τον χρίζει κάπως με το ζόρι, νέο Hand του βασιλιά Joffrey. (ΑΡΧΙΔΙ JOFFREY) Ως ο μοναδικός εκ των Lannisters που όντως τον λες και γαμάτο, είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα βρει θέση μέσα σε αυτό το σάπιο βασίλειο που πλέον κυβερνά το υπόλοιπο σόι του. Αφού, κιόλας, θα τους κουβαλήσει και τη νέα του κοπέλα.

Σχόλια για οτιδήποτε άλλο στα comments - απλά προσοχή σε κάτι, που πιστεύω πλέον είναι και αναμενόμενο σε αυτό το blog: Η οποιαδήποτε αναφορά ή υπόνοια στην εξέλιξη της ιστορίας στα βιβλία απαγορεύεται ρητά. Δε χρειάζεται να το πολυκουράσουμε νομίζω, όλοι μας καταλαβαίνουμε λίγο-πολύ τι λογίζεται ως spoiler και τι όχι.

Πώς σας φάνηκε λοιπόν το φινάλε της πρώτης σεζόν; Και μια περιέργεια την έχω, για το αν φάνηκε καλύτερο ή χειρότερο σε κάποιον, ανάλογα με το αν έχεις διαβάσει τα βιβλία ή όχι.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου